Що таке дропшиппинг   загальний огляд поняття + покрокова інструкція для новачків по запуску бізнесу по системі «Dropshipping»

Що таке дропшиппинг (dropshipping) простими словами? Як знайти постачальника для інтернет-магазину? Як працює дропшиппинг співробітництво для продажу товарів?

Здрастуйте, дорогі друзі! Вас вітає один із засновників журналу «BigEnergy.ги» Олександр Бережнов.

Як продавати товар, навіть не маючи його в наявності? Моя відповідь проста   з допомогою дропшипинга!

У цій статті я простими словами розповім вам як організувати процес продажу за dropshipping схемою, де і як знайти надійного постачальника, а також які товари продавати по цій моделі.

Отже, поїхали!

Дропшиппинг - покрокова інструкція для новачків

1. Що таке дропшиппинг – визначення та схема роботи

Англійське слово «Dropshipping» означає «пряма поставка». Зміст роботи по даній системі полягає саме в прямих поставках товару від виробника до споживача.

Дропшиппинг — це система продажів інтернет-магазину в якій товар подається безпосередньо від виробника до покупця, тобто по суті, посередництво.

В якості передавального ланки виступає організатор бізнесу: він шукає попит і реалізує пропозицію. Іншими словами, посередник знаходить клієнта, товар і забезпечує їх зустріч.

Приклад роботи з дропшиппингу простою мовою

Ви створюєте сайт в Мережі, наприклад у форматі Інтернет-магазину, і по суті є просто електронною вітриною. Самі товари вам купувати НЕ ТРЕБА!

Ви рекламуєте у себе на сайті товар постачальника, а при купівлі товару, просто приймаєте оплату від клієнта, а постачальник сам надсилає даний товар клієнту за фактом його замовлення ВАМИ.

Основна перевага даної схеми у відсутності витрат на придбання товару з боку підприємця. Йому не потрібен стартовий капітал для придбання початкової партії продукції: він відразу розплачується за нього грошима клієнта, а різницю між закупівельною та підсумковою ціною кладе у свою кишеню.

У теорії звучить все просто, але на практиці для отримання прибутку схема повинна бути відпрацьована до дрібниць.

У чому головна перешкода при відкритті власного інтернет-магазину при стандартному підході?   у відсутності стартового капіталу і незнання специфіки даного бізнесу.

Бізнес за схемою дропшиппинга дозволяє обійтися без початкових вкладень і відкрити бізнес без вкладень практично з нульовим початковим капіталом.

Постачальники при такому способі ведення бізнесу, звичайно, не працюють задарма і не займаються благодійністю, але налагоджена схема роботи дозволяє підприємцям здійснювати прямі постачання товару клієнтам, минаючи стадію закупівлі.

Як працює дропшиппинг - наочна схема

Дропшиппинг з'явився порівняно недавно завдяки розвитку інтернет-комунікацій. В даний час існують сотні ресурсів – постачальників товарів з Китаю (чи інших країн) у інтернет-магазини всього світу.

Для клієнтів різниця в ціні невелика, тим більше далеко не всі покупці мають можливість і час самостійно знаходити китайські сайти продажів і взаємодіяти з ними. Цю функцію бере на себе інтернет-магазин посередника, де можна робити покупки з комфортом, спілкуючись з продавцем рідною мовою.

Клієнт здійснює покупку максимально швидко:

  • робиться замовлення на сайті онлайн-магазину;
  • кур'єрська служба або пошта доставляє товар.

Покупцеві без різниці, звідки взявся товар на складі продавця і деякий час він там знаходився: головне, щоб продукт був якісним.

Підприємець (наприклад, ви) робить замовлення у постачальника для дропшиппинга тільки в тому випадку, якщо клієнт робить замовлення в інтернет-магазині. Це гарантує оплату і виключає ризик при вкладенні коштів. Клієнт навіть не здогадується, що купує товар у когось іншого: йому і не потрібна ця інформація.

Мета власника інтернет-магазину – залучити клієнтів, переконавши їх купувати товар саме у нього. Комісійні посередників при такій схемі бізнесу становлять 20% до 100%. Цілком пристойний дохід при відсутності стартових витрат. При цьому підприємець не турбується, що куплений ним товар буде місяцями припадати пилом на складі.

Головне – знайти надійного і вигідного постачальника!

Постачальники для дропшиппинга з Китаю і пропонують практично необмежений асортимент товарів: одяг, взуття, аксесуари, побутову техніку, комунікаційні пристрої, ексклюзивні продукти.

