Оцінка майна — покрокова інструкція як оцінити майно + огляд ТОП-5 надійних оціночних компаній

Як відбувається оцінка нерухомого майна при вступі в спадщину? В чому особливості оцінки вартості майна підприємства? Хто проводить незалежну оцінку майна при розлученні?

Добрий день, шановні читачі інтернет журналу «BigEnergy». З вами Віктор Голіков, і сьогодні ми розберемося в процедурі оцінки майна.

Майже кожна людина хоча б раз у житті стикається з необхідністю визначити ринкову вартість автомобіля, нерухомості, іншого виду власності. Обов'язкові послуги оцінювача для суду, страхування, продажу майна.

Отже, докладніше розглянемо тему статті.

Оцінка майна

1. Що таке оцінка майна і для чого вона проводиться?

Для початку дамо визначення поняттю.

Оцінка майна   визначення ринкової вартості і законності володіння рухомою і нерухомою власністю, у відповідності з наперед визначеною метою.

Відноситься до найбільш поширеного виду оціночних робіт. Оскільки економіка річ непостійна, ціна на матеріальні блага схильна змінюватись. Тому досить часто доводиться визначати вартість власності для фізичних або юридичних осіб в залежності від умов ринку.

Оцінка необхідна в наступних ситуаціях:

  • купівля та продаж;
  • страхування;
  • кредитування;
  • визначення кадастрової вартості;
  • оцінка для суду (виконання рішень);
  • оцінка для банку (ліквідація бізнесу).

Особливою статтею виступає оцінка власності при вступі у спадщину. Конституція РФ гарантує право оформлення власності на успадковане майно.

Для отримання спадщини поетапно формується ряд документів, одним з яких виступає оціночна висновок. Визначенням вартості займаються державні органи або незалежні організації. Про те, що собою представляет незалежна оцінка читайте в тематичній статті на нашому ресурсі.

Спадкоємець може скористатися різними механізмами оцінки, але в будь-якому випадку йому доведеться заплатити держмито, розмір якої пропорційний вартості успадкованого майна. Використовуючи будь-який з механізмів, можна провести оцінку для нотаріуса.

Існує три види визначення ціни спадщини:

1) Інвентаризаційна вартість

Визначається оцінювачем БТІ. Враховує незначна кількість факторів, за рахунок чого ціна вважається нижче реальної. Розмір мита значно менше, ніж при інших видах цінового визначення.

2) Кадастрова вартість

Визначається для оцінки земельних ділянок та нерухомого майна як вартість, внесена в кадастровий реєстр нерухомості. Спадкоємці часто звертаються для порівняння ціни або альтернативного ув'язнення в оціночні компанії.

3) Ринкова вартість

Визначається як вартість, за яку можна продати або купити спадщину. При такому варіанті оцінки оцінюється виключно рухоме майно. Найбільш вірогідна ціна і мито належать ринкової категорії майнової вартості.

Особливості оцінки можна наочно побачити в таблиці:

Вартість Мито Особливості
1 Інвентаризаційна Мінімальна Часто оспорюється
2 Кадастрова Середня Еквівалентна реєстру
3 Ринкова Максимальна Актуальна ринкової ситуації

Всі законні механізми, а результати обов'язкові до розгляду для нотаріуса.

Додаткова інформація — у статті «Судова експертиза».

2. Які існують види оцінки майна   ТОП-5 основних видів

Ринкова економіка передбачає угоди між власниками, основані на ринковій вартості товарів і робіт. Щоб ініціювати контракт, власнику насамперед треба дізнатися реальну ціну майна. У зв'язку із затребуваністю такої процедури збільшується і число компаній, що займаються незалежною експертизою.

Будинок порося повинен бути фортецею!

Але оцінювати його потрібно як свинарник, а не як житлове приміщення!

Фахівці роблять висновки, враховуючи різноманіття аспектів роду діяльності. Розглянемо найбільш часто зустрічаються види проведення оцінки.

Вид 1. Оцінка нерухомого майна

Одна з найпоширеніших послуг.

