Що таке пролонгація вкладу   повний огляд поняття і покрокова інструкція по пролонгації вкладу + порядок дій при відмові у пролонгації

Що значить автоматична пролонгація вкладу? Зберігається відсоткова ставка при пролонгації вкладу? Коли вклад автоматично продовжується після закінчення строку дії договору?

Вітаю читачів сайту !

З вами Марія Даровська, активний користувач банківських послуг, а тому сьогодні ми разом розберемося з поняттям «пролонгація вкладу».

Ви дізнаєтесь про можливості продовжити вклад і які вигоди вона в собі несе, а також про те, як це працює на практиці   про механізми продовження або відмови, про переваги пролонгації і підводні камені цього процесу.

Сідайте зручніше, буде цікаво!

Пролонгація вкладу

Зміст
  1. Що таке пролонгація вкладу?
  2. На яких умовах відбувається пролонгація вкладу   огляд основних умов
  3. Як пролонгувати вклад у банку   покрокова інструкція
  4. Які банки пропонують вклади з пролонгацією   огляд ТОП-3 банків з вигідними умовами співпраці
  5. чи Можна відмовитися від пролонгації і як це зробити   порядок дій
  6. Висновок

1. Що таке пролонгація вкладу?

При вкладі укладається договір між клієнтом і банком.

Він наказує конкретний термін вкладення і певні умови. Строк становить від трьох місяців до 1-2 років, залежно від розмірів вкладення. Окремим пунктом завжди прописується процентна ставка. Її величина залежить від приймаючої сторони.

При вкладенні грошей на депозитний рахунок в угоді майже завжди прописується можливість (або неможливість) його продовження.

Пролонгація вкладу — це продовження часу знаходження ваших грошей на рахунку під відсотки після закінчення основного терміну.

Автоматична пролонгація вкладу — це продовження, яке не вимагає від вас укладення нового договору для подальшого збереження ваших коштів і виплати відсотків. Цей вид пролонгації зазвичай діє, якщо термін угоди вже закінчився, але клієнт не поспішає забирати свої заощадження.

Часто кількість автоматичних продовжень не обмежується, але якщо це не так, то число можливих продовжень прописують у договорі. В таких випадках в угоді, цьому присвячений окремий пункт.

Що таке пролонгація вкладу

Звичайно ж головне питання для вкладника   зберігається обрана процентна ставка при продовженні?

Так от, при автоматичній пролонгації процентна ставка, як правило, знижується. Також зверніть увагу на те, чи не закінчився термін існування програми вашого вкладу.

Якщо це сталося і цього пропозиції більше немає, то фінанси переведуть на депозитний рахунок з більш низькою процентною ставкою (докладніше можна ознайомитися в статті «Депозитні вклади»). Зазвичай це відбувається вже на наступний день після закінчення строку договору.

Але існує і банки, ставки яких при продовженні зберігаються.

У будь-якому випадку, умови продовження вказані в угоді. Ви завжди можете зазирнути туди, щоб уточнити інформацію.

Детальніше про банківські вклади ви дізнаєтеся зі статті, присвяченої цій темі.

2. На яких умовах відбувається пролонгація вкладу   огляд основних умов

Пролонгація, як ми з вами вже переконалися, буває двох видів   автоматична і неавтоматична, тобто з укладенням нової угоди і без.

Неавтоматична пролонгація означає, що клієнтові необхідно прийти у відділення за кілька днів до закінчення договору і продовжити його. Найчастіше має місце автоматичний вид на заздалегідь прописаних у договорі умовах.

Якщо ви тільки збираєтеся внести кошти, то рекомендуємо ознайомитися зі статтею «Відкриття вкладу».

Тепер давайте розберемося, на яких умовах банки роблять пролонгацію.

Умова 1. Термін пролонгації дорівнює початкового терміну вкладу

У більшості випадків договір подовжують на той термін, на який він був укладений раніше. Тобто якщо ви уклали його на рік, то далі він автоматично продовжується ще на рік.

Іноді термін нового продовження може відрізнятися від первинного   тоді це прописується окремо.

Умова 2. Новий період починається відразу після закінчення попереднього

Новий термін завжди починається на наступний день після закінчення минулого.

Приклад

Дія договору, який Василь уклав з банком, закінчувалося 3 березня. Він не з'явився у відділення, і його внесок продовжили ще на рік вже на наступний день з 4 березня.

Це правило працює, якщо тільки не прописано інших умов. Тому завжди ретельно вивчайте договір перед тим, як його підписати.

Умова 3. Нова ставка не змінюється протягом усього періоду

Внесок продовжують за ставкою, яка діяла на момент продовження, якщо в договорі не прописано інших варіантів. А найчастіше вони прописані і при пролонгації ставка змінюється.

Обов'язково цікавтеся умовами і змінами пропозицій. Зробити це можна не тільки прийшовши у відділення, але і зателефонувавши на гарячу лінію або просто відвідавши сайт.

