Оцінка для нотаріуса   покрокова інструкція як провести оцінку для нотаріуса + професійна допомога в незалежній оцінці для нотаріуса

У чому особливості оцінки автомобіля для нотаріуса у спадок? Як провести оцінку акцій для нотаріуса недорого? Де провести оцінку зброї для нотаріуса?

Привіт всім, хто завітав на наш сайт! Вас вітає Денис Кудерин – експерт популярного мережевого видання .

дана публікація нашого журналу присвячена процедурі оцінки для нотаріуса. Я докладно розповім, з якою метою проводиться цей захід і з яких етапів складається.

В кінці статті вас чекає гарантований бонус – огляд найбільш надійних російських компаній, що спеціалізуються на оцінці для нотаріуса, плюс поради, як зекономити на вартості послуг.

Поїхали!

Оцінка для нотаріуса

Зміст
  1. Що таке оцінка для нотаріуса і коли вона необхідна?
  2. Що підлягає оцінці для нотаріуса – 4 основних об'єкта оцінки
  3. Як провести оцінку акцій для нотаріуса – 7 простих кроків
  4. Хто проводить оцінку для нотаріуса – огляд ТОП-3 оціночних компаній
  5. Як отримати якісну оцінку для нотаріуса недорого – 3 корисні поради
  6. Висновок

1. Що таке оцінка для нотаріуса і коли вона необхідна?

Припустимо, вам потрібно вступити у спадкові права, оформити акт дарування або купівлі-продажу квартири, автомобіля, частки в бізнесі.

Щоб такі заходи були цілком законними, необхідно залучити до їх проведення офіційна особа – нотаріуса, спеціаліста, уповноваженої на вчинення нотаріальних дій.

Оцінка для нотаріуса – акт встановлення ринкової вартості майна з метою сплати нотаріального мита та інших виплат) та подальшого оформлення прав на власність.

Згідно з чинним в РФ законодавства, оцінці для нотаріуса підлягає будь-яке майно, яке реєструється у відповідних органах.

Перерахуємо, в яких випадках потрібна така процедура:

  • при здійсненні операцій з нерухомістю (квартирами, будинками, земельними ділянками, гаражі) та рухомим майном (автомобілями, обладнанням);
  • при вступі у спадщину фізичних осіб;
  • при купівлі-продажу часток (акцій) підприємств;
  • при розділі майна в шлюборозлучних процесах;
  • при даруванні або передачі майна в довгострокове управління.

У багатьох ситуаціях це обов'язкова процедура, без якої угоди не визнаються законними і можуть бути оскаржені в суді.

Послуги незалежної оцінки для нотаріуса надають професійні оцінювачі – співробітники спеціалізованих оціночних та експертних бюро.

Самі нотаріуси не вправі призначати спосіб оцінки або рекомендувати які-небудь профільні організації. Їхнє завдання – отримати від клієнта документ, що підтверджує вартість майна, з якими здійснюються операції.

Тому пошуком і контактами з оціночними компаніями громадяни займаються самостійно. Можна доручити ці заходи професійним юристам, якщо ви хочете заощадити час і уникнути помилок при визначенні ринкової вартості. Але такий спосіб коштує грошей.

Для розуміння суті та механізмів незалежної оцінки читайте відповідну статтю на нашому порталі.

2. Що підлягає оцінці для нотаріуса – 4 основних об'єкта оцінки

Оцінці підлягає нерухоме та рухоме майно (транспортні засоби, обладнання), нематеріальні активи, цінні папери, бізнес. Найчастіше процедури оцінки потрібні громадянам, які укладають спадкові права.

Розглянемо основні об'єкти, щодо яких проводиться оцінка для нотаріуса.

1 Об'єкт. Акції і бізнес

Бізнес і частки власника підприємства у вигляді акцій оцінюються для нотаріуса при продажі, даруванні та оформленні спадкових прав. Оцінка активів у вигляді цінних паперів проводиться на підставі відомостей з відкритих і закритих джерел, до яких у оцінювачів є доступ.

Щоб визначити реальну ринкову вартість активів, фахівець повинен володіти досвідом і компетенцією в цій області. Необхідний аналіз фондового ринку і грамотний розрахунок котирування цінних паперів на момент проведення процедури.

