Що таке індивідуальний інвестиційний рахунок   повний огляд поняття і переваг ІВС + 5 етапів як відкрити индивидуальнаый інвестиційний рахунок

Що таке індивідуальний інвестиційний рахунок і як його відкрити? Як працює індивідуальний інвестиційний рахунок і де його краще відкрити? Як отримати податкове вирахування за внесок коштів на ІВС?

Всі інвестори в курсі, що прибутком від вкладів потрібно ділитися з державою. Цього не уникнути, якщо, звичайно, ви чесна людина і інвестуєте кошти в легальні інструменти.

Однак у 2015 році у приватних вкладників з'явилася можливість звільнитися від ПДФО. Вона називається «Індивідуальний інвестиційний рахунок» (ІВС). Це не афера і не хитрий бухгалтерський прийом, а цілком законна процедура, ініційована самою державою з метою залучення приватних капіталів в економіку країни.

Хочете отримувати більше, роблячи вклади в цінні папери або Піфи? Відкривайте ІВС і спите в два рази спокійніше – податки на дохід з цього інструменту в повному обсязі і цілком законним способом повертаються власнику. Про те, що собою являє індивідуальний рахунок інвестора і як ним користуватися, я, Денис Кудерин, спеціаліст по інвестуванню, розповім в новій публікації.

А ще на вас чекає огляд трійки брокерських компаній, що працюють з ІВС, а також поради, як заробити на таких вкладеннях більше.

Сідайте зручніше, починаємо!

Індивідуальний інвестиційний рахунок

Зміст
  1. Що таке індивідуальний інвестиційний рахунок
  2. Які існують переваги при відкритті ІІВ – 3 головні переваги
  3. Куди можна інвестувати з допомогою ІВС – 3 прибуткових активу
  4. Як відкрити індивідуальний інвестиційний рахунок – 5 основних етапів
  5. Де краще відкрити індивідуальний інвестиційний рахунок – огляд ТОП-3 брокерських компаній
  6. Як отримати податкове вирахування за внесок коштів на ВІС – 5 простих кроків для фізичних осіб
  7. Як заробити на вкладеннях з ІВС – 3 корисні поради
  8. Висновок

1. Що таке індивідуальний інвестиційний рахунок

В січні 2015 року російські інвестори отримали право відкривати індивідуальні інвестиційні рахунки в банках, брокерських фірмах і управляючих компаніях. Такі рахунки дозволяють фізичним особам отримувати дохід від акцій, облігацій та інших цінних паперів на пільгових умовах.

Індивідуальні рахунки відкриваються мінімум на 3 календарних роки. Максимальна сума вкладу – 400 000 рублів на рік.

Інвестор має право:

  • отримати податкове вирахування зі всієї суми внесків;
  • отримати вирахування з прибутку від інвестицій.

ІВС – не новітня розробка російських фінансистів, а запозичена технологія. Такі механізми інвестування вже давно діють у багатьох розвинених країнах – США, Канаді, Японії, Австралії. Називаються вони по-різному, але суть у них одна – звільнення приватних інвесторів від податкового гніту.

Виникає законне питання: з чого це держава так розщедрився, що відмовляється від податків на користь приватного капіталу?

Вважаю, керівні структури бажають убити з допомогою впровадження ІВС відразу декількох жирних зайців:

  • долучити пересічних громадян до культури інвестування;
  • підвищити попит на цінні папери – в РФ фондовий ринок поки ще далекий від стадії інтенсивного розвитку;
  • забезпечити російські компанії більш доступними грошима (у порівнянні з банківськими кредитами);
  • стимулювати громадян до «очищення» доходів – щоб отримати вирахування з внесків, вкладник повинен отримувати офіційну зарплату та офіційно вважатися платником податків.

Традиційний для російських вкладників варіант – банківський депозит – річ, безумовно, надійна. Але аж надто нізкодохідна.

Враховуючи, що процентні ставки у фінансових установах продовжують знижуватися, такий вклад навіть не компенсує інвесторам інфляційні втрати. Якщо додати сюди ще й податки, якими обкладаються всі вклади фізичних осіб, прибутки будуть зовсім мізерними.

Інша справа – ІВС. За умови розумного вибору інструментів інвестування та прибутковість таких рахунків буде вище, і податки будуть повністю повернені.

