Форекс — що таке ринок форекс + 7 порад як заробити онлайн і уникнути ризиків

Які особливості має ринок Forex онлайн? Чому так важливо робити аналіз ринку Форекс? Скільки можна заробити, торгуючи на новинах?

Доброго часу доби, шановні читачі! З Вами на «» Олексій Морозов, експерт і автор циклу статей про Форексі.

Сьогодні у цій статті я докладно розповім про заробіток на ринку Форекс.

Не люблю довгі вступу, перейдемо відразу до справи!

Ринок Форекс

Зміст
  1. Що таке Форекс і як він працює?
  2. 3 відмінні особливості ринку Форекс
  3. Скільки можна заробити на Форекс – ТОП-5 факторів, що впливають на прибуток
  4. Що потрібно, щоб заробляти на Форекс – 7 корисних порад для новачка
  5. Основні ризики торгівлі на Форекс і як їх уникнути
  6. Висновок

1. Що таке Форекс і як він працює?

У статті «Як грати на біржі» ми говорили про трьох сегментах фінансового ринку, одним з яких є валютна біржа – Форекс. Вона має безліч унікальних характеристик, основні з яких ми перерахуємо нижче.

Форекс не розташовується в якомусь конкретному місці, як, наприклад, фондові біржі, його доля – інтернет-простір. Тому вести торгівлю дозволяється цілодобово, п'ять днів на тиждень. В суботу та неділю, а також у міжнародні свята ринок закритий.

Якщо перейти в торговий термінал, можна виявити, що інструментами торгівлі виступають валютні пари, наприклад, USD/CAD (Американський/Канадський долар), EUR/USD (Євро/Долар) і так далі.

При падінні однієї валюти, інша в парі почне зростати. Це дозволяє торгувати як на підйомі, так і на спаді ринку.

Заробляти на спекуляції акціями, приміром, можна лише при зростанні ринку.

Реальна ціна інструменту називається «Bid», але ми відкриваємо або закриваємо угоди за іншою ціною – «Ask». Різниця між першою і другою називається спредом. Спред – заробіток брокера.

Обсяг відкривається при торгівлі позиції називається лотом.

Якщо у нас доларовий рахунок і ми відкрили позицію об'ємом 0,01 лота, то при зміні ціни на один пункт, ми заробимо/втратимо 1 цент. Якщо у нас 1 лот – 1 долар.

Оскільки кожна відкривається угода рано чи пізно буде закрита, на Форексі можна торгувати з допомогою кредитного плеча. Про те, що це таке, ми писали у «Форекс Брокерів».

Інші важливі поняття ми розглядали в попередніх текстах, повторюватися не будемо.

2. 3 відмінні особливості ринку Форекс

З усього безлічі особливостей Форекса ми виділили три найбільш важливих, перерахуємо їх і прокоментуємо.

Особливість 1. Функціональність

Спочатку Форекс створювався, щоб можна було обмінювати валюту на міжнародному рівні найбільш вірним курсом. Природно, в умовах біржі це зробити простіше всього. Вже після трейеры стали використовувати Форекс для заробітку.

Найбільші учасники ринку – Центральні Банки – здійснюють валютні інтервенції для стабілізації курсу національної валюти. Це особливо необхідно в кризові роки, коли залишати гроші без підтримки просто не можна.

Валютна інтервенція – це процес покупки або продажу національної валюти з метою її зміцнення або ослаблення.

На валютні інтервенції, правда, припадає від 4 до 6% всіх здійснюваних операцій, інші належать спекулянтам, які шукають величезних прибутків.

Особливість 2. Відсутність географічної прив'язки

За причиною відсутності певного місця, де відбувається Форекс-торгівля, відкривати угоди може будь-яка людина, що має доступ в Інтернет. Успішні трейдери багато подорожують і при цьому ведуть торгівлю з різних куточків землі.

Наявність Інтернету з нормальною швидкістю дозволяє залишатися в курсі всіх новин економічного світу. У чому Інтернет-трейдинг навіть зручніше оффлайн-торгівлі: про його особливих перевагах ми писали раніше.

Особливість 3. Склад учасників ринку

Ми рекомендуємо початківцям трейдерам проходити навчання в компанії Альпарі (повністю безкоштовно), про який ще розповімо нижче. На одному з перших занять «Базового курсу» викладачі зазвичай знайомлять аудиторію з учасниками ринку Форекс.