Великі виробники, які не хочуть займатися роздрібними продажами, реалізують свої товари через онлайн-магазини, які виступають своєрідними вітринами.

Попутно інтернет-магазини займаються маркетингом, рекламою, оформленням угод, прийомом платежів: всім тим, чим займаються звичайні торгові точки. Відправка та доставка здійснюється або виробником, або партнерської фірмою, якщо є попередня домовленість.

2. Переваги і недоліки дропшиппинга

Як і у будь-якої справи, у дропшиппинга є свої плюси і мінуси. Нижче в таблиці ми розглянемо переваги і недоліки дропшиппинга порівняно з оффлайн-бізнесом.

Критерії порівняння Дропшиппинг Оффлайн-бізнес
1 Стартовий капітал Не потрібен (+) Потрібен (-)
2 Наявність складу Не потрібен (+) Потрібен (-)
3 Оцінка якості товару Складно (-) Просто (+)
4 Оренда офісу Не потрібен (+) Потрібен (-)
5 Відсоток прибутку Великий (+) Різний (±)
6 Конкуренція Велика (-) Велика (-)

Починаючи свій бізнес уважно проаналізуйте дані критерії щодо своєї справи.

Основні особливості роботи за дропшиппингу

Тепер докладніше по пунктам про 4-х особливості при роботі по системі дропшиппинга.

Особливість 1. Не потрібні великі стартові вкладення

Великі стартові капітали дійсно не потрібні, але на відкриття інтернет-магазину і його розкрутку в мережі кошти все-таки знадобляться.

В одній з минулих статей ми вже докладно розповідали, як відкрити свій бізнес без вкладень. Рекомендую з нею ознайомитися.

Головне, на чому слід зосередитися, це рівень клієнтського сервісу. Магазини дропшиппинга повинні надавати максимально повну інформацію про товар у вигідному світлі. Обов'язково повинні бути присутніми якісні зображення і фото продукції. Особливою мірою це стосується дропшиппинга одягу і аксесуарів.

Особливість 2. Прозора і надійна модель роботи

Даної моделі бізнесу довіряють споживачі. Це вже цілком відпрацьована схема продажів. Величезна кількість відомих мережевих магазинів в світі і в працює по системі дропшиппинга – наприклад, такий магазин як Ozon або Юлмарт 24.

Дропшиппинг товари не потребують складування, великих закупівель і дозволяють запропонувати клієнтам більш широкий і різноманітний асортимент.

Товар не псується, не залежується, не виходить з моди, оскільки постійно оновлюється. Не потрібно наймати додатковий персонал, щоб упаковувати продукцію, перевіряти на наявність дефектів.

Все, що потрібно від власника – стежити за відвідуваністю власної торгової площадки і прагнути до збільшення числа активних клієнтів. По суті, він виступає посередником між виробником і покупцем.

Особливість 3. Складнощі з ціною і конкуренцією

Тим не менш, назвати дропшиппинг раєм для електронної торгівлі не можна. Як і в інших сферах бізнесу, тут присутня конкуренція та інші підводні камені. Зменшення цін великими компаніями дропшиппинга, демпінг, недобросовісні постачальники – всі ці фактори зменшують фінансову рентабельність вашого підприємства.

Щоб досягти успіху в справі дропшиппинг торгівлі потрібно навчитися працювати з пропозицією і переконанням клієнтів. Не можна засновувати конкурентоспроможність вашої фірми тільки на низьких цінах.

Покупців приваблює не тільки низька вартість, але також акції, бонуси, спеціальні послуги, яких немає в інших магазинах.

Слід працювати відразу з декількома постачальниками для інтернет-магазину. Це дозволить уникнути ситуацій з відсутністю конкретних товарів на складі виробника в даний момент (ні у одного – напевно буде в іншого).

Особливість 4. Перебої з термінами поставок

Ще один недолік дропшиппинга (якщо ви працюєте з Китаєм) – терміни доставки. Іноді товари з КНР йдуть дуже довго. Ви обіцяєте клієнту термін доставки 2 тижні, а посилка затримується на 1,5-2 місяці.

Що стосується торгівлі продукцією, яку ви не бачили, то дана проблема цілком вирішувана. Деякі виробники можуть вислати вам пробний зразок товару або дати максимально докладний опис його функціональних характеристик.

