Як пройти співбесіду при прийомі на роботу — 7 головних правил успішного працевлаштування (інтерв'ю з практиком)

Як вести себе на співбесіді? Які питання задають на співбесіді і які відповіді на них найбільш правильні? Як грамотно підготуватися до прийому на роботу?

Здрастуйте, шановні читачі! З вами один з авторів бізнес-журналу .ru Олександр Бережнов і сьогодні у нас в гостях Ксенія Бородіна   фахівець з підбору персоналу, психолог.

Ксенія вже провела сотні співбесід і знає всі тонкощі цього важливого заходу. Наша гостя поділиться фішками і секретами практикуючих HR-фахівців і дасть дієві рекомендації шукачам роботи.

В одній з попередніх статей ми докладно розповіли про те, як правильно скласти резюме. І тепер підійшли до логічного продовження теми   проходження співбесіди.

Як пройти співбесіду на роботу - інтерв'ю з Ксенією Бородіної

Зміст
  1. Що таке співбесіду і в якій формі воно проходить
  2. Етапи проходження співбесіди
  3. Як вести себе на співбесіді   поради від практика
  4. Питання на співбесіді, і відповіді на них
  5. Як пройти співбесіду при прийомі на роботу — 7 головних правил
  6. 5 типових помилок при проходженні співбесіди
  7. Наочні відео-приклади про те, як успішно пройти співбесіду з телеканалу «Успіх» у програмі «Кадри вирішують»
  8. Висновок

1. Що таке співбесіду і в якій формі воно проходить

Олександр Бережнов - інтерв'юер

Ксенія, вітаю тебе. Пропоную почати з найголовнішого. Розкажи, будь ласка, що таке співбесіду, як воно проходить і які види співбесід існують? Це потрібно для того, щоб наші читачі розуміли, куди їм належить потрапити і чого очікувати, так як для деяких з них це буде першим досвідом влаштування на роботу.

Ксенія Бородіна - відповідь

Сашко, привіт. Почнемо з визначення.

Співбесіду   - процес знайомства здобувача роботи та потенційного роботодавця (його представника) в результаті якого 2 сторони хочуть отримати необхідну інформацію про те, наскільки вони підходять один одному.

Існує декілька його видів.

Наприклад, за кількістю учасників розрізняють індивідуальне та групове співбесіду.

  • Індивідуальну співбесіду. Проходить один на один, в яких беруть участь роботодавець або його представник з одного боку і претендент з іншого.
  • Групове співбесіду. Як правило, проводиться професійним рекрутером (спеціалістом з підбору персоналу) з боку компанії, яка потребує персоналі, з групою потенційних претендентів на вакансію. Групові співбесіди найчастіше проводяться на масові вакансії в компаніях, наприклад на позицію «менеджер по продажам».

Також співбесіди можна розділити за кількістю приймають рішення «інстанцій». За цим принципом вони поділяються на однорівневі і багаторівневі.

Як правило, на виконавчі позиції, що не потребують високого рівня підготовки і великої відповідальності, претенденти проходять через одного інтерв'юера. Такі співбесіди називаються однорівневими, тобто передбачають бесіду з однією людиною.

Ксенія Бородіна рекрутер психологЯкщо ви хочете отримати посаду продавця-консультанта в магазині побутової техніки, то частіше ви будете проходити співбесіду з директором магазину, де передбачається ваше подальше працевлаштування. Це приклад однорівневого співбесіди.

Багаторівневі співбесіди припускають знайомство здобувача з представниками кількох керівних ланок.

Наприклад, якщо ви претендуєте на позицію фахівця відділу маркетингу в таку велику компанію «Coca-Cola», то ви будете проходити співбесіду з керівником регіональної філії, керівником відділу маркетингу заводу компанії і з директором цього заводу.

Іноді багаторівневі співбесіди проводяться при особистій зустрічі з кожним «рівнем», а іноді спілкування з кандидатом здійснюється у віддаленому режимі.

