Як вийти з депресії самостійно — 10 перевірених порад з життя

Що потрібно робити, щоб позбутися від депресії самостійно? В яких випадках не обійтися без допомоги фахівців і прийому антидепресантів?

Добрий день, друзі! З вами на зв'язку Дмитро Шапошников.

Ця стаття присвячена актуальній темі – як вийти з депресії своїми силами. Нещодавно мене теж торкнулася ця проблема, але я зумів досить успішно перемогти цю недугу. І вирішив тут поділитися своїм досвідом.

Якщо ця хвороба торкнулася вас або ваших близьких   знайте, що ви не самотні. Пам'ятайте, що люди, які зуміли подолати депресію – діяли. На щастя, як свідчить медична наука, зазвичай депресія добре піддається лікуванню.

Про те, як впоратися з депресією самостійно без пігулок і лікарів читайте в нашій статті.

Як вийти з депресії - поради від психологів практиків

1. Лікувати депресію за допомогою пігулок і лікарів або позбавитися від депресії самостійно?

Про те, що таке депресія, які її причини і ознаки, ми вже писали в одній з попередніх статей нашого журналу. Слід чітко усвідомити, що депресія – це не короткочасне погіршення настрою, а реальна медична проблема.

Важкі і сильні депресії, викликані серйозними травмами, життєвими катастрофами, втрати близьких людей, необхідно лікувати з допомогою фахівців – психотерапевтів або інших лікарів, до яких вас направлять.

Часто депресії пов'язані з соматичними захворюваннями, про які людина може і не знати.

Наприклад, тривалі депресивні стани з дратівливістю, плаксивістю і незрозумілими перепадами настрою у жінок часто виступають наслідком дисфункції щитовидної залози, що виробляє гормони в надмірному або недостатній кількості.

Усміхнений чоловік самтостоятельно вийшов з депресії

Якщо ж депресії пов'язані з зовнішніми обставинами або проблемами особистого характеру «середньої тяжкості», захворювання можна не тільки контролювати самостійно, але і «лікувати». Підійшовши до справи грамотно можна усунути навіть затяжні депресивні прояви.

Чому депресію треба обов'язково лікувати? Все просто – відсутність терапії загрожує неприємними наслідками і непередбачуваними постэффектами.

При депресії страждають всі системи організму – якщо не позбутися від хвороби вчасно, це обов'язково позначиться на статусі імунітету, функціональності нервової і судинної систем, навіть на стані органах травлення.

Крім того, депресії породжують фрустрацію, прокрастинацию (заміщення важливих справ побутовими дрібницями), знижують працездатність і особисту ефективність.

В наступному розділі даної статті буде докладно розказано, як впоратися з депресією своїми силами, не вдаючись до прийому антидепресантів і зовнішнього психотерапевтичному впливу.

Відразу попереджу, що перемогти депресію самостійно можна лише в тому випадку, якщо ваш випадок не відноситься до розряду клінічних патологій, викликаних важкими психотравмами, хронічними хворобами і т. п.

2. Як вийти з депресії самостійно – 10 практичних порад

Перш ніж перейти безпосередньо до порад, які допоможуть вам подолати депресію, слід розібратися з причинами цього стану. Якщо причина більш-менш зрозуміла, має суто психологічний особистий або тимчасовий характер, вам напевно допоможуть 10 моїх порад.

Порада 1. Прийміть відповідальність на себе

ця рада актуальна для тих, хто звик у своїх бідах звинувачувати інших, несприятливі обставини, долю та інші зовнішні сили, але тільки не самих себе.

Людям, які розуміють, що причини депресії криються всередині власної особистості, слід пропустити цей розділ і перейти до інших способів терапії.

А ось тим, хто нарікає на обставини, нерозуміння начальства, друзів, чоловіка (дружини), варто згадати про глобальне метафізичному законі, який говорить:

Головна причина того, що відбувається з вами – ви самі!

На практиці це означає наступне: тільки змінивши себе, можна змінити навколишній світ та його сприйняття. Що випромінюєш — то отримуєш. Вихід з депресії знаходиться у вас самих – досить тільки усвідомити це і прийняти на глибинному рівні.

