Річард Бренсон – коротка біографія автора і історія успіху + огляд популярної книги Бренсона “До біса все! Берися і роби" та інших, а також цитати та відео

Хто такий Річард Бренсон? Як він досяг успіху? Про що розповідається в його книзі “До біса все! Берися і роби"

Здравствуйте, шановні читачі бізнес-журналу ! З вами постійний автор публікацій Дмитро Шапошников.

Сьогоднішня стаття про один з найбільш знаменитих і багатих людей планети, який дуже мені симпатичний. Це підприємець, автор книг, організатор гуманітарних проектів, шоумен, атлет і шанувальник екстравагантних вчинків. Його ім'я   Річард Бренсон!

Ми починаємо, панове і пані!

Річард Бренсон - біографія і книги

1. Хто такий Річард Бренсон – чим він знаменитий, яка його біографія та історія успіху

Далеко не кожен солідний бізнесмен може дозволити собі екстравагантний спосіб життя і ексцентричні витівки. Річард Бренсон – з числа рідкісних людей. Його досягнення викликають повагу, деякі вчинки змушують посміхатися і навіть шокують людей зі слабкими нервами.

Ця людина примудряється володіти однією з найбільших корпорацією в світі і при цьому встигає літати на аеростатах і бити світові рекорди. У його кар'єрі були небезпечні падіння (і не у фігуральному, а в прямому сенсі слова) і запаморочливі злети. Він живе за власними правилами і ніколи не здається.

РОЗВАГИ РІЧАРДА БРЕНСОНА

Отже, хто такий Річард Бренсон? Це англійський підприємець, засновник корпорації Virgin Group, яка об'єднує кілька сотень компаній самого різного напрямку. Входить до числа найбагатших жителів Великобританії і планети. Його стан оцінюється журналом «Форбс» в $5 млрд.

Публіці він відомий як підприємець, письменник, творець ток-шоу на ТБ, любитель неординарних вчинків. Бренсон знімається в кіно, займається благодійністю, неодноразово намагався побити світові рекорди, пов'язані з небезпечними для життя ситуаціями.

Яких тільки «титулів» він не удостоївся свого часу в пресі: хіпі-мільярдер, цвях у черевику великого бізнесу, пірат, лицар, розбійник, подорослішав Пітер Пен.

Про рекорди й інших досягненнях я розповім пізніше, а поки почнемо з біографії цієї унікальної людини.

Зрівнятися з ним за рівнем «епатажності» може тільки всім відомий мільярдер, політик і шоумен Дональд Трамп, статтю про який я нещодавно опублікував на нашому сайті.

Епатаж Річарда Бренсона

Біографія Річарда Бренсона

Річард Бренсон (Richard Branson) народився в 1950 році в англійському містечку Блэкхит в сім'ї потомственого британського аристократа. Предки Річарда були люди заможні, освічені і солідні, лише батько не підтримав традицію – провалив іспити в коледж і одружився на стюардесі, налаштувавши проти себе всю сім'ю.

Мати Бренсона була яскравою жінкою і природженою авантюристкою. Можливо, саме від неї майбутньому мільярдерові передався невгамовний характер і прагнення досягати мети будь-якими засобами. Крім Річарда, в сім'ї було ще троє дітей.

Саме мати зіграла вирішальну роль в становленні Бренсона як особистості. Незважаючи на вроджену короткозорість і дислексію (нездатність розрізняти букви і цифри), маленький Річард ріс енергійним і допитливим.

Мати всіма силами намагалася адаптувати його до реального життя і навіть влаштовувала досить жорстокі тести на виживання: залишала його в незнайомому місці і давала завдання знайти будинок. В 11 років вона вручила йому велосипед і відправила одного до родичів, які жили в сусідньому місті.

В школі Річарду доводилося несолодко – його пороли так часто, що він навчився ігнорувати біль. Бренсон не мав особливого інтересу до наук – дислексія заважала йому адекватно сприймати написане на дошці, і незабаром навчання було припинено.