Про те, як отримати податкове вирахування, я розповім в спеціальному розділі. Тут зазначу лише, що робиться це через податкову інспекцію. Не лякайтеся заздалегідь – це простіше, ніж здається, і не зажадає від вас надзусиль.

Поясню, як працює ІВС на конкретному прикладі

Інвестор робить звичайний внесок в облігації та акції в розмірі 400 000 рублів. По закінченню року його дохід становить 10,3%.

Інвестор відкриває індивідуальний рахунок в брокерській компанії та набуває ті ж облігації на ту ж суму. По закінченню року він отримує ті ж 10,3%, але при цьому повертає свої сплачені податки в розмірі 13% від суми вкладу в ІВС. А це 52 000 рублів (13% від 400 000 рублів).

Інвестори можуть вибрати і інший варіант вирахування   повернути гроші не із суми вкладу, а з суми отриманого доходу.

У ІВС є і мінуси. Наприклад, для отримання вирахування потрібно, щоб вкладник протримав гроші на рахунку, не виводячи їх звідти, не менше 3 років.

Більш наочно різницю між депозитом і ІВС покаже таблиця:

Критерії порівняння Банківські депозити ІВС
1 Термін Депозит буває як короткостроковим, так і довгостроковим Тривалість вкладу – не менше 3 років
2 Дохід Чітко визначено, у більшості банків не перевищує 10% Не фіксований
3 Ризики Мінімальні Помірні, оскільки не захищені системою обов'язкового банківського страхування
4 Сума вкладу Не обмежена До 400 000 на рік
5 Податок 13% 0%

Ще один нюанс – банківський вклад не передбачає активної участі вкладника в одержанні доходу. Брокерський рахунок вимагає від інвестора витрат часу і базових економічних знань. Є й компромісний варіант. Якщо вам ніколи займатися своїм рахунком, передайте гроші в довірче управління і займайтеся своїми справами.

Ще кілька особливостей ІВС:

  • відкрити рахунок має право кожен громадянин РФ;
  • немає мінімального порогу внеску;
  • валюта рахунку – виключно рублі;
  • один клієнт має право відкрити тільки один ІВС;
  • статус ІВС не можна привласнити вже діючими рахунками;
  • рахунки можна переводити з однієї організації в іншу (вирахування при цьому не втрачається).

На кого розрахований цей інструмент інвестування? В першу чергу – на активних громадян з постійними доходами, які не задоволені банківськими ставками і шукають більш прибуткові і перспективні варіанти вкладів.

Такий рахунок відмінно підійде для цільового використання. Наприклад, для накопичення грошей на освіту або придбання нерухомості, як надбавку до пенсійних заощаджень.

Більше інформації про те, як грамотно розпоряджатися вкладами ви знайдете в статті «Управління інвестиціями».

2. Які існують переваги при відкритті ІІВ – 3 головні переваги

А тепер детальніше про головні переваги індивідуальних рахунків.

насправді їх більше, ніж 3, але я розберу найбільш очевидні і значні плюси.

Перевага 1. Отримання податкового вирахування

Про це перевазі я вже говорив, але не полінуюся повторити ще раз. Людина, що відкриває ІВС, звільняє від сплати податків державі. Точніше, він повертає ці податки через податкову службу.

Отримання податкового вирахування

Було б, звичайно, зовсім добре, якщо б сума податку додавалася до вкладу автоматично, але система так не працює: спочатку податки треба заплатити, потім повернути.

наступний Алгоритм. Податкова служба перераховує заробітну плату платника податків. Якщо вона становить 400 000 в рік і більше, то повернення складе 52 000 руб. Для підтвердження цієї операції інвестор повинен пред'явити довідку з місця роботи, в якій вказана сума сплачених податків за звітний період.

Так що така схема вигідна людям, які отримують офіційну зарплату. Безробітним і фрілансерам вигідний інший варіант – вирахування податкових виплат з доходу.

Перевага 2. Звільнення від податків всього доходу

Активні інвестори мають право скористатися другим варіантом пільгового інвестування. А саме – звільненням від податків всього доходу за ІВС.

Приклад

Індивідуальний підприємець вирішив збільшити свої прибутки і поклав 400 тис. руб. на брокерський рахунок. Він вибрав ризиковані інвестиції в акції і отримав річний дохід у розмірі 40%. За три роки прибуток склав 480 000 рублів.