Завдяки розвитку сучасних засобів зв'язку, деякі керівники віддають перевагу проводити співбесіди по скайпу (рідше по телефону).

Особливо це актуально в тих випадках, коли здобувач шукає роботу з перспективою переїзду в інший регіон або навіть іншу країну.

Часто сам процес співбесіди викликає стрес у кандидата. Адже як правило, людина розсилає своє резюме відразу в кілька організацій і отримує запрошення пройти інтерв'ю іноді в один день з інтервалом у кілька годин.

І кожна така зустріч, де потрібно грамотно презентувати себе, вимагає як фізичних, так і емоційних зусиль.

Далі я розповім, як правильно підготуватися до проходження співбесіди, щоб перетворити цей процес на цікаву зустріч, повну нових можливостей і перспектив для вас як для майбутнього співробітника.

2. Етапи проходження співбесіди

Олександр Бережнов - інтерв'юер

Ксенія, я думаю, що тепер наші читачі отримали уявлення про співбесіді як процесі та його особливості, а тепер пропоную поговорити про етапи, через які проходить здобувач у процесі інтерв'ю і про особливості кожного з них.

Ксенія Бородіна - відповідь

Справді, увесь процес проходження співбесіди умовно можна розділити на 4 етапи:

  1. Телефонну розмову;
  2. Підготовка до зустрічі;
  3. Співбесіду;
  4. Підведення підсумків.

Кожен з них має свої особливості, про які потрібно розповісти, щоб ви, як здобувач, максимально ефективно пройшли через кожен з етапів і отримали посаду, на яку претендуєте.

Етап 1. Телефонну розмову

Це перший етап безпосереднього спілкування з представником компанії, на роботу в якій ви претендуєте. Зазвичай він є наслідком відправки вашого резюме в цю компанію.

Якщо компанія більш-менш велика, то вам в більшості випадків зателефонує співробітник, який відповідає за підбір персоналу.

При розмові з ним будьте ввічливі, а також запам'ятайте його (її) ім'я і бажано посаду. Далі уточніть, куди саме вам потрібно прийти, (адреса) і в який час. Також уточніть контактний телефон для зв'язку.

Якщо щось необхідно взяти з собою, наприклад, паспорт, документ про освіту чи портфоліо, то про це вам скаже рекрутер в процесі телефонної розмови.

Етап 2. Підготовка до зустрічі

На цьому етапі рекомендую вам представити ваше майбутнє інтерв'ю з потенційним роботодавцем і «прожити». Це особливо актуально для людей, які бояться самого співбесіди або у них є страх провалити зустріч з рекрутером.

Щоб налаштуватися на процес і подолати можливі страхи, я пропоную вам виконати вправу «зустріч з президентом». Воно відбувається напередодні співбесіди.

Уявіть, що ви були запрошені в кремль і зараз сидите на зустрічі із президентом країни. На вас спрямовані відеокамери провідних телеканалом і купа журналістів записує все, що ви говорите.

Постарайтеся уявити себе в цій ситуації і вжитися дану роль. Подумайте, про що ви запитаєте президента і що хочете йому розповісти. Які питання він задасть вам і як ви публічно відповісте на них.

Для виконання цієї вправи залишіться наодинці, щоб вас ніхто не відволікав і 7-15 хвилин у всіх деталях уявіть таку зустріч.

Потім вирушайте на співбесіду. Після такої «візуалізації» вам гарантовано буде легше пройти його. Адже ви вже пережили саме «страшне» інтерв'ю у своєму житті.

Ще кілька слів про підготовку.

Підготовка до співбесіди включає в себе 3 важливих моменти:

  1. Підготовку самопрезентації та її репетицію;
  2. Підготовку портфоліо (нагород, статей про вас), робіт і прикладів, що підтверджують вашу компетенцію для цього вакантного місця;
  3. Відпочинок і подальший вхід в «ресурсне стан». Під цим терміном розуміється ваш робочий стан, з яким ви максимально зібрано і продуктивні.

Етап 3. Співбесіду

Щоб детально розуміти, як пройти співбесіду на роботу, необхідно бути готовим до різних нюансів.