Є кілька категорій такого виду оцінки:

  • оцінка квартири;
  • земельної ділянки;
  • промислової нерухомості;
  • оцінка будинку;
  • оцінка орендної плати;
  • оцінка недобудованих об'єктів.

Висновок котирування нерухомості має широкий діапазон застосування і може знадобитися в самих різних ситуаціях від купівлі-продажу до визначення оцінки збитку, нанесеного нерухомої власності.

Вигляд 2. Оцінка рухомого майна

До рухомого майна відносяться: транспорт і устаткування, верстати і установки, меблі та оргтехніка, інструменти та інші матеріальні активи.

Для коректного визначення вартості використовують не тільки порівняльний, але й інші підходи   прибутковий, ринковий, інвестиційний, витратний.

Кіса, ви дрімучий провінціал! Зараз вже ніхто не користується послугами каси, для цього є віконце адміністратора.

Оглядаючи заключний акт, переконайтеся, що вам були представлені основні діючі категорії оцінки. В залежності від властивостей, повинні бути представлені пріоритетні параметри майна.

У звітний документ включаються:

  • дати випуску та введення в експлуатацію;
  • серійний та інвентарний номер;
  • акти гарантійного і технічного огляду (ремонту)
  • інтенсивність використання (нормативність).

3 Вид. Оцінка бізнесу

Розрахунок вартості підприємства є не що інше, як результат діяльності компанії. Бізнес   той самий товар, тільки зі своїми особливостями. Розраховується комерція з точки зору прибутковості, інвестиційної привабливості та реалізації комплексу.

оцінка Складається з вартості:

  • контрольного пакета акцій;
  • однієї акції;
  • майнового комплексу.

Визначається оцінка бізнесу методом ринкової вартості (поточного доходу і майбутнього прибутку), порівняльним підходом (аналізується діяльність аналогічної компанії) і витратним способом (активів вираховуються витрати підприємства).

Детальніше про особливості оцінки бізнесу читайте у спеціальній публікації на сайті.

Вид 4. Оцінка майна підприємства

Проводиться з метою визначення вартості всього майна, задіяного в процесі підприємництва. Цей вид моніторингу часто використовують в цілях підвищення продуктивності.

Оцінка майна підприємства

Оцінка майна підприємства потрібна для реального відображення його вартості. Необхідність може виникнути при проведенні конкурсів, при майнових спорах, при змінах у специфіці, при розробці нової концепції, при необхідності продати або купити діючий бізнес.

Обов'язково треба враховувати в процесі амортизаційні відрахування компанії, так як це знижує вартість і зменшує інвестиційну привабливість. Часто це робиться навмисно, у разі ліквідації організації.

Більше відомостей — у публікації «Оцінка обладнання».

Вигляд 5. Оцінка інтелектуального майна

Особлива стаття робіт. Потребує висококваліфікованих фахівців, тому не рекомендується до оцінки комерційних організацій.

Малий золотник, та дорогий.

Перетворені в товар ваші розробки стають основним активом компанії і потребують спеціалізованої оцінки. Найчастіше ідея (інтелектуальна власність) перевершує вартість всього підприємства! До інтелектуальної власності належать франшизи і товарні знаки.

Приклад

Високотехнологічні комерційні розробки становлять значну частку ринку міжконтинентальних корпорацій. Оцінка активів і визначає ринкову вартість акцій цих підприємств.

Перманентно мінливий ринок акцій таких компаній істотно ускладнює оцінні висновки, тому найчастіше клієнти вдаються до послуг незалежних міжнародних агентств.

Хочете заглибитися в тему   читайте статтю «Оцінка нематеріальних активів».

3. Як провести оцінку майна   покрокова інструкція для новачків

При проведенні оціночних робіт виникають питання. З чого почати? До кого звернутися? А що якщо неправильно порахують? Не турбуйтеся!

Не так страшний чорт, як його малюють.

Розберемося з цією процедурою по порядку.