З цієї суми інвестор повинен заплатити 13% ПДФО. Це 62 400 рублів. Але оскільки рахунок індивідуальний, весь прибуток залишається в інвестора. Точніше, він повертає податок, написавши відповідну заяву в податкову службу.

Перевага 3. Захист від ризиків

Будь-які інвестиції пов'язані з ризиками. Це неминуче. Однак відкриваючи ІВС, ви застраховані якщо не втрати від всього доходу, то хоча б тієї його частини, яка йде на сплату податків.

Діючи за консервативною стратегією – наприклад, роблячи вклади виключно в державні та корпоративні облігації, ви зводите ймовірність втрати коштів до мінімуму й одночасно захищаєте свої активи від інфляції.

См. «Довгострокові інвестиції».

3. Куди можна інвестувати з допомогою ІВС – 3 прибуткових активу

Тепер ви знаєте, чому ІВС – це вигідно і надійно.

Залишилося вирішити питання, куди вкладати гроші.

Індивідуальні рахунки відкривають:

  • надійних керуючих компаніях;
  • у брокерських фірмах;
  • у банках, які керують клієнтськими активами.

Гроші вкладаються у високоліквідні інвестиційні інструменти – облігації, акції, Піфи, опціони і ф'ючерси.

Розповім про найбільш популярних напрямках.

Актив 1. Облігації

Експерти рекомендують використовувати облігації в якості базового інструменту інвестиційного портфеля.

Ця різновид цінних паперів по надійності порівнянна з банківським депозитом. Облігації, як і у банківських вкладів, є термін погашення і процентна ставка. Різниця лише в тому, що власник має право продати облігації в будь-який момент, коли вважатиме за потрібне.

Вибравши облігації з терміном погашення в 3-5 років, ви зробите надійний консервативний внесок, тривалість якого співвідноситься з 3-річним строком дії ІВС.

Облігації бувають 2 типів – федеральні і корпоративні. Перший вид випускає держава, другий – великі комерційні компанії. В період дії облігації емітент виплачує власникам купони (процентні платежі), в кінці терміну погашає тіло облігації.

Вибираючи цей інструмент, звертайте увагу на ключові параметри цінного паперу – надійність емітента, строки погашення, розмір відсотків і дати їх виплати. Вся інформація про облігації знаходиться (в ідеальному варіанті) у відкритому доступі на сайті організації-емітента.

Приклад

Федеральні облігації були випущені у квітні 12 року.

На сайті Міністерства Фінансів є наступні дані по цих паперів:

  • вартість однієї облігації – 1000 руб.;
  • дата погашення (повернення тіла облігації) – 17 квітня 2017;
  • процентна ставка – 7,4% річних;
  • виплата за купонами – кожні півроку.

В теорії внесок у папери Мінфіну навіть більш надійний, ніж банківський депозит. Бо хто може дати гарантії, більш підкріплені грошима, ніж головне фінансове управління країни?

Актив 2. Акції

Що таке акції, знають всі грамотні люди. Це частки підприємств, втілені в цінні папери. Купуючи акції, ви стаєте повноправним співвласником компанії і маєте право на отримання дивідендів від прибутку.

А ще торгують акціями, заробляючи на капіталізацію, тобто на зростання вартості цінних паперів. Чим успішніше бізнес компанії емітента, тим вища ціна її акцій. Гроші вкладаються в акції через брокера, який відкриває вам ІВС, або через керуючу компанію.

Акції через ІВС

Є акції, які ростуть в ціні активно, є ті, які, навпаки, падають в ціні. Наприклад, акції Яндекс в 2016 році зросли майже на 65%, Сбербанку – на 63%. А ось цінні папери "Газпрому", навпаки, знизилися у вартості на 1%.

Здавалося б, бери і купуй, але проблема в тому, що прогнозувати зростання і падіння цін на акції – заняття невдячне. Навіть визнані економічні аналітики постійного помиляються, що говорити про пересічних брокерів та інвесторів.

Інвестиціям в акції присвячена наша окрема публікація.