Дропшиппинг платформи мають справу з безліччю замовлень і нерідко помиляються в логістиці, постачання та інших пунктах. Надійні постачальники зазвичай завжди готові відшкодувати збитки за власний рахунок, якщо їх помилка доведена, але недобросовісні компанії можуть проігнорувати ваші претензії.

В цьому випадку краще викласти гроші клієнту зі своєї кишені – репутація в бізнесі дорожче одномоментного профіту. Завжди орієнтуйтеся на покупця: в мережевій торгівлі досягають успіху фірми, які поміщають клієнта в центр своєї бізнес-моделі.

Головні рушійні сили успішного дропшиппинга в це:

  • ефективна реклама;
  • орієнтованість на клієнта;
  • підбір оригінальних інструментів маркетингу;
  • креативний підхід до реалізації бізнес-ідей.

Так, конкуренція велика, знайти власну нішу важко і клопітно, але це не означає, що потрібно заздалегідь здаватися. В бізнесі не виживають тільки найбільш талановиті, але і самі терплячі і наполегливі. Продовжуйте рухатись в заданому напрямку, і результат обов'язково буде.

3. З чого починати співпрацю – 7 кроків по відкриттю прибуткового інтернет магазину по системі дропшиппинга

В цьому розділі статті я розповім, як почати заробляти гроші, використовуючи систему дропшиппинга і поділюся деякими своїм досвідом по цій темі.

З чого почати бізнес по дропшиппингу

Крок 1. Вивчити ринок і визначити нішу

Можливо вашою стратегією буде не направляти енергію в ту сферу, де вже існує максимальна конкуренція. Тоді намагайтеся запропонувати клієнтам щось дійсно нове.

Необхідний попередній і всебічний аналіз ринку в тих напрямках, де конкуренція ще не так велика, чи існує можливість удосконалення поточних схем взаємодії продавця з клієнтом.

На наш погляд, перспективна ніша для дропшиппинга – не та, якою займається більшість процвітаючих інтернет-магазинів. Спочатку здасться, що зайняті абсолютно всі місця, але на ділі простір для маневру є завжди, треба тільки гарненько пошукати.

Приклад

Все більше людей молодого, середнього та похилого віку хочуть жити здоровим життям і кинути палити.

У той же час кілька великих компаній – виробників електронних сигарет і аксесуарів пропонують співробітництво за системою дропшиппинг фізичним та юридичним партнерам. Чому не спробувати свої сили в такому перспективному справі?

Можна скласти список власних інтересів і навичок, щоб звузити сферу видів діяльності, якими ви хочете чи можете займатися. Якщо ви розбираєтеся в китайських чаях, сучасних гаджетах для айфонів, добавки для спортивного харчування – спробуйте конвертувати свої знання в прибутку.

Крок 2. Створити інтернет-магазин

Створення інтернет-магазину – досить популярний напрямок бізнесу в даний час.

Нещодавно ми написали статтю як відкрити свій інтернет-магазин, вона стане в нагоді вам для грамотної розробки власної електронної торгової площадки, якщо ви хочете заробляти, продаючи товари по системі дропшиппинга.

Варто нагадати

Покупець в перше відвідування інтернет-майданчики звертає увагу не стільки на ціни, скільки на зручний інтерфейс і привабливий дизайн.

Рівень ваших доходів буде прямо залежати від конверсії – співвідношення загальної кількості відвідувачів сайту до числа реально зробили покупки користувачів.

Для цього варто відразу визначитися з цільовою аудиторією і наповнити контент магазину у відповідності з нею. Іншими словами, якщо ви маєте намір працювати з людьми певного регіону, віку, статі, рівня доходів, враховуйте ці фактори в пропозиції товарів.

Технічне питання у створенні магазину залежить від ваших умінь і наявності вільного часу. При бажанні створити онлайн-маркет можна самостійно, дотримуючись численних інструкцій, які у вільному доступі викладені в мережі. Середня ціна створення повноцінного інтернет-магазину   $300.

В окремій статті ми вже писали як створити свій сайт або блог. Ви можете це робити і також продавати на цих майданчиках свої товари.

Крок 3. Протестувати нішу

Тестування ніші – необхідний пункт, який відразу визначить перспективність обраного вами напрямку (або відсутність оного). Якщо ви виявите попит на товари, які ви пропонуєте, можна сміливо продовжувати роботу в даному напрямку.