Навіщо потрібна оцінка акцій? По-перше, хіба вам не цікаво знати, на яку суму, наприклад, залишив вам у спадок вигляді цінних паперів улюблений дядечко? По-друге, це потрібно для розрахунку державного мита, яку зобов'язаний сплатити кожен спадкоємець. Без звіту оціночної фірми жоден нотаріус не візьметься за оформлення спадщини.

Додаткова інформація по темі – в статті «Оцінка нематеріальних активів».

Об'єкт 2. Автомобіль

Оцінка транспорту – досить актуальний і затребуваний вид послуг. Мета заходу – визначити ринкову вартість автомобіля на момент здійснення операції.

Процедура необхідна при оформленні транспортного засобу у спадок або при передачі прав власності на нього. Оцінити можна легкові та вантажні автомобілі, мотоцикли, спецтехніку, причепи.

Важливий нюанс

Для проходження оцінки не обов'язково привозити автомобіль до оцінювача або викликати його в гараж. Достатньо надати спеціалісту документи на транспортний засіб та правовстановлюючі папери.

Корисна посилання по темі – «Оцінка автомобіля».

Дивіться ролик по темі оцінки авто для нотаріуса.

Об'єкт 3. Зброя

Громадяни мають право володіти різною зброєю – вогнепальною, холодною, пневматичною, мисливським, антикварних, колекційним.

Оцінка зброї для нотаріуса потрібна при:

  • вступ у спадщину;
  • даруванні;
  • придбанні та продажу зброї.

Для кожного типу зброї розроблена своя методика оцінки. Оскільки існує дуже дороге зброю (наприклад, італійські рушниці Fabbri ручної роботи коштують від $100 000), співробітник, що займається визначенням вартості, повинен бути особою компетентним і досвідченим.

Правда, оцінка і сплата мита – це ще не всі кроки на шляху до володіння жаданим об'єктом. Щоб стати повноправним власником зброї, потрібно мати спеціальну ліцензію.

Для бажаючих заглибитися в тему на сайті є оглядова стаття «Оцінка майна».

Об'єкт 4. Нерухомість

Квартири та будинку частіше інших об'єктів власності потребують професійної оцінки для нотаріальних послуг.

Об'єктивне і оперативне визначення вартості об'єкта дозволяє клієнтам оціночних компаній:

  • вступати в законні спадкові права;
  • здійснювати операцію купівлі/продажу з вигодою;
  • швидко оформляти договори дарування, ренти, обміну.

Іноді послугами оцінки квартир займаються співробітники ріелторських компаній, але не завжди такі фахівці мають достатньо повноважень і досвіду для проведення грамотної процедури.

Про те, як проводиться оцінка будинку, читайте у спеціальній публікації.

У таблиці об'єкти та їх особливості представлені в наочному вигляді:

Об'єкти оцінки Особливості
1 2 Транспорт Процедура потрібна при зміні прав власності
3 Зброя Привід для оцінки – дарування, передача в спадок
4 Нерухомість найпоширеніший об'єкт оцінки для нотаріуса

3. Як провести оцінку акцій для нотаріуса – 7 простих кроків

Між звичайною оцінкою акцій та оцінкою для нотаріуса немає майже жодної методологічної різниці. Хіба що в другому випадку процедура іноді проводиться в оперативному режимі в цілях економії часу. Терміновість потрібно, наприклад, при оформленні спадкових прав.

Тепер перейдемо до практики – читайте і вивчайте покрокове керівництво до дії.

Крок 1. Визначаємося з об'єктом і метою оцінки

Оцінці підлягають будь-які види цінних паперів, що передаються у спадок. Тільки так спадкоємець стає повноцінним учасником акціонерного товариства.

Процедура може знадобитися в рамках оцінки дохідності всього бізнесу, якщо ви купуєте або продаєте частки підприємства.

визначаємося з об'єктами і метою оцінки

Основна мета оцінки – визначити ринкову вартість цінних паперів.

Крок 2. Вибираємо оціночну компанію

Найлегше знайти компетентного оцінювача через інтернет. Всі солідні фірми мають представництва в мережі у вигляді повноцінних інтерактивних ресурсів.