Крок 1. Визначаємося з об'єктом і метою оцінки

Спочатку визначимося, і з якою метою ми хочемо оцінити.

Об'єктами можуть бути будь-які матеріальні блага, або сукупність будь-які складові майна, послуги, інформація, а також права власності та вимоги. Все досить просто! Можна дізнатися вартість будь форми власності.

Був би товар, ціна знайдеться!

З метою все трохи складніше. Тут потрібно якомога точніше сформулювати завдання оцінки, від цього буде залежати вартість послуг оцінювача.

Цілі оцінки поділяються на обов'язкові (обумовлені законодавством) та ініціативні (проведені зацікавленою стороною).

Обов'язкові стосуються:

  • державного майна;
  • страхування державної власності;
  • судових позовів;
  • оподаткування;
  • розділу власності.

Ініціативні пов'язані з:

  • оформленням угод;
  • реорганізацією підприємств;
  • кредитуванням;
  • орендою;
  • страхуванням приватної власності.

Правильно сформульована мета дає перевагу у виборі методу й підходу до оціночної діяльності, що сприяє зниженню ціни за проведені роботи.

Крок 2. Вибираємо оціночну компанію

Звертаємо увагу на вартість послуг і спеціалізацію оцінювача. Дешево — це, звичайно, добре, але помилковий висновок про ціну може коштувати набагато дорожче. Тому порівняйте ціни на однакові послуги у різних компаній.

Не все те золото, що блищить!

Дорогі для вас речі можуть не відповідати їх ринкової вартості і навпаки! Досвідчені оцінювачі заявлять про свою репутацію і відразу дадуть попередню консультацію щодо подальшої роботи.

Якщо ви вирішили звернутися в приватну фірму, обов'язково запросіть страховий поліс в компанії і переконайтеся, що працівників на фірмі, що виробляє оцінку, не менше двох (обов'язкова умова закону РФ).

Крок 3. Домовляємося про зустріч і укладаємо договір

Визначившись з оціночною компанією, ви подаєте заявку на проведення робіт. Це може бути як усна заява (телефонні переговори), так і електронна форма. Умови в обох випадках однакові. Необхідно повідомити ваші паспортні дані, вказати об'єкт та мета оцінки і призначити зручний час для проведення робіт.

При наступній зустрічі укладається договір   з цього моменту ви вступаєте в правове угоду з фірмою-оцінювачем. Для підписання угоди вам необхідно мати при собі документи, що засвідчують особу, а також ідентифікатори об'єкта і ваших прав на нього.

Після підписання договору ви повинні оплатити послуги оціночної компанії, що дасть подальший хід укладеною угодою. Це можна зробити в будь-якому банківському відділенні або в офісі оцінювача за умови видачі вам касового чека, який підтверджує законність угоди.

Крок 4. Надаємо об'єкт оцінки для огляду

Далі ви повинні надати доступ до оцінюваного майна. Обов'язкова форма договору означає, що ви повинні дозволити фахівцеві оглянути і вивчити об'єкт .

В подальшому у вашій присутності потреби немає. Це завдання може виконати довірена особа. Скласти довіреність можна безкоштовно у офісі оцінювача. В ході огляду, можливо, доведеться відповісти на будь-які питання, які можуть вплинути на вартість об'єкта, тому довірена особа повинна бути близькою вам людиною!

Оцінювач складе лист огляду, забере у вас посвідчують копії документів і призначить дату остаточного оформлення укладення оцінки майна.

Крок 5. Отримуємо звіт про проведення робіт

Висновок готується, згідно законодавства, не більше 3 днів. Оформляється у письмовому вигляді і являє собою звіт оціночної вартості майна.

Вивчіть документ і задайте запитання. Після роз'яснення всіх нюансів ви підписуєте акт приймання-передачі документа оцінки майна. Цей звіт, оригінал чи копію, надаєте за місцем вимоги.

На всіх етапах проведення робіт ви можете проконсультуватися з професійними юристами компанії Правознавець. Ви можете розраховувати на підтримку і вирішення всього спектру юридичних питань в будь-який зручний для вас час.

