Як отримати виписку з ЕГРЮЛ онлайн   докладна інструкція + зразки документів

Як замовити виписку з ЕГРЮЛ в податковій? Які способи її отримання існують? Для чого потрібна виписка і як безкоштовно отримати?

Здрастуйте, дорогі друзі! З вами Едуард Стембольский, бухгалтер і один з авторів сайту «.ru».

Всі керівники (засновники юридичних осіб) і бухгалтера так чи інакше стикалися з документом, який називається виписка з ЕГРЮЛ. Але не всі розуміють для чого і кому вона потрібна.

Виписка з ЕГРЮЛ — це документ, без якого неможливо відкрити рахунок у банку, здійснювати операції з нерухомістю, проводити великі угоди. Цей документ відіграє важливу роль у діяльності кожної організації.

Виписка з ЕГРЮЛ - що це таке і як її отримати інструкція

1. Що таке виписка з ЕГРЮЛ і навіщо вона потрібна?

Почнемо з того, що таке ЕГРЮЛ. Розшифровується ця абревіатура як Єдиний Державний Реєстр Юридичних Осіб.

Виписка з ЕГРЮЛ — це офіційний, який має юридичну силу документ, що видається Федеральною податковою службою, який містить важливі правові дані та інформацію про організації   юридичну особу.

При реєстрації компанії, наприклад ТОВ, всі дані потрапляють до єдиного реєстру даних Інспекції Федеральної податкової служби (ИФНС). А також будь-які зміни в діяльності підприємства знаходять своє відображення у Федеральній базі даних   ЕГРЮЛ.

Приклад виписки з ЕГРЮЛ

Виписка з ЕГРЮЛ є важливою частиною деяких процесів, пов'язаних з бізнесом юридичної особи.

В яких випадках потрібна виписка з ЕГРЮЛ:

  • для підтвердження факту існування юридичної особи;
  • при відкритті або закриття розрахункового рахунку в банку;
  • у процесі судових розглядів;
  • для участі в тендерах;
  • для отримання офіційних даних про контрагента (компанії, що виконує договірні зобов'язання), при вчиненні угод;
  • при ліквідації або реорганізації підприємства;
  • при отриманні ліцензії на певний вид діяльності;
  • при засвідченні нотаріусом документів, що мають відношення до діяльності організації.

Це найчастіші випадки, можливо, що в приватному порядку виписка може знадобитися вам і за інших обставин.

2. Які бувають види виписок з ЕГРЮЛ?

Існують різні види і категорії виписок. Більш детально ми розглянемо їх нижче. Тут я розповім про їх основні характеристики та особливості.

Сайт Федеральної податкової служби

Вид 1. або Електронна інформаційна виписка

Даний тип виписки видається на першу вимогу будь-якої людини, що має доступ в Інтернет.

Отримати таку виписку можна не залишаючи офісу або квартири, так як вона являє собою документ в електронному вигляді, який можна завантажити.

Плюсами отримання виписки в електронному варіанті є її оперативність, відсутність мит і простота. Мінус тільки один, але дуже суттєвий: інформація, надана без електронного цифрового підпису, не вважається офіційною і не приймається до розгляду державними установами.

То є такий документ не має юридичної сили.

Ви можете спробувати отримати електронну виписку з ЕГРЮЛ, використовуючи офіційний сервіс Федеральної Податкової Служби РФ в будь-який час доби.

Вигляд 2. Офіційна виписка

Видається тільки самому платнику податків, його довіреній особі, а також судовим або правоохоронним органам.

Це документ, надрукований на папері і має всі необхідні підтвердження своєї автентичності підпису, штампи, унікальний реєстраційний номер.

Бланк надається протягом 5 діб без урахування вихідних днів і свят. Разом з заявою на видачу офіційної виписки з ЕГРЮЛ необхідно надати працівнику податкової інспекції квитанції і чеки, що підтверджують оплату держмита. Такий підхід до отримання документа називається несрочным.

Термінове отримання виписки буде коштувати набагато дорожче, але заощадить вам багато часу, скоротивши видачу з 5 доби до 2-4 годин. Цю послугу ви можете замовити у спеціалізованих компаніях. Вартість замовлення термінової виписки з ЕГРЮЛ починається від 2000 рублів.

