Бухгалтерська експертиза — 7 основних етапів проведення бухгалтерської експертизи при розслідуванні розкрадань + інструкція як оскаржити результати бухгалтерської експертизи за 4 кроку

Що встановлює експертиза бухгалтерського обліку при розслідуванні розкрадань? В чому особливості бухгалтерської експертизи договорів? Яка роль експерта бухгалтера в кримінальному судовому процесі?

Всім привіт! Знову з вами я, Алла Просюкова, один з авторів проекту .

Пропоную поговорити сьогодні про бухгалтерську експертизу. Ви думаєте, що така тема цікава тільки підприємствам і організаціям?

А ось і ні! Не меншою мірою вона зацікавить підприємців та простих громадян. Чому? Читайте статтю, і ви все дізнаєтесь.

Отже, починаємо.

Бухгалтерська експертиза

Зміст
  1. Що таке бухгалтерська експертиза і коли вона призначається?
  2. Які завдання вирішує бухгалтерська експертиза — 5 головних завдань
  3. Як проводиться бухгалтерська експертиза — 7 основних етапів
  4. Ким проводиться бухгалтерська експертиза   огляд ТОП-5 експертних компаній
  5. Як оскаржити результати бухгалтерської експертизи   покрокова інструкція
  6. Висновок

1.Що таке бухгалтерська експертиза і коли вона призначається?

Спочатку дамо визначення поняттю «Бухгалтерська експертиза».

Бухгалтерська експертиза — це одна зі складових блоку економічних експертиз.

При її проведенні бухгалтер-експерт за завданням зацікавленої сторони (власник, слідчі органи, суд) проводить дослідження бухгалтерської документації особи, щодо якої призначено експертизу, на предмет встановлення фактичних даних у його бухгалтерському обліку.

Мета такого дослідження   отримання повної і достовірної інформації щодо господарської та фінансової діяльності фірми, що перевіряється, виявлення можливих помилок при веденні бухобліку, встановлення відповідності правил і норм компанії в галузі бухгалтерського обліку законодавству РФ.

Бухгалтерська експертиза може знадобитися не тільки підприємствам і організаціям, але і кожному з нас з вами. На практиці все частіше зустрічаються випадки, коли така експертиза потрібна для вирішення питання про стягнення аліментів з ІП. Суть проблеми стане більш зрозумілою після розгляду приклади з реальної судової практики.

Приклад

Скарга в суд надійшла від Ю. В. Морозова   ІП, що застосовує УСН-доходи (спрощена система оподаткування). Морозов оскаржував утримання аліментів, вироблене з усієї суми доходів від ІП (без утворення юрособи).

Суть проблеми: пристави на підставі отриманих за запитом податкових декларацій по УСН даного підприємця здійснили розрахунок аліментів, виходячи з усієї суми доходів, відображених у цих деклараціях. При цьому підприємницькі витрати Ю. В. Морозова до уваги прийняті не були.

Була призначена судова експертиза (бухгалтерська). У підсумку завдяки отриманому висновку величина доходу для розрахунку аліментів була зменшена на ті підприємницькі витрати, які були підтверджені документально.

Конституційний суд визнав рішення експертів вірним, скарга Морозова Ю. В. була задоволена. Більш того, висновки, зроблені в процесі розгляду цієї справи, були визнані загальнообов'язковими при прийнятті рішень в аналогічних ситуаціях.

Все більший інтерес у підприємств і організацій різних форм власності викликає бухгалтерська експертиза договорів.

Бухгалтерська експертиза договорів — це перевірка відповідності господарських договорів правилами бухгалтерського обліку РФ та нормам НК РФ.

На жаль, не всі відповідальні за укладення договорів особи знають особливості їх оформлення. Ситуація ускладнюється ще й тим, що часом у штаті немає юриста. Вдаватися до допомоги сторонніх консультантів керівництво компаній не поспішає. Результат   зростання кількості судових розглядів.

Як вихід, можна порекомендувати ведення бухобліку в спеціальних хмарних сервісах, яких зараз достатньо.

Бухгалтерські сервіси, наприклад «Моя справа», дозволяють не тільки без проблем вести бухгалтерський облік організації, але і дають можливість скористатися шаблонами різних документів (договори, акти тощо), які складені професійними юристами сервісу.

Про всі можливості інтернет   бухгалтерії «Моя справа» дізнавайтеся на сайті сервісу.

2. Які завдання вирішує бухгалтерська експертиза — 5 головних завдань

В рамках проведення бухгалтерської експертизи вирішується безліч різноманітних завдань. Ми розглянемо лише головні.