Прийміть відповідальність за кожен вчинок, здійснений вами в минулому. Немає потреби декларувати свій новий погляд на речі – просто дійте у відповідності з ним, і ви побачите, як змінюється ваше сприйняття і йде депресивний стан.

Прийняття цього принципу дарує надію, повертає відчуття контролю над ситуацією. Якщо все так, значить ви можете впливати на це! Хіба це не чудово?!

Відповідати за кожне прожите мить – це і є прийняття відповідальності за власне життя. Це одночасно і проста, і найскладніша на світі річ. Оскільки існує тільки «зараз», відповідаючи за поточну ситуацію, ви відповідаєте за своє життя повністю – при такому підході місця для депресії просто не залишається.

Порада 2. Використовуйте афірмації

Питання, як перемогти депресію і повернутися до життя, має безліч варіантів відповіді. Один з найбільш дієвих методів боротьби з депресивними станами – робота з підсвідомістю за допомогою афірмацій.

Для початку потрібно зрозуміти, що таке афірмації. Фактично афірмації являють собою лінгвістичні імперативи (або, якщо завгодно, магічні мантри), які спрямовані на підсвідомість людини з метою змінити його глибинні установки.

Афірмації

По своїй суті:

Афірмації — це короткі речення, які мають позитивну і однозначний сенс.

Афірмації підбираються індивідуально: можна записувати їх на папері, повторювати вголос або про себе або записувати на диктофон, а потім прослуховувати.

Запам'ятайте

Використовуйте такі твердження, які «чіпляють», змінюють ваш стан на краще і пробуджують віру у власні сили.

Кілька прикладів афірмації для виходу з депресії:

  • я довіряю Життя;
  • я живу у злагоді з собою;
  • я живу в гармонії з світом;
  • я дозволяю собі отримувати допомогу;
  • я схвалюю себе повністю і безумовно;
  • я знаходжу привід радіти кожному дню;
  • я відчуваю вдячність за все, що зі мною відбувається;
  • я бажаю всім щастя.

Експериментуйте! Складайте свої, можливо більш особисті і конкретні афірмації, промовляйте їх і відстежуйте власні відчуття і думки під час їх виголошення. Складіть власний список.

Важливий принцип: афірмації необхідно постійно повторювати: тобто виписувати їх на папір знову і знову, вимовляти вголос або про себе, переслуховувати. Робити це мінімум 2 рази в день: вранці після пробудження і ввечері перед сном.

Можна ще пошукати інформацію в Інтернеті на цю тему. Найбільш відомий автор, мабуть, це Луїза Хей, американська письменниця, опублікувала серію книг про силу повторення позитивних тверджень.

Порада 3. Ідіть до людей, уникайте усамітнення

Найкращий антидепресант – спілкування з іншими людьми. Самота, уникання контактів з друзями, близькими і соціумом – явна ознака депресивного стану і одночасно його наслідок.

Чим більше ви контактуєте з навколишнім світом, тим менше у вас часу на фіксацію на самому собі. Заглибленість у власні думки, постійне «пережовування» одних і тих же ситуацій, побоювань і страхів – прямий шлях до глибокої і затяжної депресії, яку можна вилікувати тільки таблетками.

Іноді навіть похід в жвавий супермаркет за тортом до чаю – це непогана ідея щоб подолати депресію або, просто перестати нервувати. Ще варіанти: відвідування концерту, дружньої вечірки, святкового заходу.

Зміна обстановки для виходу з депресії

Є спостереження, що спілкування з незнайомими людьми протилежної статі буває ефективно в плані позбавлення від депресії.

Порада 4. Дозвольте собі приймати допомогу від інших людей

Горду самотність і відмова від сторонньої допомоги не допоможуть вам вийти з депресії. Навпаки, тільки погіршать симптоматику. В лікуванні депресії гарні всі терапевтичні засоби, у тому числі – прийняття допомоги від друзів і родичів.

Не замикайтеся у власній мушлі – відкрийтесь світу і дозвольте йому допомогти вам. Частково цей рада пов'язаний з попереднім – спілкування частіше йде на користь, ніж навпаки.

Навіть з психотерапевтом люди часом не бувають такі відверті, як з близькими друзями. Іноді навіть проста розмова без всякого інтелектуального аналізу дає більше, ніж систематична клінічна терапія.