3 Вид. Розширена виписка

Містить всі дані про юридичну особу та його джерелі доходу.

Розширена виписка з ЕГРЮЛ вимагає наявності в заяві:

  • паспортні дані заявника;
  • повної або скороченої назви інспекції, куди направлений запит;
  • ідентифікаційного номера платника податків (ІПН);
  • ОГРН компанії, чия виписка потрібно для видачі.

Отримати таку виписку можуть тільки державні та позабюджетні органи Російської Федерації, а так само юридична особа.

Вид 4. Звичайна виписка

На відміну від розширеної виписки, видається будь-якій особі, запит документ. Звичайна виписка з ЕГРЮЛ не містить паспортних даних засновника юридичної особи, інформацію про відкритих розрахункових рахунках у банках та іншу комерційну інформацію.

Даний тип виписки часто запитують треті особи, які хочуть дізнатися дані про сторонній юридичній особі. Видається на руки через 5 днів.

Вигляд 5. Платна і безкоштовна виписка

Замовлення кожній з типів виписок з ЕГРЮЛ (крім електронного) видається тільки ПЛАТНО, так як держава витрачає свій час і ресурси ведення інформаційної бази юридичних осіб.

Як оплатити отримання виписки

Сплатити держмито за надання виписки можна готівкою через банк, безготівковим банківським переказом, через термінали прийому платежів, які знаходяться безпосередньо усередині будівлі податкової інспекції.

Сума держмита становить 200 рублів, але може несуттєво відрізнятись в залежності від регіону країни.

Безкоштовно документ видається, якщо за них звертається сам власник підприємства або його довірена особа. На безоплатне отримання виписки з ЕГРЮЛ мають право бухгалтери та фінансисти підприємства.

Термін видачі 5 робочих днів, якщо клієнт бажає прискорити процес, то можна замовити строкову виписку з ЕГРЮЛ, але держмито тоді складе вже 400 рублів. Зате документ ви отримаєте в день подачі заяви.

3. Як замовити виписку з ЕГРЮЛ – 3 популярних способу

Тут я розповім, які оптимальні шляхи існують для отримання даного документа.

Спосіб 1. Через відділення ИФНС

Цей спосіб передбачає отримання будь-якого типу виписки, крім електронної.

Першим етапом дій є складання та подача заяви в районний відділ ФНП.

В заяві необхідно вказати:

  1. Повне найменування відділу податкової служби, куди ви подаєте заяву та ПІБ начальника даного філії (якщо відомо). Дані прописуються в родовому відмінку (кому?).
  2. Повне юридичне найменування компанії, її ІПН, КПП і ОГРН.
  3. Далі потрібно в зрозумілій формі вказати причину, з якої ви збираєтеся отримати виписку з ЕГРЮЛ.
  4. У кінці заяви потрібно проставити дату і завірити всі підписом і печаткою організації.

Нічого складного в заповненні самого бланка немає. Не рекомендую вам погоджуватися на пропозицію послуг щодо заповнення заяв від сторонніх фірм. На мій погляд це марна трата грошей. Нижче я пропоную вам завантажити зразок заяви на отримання виписки з ЕГРЮЛ і самостійно його заповнити.

Після складання заяви вам потрібно сплатити держмито. Зробити це можна прямо в податковій, з допомогою інтернет-банкінгу або будь-яким іншим способом. Вибирайте той спосіб, при якому ви зможете легко і швидко отримати підтвердження здійснення платежу.

Якщо ви оплачуєте послугу безготівковим способом – роздрукуйте квитанцію і візьміть чек в терміналі. При внесенні коштів через касу, квитанцію вам видадуть у будь-якому випадку. Тепер можна вирушати в податкову для здачі пакету документів.

Папір з даними, яку вам видадуть після закінчення декількох днів, є офіційним документом. Всі його сторінки прошиваються та завіряються печаткою.

З цього моменту виписка має юридичну силу і готова для пред'явлення за місцем вимоги.

Цей шлях отримання документа є найбільш поширеним. Незважаючи на впровадження інформаційних технологій, люди ще не повністю довіряють ЕЦП (електронного цифрового підпису) та іншим новинкам, тому воліють їздити в податкову самостійно.