Якщо зі сторони покупців ви відчуваєте настороженість або явне небажання робити придбання, значить, необхідно внести корективи. Не відступайте відразу, спробуйте змінити спосіб роботи, стиль магазину, інструменти маркетингу. Рекомендую вам для тестування використовувати сервіс роботи з ключовими словами від Яндекса wordstat.yandex.ru.

Крок 4. Знайти постачальників

Пошук постачальників – найважливіша частина роботи по системі дропшиппинга. Перш ніж починати роботу з постачальниками з Китаю і , обов'язково прочитайте відгуки партнерів та клієнтів. Надійні постачальники пропонують інтернет-магазини гарантію на обов'язкову доставку товару при його придбанні та забезпечують захист грошей посередника.

Найбільш популярні китайські постачальники

  • dx.com
  • chinavasion.com
  • dhgate.com
  • osell.com

Існують також оптові майданчики – так звані агрегатори постачальників, які надають власникам інтернет-магазинів списки російських і китайських компаній, що працюють за схемою дропшиппинга.

Оптові постачальники

  • Optlist.ru
  • Supl.biz
  • Aplix.ru

Якщо ваша мета –дрібний чи середній опт, то ця ніша також численна і легко доступна.

Роздрібні постачальники

  • Alibaba
  • Taobao
  • Dinodirect
  • Tmart
  • Aliexpress

Це китайські ресурси, мають необмежений вибір товарів за мінімальними цінами від великих і дрібних виробників.

Крок 5. Провести переговори та укласти договори з постачальниками

Вибираючи конкретних постачальників дропшиппинга, вивчайте документи компаній, реквізити, контакти. Ніколи не працюйте з сумнівним партнером, особливо закордонним. У Китаї люблять обманювати довірливих власників мережевих магазинів.

Обов'язково проведіть переговори з потенційним постачальником перед тим, як почати з ним працювати. З вітчизняними партнерами зробити це, звісно, набагато легше, але й ціни тут набагато вище китайських.

Добре, якщо при роботі з закордонними компаніями ви скористаєтеся послугами професійного перекладача. Слід обумовити заздалегідь всі пункти на випадок невиконання постачальниками умов договору. Якщо ви розраховуєте на тривале і взаємовигідне співробітництво, краще перевірити юридичну надійність компанії.

Які труднощі можуть виникнути, якщо не перевірити дропшиппинг-постачальника?

безліч Варіантів:

  1. Фірми — «одноденки». Ви можете нарватися на фірму-одноденку, яка просто забере собі перекладені вами клієнтські гроші.
  2. Якість товару. Вам (а точніше вашим покупцям) можуть «всучити» неякісний товар, виготовлений на підпільній кустарної фабриці конвеєрного типу.
  3. Обман. Шахраї можуть зламати ваш комп'ютер і добути паролі від пошти, особистого кабінету банку і т. п.

Перевірка постачальника зводиться до ряду обов'язкових заходів: з'ясуйте реальні координати фірми, дізнайтеся термін існування домену, вивчіть сайт компанії, поговоріть з представниками по телефону або за допомогою інтернет-комунікацій. Солідні фірми завжди надають власникам магазинів власні статутні та реєстраційні документи.

Крок 6. Зареєструвати ІП або ТОВ (при необхідності)

Реєстрація ІП знадобиться в тому випадку, якщо ви плануєте в майбутньому розширювати сферу діяльності або відкривати наземний офіс компанії. Якщо ви є просто вітриною оптового постачальника, реєструвати підприємство зовсім не обов'язково.

Це тим більше не потрібно, якщо ви працюєте з одностраничными сайтами – лэндингами, що пропонують товари одного виду. Однак це може є одним з необхідних умов для співробітництва з деякими постачальниками дропшиппинга.

У підсумку вам може знадобитися зареєструвати ТОВ, що теж можна зробити і самостійно при бажанні.

Крок 7. Почати просування інтернет-магазину в Мережі

Просування онлайн-маркету в Інтернеті – обов'язкове умова для прибуткового бізнесу.

Є кілька варіантів просування власного магазину:

  • пошукове СЕО-просування (зазвичай цим займаються професійні фірми або фрілансери SEO-копірайтери);
  • контекстна реклама;
  • просування у форумах, на інших відвідуваних інтернет майданчиках;
  • реклама в соцмережах (там же деякі відкривають власні безкоштовні магазини);
  • просування через Яндекс.Маркет та інші торгові майданчики.

Всі способи просування передбачають певні вкладення – якщо не фінансів, часу.