Кинувши школу в 16 років, Бренсон спільно з приятелем вирішив зайнятися підприємництвом. Перші кроки (вирощування ялинок до Різдва, розведення папуг) були невдалими.

Більш успішною була ідея створення шкільного журналу «Student»: наполегливістю і завзятістю Річарду вдавалося залучати серйозних рекламодавців видання і запрошувати для інтерв'ю відомих персонажів того часу – наприклад, Джона Леннона та Міка Джаггера.

Перший серйозний проект Бренсона – створення компанії Virgin, що займається розсилкою пластинок поштою. Трохи пізніше відкрився магазин з торгівлі вініловими дисками – місце швидко стало культовим серед лондонських музикантів і слухачів.

Незабаром у Бренсона виникла нова ідея – відкрити студію звукозапису з тією ж назвою. Гроші під проект довелося взяти в борг.

Першим клієнтом, що приніс компанії мільйони, став музикант-самоучка Майк Олдфілд, мультиінструменталіст, поодинці записав революційну для тих років платівку «Тубулярні дзвони».

Диск був проданий в кол-ве 20 млн. примірників. Студія співпрацювала з іншими відомими артистами – Пітером Габрієлом, Полою Абдул, Sex Pistols.

згодом Virgin перетворилася в багатогалузеву індустрію.

Компанії Бренду Virgin

Під вивіскою корпорації були відкриті:

  • кіностудія;
  • фірма, що займається нерухомістю;
  • студія комп'ютерних ігор;
  • авіакомпанія;
  • нічний клуб Venue;
  • радіостанція;
  • фірма з продажу автомобілів;
  • фірма біжутерії та косметики;
  • організація, що займається медициною;
  • залізнична компанія;
  • фірма по торгівлі елітними сортами вин.

Сьогодні корпорація об'єднує більше 400 компаній. Точне число фірм, що належать Virgin, невідомо навіть самому Бренсону, оскільки щороку з'являються нові організації та філії.

2. Чому книгу «До біса все! Берись і роби!» називають маніфестом життя, ризику і дії

Книга Річарда Бренсона-До-біса все берись і роби

Незважаючи на досить насичений і в чомусь навіть екстремальний спосіб життя, Бренсон встигає писати книги – дуже корисні і цікаві.

Його найвідоміша праця «До біса все! Берися і роби»   свого роду літературний відповідь відомій книзі Наполеона Хілла «Думай і багатій».

Бренсон у своєму творі закликає людей робити, творити, слухати, а не базікати. Сам бізнесмен ніколи не говорить «я не зможу це зробити». Він воліє пробувати, навіть якщо зовсім не впевнений в кінцевому результаті.

не Можна дозволяти, вчить Бренсон у своїй книзі, щоб вбоге слово «не» гальмувало ваші починання і пригнічувало ваші бажання. Треба говорити – «я можу», навіть коли ви поняття не маєте, як приступити до справи.

Неважливо, який у вас досвід, освіта та що про вас думають оточуючі. Життя надто коротке, щоб довго роздумувати і витрачати час на діяльність, яка вам не подобається.

Річард Бренсон

Книга «Берись і роби!» несе в собі неймовірний заряд оптимізму і віри в безмежний потенціал людини. Це сама мотивуюча література, яку тільки можна уявити. Даний керівництво до дії від людини, не звиклої витрачати слова даремно.

3. Кращі книги Річарда Бренсона – ТОП-5 популярних книг автора

Як при такому щільному графіку Бренсон встигає писати бестселери – нерозв'язна загадка. Його книги дійсно цікаво читати: вони написані лаконічним, живою мовою і повні реальних прикладів з життя.

Книга 1. Втрачаючи невинність

Річард Бренсон - книга втрачаючи невинність
Купити книгу

багато В чому автобіографічна книга Бренсона, в якій він розповідає про власну юність і перші кроки на ниві підприємництва. Захоплююче, максимально відверто і з тонким гумором автор оповідає про значущі події свого життя.