Спосіб 2. Через комерційні організації

Цей спосіб підходить для тих, хто бажає більше дізнатися про свого партнера по бізнесу, роботодавці, інвестора і так далі. Він не вимагає від вас ніяких дій, окрім звернення у відповідну фірму і її оплати послуг.

Етапи отримання електронної виписки з ЕГРЮЛ за допомогою комерційних фірм:

  1. Пошук організації. На першому етапі вам потрібно знайти надійну організацію з позитивними відгуками і хорошою швидкістю роботи.
  2. Подача електронної заявки. Далі потрібно подати онлайн-заявку на виписку з ЕГРЮЛ, вказавши всі необхідні дані.
  3. Оплата послуг. Здійсніть оплату коштів за послугу (мало хто працює за післяплаті) і чекайте отримання виписки з ЕГРЮЛ на свою електронну адресу.

Деякі компанії з надання даних послуг надсилають документ на вашу електронну пошту, а інші   звичайною поштою відправляють вам реальну папір, правда, це може зайняти більше часу.

Деякі запропонують відправити вам виписку кур'єрською службою, але оплата за послугу буде на порядок вище. Але найчастіше ця послуга стандартна і коштує недорого: 500-600 рублів.

Плюсами для вас в цьому випадку буде відсутність необхідності кудись їхати і стояти в чергах. Мінус   доведеться чекати документ, а це означає, що ви не зможете ним скористатися в цей час.

Спосіб 3. Через офіційний сайт ИФНС – виписка онлайн

Для проведення цієї операції вам знадобиться електронний цифровий підпис. Вона являє собою індивідуальний набір криптографічних даних, з допомогою яких ви можете запевнити абсолютно будь-який документ.

В мережі Інтернет вона прирівнюється до вашої справжньої підписи. Отримати ЕЦП можна через спеціальні сертифіковані засвідчувальні центри (УЦ). Список засвідчувальних центрів можна подивитися на Єдиному порталі електронного підпису.

Я рекомендую обзавестися електронним підписом ще на етапах створення свого бізнесу – вона допоможе вам здійснювати операції, не виходячи з офісу, їй можна підписувати будь-які електронні документи.

Критерії пошуку по сайту Податкової служби

Що потрібно зробити для отримання онлайн-виписки з ЕГРЮЛ:

  1. Перейдіть на портал Федеральної податкової служби РФ.
  2. Для зручності користування ви можете створити свій особистий кабінет або відразу ж перейти до процесу оформлення виписки.
  3. Виберіть свій регіон і розділ «Юридичні особи».
  4. Зайдіть в меню «Послуги» і виберіть вкладку «Оформлення виписки з ЕГРЮЛ». Якщо це складно зробити, введіть свій запит в пошукову рядок сайту.
  5. Заповніть всі запитувані дані.
  6. Ознайомтесь зі всіма умовами надання інформації і натисніть на кнопку «Отримати».
  7. Після відправки заявки вам залишається чекати отримання документів на електронну пошту.

Сервіс з отримання виписки з ЕГРЮЛ ИФНС

Плюси цього способу: у вас є вибір – отримати виписку в онлайн-вигляді або дочекатися її передачі на фізичну адресу допомогою пошти.

Електронний варіант можна відправити на друк (бажано, щоб принтер був кольоровим для вірного відображення штампів), з нього допускається зняття копій. Таку виписку можна завірити нотаріально і надавати у будь-який заклад.

Якщо інформації про зазначеній юридичній особі не буде знайдено, то вам надішлють про це повідомлення. Перевірте правильність введення даних, якщо все вірно, то можете замовити довідку про відсутність даних про юридичну особу в базі.

Порівняльна таблиця різних способів отримання виписки з ЕГРЮЛ:

Спосіб отримання Витрачений час Зручність отримання Складність підготовки заявки Ціна послуги
1 Відділення ИФНС 5-10 днів (-) Незручно (-) Середньо (±) Безкоштовно (+)
2 Комерційні організації Від 4 годин до 1 доби (±) Зручно (+) Просто (+) До 2000 руб. (±)
3 Офіційний сайт ИФНС Від 20 хвилин (+) Зручно (+) Просто (+) Безкоштовно (+)

Як бачите, кожен із способів має свої переваги і недоліки, тільки вам вибирати, яким скористатися.