Завдання 1. Пошук протиріч у бухгалтерських записах

Бухгалтер-експерт в першу чергу шукає суперечності та невідповідності в облікових записах фірми, що перевіряється.

Для ефективного вивчення таких записів експерт вибудовує схему документообігу та інформаційних зв'язків між документами. Це сприяє виявлення невідповідності в даних, які містяться в різних бухгалтерських документах.

Завдання 2. Відображення наявності фактів розкрадання

У процесі проведеної експертизи досліджується наявність фактів розкрадання, визначається сума розкрадених ТМЦ (товарно-матеріальних цінностей), аналізується правильність відображення в бухгалтерському обліку нестач фірми.

Експертом перевіряються матеріали інвентаризацій, визначаються особи, відповідальні за викрадене майно, перевіряється був документально (протоколом поліції) підтверджений факт розкрадання.

Слід пам'ятати! Тільки документально підтверджені нестачі у разі розкрадання можна відобразити у витратах для цілей оподаткування прибутку.

Завдання 3. Обґрунтування неправомірного використання коштів

Під час проведення експертизи можуть розкрити факти неправомірного використання коштів.

До таких фактів експерт відносить, наприклад:

  • витрачання грошових коштів без підтвердних документів;
  • перевищення норм компенсаційних виплат за використання особистого автомобіля в службових цілях;
  • виплати, не передбачені колективним договором (премії та стимулюючі доплати).

Завдання 4. Вивчення можливості існування подвійного обліку

Фахівець, проводячи експертизу бухгалтерського обліку, вивчає можливість ведення в компанії подвійної бухгалтерії.

Найчастіше наявність подвійної бухгалтерії експерт встановлює за непрямими ознаками: низька зарплата порівняно з подібними компаніями (може свідчити про наявність зарплати в конвертах), багато підчисток і помарок в документах і т. п.

Завдання 5. Встановлення ознак ухилення від сплати податків

Експерт-бухгалтер встановлює ознаки ухилення від сплати податків шляхом аналізу витрат компанії, її виручки та інших фактів АГД (адміністративно-господарсько діяльності), які прямо або побічно впливають на оподаткування об'єкта перевірки.

Приклад таких ознак:

  • для приховування фактичної виручки проводиться відпуск ТМЦ без рахунку - фактури;
  • фіктивні завдання-наряди на виконання робіт;
  • оформлення фіктивних командировочних витрат;
  • приховування позареалізаційних доходів.

3. Як проводиться бухгалтерська експертиза — 7 основних етапів

Бухгалтерська експертиза проводиться в кілька етапів. Розглянемо основні з них.

Етап 1. Клопотання про призначення бухгалтерської експертизи

Для призначення бухгалтерської експертизи зацікавлена особа може подати в суд клопотання.

Як проводиться бухгалтерська експертиза

При його складанні обов'язково прописуються:

  • мета проведення експертизи;
  • перелік обставин, що стали підставою для проведення бухгалтерської експертизи.

Також у клопотанні заявник може вказати перелік питань для розгляду. Клопотання розглядається на засіданні суду з урахуванням думки всіх зацікавлених сторін.

При бажанні ви можете ознайомитися з прикладом такого клопотання.

Етап 2. Оформлення постанови судді про проведення експертизи

Після розгляду клопотання суд виносить ухвалу про проведення бухгалтерської експертизи або про відмову в її проведенні. Пропонуємо ознайомитися зі зразком постанови.

Етап 3. Постановка завдань експертові

Перед початком експертизи співробітник експертної установи ставляться завдання і формуються питання, на які він повинен відповісти в процесі свого дослідження.

Важливо пам'ятати! Експерту ставляться запитання, на які він повинен відповісти в процесі експертизи, але йому не даються доручення щось розраховувати. Фахівець працює з готовим даними.

Постановка завдань і формулювання питань залежить від мети експертизи та перевіряється ділянки. Приблизний їх перелік можна переглянути в нашому додатку.

Етап 4. Надання необхідних документів

Для проведення бухгалтерської експертизи запитуються необхідні документи. Перелік документів залежить від того, які операції викликають сумнів.

Список необхідних документів представимо у вигляді таблиці:

Категорія документів Склад категорії
1 Облікові бухгалтерські документи Первинка, зведена документація, документи автоматизованого обліку
2 Облікові регістри Бухгалтерські книги, оборотки, облікові картки, журнали-ордера і т. п.
3 Документація по бухгалтерській та податковій звітності Бухгалтерські та податкові звіти, касові, авансові звіти, товарні звіти МВО (матеріально відповідальних осіб) та ін
4 Матеріали інвентаризацій Інвентаризаційні описи, звіряльні відомості, протоколи рішень інвентаризаційних комісій, пояснювальні записки МВО.
5 Інші документи Аудиторські висновки, акти перевірок і т. п.

