Що таке офшор (offshore)   повний огляд поняття для новачків: схеми роботи + список популярних офшорних зон для реєстрації компанії

Ви дізнаєтеся що таке офшор, які існують схеми роботи з офшорами, а також де і як можна зареєструвати офшорну компанію

Добрий день, дорогі читачі! З вами Дмитро Шапошников.

Сьогодні ми поговоримо про таке поняття як «офшор».

Все що відомо середньому росіянину про офшори — так це те, що олігархи ховають свої гроші від податків. Але чи так це насправді?

Кому і в яких випадках сьогодні вигідно мати справу з офшорами і як вибрати підходящий?

Давайте розберемося в цій темі більш детально, адже не виключено, що і нам з вами ці знання можуть знадобитися в майбутньому.

Що таке офшор

1. Що таке офшор – визначення та історія виникнення

Дослівний переклад з англійського терміна «off shore» звучить як «поза межі» або «поза берегів».

Простими словами дам визначення цього поняття.

Офшор – це компанія, яка не веде комерційну діяльність на території країни, де вона зареєстрована.

Офшорні зони – держави, які створюють для бізнес-структур і представників приватного капіталу пільговий режим оподаткування аж до повного звільнення від податків.

Комерційні установи інших країн отримують пільгові умови для транзакцій в іноземній для даної країни валюті. Іншими словами, не хочеш платити податки, іди в офшор.

Даним терміном іменуються також міжнародні організації, що діють в зонах, звільнених від податків.

У світовій економіці це стійка і поширена практика, надає комерсантам певну економічну свободу і створює своєрідний простір для маневру.

Поняття «відкрити офшор» означає – перенести фінансові активи, бізнес чи його частину на іноземну територію.

Правильне написання терміна – «офшор» з двома «ф», хоча іноді навіть у науковій літературі зустрічається інший варіант – «офшор» з однією буквою.

У даного явища глибокі історичні корені. Ще в античний час торговці часто організовували продажу за межами міст, в яких були занадто надмірні податкові мита.

В середні століття європейські купці продавали вовну виключно у Фландрії, а не в густонаселеній Англії, де державні збори зводили прибутку до нуля.

У новій історії прикладів офшорного бізнесу стає все більше: наприклад, перші північноамериканські комерсанти воліли здійснювати операції в країнах латинської Америки, щоб не потрапити під фіскальну залежність від Англійської корони.

Пірат з великими податками

Вперше в юридичній практиці поняття «офшору» в його сучасному розумінні було вжито на одному з судових засідань у Британії. Друге народження терміна припало на другу половину 20 століття. В одній з газет цим словом охрестили діяльність успішної комерційної компанії, яка перенесла свої активи за межі країни.

Російські комерційні структури отримали доступ до зарубіжних територій зі зниженими податками в 1991 році після краху СРСР. В цей період в РФ з'явився перший представник офшорного бізнесу в особі однієї швейцарської фірми, нині майже забута.

Реєстрація офшорів стала надзвичайно популярною серед вітчизняних підприємців – великі і дрібні фірми, іноді з сумнівним статусом, отримували легальну можливість піти від податків.

Сьогодні офшорні схеми бізнесу продовжують користуватися певною популярністю, хоча ставлення держави до такої діяльності посилилося. Однак у деяких ситуаціях виведення активів на закордонні рахунки є єдиним методом зберегти бізнес.

Приклад

Після змін у російському законодавстві щодо організації букмекерських контор і гральних закладів у 2014 році більшість компаній такого роду юридично перемістили свою діяльність на іноземні території.

Контори продовжують приймати ставки від російських гравців, але офіційні адреси їх реєстрації – Нідерландські, Антильські острови, Кіпр, Беліз та інші екзотичні країни з лояльним податковим законодавством.

2. Переваги і недоліки відкриття офшорної компанії

Головна перевага виведення бізнесу в зони офшорів полягає в наступному: компанія отримує можливість багаторазово збільшити чистий прибуток від своєї діяльності шляхом легального зниження податків. Це основна відповідь на питання, навіщо потрібен офшор.

Ясно, що переваг у цього виду розвитку бізнесу більше, ніж недоліків, інакше рахунки і бізнес в офшорах не користувалися б такою стабільною і чималою популярністю.