Давайте коротко охарактеризуємо їх. Найменша, але найважливіша група – мажоритарії. Це центральні і комерційні банки, найбільші інвестиційні фонди.

Мажоритарії можуть змінювати напрям тренда на ринку за рахунок «вливання» великих капіталів.

Наступну групу складають торгові фірми, які хоча і впливають на ринок, але не мають достатньо сил для корінних змін.

Остання група найбільша: це безліч трейдерів — від новачків до професіоналів. Представники «третього стану» позбавлені можливості чинити будь-який вплив на ринок.

3. Скільки можна заробити на Форекс – ТОП-5 факторів, що впливають на прибуток

Уміння правильно торгувати по обраної стратегії – далеко не єдиний фактор, що впливає на успіх. Виділяється ще ряд важливих моментів, які ми охарактеризуємо нижче.

Фактор 1. Розмір початкового депозиту

За правилами мані-менеджменту, в кожній угоді трейдер має право ризикувати не більш ніж двома відсотками капіталу. Уоррен Баффет взагалі не рекомендує піддавати небезпеці більше 0,1% всіх наявних на рахунку коштів.

Розмір початкового депозиту

Для чого це потрібно? Для того щоб втрата цих грошей залишила в запасі можливість відкрити ще від 49 до 1000 угод і «відігратися».

В ідеалі співвідношення можливого збитку і потенційного прибутку дорівнює 1:3, тобто кожна операція повинна давати в три рази більше можливої втрати.

Приклад

Ми торгували на Форексі по хвильовому аналізу з капіталом в 1000 доларів. За місяць прибуток склав близько 250 доларів. Будь на рахунку мільйон, ми заробили б 250 000 доларів за 30 днів.

Якщо у нас на рахунку сто доларів і ми ризикуємо 2%, ризик дорівнює двом доларам. Якщо ми отримаємо прибуток (в ідеалі) в три рази більшу, вона складе 2*3 = 6$. Якщо ж на рахунку мільйон доларів, то одна угода принесе не 6$, а 60000$.

Звідси висновок: основний фактор – обсяг капіталу. Чим він більше, тим краще. Не варто лякатися величезних цифр: гроші можна брати під управління, є навіть фірми типу FxStart або United Traders, які надають депозити для торгівлі.

Фактор 2. Ефективність (прибутковість) торговельної системи

Прибутковість визначається просто – відкриваємо по обраної стратегії угод 10 на демо-рахунку і аналізуємо, скільки вийшло дохідних, скільки   збиткових. Закриття угод проводиться за чітким умов: якщо встановлений Тейк Профіт, не пересуваємо його.

Співвідношення можуть виходити різні. Якщо з трьох угод дві закриваються з прибутком – це цілком нормально. Багато залежить і від величин ризику і прибутку.

У нас, до речі, ризик у два рази перевищував можливий прибуток, але він був не спонтанним, а усвідомленим.

Поторгуйте по своїй стратегії близько місяця на демо, і, якщо результати будуть позитивними, можна переходити до реального трейдингу.

Фактор 3. Грамотно підібрана стратегія

Необхідно вибирати такі стратегії, які, в першу чергу, будуть зручні вам, і не стануть причиною психологічного дискомфорту. Починати бажано з середньостроковій торгівлі, хоча короткострокові угоди так і манять новачків можливостями швидко отримати гроші.

Чітку класифікацію торгових стратегій ми вже давали в матеріалі «Форекс навчання з нуля». Щоб зробити правильний вибір, обов'язково потрібно оволодіти основними знаннями про Форексі. На щастя, інформації в Інтернеті предостатньо.

Фактор 4. Психологічна стійкість

Всі новачки вважають себе психологічно стійкими. Вони думають, що біржа не здатна закрутити голову і змусити відкривати угоди під впливом емоцій. На жаль, перші дні реальної торгівлі абсолютно всіх переконують у зворотному.

Форекс – не єдиний спосіб заробітку грошей. Якщо після серйозного ознайомлення з цією роботою ви зрозумієте, що не зовсім хочете їй займатися – перейдіть на що-небудь інше, наприклад блогінг або фріланс.

Валютна біржа манить величезними грошима, але вже «заманившихся» вона відлякує високими ризиками. Ризикованість фінансових торгів не зменшується і не зникає. Ймовірність втрати коштів є абсолютно завжди.