Наприклад, дуже часто фахівець, який проводить з вами бесіду, буде задавати вам питання і пропонувати виконати невеликі будівлі (кейси).

Кейс — це моделювання (розбір) проблемної або нестандартної ситуації і шляхи її вирішення кандидатом (здобувачем).

Припустимо, що ви претендуєте на посаду торгового представника або менеджера з продажу.

Щоб перевірити вашу ерудицію, стресостійкість, креативне мислення і професійні знання, фахівець з підбору персоналу буде давати вам кейси для розбору.

Приклад кейса:

Рекрутер: Ви їдете на зустріч з важливим клієнтом. Великі переговори, які вам належить провести, у разі успіху зможуть принести вам місячний рівень доходу і підвищення в посаді. Раптом посеред дороги у вас ламається автомобіль. Ваші дії?

Ви: Я вийду з автомобіля і спробую дістатися на таксі або на попутному транспорті до місця зустрічі з клієнтом.

Рекрутер: Ви їхали через глуху дорогу далеко від міста, тут немає попутного транспорту.

Ви: Я подивлюся по навігатору, де знаходжуся і виклику таксі у це місце.

Рекрутер: У вас немає навігатора і сів телефон.

Ви: Я спробую усунути поломку автомобіля своїми силами і потім продовжу рух.

І так ваш фахівець з підбору персоналу може вас «ганяти», з кожним разом ускладнюючи умови, в яких ви опинилися.

Олександр Бережнов - інтерв'юер

Як я розумію, це робиться для того, щоб подивитися, чи введе вас в ступор такий форс-мажор і які варіанти виходу ви запропонуєте (перевірка кмітливості)?

Ксенія Бородіна - відповідь

Сашко, абсолютно вірно. Також HR-фахівець в цьому випадку хоче подивитися, як довго ви будете намагатися знайти вихід із ситуації (перевірка вашої завзятості).

Один з дуже популярних кейсів називається «продаж ручки». Він використовується в основному на співбесідах, пов'язаних з прийомом на роботу фахівців з продажу, але іноді кадровики «грають» в подібні ігри з кандидатами на інші посади.

Етап 4. Підбиття підсумків

Якщо на зустрічі ви трималися впевнено і чітко відповідали на всі питання HR-фахівця, то у вас будуть великі шанси отримати бажану роботу.

На завершення співбесіди вам скажуть, в які терміни вам дадуть відповідь, якщо ви будете прийняті на роботу. У разі, якщо ви проходите багаторівневе співбесіду, то чекайте відповіді про проходження наступного етапу.

Зазвичай я кажу так:

Якщо до такого-то часу такого-то дня я вам передзвоню, це означає, що ми прийняли рішення на користь іншого кандидата.

Ви також можете самі запитати рекрутера, коли саме чекати результату співбесіди і в якій формі він буде.

3. Як вести себе на співбесіді   поради від практика

Олександр Бережнов - інтерв'юер

Тепер, якщо буду влаштовуватися на роботу, обов'язково пропрацюю можливі кейси. Ксенія, я впевнений, що нашим читачам буде цікаво дізнатися, як вести себе на співбесіді і що може збентежити HR-фахівця в поведінці або зовнішності здобувача роботи?

Ксенія Бородіна - відповідь

Сашко, дійсно, варто розуміти, що чим вище і відповідальніше позиція, на яку претендує потенційний працівник, тим більше вимог до нього пред'являється.

Давайте я озвучу кілька загальних ключових моментів зі своєї практики, які потрібно врахувати всім без винятку кандидатам при проходженні співбесіди на роботу.