Умова 4. Якщо весь попередній період дохід не знімався, то нові відсотки нараховуються на всю суму

Якщо до терміну закінчення угоди ви не забрали ні вкладеної суми, ні нарахованих відсотків, значить сума зросла. У банківській термінології це називається внеском з капіталізацією процентов. Що таке капіталізація внеску   читайте в нашій статті.

Пролонгація у цьому випадку означає, що з періоду продовження відсотки будуть зараховуватися вже на цю нову суму з капіталізацією.

Умова 5. Встановлена під цей внесок ставка змінюється на ту, яка діє на даний момент

Вже після автоматичного продовження, протягом усього періоду, на який тривав договір, нараховується ставка, визначена в договорі на цей випадок. Тобто якщо депозит автоматично продовжили на рік, то процентна ставка, чинна на момент продовження, збережеться на наступний термін.

Приклад

Василь відкрив депозит під 10% річних. Але коли прийшла пора автоматичного продовження, процентна ставка змінилася і стала 7%.

Петро ж помістив гроші в інший банк, і хоча він теж поклав їх під 10%, в його договорі умови були іншими: після закінчення терміну договору нарахування процентів відбувалося за ставкою «до запитання» і становило всього 0,01 %.

Змінити цю ставку Петро зміг, лише коли прийшов у відділення і поцікавився станом свого вкладення, втративши при цьому нарахування за кілька місяців.

І Василю, і Петрові треба було поцікавитися умовами продовження заздалегідь, щоб зберегти свої відсотки.

Врахуйте, що самі банки сповіщають вкладників про поточний стан справ лише тоді, коли починають втрачати прибутку. У всіх інших випадках вони мовчки наживаються на необізнаності клієнта.

Детальніше про банківські вклади фізичних осіб та їх види довідаєтеся в нашому матеріалі.

3. Як пролонгувати вклад у банку   покрокова інструкція

Давайте розглянемо, як саме відбувається продовження і що вам для цього потрібно зробити.

Врахуйте, що якщо вашим договором передбачено автоматичне продовження, то варто вивчити, на яких умовах це відбувається. Якщо такий пункт в угоді є, і умови вас влаштовують, то робити нічого не доведеться. Просто не знімайте грошей до закінчення терміну.

Крок 1. Вивчаємо договір на факт наявності пункту про пролонгацію

При вкладенні грошей на депозитний рахунок під відсотки окрему увагу приділіть пункту про продовження. Крім того, ближче до кінця терміну закінчення договору загляньте в нього і освіжіть в пам'яті умови, перегляньте нові пропозиції, переконайтеся, що вам все ще вигідно тримати там заощадження.

Врахуйте, що при пролонгації договір почне діяти на новий термін, і забрати гроші раніше його закінчення буде означати втрату нарахувань.

Якщо ви знаєте, що новий термін вам не підходить, і гроші знадобляться раніше, то варто забрати їх у день закінчення початкового угоди і покласти їх на новий, менший за тривалості депозит. Так ви не втратите гроші.

Крок 2. Звертаємося до відділення банку

Якщо ваш депозит не передбачає автоматичну пролонгацію або передбачає, але вам не вигідні умови, то вам обов'язково потрібно відвідати відділення банку.

Там ви повинні звернутися за консультацією до співробітників.

Крок 3. Консультуємося з працівниками банку про розмір процентних ставок

Знаходите вільного працівника банку і з'ясовуєте всі подробиці.

Ви повинні з'ясувати:

  • можливо автоматично продовжити вклад;
  • якщо так, то на яких умовах;
  • які альтернативні можливості вкладень надають (діючі програми, пакети) і на яких умовах.

Ви повинні розписати всі можливі варіанти депозиту вже з капіталізацією за отриманими за минулий термін відсоткам, пояснити умови та отримувану вигоду.

Крок 4. Погоджуємо умови подальшого співробітництва

Після цього ви повинні прийняти рішення про формат пролонгації вкладу. Якщо ви вирішили продовжити депозит автоматично, то обов'язково отримаєте на руки договір на новий термін.

Якщо ви вирішили змінити умови вкладу, ретельно узгодьте їх, задайте уточнюючі питання перед підписанням паперів. Вам належить також розірвати старий договір, забрати гроші і покласти їх вже на інший депозит.

Крок 5. Підтверджуємо бажання пролонгувати умови договору

Навіть якщо ви вирішили продовжити існуючий договір, потрібно підтвердити своє рішення.

Для цього від вас можуть запросити письмову заяву, яку ви напишіть на місці. Також вам потрібно підписати новий договір і отримати його на руки.

4. Які банки пропонують вклади з пролонгацією   огляд ТОП-3 банків з вигідними умовами співпраці

Можливість депозитів з пролонгацією пропонують не всі банки.

У цьому розділі ми розповімо вам про найбільш вигідних варіантах вкласти гроші під відсотки в .

1) Уральський банк

Уральський банкУральський банк   лідер у Свердловській області в фінансовій галузі і входить у тридцятку найбільших установ . Банк існує вже 27 років.

Також він входить в список банків, що підходять для оформлення рахунків стратегічними підприємствами та підприємствами ЖКГ. Уральському банку офіційно дозволено розміщувати пенсійні накопичення, а також оформляти рахунки для держзакупівель.