5 Фактор. Мінливість ринкового середовища

На Форексі (як і на інших ринках) існує поняття волатильності. Чим вона вища, тим більш різкі коливання можуть здійснювати валютні курси. Волатильність змінюється в залежності від торгової сесії і новин.

Перед виходом важливих новин ринок зазвичай завмирає, рухів практично ніяких немає, але за 1-2 хвилини до факту публікації новини починаються дуже різкі коливання.

Тут можна добре заробити, але можна і втратити величезні суми за прослизань.

Якщо ви хочете торгувати на новинах – краще займіться цим на ринку параметри, а не на Форексі.

Торгові сесії – час роботи найбільших бірж. Ми охарактеризуємо їх у таблиці.

Торгові сесії Форекс (за Гринвічем):

Назва сесії Біржа Відкрити Закриття Волатильність
1. Європейська Франкфурт, Цюрих, Париж (Лондон) 06.00 (07.00) 15.00 (16.00) Висока
2. Американська Нью-Йорк (Чикаго) 13.00 (14.00) 22.00 (23.00) Висока
3. Тихоокеанська Веллінгтон (Сідней) 20.00 (22.00) 05.00 (07.00) Низька
4. Азіатська Токіо (Гонконг, Сінгапур) 23.00 (00.00) 08.00 (09.00) Низька

Біржі розташовуються в різних містах, з-за різниці в часі можна по-різному визначати початок і кінець сесій, можливі варіанти ми відзначили в дужках.

Багато трейдерів не люблять торгувати в тихоокеанську та азіатській сесії, оскільки ціни рухаються дуже мляво.

Враховувати волатильність потрібно обов'язково, інакше про успішне трейдингу можна забути.

4. Що потрібно, щоб заробляти на Форекс – 7 корисних порад для новачка

Ми вкажемо поради, яким слідували самі і яким радять дотримуватися професійні біржові спекулянти. Частково цей матеріал висвітлювався в «Торгівлі на біржі для початківців», давайте поглянемо на нього під іншим кутом.

Порада 1. Правильно вибирати стратегію торгівлі

Бажано при виборі стратегії поспілкуватися з професіоналом, відвідати практичний вебінар або майстер-клас. Неправильна стратегія завжди призводить до зливу грошей. Врахувати треба багато: розмір депозиту, час торгівлі, ризики, тип аналізу і так далі.

Цікавий матеріал по торговим стратегіям представлений у відеоролику нижче:

Про двох напрямках аналітики: технічний і фундаментальний – ми писали в статті «Форекс для початківців», можна звернутися до неї, щоб відразу зрозуміти, в якому напрямку краще рухатися.

А як бути, якщо ви освоїли ази, але боїтеся ризикувати грошима? Зробіть так. Перейдіть на сайт компанії Alpari, зареєструйтесь і створіть собі рахунок «Nano», він же «Центовий».

Нано-рахунку практично нічим не відрізняються від звичайних, але якщо на рахунку Standard для успішного старту потрібно 200-300 доларів, то на центових вистачить і 2-3. Баланс відображається в центах, ви побачите суми в 200-300 USC.

Результат – ми вбиваємо двох зайців відразу – не ризикуємо великими грошима, при цьому робимо реальні інвестиції та звикаємо спостерігати за зміною балансу, як на реальному рахунку.

 

Порада 2. Тренуйтеся торгувати на Демо-рахунку

Біржа нікуди від вас не дінеться, тому, якщо ви почнете працювати на ній через місяць чи рік «навчальної торгівлі», не пропадуть абсолютно ніякі вигідні можливості.

Демо-рахунок – відмінний спосіб уникнути маси помилок, на яких прогорають дилетанти.

Порада 3. Регулярно аналізуйте ринок Форекс

Якою б гарною не була стратегія, трейдер повинен завжди усвідомлювати, що діється на ринку. Кожен торговий день починається з перегляду економічного календаря – якщо плануються серйозні новини з якоїсь валюті – утримуємося від торгів.

Порада 4. Не вкладайте великі суми одразу

Якщо ви станете майстром біржової гри, люди самі захочуть вкладати у вас, щоб отримувати відсоток. Тому не поспішайте з інвестуванням власних грошей, тим більше, великих сум.