Порада 5. Зверніться до духовного

Порада для тих, хто втратив духовні і життєві орієнтири.

Читайте праці великих філософів і письменників, писання близьких вам по духу релігійних конфесій, ознайомтеся з працями духовних практиків. І ви знайдете безліч відповідей на питання, що цікавлять вас буття.

Люди у всі часи шукали відповіді на свої сокровенні питання, і повірте, сьогодні, як ніколи Знання стало доступно людям. Шукайте і знайдете   справжні скарби розсипані прямо біля ваших ніг, на відстані витягнутої руки, а точніше одного-двох кліків в пошуковику.

Не буду тут докладно розписувати, просто коротко скажу одне: молитва (медитація) абсолютно необхідна. Мільйони людей у всьому світі знайшли щастя, дотримуючись тієї або іншої духовної традиції. Єднання зі Всевишнім дарує мир і спокій, приносить відчуття внутрішньої радості і задоволеності життям.

Порада 6. Повністю виключіть алкоголь та інші наркотики

Пам'ятайте, що побороти депресію за допомогою алкоголю та інших наркотиків неможливо. Сп'яніння (неважливо, алкогольне чи наркотичне) дає лише тимчасову ейфорію, при цьому причини депресії нікуди не зникають.

Більш того, ситуація погіршується: коли дія алкоголю проходить, до депресивного стану додається інтоксикація і похмілля. Поєднання фізичного нездужання з психологічними порушеннями може обернутися прогресуванням депресії, суїцидальними настроями та іншими неприємностями, які потрібно буде усувати вже клінічним способом.

І це тільки видимі фізіологічні наслідки. А адже алкоголь руйнує не тільки фізичне тіло, а й психіку людини. У підсумку він знищує сім'ї, відносини, соціальний статус випивають.

Тут я хочу рекомендувати до перегляду лекції професора Жданова Володимира Георгійовича, найбільш відомого в нашій країні борця за тверезість і патріота нашої Батьківщини.

Порада 7. Відрегулюйте сон

Іноді для перемоги над депресією досить змінити розпорядок дня: наприклад, почати спати не по 5-6, а по 8 годин на добу. Ви можете не відчувати втоми або переконувати себе, що не потребуєте відпочинку, але організм обдурити не вийде.

На постійний брак сну організм реагує зміною режиму роботи, що призводить до втрати енергії та психоемоційних порушень. Це відноситься не тільки до тривалості сну, але і до того коли саме ви спите.

Важливий рада!

Лягайте до 22 годин   вставайте до 6 ранку!

У це важко повірити, але це проста дія матиме позитивний вплив на ваш організм, ваш емоційний стан і сприйняття світу.

Пояснюється все просто: все живе на землі підпорядковується природним ритмам планети. Людині слід жити також. Крапка.

Я називаю це шанобливим ставленням до часу. У чому воно полягає?

Настав час   вимикай комп і лягай спати, прийшов час   вставай!

У всіх народів світу є приказки про ранньому підйомі. Наприклад, хто не знає таку: «Хто рано встає   тому Бог подає»?

Та що ж це означає? Ти   поважаєш Закони Всесвіту - вона дозволяє тобі бути здоровим і щасливим. ))

Порада 8. Займіться фізичними вправами

Ніхто не відміняв давньої істини про здоровий дух у здоровому тілі. Тренажерний зал, фізична праця на свіжому повітрі, велосипед, басейн, йога, біг, стрільба з лука та метання молота – все це вельми дієві методи самостійного позбавлення від депресії.

Є і більш екстремальні дієві способи. Наприклад, дуже корисно, особливо для чоловіків, обливання холодною водою або купання в холодних джерелах, купелях, ополонці і т. д. Короткочасний контакт з холодною водою виробляє «перезавантаження».

Зізнаюся, це мій улюблений спосіб підняття життєвого тонусу і позбавлення від нудьги практично в будь-який сезон і в будь-яку погоду. Завжди доступний і безкоштовний.

Головне правило безпеки тут — не перестаратися: поринули, швидко вийшли, обтерлися рушником і наділи сухий одяг.