Переваги та недоліки офшорної компанії

Плюси офшорів (+)

Нижче я наведу вам кілька переваг офшорного бізнесу:

  1. Низькі або рівні нулю податки. Часто закони більшості країн такі, що на рідній території не дають нормально розвиватися і приносити стабільний прибуток компаніям.
  2. Можливість розширити географію бізнесу. Робота на іноземному ринку сприяє прискоренню темпів зростання фірми.
  3. Нагромадження капіталу за кордоном. Можливість мати грошові рахунки на закордонній території і користуватися фінансами саме тоді, коли це потрібно.
  4. Управління бізнесом через довірену особу. Для роботи в офшорах і управління бізнесом власнику компанії не обов'язково перебувати за кордоном – юридичні і фінансові операції можна покласти на довірена особа.
  5. Зниження юридичних ризиків. Компанія в офшорі – повноправний суб'єкт інтернаціонального ринку, підлеглий, в першу чергу, юрисдикції тієї країни, в якій фірма зареєстрована.
  6. Швидка реєстрація підприємства. Реєстрація компаній в офшорах відбувається в прискореному темпі. Все влаштовано таким чином, щоб на збір потрібних документів йшло мінімум часу.
  7. Гнучкий вибір форми ведення бізнесу. Власник компанії при створенні офшору сам вибирає вигідну для себе форму комерційної діяльності з запропонованого списку.
  8. Простота відкриття та пільгове функціонування. Витрати фірми на відкриття офшору мінімальні – крім того, у деяких країнах вимог щодо аудиту не пред'являється.
  9. Захищеність інформації про офшорної компанії. Ніхто не має права на отримання інформації про компанії в офшорній зоні, за винятком ситуацій, коли таке право надано рішенням суду.

Зберігати гроші в офшорах – це безпечно, вигідно і цілком законно, однак, спосіб має і свої недоліки. Якщо ви не знаєте куди вкласти гроші, вам варто розглянути спосіб їх виведення за кордон.

Мінуси роботи з офшорами (-)

повз переваг бізнесу з офшору існують також і недоліки.

Ось кілька з них:

  1. Підвищена увага до офшорів з боку міжнародного права. Інтернаціональні правові структури приділяють компаніям, що працюють за такими схемами пильну увагу.
  2. Є свої ризики. При виборі території слід дотримуватися граничну обережність: існує певний ризик повністю втратити бізнес.
  3. Негативний імідж. Багато великі корпорації відмовляються працювати з підприємствами, які ведуть свої справи з залученням офшорів.
  4. Утруднення з залученням кредитних коштів. Компанії, що мають закордонні рахунки, часто не мають можливості отримувати великі кредити.

Значну частину мінусів можна нейтралізувати, якщо співпрацювати з солідними професійними фірмами, що займаються реєстрацією офшорних підприємств. Допомагає також знання законів і міжнародний юридичний досвід.

3. Схеми використання офшорів – ТОП-10 найбільш популярних схем

Переходимо до головного питання – як вивести гроші в офшор? Попередньо, звичайно, слід визначити доцільність такого рішення.

Якщо ви дійсно вважаєте, що реєстрація за кордоном в офшорній зоні – єдиний варіант розвитку компанії, то дійте. Якщо є сумніви, то пошукайте інші способи збільшення доходів.

Окремий вид процедури – ліквідація компаній через офшор: даний захід застосовують при наявності великих боргів і необхідності швидко і без особливих турбот здійснити ліквідацію юридичної особи.

Якщо у вас відкрита компанія, наприклад у формі товариства з обмеженою відповідальністю, то її можна ліквідувати звичайним способом — ми вже писали як закрити ТОВ. Цю ж процедуру можна здійснити і через офшор.

Схема роботи офшорної компанії

10 популярних схем використання офшорів

Варто сказати, що масовий інтерес до офшорів в останні роки трохи вщух, що пов'язано з загальносвітовим жорсткістю валютного контролю та глобальним курсом на прозорість руху капіталу. Однак офшори як і раніше залишаються найбільш простим і надійним способом вивести грошові активи за кордон.

Схема 1. Використання офшорних компаній для організації експортно-імпортних відносин. Офіційно компанія йде з рідної території, але фактично продовжує бути присутнім на ринку, займаючись ввезенням і вивезенням продукції.

На даний момент така схема – лідер серед усіх інших. Але є нюанс: боротьба з трансфертної ціновою політикою на законодавчому рівні може значно підірвати вигоду експортно-імпортного варіанти.