За версією журналу Forbes, він увійшов у 100 найбільш надійних кредитних установ країни.

Уральський банк перебуває на обліку у системі страхування вкладів фізичних осіб вже більше 12 років (система страхування   держпрограма для захисту грошових коштів населення).

Відділення, банкомати і термінали знаходяться по всій країні — у 43 регіонах.

В банку можна оформити депозит і отримувати до 11 % річних. На сайті Уральського банку можна також отримати додатковий 1 % до процентної ставки.

Подробиці можна дізнатися, зателефонувавши на гарячу лінію або залишивши заявку на зворотній дзвінок на сайті.

2) Сбербанк

ОщадбанкНайстаріший банк «Сбербанк» пропонує пролонговані вклади «Добрий рік» з річною процентною ставкою від 7,4 до 8 % в залежності від суми вкладення. Відкрити депозит можна не лише у відділенні, але і онлайн у розділі вкладів та рахунків, заповнивши заявку на сайті.

Вкласти гроші можна на термін від 3 місяців. Вклади від 100 тисяч рублів. Відсотки нараховуються по закінченню терміну вкладу. За цим видом депозиту можлива опція автоматичної пролонгації на умовах вкладу під процентну ставку за вкладом «До запитання».

3) ВТБ

ВТБВідділення «ВТБ» розташовані в 72 регіонах . Банк входить в міжнародну фінансову групу. «ВТБ» пропонує вкласти кошти під процентну ставку від 5,75 до 7,85 %.

Порівнюйте процентні ставки та умови різних видів депозитів на сайті ВТБ, в відділеннях банків або зателефонувавши на гарячу лінію. Або замовляйте зворотний дзвінок, заповнивши попередньо форму на сайті.

Також на сайті можна ознайомитися з форматами договору вкладів до запитання, що передбачають автоматичну пролонгацію.

Пропонуємо вам вибрати оптимальний банк за допомогою такої таблиці:

Фактор Бали
1 Час існування З радянських часів — 10 очок, більше 10 років — 5 очок, від 5 до 10 років — 3 очки.
2 Входить в систему страхування Та — 10 очок; Немає   0 очок.
3 Величина банку Входить в першу десятку по країні — 10 очок; Найбільший в місті — 5 очок.
4 Їсти відділення поблизу від вашого будинку/ роботи Та — 5 очок; Немає   0 очок.

Якщо ви вибрали декілька банків, ставка в яких вас влаштовує, але не можете вибрати один, то скористайтеся цією таблицею. Чим більше балів, тим надійніше і зручніше вам буде співпрацювати з обраним.

5. Чи можна відмовитися від пролонгації і як це зробити   порядок дій

У цьому розділі ми розберемося, як можна відмовитися від пролонгації.

Розглянемо детальний порядок дій, необхідний для цього.

Дія 1. Звертаємося в банк

Якщо ваш вклад банк автоматично пролонгує, а ви цього не хочете, то спочатку потрібно звернутися за консультацією. Варіантів тут декілька: прийти у відділення, зателефонувати на гарячу лінію, зв'язатися з менеджером в онлайн-режимі.

Зазвичай відмова від пролонгації все ж передбачає присутність клієнта у відділенні, але краще заздалегідь уточнити, що вам потрібно для скасування зв'язавшись з менеджером.

Дія 2. Складаємо заяву

В банку вас швидше за все попросять скласти заяву про небажання продовжувати тримати кошти на укладених раніше умовах.

Зразок заяви вам надасть фахівець, який буде вас обслуговувати.

Дія 3. Розриваємо договір співробітництва

Після того, як ви напишете заяву, вам необхідно розірвати договір про співпрацю.

Так як угода продовжується на новий термін і автоматично був укладений новий договір пролонгації, заяву потрібно, щоб скасувати його дію і заявити про ваше небажання тримати кошти в банку на колишніх умовах.

Тим самим ви підтвердите небажання продовжувати угоду і заберете свої накопичення разом з капіталізацією відсотків.

Дія 4. Забираємо гроші

Тепер залишилося забрати гроші.

Ви можете отримати їх у касі або перевести їх на свій рахунок.

Подивіться це відео, щоб закріпити пройдений матеріал, навчитися заробляти.

6. Висновок

Ось ми і розібралися з непростою темою пролонгації. Тепер у вас достатньо інформації, щоб йти з цим в банк і вкладати свої кошти.

Ви дізналися:

  • як відбувається пролонгація вкладів;
  • що продовження буває двох видів;
  • що пролонгацію можна скасувати.

Бажаємо вам вдало розпоряджатися вашими коштами. Якщо залишились запитання або ви вже стикалися з процедурою пролонгації або її скасування   напишіть про це в коментарях. До нових зустрічей! Ставте оцінки матеріалу, нам важлива ваша думка!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Гроші » Що таке пролонгація вкладу   повний огляд поняття і покрокова інструкція по пролонгації вкладу + порядок дій при відмові у пролонгації