Переглянути обговорюються актуальні теми, знайти відповідь або задати своє запитання на сторінці Правознавця зовсім не складно. Досить пройти просту реєстрацію, всього лише ввести свій e-mail і отримати вичерпну ясну відповідь на питання, що цікавить. Фахівці сайту Правознавець відповідять на будь-які питання юридичної тематики.

4. Ким проводиться оцінка майна   огляд ТОП-5 оціночних компаній

Розглянемо більш докладно провідні оціночні фірми . Які послуги і на яких умовах вони пропонують, дізнаємося далі.

1) Атлант Оцінка

Атлант оцінкаМаючи за плечима багаторічний досвід роботи, підприємство продовжує розширювати і зміцнювати зв'язки зі своїми клієнтами. Компанія ставить перед собою завдання довгострокового партнерства, представляючи своїм клієнтам професійну аналітичну допомогу та консультацію.

Фахівці фірми дають експертні прогнози на коливання вартості об'єктів клієнта і постачають найсвіжішою інформацією про фактори, що впливають на ринкову ціну майна.

До переваг компанії відносяться:

  • доказова позиція (результати обґрунтовані і можуть бути підтверджені в будь-якої інстанції);
  • швидкість виконання робіт (задіяний максимум фахівців різних профілів для мінімізації часу оцінювання);
  • комплексний підхід дозволяє знизити ціну послуг);
  • фінансове свідоцтво (коректна робота з усіма банками країни);
  • міжнародна кваліфікація (навчання фахівців за кордоном і використання їх досвіду).

Атлант Оцінка гарантує і несе відповідальність за виконання термінів, вимог і умов замовника. Компанія працює на всій території і виконує оцінювальні роботи з усіх видів матеріальних і нематеріальних цінностей.

2) Гранд Реал

Гранд РеалНезалежна оціночна компанія надає послуги з оцінки всіх видів власності. На професійній основі в найкоротші терміни і відповідно до чинного законодавства вам нададуть всі етапи сервісу отримання підсумкової вартості майна. Підприємство організує роботи всього комплексу оціночної діяльності від приватного консалтингу до масштабних виробничих проектів.

Окремо виконуються і юридичні послуги:

  • оспорювання кадастрової вартості;
  • спірне спадщину;
  • розділ майна при розлученні;
  • судове представництво;
  • узгодження перебудови приміщень.

Гранд Реал акредитована в Російській асоціації оцінювачів та застрахована ВАТ «Альфастрахування». Всі фахівці мають досвід роботи оціночної діяльності більше 3 років.

У фірмі розроблена і впроваджена структура ступеневої перевірки звітів і висновків роботи своїх співробітників.

3) Expert 365

Expert 365Експертна команда професіоналів спеціалізується на складанні звітів по оцінці бізнесу та майнових фондів підприємства. Розробляє оціночну вартість об'єктів нерухомості. З'ясовує і дає висновок про завдані збитки при ДТП.

Фірма ставить перед собою завдання гарантовано забезпечити захист своїх клієнтів від всіх несприятливих факторів, що впливають на фінансові ресурси власників.

Принципи компанії:

  • прозорість оцінки;
  • робота на результат;
  • надійність прихована в переперевірки;
  • справедливість для всіх.

Експерт 365 рекомендована Ощадбанком і застрахована на 200 млн. рублів. Підприємство має досвід роботи як з приватними клієнтами, так і корпораціями з оцінюваним майном понад 2 млрд. рублів.

4) Uphill

ГоруКонсалтингова група надає послуги вартості експертизи в суді та оцінку вартості майна. Професійний підхід фахівців обумовлений багаторічним досвідом на ринку оцінки за кордоном і в .

Здійснюється оцінка всіх видів майна для будь-яких цілей замовника.

Особливості діяльності компанії:

  • індивідуальний підхід до клієнта (ціноутворення та знижки);
  • вивірена схема документообігу;
  • структурна система відносин між підрозділами підприємства;
  • сучасні методи і підходи до складання звіту робіт;
  • актуальність оцінки (облік коливань факторів ринку);
  • експрес-аналіз.