  1. Акуратність і охайність. Це стосується не тільки зовнішнього вигляду, але і вашого стану в цілому. Ніколи не приходьте на співбесіду в алкогольному сп'янінні, після «бурхливого відпочинку» або безсонної ночі. В очах фахівця з підбору кадрів ви відразу заробите статус «гуляки», а з ним весь процес актуальності інтерв'ю буде поставлено під питання.
  2. Привітність і хороші манери. На яку б посаду ви не претендували, хороші манери і адекватна поведінка однозначно додасть вам очок. Дізнайтеся, як звуть вашого співрозмовника і звертайтеся до нього по імені. Причому, варто звертатися саме так, як він представився. Наприклад, якщо рекрутер сказав, що його звуть Іван, так і називайте його на «Ви». «Іван, ви казали що...» Якщо ж він назвав своє ім'я і по батькові, то саме так і варто звертатися до вашого співрозмовника.
  3. Володіння професійною термінологією. Ви однозначно сподобаєтеся спеціалісту по підбору персоналу, якщо не зловживаючи термінами, 3-4 рази за час вашого інтерв'ю використаєте їх, а також поясніть як застосовуєте (застосовували) ці терміни на практиці. Наприклад, якщо ви скажете, що на попередньому місці роботи змогли підняти продажі на 30% за місяць, завдяки збільшенню конверсії, проаналізувавши кількість вхідних звернень та розмір середнього чека, то це вам зарахується як плюс.
  4. Загальний рівень ерудиції. кілька разів на тему можете згадати відомі книги, які ви читали чи семінари по вашій спеціальності, на яких ви були протягом року. Рекрутери звертають увагу на тягу до знань і прагнення людини до самоосвіти. Це особливо важливо, якщо ви претендуєте на керівні або «інтелектуальні» позиції в компанії.

Одним словом, вам треба себе «продати» і показати з вигідної сторони. Причому, зробити це потрібно як з професійної точки зору, так і з точки зору загальних людських цінностей і правил. Якщо ви хочете отримати роботу, важливо грамотно і чітко відповісти на питання HR-фахівця.

Про них піде мова далі.

4. Питання на співбесіді, і відповіді на них

Олександр Бережнов - інтерв'юер

Я чув, що є ряд питань, які задають практично всі претендентам рекрутери. Ксюша, можеш навести деякі приклади і вдалі відповіді на них?

Ксенія Бородіна - відповідь

Так, звичайно.

Крім кейсів, які вам будуть давати на співбесіді, для його успішного проходження вам потрібно буде відповісти на ряд «каверзних» питань. Вони також підбираються вашим рекрутером не випадково.

Адже від того, як ви відповісте на них, залежить рішення про зарахування вас на роботу.

Питання на співбесіді і правильні відповіді на них:

  1. Розкажіть про себе. Здавалося б, просте завдання, але у багатьох людей саме в цей момент починається ступор: «мукання» чи «нукание». Тут ви повинні презентувати себе з найкращого боку в рамках вакансії, на яку претендуєте. Коротко розкажіть про свою освіту, досвід роботи і досягнення, які відрізняють вас як фахівця. Говоріть чітко, без зайвої води і філософствувань.
  2. Чому пішли з попереднього місця роботи? Розкажіть тут про вашої мотивації «до», тобто про те, що прагнете розвитку і новим можливостям у роботі, які бачите зараз на цій позиції. Не кажіть в ключі мотивації «від», «я втік від поганих умов, низької оплати праці і загниваючого колективу». Ні в якому разі не лайте попереднє місце роботи і свого колишнього керівника. Адже будь-яка людина, в тому числі і ваш співрозмовник подумає, що змінивши роботу в майбутньому, ви також негативно будете відгукуватися і про його компанії.
  3. Ким бачите себе через 5-10 років або ваші плани на віддалену перспективу? Найкраще тут відповісти, що пов'язуєте своє професійне майбутнє саме з цією компанією. Так ви сформуєте враження про себе як про зацікавленому працівнику, готовому присвятити велику кількість часу даній роботі. Адже ніде не вітається «плинність» кадрів.
  4. чи Є у вас слабкі сторони (недоліки)? Якщо є, то назвіть 3 з них. Задаючи таке питання, рекрутер хоче зрозуміти рівень вашої зрілості. Людина, яка скаже, що я не бачу в собі недоліків чи буде довго думати як відповісти на це питання, втратить бали в очах кадрового фахівця. Не відповідайте наступним чином: «Мої недоліки: часто спізнююся, конфліктую з колегами (керівництвом), ледачий». Найкраще тут сказати, що ви «трудоголік», тобто любите з головою іти в роботу, а це не завжди правильно, «перфекціоніст»   прагніть до досконалості у всьому і з-за цього іноді втрачаєте в швидкості. А третім вашим недоліком є прагнення налагоджувати з усіма гарні відносини. І іноді ви занадто добрі з підлеглими, так як вам не хочеться їх карати за неналежне якість виконаної роботи.
  5. Назвіть свої сильні сторони. Розкажіть про своїх дійсно сильних сторонах, які безпосередньо застосовуються в роботі, на яку ви претендуєте і наведіть приклади з фактами і цифрами. Наприклад: «Я вважаю, що одна з моїх сильних сторін — це вміння мислити цифрами. На попередньому місці роботи я проаналізував воронку продажів, виявив закономірності і на основі цього розробив нову модель продажів, яка принесла компанії додатково 500 000 рублів або 15% за перший місяць впровадження моєї маркетингової моделі».
  6. Здійснювали ви помилки на попередньому місці роботи? Які? Тут чесно скажіть, які саме помилки у вас були. Але найголовніше, щоб вони не ставилися до фатальних і обов'язково доповніть відповідь на це питання тим, що ви самі їх виправили. Наприклад, ви виписали клієнту не той мобільний телефон і він повернувся в магазин, щоб обміняти його. А вам вдалося не тільки уникнути конфліктної ситуації, але і продати йому ще додаткові аксесуари до придбаного мобільного пристрою.
  7. який рівень компенсації (зарплати) розраховуєте? ви повинні об'єктивно оцінюючи свої компетенції, сказати скільки хочете отримувати і обґрунтувати вигоду компанії-роботодавця, якщо вона зробить свій вибір на користь вас як працівника. Проаналізуйте також рівень зарплат, які пропонують подібні компанії для схожих вакантних місць.
  8. Звідки дізналися про нашу компанію? Зазвичай це питання задає представник роботодавця з метою дізнатися, який канал пошуку кандидатів працює. Це питання не ставиться з каверзним, скоріше він просто інформаційний і спрямований на оптимізацію пошуку кадрів для даної організації. Просто дайте відповідь, як є, наприклад, дізнався про вакансії на сайті вашої фірми.

В доповнення до відповідей на поширені запитання, я склала таблицю, щоб показати, наявність яких основних критеріїв є важливими у кандидата і чим вони підтверджуються.

Наочна таблиця основних критеріїв оцінки кандидата на співбесіді

Перший стовпець містить критерій оцінки, а другий – непрямий доказ наявності у кандидата даного критерію.

Якість кандидата Доказ
1 Чесність Вміння чесно сказати про свої недоліки з прикладами
2 Рівень професійних компетенцій Приклади вимірних досягнень на попередній роботі, наявність нагород та портфоліо
3 Стресостійкість і воля Прояв спокою при розборі кейсів
4 Тактовність Ввічливий тон, м'які рухи, відкрита поза
5 Креативність Швидкі і нестандартні відповіді на каверзні питання рекрутера
6 Загальний рівень грамотності Правильна мова, вживання термінів

5. Як пройти співбесіду при прийомі на роботу — 7 головних правил

Олександр Бережнов - інтерв'юер

тобто як я розумію, співбесіда — це досить творчий процес і чітких стандартів у його проведенні немає чи тут все індивідуально?

Ксенія Бородіна - відповідь

Зовсім вірно, Саша. Кожен HR-фахівець підходить до процесу інтерв'ю по-своєму. Існують рекрутери, які просто технічно «проганяють» кандидата за списком питань, визначаючи його проф. придатність.

Я ж роблю трохи інакше. Тобто підходжу до процесу співбесіди індивідуально для кожного претендента. Намагаюся не тільки класифікувати його за принципом «підходить/не підходить» як фахівець, але й визначити його психологічний тип, особливості мотивації і внутрішній потенціал.