Схема 2. Створення холдингової компанії, створеній для операцій з виробничими, фінансовими та іншими активами. Дана схема вдало комбінує конфіденційність і податкові послаблення.

Схема 3. Офшорна компанія як титульний власник нерухомості – ефективний інструмент, що дає можливість конфіденційного володіння в поєднанні з податковими пільгами.

Схема 4. Інвестиції у власний бізнес із застосуванням окремих офшорних інструментів. Варіант забезпечує можливість фінансування своєї компанії без зайвих податкових зборів з інвестованих сум.

Схема 5. Офшор як інструмент на ринку акцій і інших цінних активів – улюблена схема біржових гравців і приватних інвесторів, що бажають мінімізувати податкові відрахування.

Схема 6. Офшор через всесвітню мережу. Визначити місцезнаходження такого об'єкта вкрай важко; так само важко піддавати його обкладенню податками. Найбільш перспективна на сьогодні схема.

Схема 7. Фонди на офшорних територіях: улюблена схема для виходять на «заслужений відпочинок» великих комерсантів. Хороший спосіб захисту від наслідків бурхливої молодості у вигляді претендентів на спадщину і майно.

Схема 8. Організація страхової фірми, фінансової компанії або банку. Світова фінансова система не могла залишити можливості податкового планування без уваги – компанії з великими грошовими активами особливо зацікавлені у фіскальних послаблення.

Схема 9. Оформлення офшорної компанії власником яхти або судна. Відмінний варіант податкової оптимізації як особистих прибутків, так і доходів від комерційної діяльності. Судно під певним прапором забезпечує безліч фінансових, а іноді і політичних переваг.

Схема 10. Офшорний компанія як власник авторської або інтелектуальної власності.

Всі варіанти використовуються в залежності від конкретних обставин, цілей і можливостей зацікавленої особи.

Якщо ви збираєтеся організувати офшор і використовувати описані схеми, то вам необхідно ознайомитися з офертою. Нижче кілька слів про це поняття.

Оферта – пропозиція від компанії, зацікавленої в організації офшору з іноземної сторони.

Така пропозиція теж буває різноманітним за змістом і формою.

Якщо ви не можете або не хочете самостійно відкривати таку компанію, тоді можете придбати готові офшори в фірмах. Зараз в Інтернеті багато пропозицій від компаній, які надають такі послуги.

4. Головні офшорні зони світу

Географія офшорних зон досить різноманітна, але найпопулярніші з них можна об'єднати в такі регіони:

  • карибський басейн;
  • острівні держави європейської зони – Джерсі, Мен та інші;
  • Кіпр і Гібралтар;
  • Швейцарія і Люксембург;
  • країни Азії.

Кожен регіон має свої переваги і особливості.

Офшорні зони світу

Нижче коротко розглянемо переваги і недоліки організації компанії в кожній із зон.

Наприклад, в країнах Карибського басейну повністю відсутня необхідність у звітності та проведення аудиту, а самі підприємці можуть розраховувати на повну конфіденційність.

Кіпр і Гібралтар характеризуються обов'язковою податковою ставкою і наполягають на аудиторської перевірки компаній. Це одночасно підвищує престиж офшорних підприємств в даних регіонах, але збільшує витрати на їх організацію.

У Швейцарії та Люксембурзі теж є податок на офшори, але при певних обставинах його можна не платити. Організація компаній в азійських країнах, передбачає обов'язкову реєстрацію і певний податковий відсоток (як правило, низький).

Більш наочне уявлення про умови офшорів в різних країнах показує таблиця:

Країна Вартість реєстрації, дол. США Податок на прибуток, % Особливості
1 Кіпр 2 500 12,5 Обов'язковий аудит
2 Шотландія 2 200 20 Обов'язкові перевірки
3 Канада 2 600 4,5 Звітність не потрібно
4 Гонконг 2 500 16 Потрібно фінансовий звіт
5 Британські Віргінські острови (британські віргінські острови) 1 900 Немає Аудит і звіти не потрібні
6 Люксембург 23 200 29 Обов'язкова звітність
7 ОАЕ 18 900 Немає Звітність не потрібно
8 Швейцарія 18 900 12 Обов'язкова звітність
9 Кайманові острови 7 500 Немає Звітність не потрібно
10 Мальта 5 000 5 Обов'язковий аудит

Вибирати тільки вам, в якій зоні реєструвати свою офшорну компанію. Як видно з таблиці, ідеальних варіантів немає, кожен має свої переваги і недоліки.