Однак такі витрати зазвичай багаторазово окупають себе – особливо якщо рекламна кампанія організована грамотно. Більш детально інструменти, методи і способи ефективного маркетингу наш журнал вже розглядав в окремій статті, де ми розповіли, що таке інтернет-маркетинг.

4. Як знайти постачальника для інтернет-магазину, що працює по системі дропшиппинга?

Про пошук постачальників ми в загальних рисах розповіли вище, тут же зазначимо, що в мережі існують сайти з відкритим і платним доступом до списків постачальників.

Наприклад, безкоштовні списки можна знайти в співтовариствах у соцмережі ВКонтакте і Фейсбук або просто в пошукових системах. Не поспішайте користуватися адресами з перших позицій в пошуковій видачі: оптові постачальники не завжди сильні в справі SEO-просування.

Як знайти постачальника

також Можна працювати з великими російськомовними порталами, які працюють за дропшиппингу, наприклад, Юлмарт 24 або текстильна фірма «Неотек».

У Юлмарт—24 можна знайти практично будь-які товари широкого вжитку – від дитячих іграшок до комп'ютерів і комплектуючих до них. Правда, магазин реалізує тільки оптові партії і працює виключно з юридичними особами. У «Неотек» можна придбати великі партії будь одягу для всіх віків.

Варіанти роботи дропшиппингу

Існує 2 робочих схеми продажів товару за дропшиппингу:

  • В першому випадку дропшиппер самостійно знаходить клієнта, укладає з ним угоду, бере передоплату і розраховується з постачальником.
  • У другому – дропшиппер просто знаходить покупця, а плату приймає постачальник. Після чого посереднику відраховується певний відсоток з прибутку.

Перший варіант менш ризикований. У другому випадку прибуток буде залежати від порядності фірми-постачальника. Однак якщо ви працюєте з надійною і відомою компанією, навряд чи він буде ризикувати своєю репутацією і наживатися на рядових продавців.

Є ще один варіант роботи по дропшиппингу – ви самостійно знаходите великого виробника будь-яких товарів в своєму регіоні і пропонуєте йому свої послуги як посередника.

Можна навіть укласти повноцінний контракт, в якому будуть прописані ключові моменти співпраці.

Відкрию секрет

Виробники часто самі зацікавлені в послугах розповсюджувачів, тому не думайте, що ви будете комусь нав'язуватися.

Є ще один, не зовсім коректний спосіб пошуку постачальника – дізнатися, з ким працюють конкуренти, і запропонувати цим фірмам свої послуги за меншу ціну.

Для успішної роботи з системою дропшиппинг доцільно залучати сучасні сервіси для збільшення доходів і полегшення процесу реалізації товарів.

Рекомендую корисний у багатьох відношеннях ресурс www.apishops.com, який має власну базу готових односторінкових сайтів, широким асортиментом товарів і потужним функціоналом обробки замовлень.

Вам залишиться тільки запустити рекламну кампанію і налаштувати потік трафіку на свої лэндинги в Апишопс. Дзвінки заявок клієнтів і доставку товарів сервіс бере на себе.

Сам деякий час працював з Апишопсом, але зараз займаюся іншим бізнесом   створенням і заробітком на інформаційних сайтах, він мені більше подобається.

На завершення статті рекомендую вам подивитися досить докладний відео по темі Дропшиппинг з Китаєм:

5. Висновок

Отже, підіб'ємо підсумки. Сподіваюся, що після прочитання цієї статті дропшиппинг перестане бути для вас незрозумілим словом, а перетвориться в реальну можливість для збільшення власних доходів.

Як бачите, цей спосіб заробітку або навіть краще сказати, початку свого бізнесу має багато переваг особливо для підприємців-початківців. Головним з них є відсутність великих витрат на відкриття своєї справи.

цей спосіб Не позбавлений і недоліків, наприклад, існує ризик нарватися на недобросовісних постачальників. В цілому, модель дропшиппинга дуже актуальна і буде розвиватися надалі.

Шановні читачі, якщо у вас є думки з даної теми або досвід ведення бізнесу по викладеної схемою – не соромтеся, залишайте коментарі та відгуки до цієї статті.

Для нас це дуже важливо. Заздалегідь дякую!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Бізнес для підприємців » Що таке дропшиппинг   загальний огляд поняття + покрокова інструкція для новачків по запуску бізнесу по системі «Dropshipping»