Вибираючи компанію, звертайте увагу на наступні пункти:

  • стаж роботи фірми на ринку оціночних послуг (ідеально, якщо компанія працює 10 років і більше);
  • наявність зручного і грамотно оформленого сайту;
  • наявність акредитації в банківських організаціях та дозвільних документів (підтвердження членства в СРО, страхування професійної відповідальності співробітників);
  • відгуки клієнтів;
  • присутність у вищих рядках незалежних рейтингів.

Ще один хороший варіант – вибрати оцінювача за рекомендаціями друзів і знайомих.

Крок 3. Оплачуємо послугу і укладаємо договір

Вартість послуги залежить від розцінок компанії і види цінних паперів. Значення має, скільки емітентів випустило акції. Якщо всі папери належать одній компанії, вартість послуг знижується, і навпаки.

Послуга оплачується за домовленістю – переказом, готівкою, через електронні ресурси.

Складання договору – обов'язковий етап заходу. У цьому документі вказується характер послуг, виконуваних оцінювачем, терміни процедури, цілі і відповідальність сторін у разі порушення умов контракту.

Крок 4. Узгоджуємо час і місце проведення оцінки

Терміни проведення оціночних робіт зазвичай невеликі – від кількох годин до кількох днів (в окремих випадках), тому клієнт має право сам призначити зручний час для перевірки.

Приклад

В одній зі столичних компаній оцінювачі зобов'язуються провести оцінку акцій від 1 емітента за 30 хвилин у присутності клієнта. Якщо кількість пакетів більше 3 – звіт робиться до кінця дня. Вартість процедури – 1000 рублів.

Місце призначається за домовленістю між замовником і клієнтом.

Крок 5. Збираємо необхідні документи

При визначенні вартості акцій відкритих (публічних) акціонерних товариств деякі документи оцінювач може взяти з відкритих джерел.

В інших випадках замовнику потрібно пред'явити:

  • виписку з реєстру акціонерів;
  • свідоцтво про реєстрацію компанії;
  • паспорт;
  • свідоцтво про смерть спадкодавця (при оформленні спадкових прав).

У деяких випадках потрібні документи бухгалтерської звітності підприємства.

Крок 6. Чекаємо проведення оцінки

Як вже говорилося вище, процедура не займає у професійних оцінювачів багато часу. Іноді достатньо 30 хвилин, щоб отримати експертний висновок.

Більше часу займає оцінка акцій, які не котируються і не торгуються на біржовому ринку. У цьому випадку робота може зайняти кілька днів. Фахівцям потрібно буде провести аналіз діяльності підприємства, з'ясувати його прибутковість, тобто фактично провести оцінку бізнесу компанії.

Крок 7. Отримуємо звіт

Результати своєї діяльності оцінювач оформляє у вигляді письмового багатосторінкового звіту, який скріплюється печаткою та підписом. Документ повинен відповідати встановленим стандартам і використовується тільки для роботи нотаріуса. Звіт не має сили при вирішенні майнових та інших спорів.

Щоб мінімізувати ймовірність помилок і отримати об'єктивну оцінку власності, перед процедурою і на всіх її етапах краще консультуватися з професійними юристами. Отримати компетентну допомогу в компанії Правознавець.

Цей ресурс працює в онлайн-форматі. Через сайт всі бажаючі виходять на зв'язок з кваліфікованими фахівцями в будь-якій сфері юриспруденції.

Сайт Правознавець працює в цілодобовому режимі. Юристи надають клієнтам безкоштовні та платні консультації без перерв і вихідних.

4. Хто проводить оцінку для нотаріуса – огляд ТОП-3 оціночних компаній

Цей розділ створений спеціально для тих, кому ніколи або не хочеться займатися самостійними пошуками оцінної компанії. Ми відібрали 3 найкомпетентніших фірми з бездоганною репутацією.

Оцінка для нотаріуса – не єдиний вид послуг, які вони надають. При необхідності ви можете замовити і інші актуальні і затребувані процедури.

1) Статистик Груп

Статистик ГрупТут працюють тільки сертифіковані і досвідчені фахівці у сфері оцінки і права. Це активно розвивається, шанована в професійних колах фірма з багаторічним стажем роботи. Має членство в СРО (Саморегулівної Організації оцінювачів, страховки цивільної і професійної відповідальності.