Тут є засмучення і розчарування, помилки і падіння, досягнення і перемоги. Книга являє собою яскравий приклад позитивного ставлення до життя і нетривіального підходу до бізнесу.

Рекомендована до прочитання починаючим підприємцям.

Книга 2. Оголений бізнес

Річард Бренсон книга оголений бізнес
Купити книгу

Перша книга, написана Бренсоном, в якій автор детально відтворює історію створення та розвитку корпорації Virgin. Ніяких недомовок і прикрас – оповідь ведеться гранично правдиво і щиро.

Твір наповнений безцінними порадами та рекомендаціями мільярдера з приводу тактики бізнесу. Велика увага приділяється користь нестандартного підходу до підприємницькому справі, правильного тайм-менеджменту, мистецтву управління підлеглими.

При тому, що у самого Річарда Бренсона понад 400 компаній, управляти людьми, він, мабуть, вміє добре.

Книга 3. Мої правила

Річард Бренсон - книга мої правила
Купити книгу

Книга має підзаголовок «Слухай, вчися, смійся, будь лідером» і являє собою звід правил від сера Річарда.

З незмінним гумором і правдивістю Бренсон розповідає про власні принципи і правила, які протягом десятиліттями допомагали йому успішно вести мільярдний бізнес і при цьому жити на максимальній потужності.

Література для тих, хто прагне досягти успіху, не бажаючи йти на компроміси. Автор радить читачам вибрати справу, від якого вони отримують задоволення, довіряти своїм інстинктам, більше слухати і діяти, ніж говорити про дію.

Книга 4. Досягнути небес

Річард Бренсон - книга досягти небес
Купити книгу

Підзаголовок російськомовного видання цієї книги – «Аеронавти, люди-птахи, космічні старти». Як можна здогадатися, книга присвячена історії повітроплавання і авіації.

Одночасно вона про перемоги, мрії та досягнення, про ідеї, які виникають на землі, а реалізуються в небі.

Бренсон вчить читачів сміливіше ставитися до життя, відчувати смак до неї і відчувати азарт, без якого неможливі грандіозні проекти.

Взагалі любов до справи, якою займаєшся   запорука його успіху і неважливо, бізнес це чи ні.

Книга 5. До біса все! Берись і роби!

Річард Бренсон -книга до біса все, берись і роби
Купити книгу

І нарешті, найбільш відома праця Бренсона – концентрована мудрість і джерело постійного натхнення.

Справжній путівник для людей, що йдуть по своєму власному шляху – підприємців, представників творчих професій і всіх, хто прагне до самовдосконалення і розвитку.

Адже так часто люди займаються другорядними справами і перебувають у стані прокрастинації, замість того, щоб починати з головного, багато починають з легких незначних справ, що в корені неправильно.

Справді, наші дії говорять самі за себе.

Просто беріться і робіть, панове!

4. Інші досягнення Річарда Бренсона

Незважаючи на свій високий статус, Бренсон не боїться бути мішенню для сатири. Мабуть, це самий незвичайний і ексцентричний мільярдер на світі. Його невтомної енергії можуть позаздрити двадцятирічні.

Гідний поваги той факт, що крім встановлення рекордів та участі в ризикованих заходах, Бренсон багато часу приділяє благодійності та гуманітарних акцій, творячи добро по всьому світу.

Гуманітарні ініціативи

Бренсон фінансує групу «Старійшини», засновану Нельсоном Манделою та іншими політичними діячами. Організація займається мирним врегулюванням військових конфліктів і сприяє об'єднанню людей у всьому світі.

Мільярдер очолює групи і компанії, що займаються охороною навколишнього середовища, і регулярно проводить на власному острові міжнародні зустрічі експертів з екології.