5. Підводні камені в роботі з офшорами

Про негативні сторони офшорного бізнесу частково вже було сказано вище – пильна увага з боку міжнародних організацій, обмеження кредитних питаннях.

Самі офшорні зони не приховують своєї діяльності – це офіційні центри міжнародної комерції.

Проте всі території подібного роду діляться на дві групи:

  1. Повністю закриті для контролю ззовні.
  2. Зони з мінімальними пільгами.

Відсутність єдиного переліку офшорних територій вказує про неоднозначне ставлення до цього явища суб'єктів світового співтовариства.

У кожній країні – свій «чорний список» таких зон, мета якого – підвищити контроль руху валюти і змусити банки-партнери офшорних компаній створювати додаткові резерви під переміщуються фінанси.

Наявність податкових оазисів на планеті не радує державні органи країн, з яких виводяться фінансові активи. Під тиском «сильних світу цього» поступово нівелюються податкові послаблення в країнах Європи. Вже не так привабливі для виведення активів Ліхтенштейн, Люксембург і Швейцарія.

6. FAQ   відповіді на типові питання щодо офшорів

Ці питання найбільш популярні у початківців підприємців і діючих керівників компаній. Тут я дам відповідь на найпопулярніші з них.

Питання 1. Як відкрити офшорну компанію?

Більшість російських компаній, що бажають відкрити офшори, звертаються до посередників. Такий варіант економить час і дозволяє укласти договір з урахуванням усіх юридичних тонкощів. Зрозуміло, що дана послуга не безкоштовна.

Якщо ж зацікавлена особа вирішує здійснити процедуру самостійно, то кожна юрисдикція надає бажаючим повний список необхідних документів та умов оферти.

Питання 2. Де купити готовий офшор?

Купити готовий офшор можна в компанії, яка займається реалізацією даного «товару». У світі десятки таких організацій: зокрема, можна знайти підходящий варіант на сайті Worldwide Incorporation Services. Даний ресурс надає швидкий вибір практично всіх найбільш актуальних сучасних юрисдикцій.

Питання 3. Що таке деофшоризація?

Деофшоризація – зниження впливу фактора офшор в російському бізнесі.

На даний момент значна частина великих і дрібних вітчизняних компаній використовує у своїй діяльності зарубіжні активи. Російські влади зацікавлені у збільшенні податків, тому тримають стійкий курс на зниження кількості офшор у вітчизняній комерції.

Питання 4. Що дає ліквідація ТОВ через офшор?

Ліквідація через офшори – зручний спосіб обнулити або мінімізувати борги, які накопичилися у компанії перед бюджетом, а також відмовитися від невиплачених банківських кредитів.

Метод цілком законний, якщо оформити його юридично грамотно. Основні переваги такого методу – оперативність, легальність, економічність, відсутність повноцінної бухгалтерської перевірки.

Питання 5. Що таке бенефіціар?

Бенефіціар – юридична (рідше фізична) особа, що вважається власником фірми, переведеної в іноземну юрисдикцію.

Операція передачі юридичних прав здійснюється з метою приховування реального власника компанії.

Думаю, немає потреби говорити, що від надійності бенефіціара повністю залежить доля активів підприємця і його бізнесу в цілому. За свої послуги як посередника бенефіціар отримує певний відсоток з прибутку підприємства або фіксована винагорода.

Подивіться відео по темі, там розповідається що таке офшор простими словами.

7. Висновок

Підіб'ємо підсумок, друзі. Офшори – досить складна і неоднозначна тема в теорії та практиці підприємництва. Сподіваюся, моя стаття допомогла вам краще розібратися в даному питанні. Упевнений, що при зручному випадку ви скористаєтеся цією інформацією для розвитку власного бізнесу.

Як бачите зареєструвати офшорну компанію не так вже складно, якщо знати, куди звернутися за допомогою, а переваг у такої форми ведення бізнесу більше, ніж недоліків.

Шановний читач, якщо у вас є думки, міркування та особистий досвід по темі, прохання поділитися в коментарях до статті. До швидких зустрічей!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Бізнес для підприємців » Що таке офшор (offshore)   повний огляд поняття для новачків: схеми роботи + список популярних офшорних зон для реєстрації компанії