Експерта повинен бути представлений комплект документів, що дозволяє вирішити поставлені завдання на основі всебічного аналізу всіх взаємозв'язків у бухгалтерському обліку.

Етап 5. Узгодження термінів проведення із замовником

Бухгалтерська експертиза, як ми пам'ятаємо, призначається або судом, або її замовляє зацікавлена особа на договірній основі. Від того, хто ініціював експертизу, залежить і порядок встановлення термінів її проведення.

Якщо експертиза призначена судом, то і терміни прописуються в його постанові. Державний судовий експерт або експерт-бухгалтер незалежної експертної компанії повинні виконати необхідне дослідження строго у встановлені терміни.

Якщо експертиза проводиться незалежним експертом за замовленням, наприклад, акціонерів, то терміни встановлює керівник експертної компанії. Зазвичай термін становить не більше 20 днів.

За погодженням із замовником строки можуть бути зменшені. Скорочення термінів не повинно позначатися на якості та повноті експертизи.

Етап 6. Аналіз наданих матеріалів

Експерт при аналізі наданих документів спочатку перевіряє їх оформлення: справжність підписів та печаток, наявність виправлень, підчисток тощо

При сумніві в справжності підписів може бути призначена експертиза підпису (на цю тему есть окрема стаття на нашому сайті).

Далі експерт перевіряє, чи не порушена нумерація аркушів у взаємопов'язаних документів, аналізує відповідність електронних документів їх паперовим аналогам, досліджує інформаційну зв'язок між документами (наприклад, розхідник на видачу в підзвіт коштів на госпвитрати, передбачає обов'язкову наявність авансового звіту з товарними і касовими чеками).

Після закінчення візуальної перевірки документів експерт перевіряє правильність і законність відображення господарських операцій в бухгалтерському обліку фірми, що перевіряється.

При необхідності в рамках перевірки може бути призначена графологічна експертиза, про яку на нашому сайті є розгорнутий матеріал.

Етап 7. Оформлення звіту про виконану роботу

Після закінчення перевірки у письмовому вигляді складається звіт-висновок. Документ містить обґрунтовані відповіді на поставлені перед експертом питання.

Висновок складається з декількох частин:

  • 1 частина   вступна, де даються відомості про експерта та експертної компанії, позначається ініціатор експертизи, коротко описується суть справи, перелік матеріалів, що передаються на дослідження;
  • 2 частина   основна, у ній розглядається процес експертизи та основні методи її проведення;
  • 3 частина   висновки, які підводять підсумок всього дослідження.

Висновок складається у 2 примірниках: один залишається у компанії-експерта, інший передається ініціатору експертизи.

Якщо у вас ще залишилися питання, знайти на них відповіді можна, перерва гору інформації в інтернеті або скориставшись консультацією професійних юристів, таких як фахівці Правовел.ги.

В режимі реального часу в чаті сайту цього онлайн - сервісу експерти в різних галузях права, з великим практичним досвідом готові по всіх ваших проблем знайти оптимальні рішення. Консультації по більшості питань безкоштовні.

Сайт Правознавець працює в цілодобовому режимі   отримати кваліфіковану правову підтримку ви можете прямо зараз.

4.Ким проводиться бухгалтерська експертиза   огляд ТОП-5 експертних компаній

Багато експертні компанії пропонують послуги по бухгалтерській експертизі. Проаналізувавши ринок експертних послуг, ми вибрали декілька компаній, що мають хороші відгуки і пропонують послуги бухгалтерів-експертів на вигідних умовах.

1) Архонт Консалтинг

Архонт Консалтинг«Архонт Консалтинг» веде діяльність у сфері незалежної експертизи в м. Москва з 2004 р. За період своєї діяльності компанією накопичений величезний практичний досвід.

Основні послуги надаються «Архонт Консалтинг»:

  • судово - оціночна експертиза;
  • фінансово - економічна експертиза;
  • вирішення фінансових спорів.

Фахівцями виконано понад 23 000 звітів, якість яких неодноразово було підтверджено Московським арбітражним судом.

2) Скеля і партнери

Скеля і партнериЕкспертна компанія «Скеля і партнери» на ринку з 2005 р. Компанія проводить всі види незалежних експертиз.

Переваги компанії:

  • у штаті компанії понад 60 спеціалістів вищої категорії;
  • понад 30 000 проведених експертиз;
  • компанія веде свою діяльність без посередників;
  • ціна на послуги гарантована менша (до 10%).