Бренсон – засновник компанії «Carbon War Room», що займається оцінкою викиду парникових газів у повітря і розробкою нових технологій для шкідливих виробництв.

Бере участь у діяльності Міжнародної комісії з питань наркоманії: організація проводить великомасштабні дослідження та акції в області інтернаціональної боротьби з наркотиками.

Політ на повітряній кулі

Політ Бренсона на повітряній кулі

У 1987 році наш герой втілив у життя свою давню мрію – першим перетнув Атлантику на найбільшому в історії повітроплавання повітряній кулі. Попутно Бренсон встановив новий рекорд швидкості для повітряних куль: його апарат розвивав швидкість до 209 км/ч.

Світові рекорди

«Адреналіновий наркоман», як називають Бренсона журналісти, славиться своїми спробами (не завжди вдалими) побити деякі світові рекорди.

Ось тільки деякі з них:

  • він перетинав Атлантику на морському судні, намагаючись зробити це з рекордною швидкістю, але зазнав аварії (через рік він все ж таки домігся свого, побивши попередній рекорд на 2 години);
  • пролетів від Японії до Канади на аеростаті об'ємом 74 000 м3;
  • перетнув Ла-Манш на судні-амфібії за 100 хвилин, побивши минуле досягнення майже в 4 рази.

Крім іншого, Бренсон брав участь в якості актора в суперпопулярних серіалах «Друзі» і «Рятувальники Малібу».

5. Цитати і правила Річарда Бренсона, аудіокниги та відео

А тепер 10 найбільш показових цитат і афоризмів від Річарда Бренсона:

1. Якщо ви підприємець і не робили помилок, значить ви не підприємець.

2. Я завжди радий, коли мене обслуговують з рук геть погано. Ні, я не мазохіст — просто кращі з моїх бізнес-ідей виникли, коли мене погано обслуговували.

3. Моя модель бізнесу гранично проста: оточити себе великими людьми і дати їм достатньо свободи для створення великих речей.

4. Я впевнений: не можна дозволяти, щоб тебе зупинило убоге слівце «не можна».

5. Не бійтеся йти на прорахований ризик. Іноді краще такий журавель в небі, ніж синиця в руках.

6. У бізнесі, як і в житті, важливо робити добро.

7. Пам'ятайте: ніхто ще на смертному одрі не шкодував про те, що занадто мало часу проводив в офісі!

8. Успіх не приходить сама собою: над нею треба попрацювати.

9. Моє гасло: живи весело, а гроші прийдуть.

10. Бізнес покликаний покращувати і збагачувати життя людей, інакше його і розпочинати не варто.

Слухайте аудіокниги Бренсона і подивіться цей фільм про нього:

6. Висновок

Час підбити підсумки, друзі!

Бренсон і Памела АндерсонСподіваюся, ви дізналися багато нового з моєї статті і отримали заряд бадьорості.

Річард Бренсон – безумовно, надихаючий персонаж, саме існування якого мотивує до творчості і втілення найсміливіших проектів.

Так, є різні типи бізнесменів, наприклад, відомий мільярдер, тренер з фінансової грамотності Роберт Кійосакі теж любить увагу, але швидше воно пов'язане з його популярністю як бізнес-тренера.

На відміну від нього сам Бренсон бізнесу не вчить у вигляді семінарів і тренінгів, зате не проти «попіаритися» за рахунок свого епатажу.

Часто Річард з'являється на публіці в дивних шатах і химерних позах, а для більшої важливості запрошує взяти участь у своїх «шоу» інших відомих людей: зірок шоу-бізнесу, політиків, підприємців.

Як завжди, з нетерпінням чекаю від вас коментарів, ідей та думок з приводу прочитаного!

Буду вдячний, якщо ви оціните статтю.


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Діловий світ » Річард Бренсон – коротка біографія автора і історія успіху + огляд популярної книги Бренсона “До біса все! Берися і роби" та інших, а також цитати та відео