Олександр Бережнов - інтерв'юер

Це здорово, видно, що ти дійсно любиш те, чим займаєшся. Ксенія, давай тепер перейдемо до найважливішого блоку нашого інтерв'ю і поговоримо про те, які правила потрібно дотримуватися кандидату на всьому протязі співбесіди від початку і до кінця, щоб максимально підвищити шанси отримання бажаної роботи?

Ксенія Бородіна - відповідь

Якщо вам належить проходити співбесіду, то дотримуйтесь наступних правил і тоді ваше інтерв'ю неодмінно відкриє вам дорогу до кар'єрних і фінансових можливостей на новому місці роботи.

Правило 1. Дізнаємося все про потенційного роботодавця

Це перший і дуже важливий етап підготовки.

  • По-перше, ця інформація допоможе вам дізнатися, з ким ви збираєтеся співпрацювати протягом тривалого часу (можливо кілька років). Відкрийте Інтернет, друковану пресу і подивіться, що саме відрізняє вашого потенційного роботодавця від інших компаній. Можливо, це впровадження інновацій, умови праці або способи просування (маркетинг).
  • По-друге, всі дані та факти, про які ви дізналися про потенційного роботодавця, допоможуть вам на співбесіді. В процесі проходження інтерв'ю зробіть комплімент компанії, блесните знаннями фактів про неї. Це все позитивно позначиться на прийнятті підсумкового рішення щодо вашої кандидатури.

Що необхідно знати про компанію, в яку ви влаштовуєтеся:

  1. Історію створення та керівництво. Коли з'явилася   рік підстави. Хто є керівником зараз, а хто стояв біля керма раніше. В чому особливості стилю керівництва бізнесом і яка життєва філософія вищого начальницького складу. Також дізнайтеся, що символізує фірмовий стиль і логотип компанії і яка її корпоративна культура. Які цінності лежать в основі організації.
  2. Основні напрямки діяльності. Що виробляє або продає ця організація, а можливо вона надає послуги. У чому їх особливість? Чому вона обрала саме цей ринковий сегмент?
  3. Особливості ведення бізнесу. Є у компанії конкуренти і хто вони? Якого масштабу бізнес веде організація, на якій території (місто, регіон, країна або компанія міжнародного формату). Як впливає сезонність та інші фактори на успіх діяльності фірми. Скільки в ній працює співробітників і яка їхня організаційна структура.
  4. Досягнення і важливі корпоративні події. Можливо, організація нещодавно стала лауреатом якогось конкурсу або відкрила новий офіс. Ця інформація також буде не зайвою для комплексного розуміння поточних справ компанії.
  5. Факти і цифри. Яка ринкова частка фірми в своєму сегменті і її фінансові показники: виручка, темпи зростання, кількість клієнтів і відкритих офісів.

Маючи в своєму розпорядженні вичерпною інформацією про всі особливості майбутнього роботодавця, ви неодмінно отримаєте переваги порівняно з іншими претендентами.

Правило 2. Готуємо самопрезентацію і репетируємо її

Коли ви опинитеся на співбесіді, то в більшості випадків вас попросять розповісти про себе. Як я вже говорила раніше, саме ця прохання вводить в ступор багатьох претендентів.

Щоб це не виявилася для вас несподіванкою, потрібно підготуватися заздалегідь.

Самопрезентація — це короткий і ємний розповідь про себе у розрізі тієї вакансії, на яку ви претендуєте.

Я підкреслюю, що саме в розрізі конкретної вакансії. Тобто упор у розповіді про себе треба робити на тих своїх якостях, досвіді і знаннях, які допоможуть вирішувати завдання в рамках вашої майбутньої роботи.

Наприклад, якщо ви претендуєте на вакансію менеджера з продажу, то в рамках самопрезентації розкажіть про те, які недавні курси з продажу ви проходили, який досвід у цій сфері маєте. Може ви так захоплені цією темою, що створили по ній власний сайт або «клуб успішним продавців» у своєму місті.