Порада 5. Працюйте над своїми емоціями

При бажанні можна навчитися володіти собою навіть у найскладніших ситуаціях. Допомагає в цьому, знову-таки, стратегія.

Якщо ціна йде не в нашу сторону, ви повинні проаналізувати ринок і визначити, за планом чи відкрили операцію. Якщо так – чекаємо і нічого не змінюємо, якщо ні – краще закритися.

Порада 6. Заведіть торговий журнал

Торговим журналом може бути звичайна зошит, куди ви будете вклеювати роздрукування графіків з зазначеними діями: де угода була відкрита, де вона закрилася, коли торгівля була прибутковою чи збитковою і так далі.

Порада 7. Грамотно вибирайте брокера для торгівлі

Брокерських фірм дуже багато, ми детально аналізували їх у статті «Брокери Форекс». Вкажемо ще ряд цікавих компаній.

1) Альпарі

АльпаріНайбільша брокерська фірма. Є відмінні програми навчання, щоденні вебінари по аналізу ринку, майстер-класи від професіоналів. Для торгівлі доступно багато валютних інструментів, цілком вигідні умови.

Ні в одного іншого брокера немає такої кількості ліцензій високої якості, як у Альпарі, тому по надійності з цією фірмою може зрівнятися хіба що Фінам.

2) БКС Форекс

БКС БрокерУ цього брокера теж є навчальна програма і добре пророблена аналітика. Торгувати можна більш ніж 420 фінансовими інструментами на найрізноманітніших умовах.

низькі Спреди, тому можна добре заробити не тільки среднесрочникам, але і прихильникам «піпсовка». Для новачків компанія проводить цікаві акції для професіоналів – конкурси з величезними призовими фондами.

3) Альфа-Форекс

Альфа форексКомпанія надає можливості для заробітку трейдерам, професіоналам, які можуть працювати в аналітичному відділі, а також партнерам, готовим залучати нових клієнтів.

На наш погляд, Альфа-Форекс – кращий варіант для відкриття довгих позицій терміном на тиждень або більше. Бо в аналітиці прогнози будуються саме на тижневому таймфрейме.

4) Інстафорекс

ІнстафорексСервіс підходить новачкам, тому що дає величезні бонуси: можна отримати 250% на внесені кошти. Для торгівлі не обов'язково мати великий досвід у розділі аналітики є прогнози по всім існуючим методикам аналізу.

Позитивна сторона прогнозів від Інстафорекс – зазначення конкретних дій для різних варіантів розвитку подій.

5) Форекс Клуб

Форекс КлубБрокер давно працює на ринку, пропонує відмінну клієнтську підтримку, навчання, якісну аналітику. Торгові умови можуть широко варіювати, тому і новачки, і професіонали знайдуть для себе найкращі варіанти роботи.

Крім зазначених компаній є багато інших більш дрібних, але з цілком вигідними і цікавими умовами.

5. Основні ризики торгівлі на Форекс і як їх уникнути

80 Відсотків усіх ризиків в торгівлі пов'язане з психологією людини. Є й інші, три з яких ми коротко охарактеризуємо нижче.

Основні ризики торгівлі на Форекс

Їх, на жаль, уникнути практично ніяк неможливо:

  • Інтернет-ризики – оскільки ми ведемо торгівлю через мережу, відключення електроенергії або низька швидкість можуть призвести до втрат грошей. Щоб їх уникнути, потрібно встановлювати Стоп Лосс і Тейк Профіт в момент відкриття операції.
  • Прослизання – ситуація, коли угода відкривається/закривається не за тією ціною, за якою планувалося. Щоб прослизання не було особливо чутливим, не варто торгувати на новинах і малих таймфреймах.
  • Розширюються спреди – якщо подивитися на графік «1 Хвилина», можна побачити, що спред коливається – він то звужується, то розширюється. При середньостроковій торгівлі його зміна є критичним.

З іншими ризиками трейдери знайомляться при безпосередній торгівлі

6. Висновок

У цій статті ми поговорили про основні принципи торгівлі на Форексі, розглянули особливості і відмінності валютного ринку. Сподіваємося, що матеріал виявився корисним і цікавим.

Якщо Вам сподобалася стаття, будь ласка, оцініть її і висловіть свою думку в коментарях. Удачі і успішних торгів!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Інвестиції » Форекс — що таке ринок форекс + 7 порад як заробити онлайн і уникнути ризиків