4. FAQ – часті запитання по виписці з ЕГРЮЛ

Тут я дам відповіді на найчастіші запитання за темою отримання виписки. Нижче я зробили добірку найбільш частих питань, які задають користувачі в Інтернеті на юридичних та бухгалтерських сайтах.

Питання 1. Можна отримати виписку з ЕГРЮЛ безкоштовно?

На це питання ми вже частково відповіли в розділі вище цієї статті.

Існує два безкоштовних способу:

  1. за Допомогою сайту ИФНС.
  2. При замовленні звичайної виписки у філії податкової.

Плюси і мінуси кожного способу вказані в розділах вище, проте рекомендую вам скористатися першим методом. Він швидше по часу, так як на сайті немає ніяких черг, а роздрукувати бланки можна вдома або в найближчому магазині.

Питання 2. Термін отримання та термін дії виписки

Онлайн-виписка (вона ж інформаційна, вона ж електронна) генерується моментально. Посилання на неї буде дійсна протягом 5 діб, після чого необхідно подати повторну заявку або змінити тип обігу (придбати або замовити паперову, або скачувати версію).

Якщо ви стороннє обличчя і просто хочете дізнатися більше про компанію, то цей спосіб кращий – за 10 хвилин вам будуть доступні необхідні дані.

Паперові варіації виписки з ЕГРЮЛ видаються на руки за 5 робочих днів, в терміновому порядку доступно оформлення документа за 24 години. Термін дії встановлюється безпосередньо органом видачі (інспекцією) і залежить від мети отримання:

  1. Якщо виписка знадобилася для участі в тендері, то вона буде анульована через 6 місяців.
  2. Отримання документа для судових розглядів дає йому право на існування протягом місяця.
  3. Для відчуження частки капіталу – від 10 до 30 діб. Точний термін залежить від конкретної ситуації.

Всі ці випадки прописані в законодавстві.

Питання 3. Які відомості містить виписка з ЕГРЮЛ?

Вище я вже розповів, що існує звичайна і розширена виписка. І залежно від її виду, інформація, що міститься у виписці буде різною.

В основному документ містить такі відомості:

  • дані про найменування юридичної особи, його акціонерів, інвесторів та засновників. У процентному співвідношенні винесені всі частки статутного капіталу;
  • організаційно-правову форму компанії, її податковий номер, адреса та інші контакти;
  • стан організації на момент виписки і її розмір капіталу;
  • дані про наявність філій, ліцензій та інше.

Пропоную вам подивитися як виглядає справжня виписка з ЕГРЮЛ.

Питання 4. чи Можна замовити виписку з доставкою в офіс?

Так, але державні установи не надають таких послуг.

Якщо у вас немає часу на відвідування відділень ФНС, подати заявку на отримання виписки можна через комерційні компанії. Загалом, це може коштувати близько 1 тисячі рублів.

Доставка виписки з ЕГРЮЛ після замовлення через офіційний сайт можлива у випадку, коли ви вказуєте отримання паперового варіанту допомогою послуг пошти. Це буде довше, але набагато дешевше. Для відстеження посилки доведеться вказати свій номер мобільного і ОРГН компанії.

5. Висновок

Єдиний державний реєстр юридичних осіб містить детальну інформацію про засновників, найменування та фінансової заможності компанії.

На завершення статті рекомендую подивитися відеоінструкцію від експерта про те, як отримати виписку на сайті ИНФС:

Тепер ви знаєте все про процес оформлення та отримання виписки з ЕГРЮЛ. Якщо ви уважно прочитали статтю, то напевно зрозуміли, що це зовсім не складно.

При виникненні потреби в отриманні цього документа, сміливо відкривайте мій пост як покрокової інструкції.

Якщо вам сподобалася стаття, будемо вдячні вашим коментарям. Заздалегідь спасибі.


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Бізнес для підприємців » Як отримати виписку з ЕГРЮЛ онлайн   докладна інструкція + зразки документів