Баня, до речі, також дуже в тему, особливо з віником!

Коли ви тримаєте своє тіло у формі, піднімається ваша самооцінка, кількість ендорфінів в крові збільшується, змінюється біохімія організму. А оскільки всередині нас все взаємопов'язано, змінюється і мислення. А ці зміни безпосередньо впливають на підвищення самооцінки.

Порада 9. Зробіть щось приємне для інших людей безкорисливо – проявіть любов

Ви здивуєтеся, але один із способів побороти власну депресію – це допомогти іншим. Проявіть любов і турботу до тих, хто цього потребує, і ви побачите, як змінюється ваш власний стан.

Добрі справи

Безкорислива допомога іншим допомагає не тільки відволіктися від власних проблем, але ще і робить світ краще. Місце доброму вчинку завжди знайдеться: просто подумайте, хто з ваших рідних, друзів і знайомих потребує допомоги, і надайте їм цю допомогу.

Порада 10. Дивіться надихаючі фільми

Надихаючих фільмів, які сіють добре, вічне і розумне, багато.

Можна вибрати одну з наступних стрічок:

  • «Поки не зіграв в ящик»;
  • «Знахар»;
  • «Нокдаун»;
  • «В диких умовах»;
  • «Форест Гамп»;
  • «Сім'янин»;
  • «Джеррі Магуайер»;
  • «Новий кінотеатр Парадізо»;
  • «Достукатися до небес»;
  • «1+1»;
  • «Вічне сяйво чистого розуму» та інші.

Якщо стан не поліпшується – зверніться до лікаря

Якщо ніяких поліпшень, що б ви не робили, не намічається, залишається звернутися за професійною допомогою. Сучасна медицина цілком успішно справляється з депресивними станами, навіть тривалими і затяжними. Антидепресанти і психотерапія – це зовсім не страшно і дуже ефективно.

Для наочності об'єднаємо всі поради в єдину таблицю:

Метод лікування Реалізація Особливості та нюанси
1 Прийняття відповідальності на себе Шукайте вихід у власному зміну Підходить для тих, хто схильний звинувачувати в своїх бідах оточуючих
2 Використання афірмацій Повторення тверджень, що впливають на підсвідомість Підбираються в індивідуальному порядку
3 Уникання усамітнення Спілкуйтеся з людьми, відвідуйте багатолюдні заходи Спілкуватися з людьми без алкогольної стимуляції
4 Готовність приймати допомогу від інших Дозвольте родичам і друзям взяти участь у вашій долі Обов'язково подякуйте людей за допомогу
5 Звернення до духовного Читайте священні тексти, праці великих філософів Використовуйте практичні аспекти навчань – молитви і медитації
6 Повна тверезість Виключіть алкоголь і наркотики Можна попутно перейти на раціональну дієту
7 Дотримання режиму дня Вчасно лягайте, вчасно вставайте, висипайтеся Чим раніше лягайте і чим раніше встаєте   тим краще
8 Фізична активність Займіться спортом, фізичною роботою, гуляйте на природі Не перестарайтеся в тренажерному залі
9 Безкорисливе служіння іншим людям Надайте щиру допомогу тим, хто потребує в ній Турбота про інших змінює ставлення до себе
10 Перегляд мотивуючого кіно Перегляд фільмів надихаючого змісту Надихають приклади людей, з честю проходять життєві випробування

Використовуючи хоча б частину цих правил у своєму житті, ви гарантовано змініть ваш стан на краще і вийдіть з депресії самостійно.

3. Висновок

Депресія – безумовно, вкрай непродуктивне, негативне і небажане стан, ігнорувати яке нерозумно і небезпечно. Але і лякатися депресії теж не варто: захворювання цілком піддається терапії, навіть самостійною.

На закінчення рекомендую вам познайомитися з одним дивним людиною.

Зустрічайте   Нік Вуйчич (людина, який народився без рук і ніг, а зараз живе повноцінним і щасливим життям):

На цьому все, друзі, посміхайтеся частіше!

Свої спостереження, думки по даній темі і особисті методи перемоги над депресією пишіть в коментарях! І оцінюйте нашу статтю!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Діловий світ » Як вийти з депресії самостійно — 10 перевірених порад з життя