ЕК «Скеля і партнери» вирішує найскладніші проблеми своїх клієнтів з допомогою досудової та судової експертизи.

3) Центр судових експертиз і досліджень

Центр судових експертиз і дослідженьТОВ «Центр судових експертиз і досліджень»- державна експертна організація веде свою діяльність на всій території РФ. Незважаючи на те, що сама компанія утворена недавно, її засновники змогли зібрати команду висококласних фахівців з відмінною діловою репутацією та досвідом роботи в області експертизи та оцінки більш 20 років.

Фахівці компанії на високому професійному рівні проводять більше 23 видів різних експертиз. Одна з найбільш затребуваних послуг Центру судових експертиз і досліджень   послуга з рецензування експертиз, виконаних сторонніми експертними компаніями.

4) Московський центр експертизи та оцінки

Московський центр експертизи та оцінкиКомпанія вже більше 10 років займається наданням оціночних та експертних послуг. Більшість фахівців — це колишні працівники Росспоживнагляду і експертно - криміналістичного Центру МВС. Експертами «Московського центру експертизи та оцінки» проведено понад 5000 різної складності експертиз.

«Московський центр експертизи та оцінки»- дійсний член Національної палати судових експертів, що говорить про високий професіоналізм фахівців і надійності компанії.

компанія дуже зручний, з хорошим наповненням сайт, де ви зможете проконсультуватися у чаті зі спеціалістами центру замовити будь-яку послугу компанії через спеціальну форму, почитати корисні тематичні матеріали.

Приємним бонусом можна вважати наявність онлайн-складача клопотання про призначення експертизи з подальшою можливістю зберегти або роздрукувати складений документ.

5) Стандарт Експерт

Стандарт ЕкспертКомпанія надає експертні послуги як по приватних замовленнях фізичних, юридичних осіб, індивідуальних підприємців, так і за постановами суду і слідчих органів. Професіоналізм і якість фахівців компанії підтверджено необхідними сертифікатами та свідоцтвами.

АНО «Стандарт Експерт» надають експертні послуги у сфері:

  • криміналістики;
  • психології;
  • судової медицини;
  • лінгвістики;
  • економіки (в т. ч. і в області бухгалтерського обліку) та ін

5. Як оскаржити результати бухгалтерської експертизи   покрокова інструкція

Іноді після проведеної незалежної експертизи з'являються сумніви в її результатах. У такому разі заявник має повне право їх оскаржити повністю або частково.

Крок 1. Визначаємо підстави для оскарження результатів

Щоб оскаржити результати бухгалтерської експертизи, потрібні підстави.

Як оскаржити результати бухгалтерської експертизи

Такими підставами можуть стати:

  • наявність особистої зацікавленості призначеного експерта;
  • низька кваліфікація експерта-бухгалтера;
  • порушений порядок проведення експертизи;
  • представлено неправильний висновок (підставою служить думка іншого незалежного експерта).

Крок 2. Готуємо необхідні документи

Для оскарження результатів бухгалтерської експертизи слід підготувати комплект документів.

Зміст комплекту:

  • заява від особи, яка бажає оскаржити результати експертної перевірки;
  • документи по даній справі;
  • експертний висновок.

Крок 3. Звертаємося з відповідною заявою в суд

Якщо експертний висновок не влаштує заявника, то вирішувати дану проблему доведеться в суді.

Заяву у суд повинна містити:

  • найменування суду;
  • відомості про особу, подаючому заяву;
  • відомості про експертну компанії, що проводила перевірку;
  • причини, що викликали у заявника недовіру до результату експертизи.

Крок 4. Вибираємо іншу експертну компанію

Після того, як заяву на оскарження буде розглянуто і докази визнані судом обґрунтованими, настає черга підбору іншої експертної компанії.

Читайте відгуки, дивіться рейтинги, прислухайтеся до думки знайомих і друзів. Це допоможе вам зробити вірний вибір.

Важливі моменти бухгалтерської експертизи ви можете дізнатися, подивившись відеоролик.

6.Висновок

Ви дізналися, що таке бухгалтерська експертиза і коли необхідно звертатися до її допомоги. Познайомились з процесом її оскарження, порядком проведення повторної експертизи. Сподіваємося, що наша інформація допоможе вам провести експертизу грамотно і оперативно.

Бажаємо вам успіхів! Чекаємо ваших коментарів, будемо вдячні за відгуки до статті.


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Бізнес для підприємців » Бухгалтерська експертиза — 7 основних етапів проведення бухгалтерської експертизи при розслідуванні розкрадань + інструкція як оскаржити результати бухгалтерської експертизи за 4 кроку