Клієнтам доступні безкоштовні консультації по телефону, повний юридичний супровід будь-яких майнових угод. Організація працює з приватними особами, комерційними і державними підприємствами.

Тут можна оцінити бізнес, майно при розлученні, передане у спадок зброю, транспортні засоби, обладнання, нематеріальні активи, нанесений збиток.

2) Центр оцінки

центр оцінкиорганізація, що Динамічно розвивається, що спеціалізується на оцінної діяльності. У штаті складаються тільки професійні фахівці у сфері оцінки та експертизи. Доступні ціни, оперативність, сучасні технології роботи, використання спеціалізованого програмного забезпечення.

Інші переваги: відповідальне ставлення до оформлення документів, буквальне дотримання всіх існуючих нормативів і стандартів, робота без вихідних і без обіду.

Головний офіс компанії знаходиться в на Серпуховському валу, поруч з метро.

3) Гранд Реал

Гранд РеалВесь комплекс оціночних послуг – від усних безкоштовних консультацій до експертного аналізу прибутковості великих інвестиційних проектів. Компанія строго дотримується державних стандартів оцінки, що використовує у своїй діяльності передові технології і методики, гарантує клієнтам об'єктивність, достовірність і оперативність.

Входить до реєстру СРО Російських Магістрів Оцінки, має акредитацію в найбільших банках РФ, страхування професійної відповідальності в Ингосстрах. Кожен спеціаліст має досвід роботи у своїй сфері не менше 3 років.

Якщо вам потрібна не оцінка, а незалежна експертиза, то ми підготували з цієї теми докладну публікацію.

5. Як отримати якісну оцінку для нотаріуса недорого – 3 корисних ради

Нотаріальна оцінка майна і активів – процедура відповідальна і вимагає присутності компетентних фахівців. Якісні послуги за визначенням не можуть коштувати занадто дешево. Однак якщо підійти до заходу з розумом, можна заощадити свої кошти без зниження рівня послуг.

Як це зробити? Читайте експертні поради.

Порада 1. Попередньо консультуйтеся з юристами

Безкоштовні попередні консультації допоможуть грамотно побудувати розмову з представниками оціночної компанії і поставити максимально конкретні завдання перед фахівцями.

Чим більше інформації ви надасте оцінювачам, тим швидше буде їх робота і тим нижче вартість послуг.

попередньо консультуйтеся з юристом

Повноцінну консультацію юриста сьогодні можна отримати, не відходячи від комп'ютера. Користуйтеся сучасними цифровими технологіями – якщо робити це постійно, вони заощадять вам купу грошей.

Порада 2. беріть участь в акційних пропозиціях оціночних компаній

Кожна поважаюча себе оціночна компанія періодично проводить маркетингові заходи у вигляді акцій, знижок, пропозицій для постійних (або, навпаки, новоприбулих) клієнтів.

Гріх не скористатися такими програмами. Відстежувати їх можна, підписавшись на новини самих компаній або яких-небудь рейтингових агентств.

Порада 3. Вибирайте компанії, що надають гарантії

Солідні оцінювачі завжди дають своїм клієнтам гарантії повернення коштів на випадок, якщо робота буде виконана неякісно, не в строк, не так, як було потрібно за умовами договору.

Наприклад, якщо нотаріус відмовився прийняти звіт оцінювача, аргументуючи свої дії низьким рівнем оцінки або неправильним оформленням документа, ви маєте право вимагати у компанії назад свої гроші. Але зробити це можна лише в тому випадку, якщо в договорі є відповідний пункт щодо умов повернення коштів.

6. Висновок

Друзі, пора підвести підсумки. Оцінка для нотаріуса – важлива і в багатьох випадках обов'язкова процедура. Без неї не обійтися при вступі в спадщину, при продажу автомобіля або нерухомості.

Замовляти послуги оцінки слід тільки в перевірених і професійних організаціях, що мають досвід, дозвільні документи та страхування відповідальності.

Команда журналу бажає читачам благополуччя і успіху в будь-яких справах та починаннях! Будемо вдячні, якщо ви оціните і прокоментуєте статтю. До нових зустрічей!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Бізнес для підприємців » Оцінка для нотаріуса   покрокова інструкція як провести оцінку для нотаріуса + професійна допомога в незалежній оцінці для нотаріуса