Якщо у вас є утворення, які буде допомагати вам у такій роботі, наприклад за спеціальностями: маркетинг, реклама, PR, то зробіть на цьому акцент. Якщо у вас на дачній або медичну освіту, то просто скажіть, що у вас є середню або вищу освіту, не позначаючи його профіль.

Напрям освіти доцільно буде назвати, якщо ви будете продавати товари схожої галузі в рамках професії «менеджер по продажам».

Наприклад, якщо ви влаштовуєтеся в торгову фірму з продажу будматеріалів, то будівельна освіта буде у вашій ситуації перевагою.

Не варто робити в самопрезентації упор на ваше хобі, якщо воно тільки не позначиться позитивно на результатах роботи.

Як правильно підготувати самопрезентацію для проходження співбесіди

Умовно розбийте весь свій виступ на кілька блоків.

Наприклад, ваша самопрезентація може складатися з 4 основних частин, пов'язаних між собою за змістом:

  1. Освіта та професійний досвід.
  2. Ваші досягнення з фактами і цифрами.
  3. Переваги співпраці з вами для роботодавця.
  4. Ваші професійні плани на майбутнє.

Після того, як ви склали план своєї самопрезентації, саме час відрепетирувати її.

Для початку обговоріть всі тези, які ви плануєте озвучити кадрового фахівця на співбесіді.

Потім сядьте перед дзеркалом і, дивлячись на себе, обговоріть все, що ви підготували, спираючись на свій план. Швидше за все з першого разу ви щось забудете або почнете запинатися. Тоді ваша задача   довести до ідеалу ваш розповідь і уявити, що ви зараз знаходитеся на майбутній зустрічі і повествуете про себе коханого.

Факт

У багатьох людей присутній психологічний бар'єр, коли мова заходить про те, щоб розповісти про себе в кращому світлі.

Правило 3. Дотримуємося відповідний «дрес-код»

Як правило, певні професії припускають особливий стиль одягу. Так, якщо ви претендуєте на офісну вакансію, то і ваш зовнішній вигляд на співбесіді повинен бути відповідний.

  • Для чоловіків підійде сорочка світлого тону і штани або джинси темних тонів.
  • Для дівчат це може бути блузка, спідниця достатньої довжини і туфлі на невисокому каблуці.

Якщо ваша майбутня робота передбачає активну взаємодію з людьми при особистій зустрічі, то в цьому випадку вимоги до вашого стилю одягу буду пред'являються особливо високі.

Виняток із правил становлять лише «креативні» професії. Наприклад, дизайнер або фотограф можуть дозволити собі прийти на співбесіду в екстравагантному вбранні. У цьому випадку ваш стиль одягу буде підкреслювати нестандартний підхід до вирішення творчих завдань.

У всіх інших випадках, «класика» і діловий стиль   ваш безпрограшний варіант!

Також в доповнення до основного стилю одягу вітається наявність аксесуарів.

Серед аксесуарів можуть бути:

  • наручні годинники;
  • краватка;
  • прикраса;
  • стильний блокнот;
  • ручка;
  • сумка (портмоне).

Правило 4. Робимо письмові нотатки в процесі зустрічі

Показником загального рівня підготовки кандидата для рекрутера є наявність у першого блокнота і ручки. Якщо ви робите собі помітки в процесі інтерв'ю, то в першу чергу для вас це буде дуже зручно. Адже в кінці, спираючись на свої записи, ви зможете задати уточнюючі питання або попросити роз'яснити деталі працевлаштування та інші умови майбутньої роботи.

наприкінці зустрічі у вас буде все як на долоні. Це особливо корисно, якщо ви проходите відразу кілька співбесід в різні компанії, щоб потім можна було порівняти умови роботи в різних організаціях і прийняти зважене рішення.

Також робити записи необхідно, якщо ви проходите багаторівневе співбесіду. Фіксація основних моментів на папері допоможе вам пригадати, про що йшла мова на зустрічі і краще підготуватися до наступних етапів інтерв'ю.