Пріоритетний напрямок розвитку організації   комплексний підхід до кожного клієнта!

Співробітники компанії мають різносторонній досвід роботи з приватними клієнтами та державними структурами.

5) АБК-Активні бізнес консультації

АБК-Активні бізнес консультаціїУспішна оціночна компанія. Функціонує в сфері середнього та крупного бізнесу як з приватним, так і державним капіталом. Особливою групою клієнтів виділяються іноземні компанії, що працюють на території Російської Федерації.

Принципи роботи:

  • професійна етика;
  • конфіденційність;
  • супровід клієнта від і до;
  • орієнтованість на подальші ділові відносини.

Персонал організації швидко орієнтується в сучасних бізнес процесах, що дає можливість своєчасно вирішувати економічні питання і передбачати зміни течії ринку.

Фахівці компанії безкоштовно дають консультацію для всіх клієнтів і інформують про всіх кроках проведення своїх робіт.

Дивіться відеоролик на тему матеріалу.

Читайте статтю «Судовий експерт», якщо хочете дізнатися особливості судової експертизи.

5. Яке майно підлягає обов'язковій оцінці і коли можна відмовитись від цієї процедури?

Неодмінна умова виконання ряду цивільно-правових актів   оцінка майна. Цей пункт обов'язковий і закріплений у «Законі про оціночної діяльності РФ».

При укладанні угод, об'єктом яких виступає власність держави, оцінка майна обов'язкова!

Найбільш часто державна, а також муніципальна власність виступає в ролі об'єкта угод при оренді майна РФ. Мета оцінок   визначення відповідної орендної плати.

Крім оренди, оцінка об'єктів, що належать Російської Федерації, проводиться у випадках:

  • приватизації майна;
  • передачі в довірче управління;
  • відчуження майна;
  • внесення в статутний фонд.

При роботі з державними об'єктами оцінювачі досить ретельні, бо, якщо їх робота буде визнана недійсною, відповідальність лягає на плечі оцінної компанії.

Існує ще цілий ряд обов'язкових оцінок майна.

До них відносяться:

  • оцінка об'єктів під заставу;
  • оцінка акцій при викупі;
  • оцінка підприємства у разі банкрутства (ліквідації);
  • оцінка правильності оподаткування;
  • оцінка спадщини;
  • оцінка іпотечного кредитування;
  • оцінка земельних ділянок;
  • оцінка власності при складанні шлюбних контрактів;
  • оцінка майна боржника.

Добровільне визначення вартості майна використовується набагато рідше і зазвичай проводиться для юридичної особи.

Для чого потрібна оцінка майна

Здійснюється в цілях:

  • підвищення ефективності підприємства;
  • вивчення попиту на продукцію;
  • реструктуризації управління;
  • реорганізації менеджменту;
  • інвестиційної привабливості;
  • переоцінки фондів;
  • визначення збитків та втраченої прибутку.

Для фізичних осіб фірми часто пропонують попутно дізнатися ціну необов'язковим категорій. Будьте уважні, якщо не хочете переплачувати! Не бійтеся обговорювати умови з оцінювачем і сміливо викреслюйте з договору непотрібні вам пункти.

Читайте на нашому сайті також тематичні статті оцінка активів і оцінка акцій.

6. Висновок

Оцінка майна дуже поширена, а часом обов'язкова послуга з перетворення власності в грошовий еквівалент. Це дієвий і корисний інструмент для фізичних і юридичних осіб по управлінню своїм добробутом! Оцінка майна   ваш фінансовий ресурс, недооцінювати який просто непробачно!

Бажаємо вам фінансового благополуччя і реальної оцінки своїх фондів! Чекаємо на відгуки і думки по темі статті! Оцінюйте своє майно і дану публікацію!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Бізнес для підприємців » Оцінка майна — покрокова інструкція як оцінити майно + огляд ТОП-5 надійних оціночних компаній