Правило 5. Складаємо список питань для рекрутера

Як правило, в кінці зустрічі ваш інтерв'юер запитає, чи є у вас до нього питання. Для цього заздалегідь продумайте, що ви хотіли б дізнатися додатково.

Частина питань для рекрутера ви можете скласти будинку заздалегідь, а частина записати прямо на зустрічі у вигляді позначок. Для цього у вас повинен бути з собою блокнот і ручка.

Заздалегідь подбайте про те, щоб ваш блокнот був належного естетичного вигляду. Це означає, що якщо це буде «затягана» пачка пожовклих аркушів, в яку «рибу загортали», то це охарактеризує вас як неохайного потенційного співробітника.

Все повинно бути гармонійно — це важливий принцип успішного проходження співбесіди.

Правило 6. Ведемо себе впевнено і природно на інтерв'ю

Не намагайтеся «одягати маску», бути не собою або через чур сподобатися вашому співрозмовнику. Неприродне поведінка легко читається людиною. Ваша міміка, жести і стиль розмови мимоволі виведуть вас «на чисту воду».

Краще піти іншим шляхом, щоб досягти позитивного результату. Дотримуйтесь елементарних правил хорошого тону, будьте ввічливі і тактовні.

Не перебивайте інтерв'юера, розмовляйте спокійно, але з певним ентузіазмом в голові.

Ви повинні інтуїтивно розуміти, де і що доречно сказати. Адже співбесіда — це процес обопільного прийняття рішення про співпрацю двох сторін: для вас і роботодавця.

Правило 7. Запитуємо, коли і в якій формі вам оголосять підсумки

Сподіваюся, що використовуючи ці прості правила, ви без праці пройдете співбесіду при прийомі на роботу. На завершення зустрічі дізнайтеся, коли і в якій формі чекати відповіді про результати співбесіди.

Простіше кажучи, як дізнатися, взяли вас на роботу чи ні?

Зазвичай рекрутер сам в кінці скаже вам, що відповідь буде в такий-то день, наприклад до 18 годин вечора.

Я кажу своїм претендентам, що якщо в такий-то день, наприклад 26 вересня я вам не подзвоню до 18:00, це означає, що ви не пройшли співбесіду.

Дзвонити і всім особисто говорити, що їх кандидатура на цю посаду відхилена, як правило, занадто клопітно.

Тут працює правило:

«Зателефонували   вітаємо, ви прийняті на роботу! Не подзвонили   ваша кандидатура не пройшла.»

6. 5 типових помилок при проходженні співбесіди

Якщо ви хочете успішно пройти співбесіду на роботу і зробити це без «шуму і пилу», то вам слід уникати помилок, про які я розповім далі.

Саме їх робить більшість шукачів і з-за простого незнання елементарних речей вони зазнають невдачі, втрачаючи можливість зробити довгоочікувану кар'єру.

Помилка 1. Боязнь співбесіди або синдром «школяра»

Ще раз повторюся, що співбесіда — це процес обопільного вибору і обидві сторони є рівноправними учасниками цього процесу.

Деякі шукачі роботи приходять на зустріч і в них трусяться руки, потіють долоні, тремтить голос. Саме така поведінка характерна для студентів і школярів при здачі іспиту. Вони ніби знаходяться в позиції кролика, на якого дивиться удав.

Не потрібно боятися співбесіди.

Велика помилка думати, що зараз злий дядько чи тітка будуть вас мучити. Адже як правило, кадровий фахівець, якому довірили приймати людину на роботу — це доброзичливий і уважний чоловік, мета якого   відшукати той самий «золотий злиток» в купі руди і глини.

Якщо ви блеснете як золото своїми талантами, грамотною мовою і покажете реальні приклади досягнень і своїх компетенцій на співбесіді, то не сомневайтес


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Діловий світ » Як пройти співбесіду при прийомі на роботу — 7 головних правил успішного працевлаштування (інтерв'ю з практиком)