Актив 3. Піфи

Пайові інвестиційні фонди в довгостроковій перспективі нерідко перевищують за показниками прибутковості брокерські рахунки. Але вибрати надійний ПІФ не так-то просто. Довіряйте гроші лише тим організаціям, які вже зарекомендували себе на фінансовому ринку як професійні і стабільні гравці.

Читайте про інших інструментах інвестування в наших тематичних статтях – «Інвестиції в золото» і «Інвестиції МФО».

4. Як відкрити індивідуальний інвестиційний рахунок – 5 основних етапів

Індивідуальні рахунки доступні тільки для приватних інвесторів. Процедура відкриття мало чим відрізняється від відкриття звичайного брокерського рахунку.

Але є деякі нюанси. Про них я і розкажу.

Етап 1. Вибір компанії

Вибір посередника залежить від ваших особистих здібностей та уподобань. Якщо ви – інвестор з досвідом і маєте час займатися біржовими справами, вибирайте брокерські рахунки. Якщо вам ніколи, і ви чайник на фондовому ринку, передайте рульове колесо керуючої компанії і розслабтеся на пасажирському сидінні.

У будь-якому випадку звертайте увагу на загальні критерії надійності посередника:

  • досвід роботи на ринку;
  • позитивні відгуки реальних інвесторів – ідеальний варіант: про компанії розповіли ваші друзі, родичі та знайомі;
  • прозорість у фінансових операціях.

Бажаєте розширити свій інвестиційний кругозір – читайте матеріал «Краудинвестинг і краудфандінг».

Етап 2. Подача заяви

Заява подається безпосередньо в організацію, в якій ви бажаєте відкрити рахунок. Деякі фінансові компанії відкривають рахунки клієнтам у віддаленому режимі – це просто, зручно, а головне – швидко. Правда, для цього в більшості ситуацій потрібна реєстрація на порталі Держпослуг і електронний підпис.

Етап 3. Укладення договору

Оформивши рахунок у банку, клієнт отримує на руки договір. Якщо ІВС відкривається в брокерській компанії, видається акт про приєднання до регламенту фірми. Інвестору присвоюють індивідуальний код і відкривають доступ до особистого кабінету.

Етап 4. Відкриття ІВС

Відкриття рахунку відбувається автоматично, після того, як виконані всі формальності. Організація надсилає податкове повідомлення про відкриття ІВС, і ви стаєте офіційним учасником програми.

Відкриття ІВС

Етап 5. Внесення коштів

Є обмеження по терміну, протягом якого клієнт зобов'язаний внести хоча б мінімальні кошти на рахунок. Якщо немає можливості покласти одразу всю суму, внесіть, скільки є. Це дозволить почати звіт пільгового періоду.

Для тих, хто хоче займатися реальними інвестиціями ми підготували публікацію «Інвестиції в сільське господарство».

5. Де краще відкрити індивідуальний інвестиційний рахунок – огляд ТОП-3 брокерських компаній

Щоб полегшити читачам вибір посередника, експерти нашого журналу підготували огляд трійки найбільш надійних брокерських компаній.

Читайте, порівнюйте і приймайте рішення.

1) ОЛМА

Група компаній «ОЛМА» працює на брокерському ринку з 1992 року. Це один з найстаріших російських брокерів з бездоганним послужним списком. Більш того, організація стояла біля витоків створення фондового ринку РФ.

При відкритті ІВС фахівці компанії докладно проконсультують клієнта з приводу процедури відкриття рахунку і повернення податкових відрахувань. Співробітники допоможуть сформувати інвестиційний портфель, у відповідності з цілями і завданнями вкладника і підберуть готову інвестиційну стратегію. Середній дохід за вкладами на ВІС – 29% річних.

2) ФІНАМ

Найбільший у РФ роздрібний брокер, а також інвестиційна компанія, що спеціалізується на довірчому управлінні коштами та цінними паперами. Працює з 1994 року, входить в ТОП-5 провідних інвестиційних фірм .

Клієнтам, які хочуть відкрити індивідуальний рахунок, компанія надає індивідуальні професійні консультації. При отриманні податкового вирахування співробітники допоможуть користувачам подати податкову декларацію онлайн. Гарантований дохід при передачі коштів на брокерський рахунок або в довірче управління – 18%.

3) БКС Брокер

Національний брокер з найвищим рейтингом ААА – гранична ступінь надійності для вкладників. 20 років на ринку брокерських послуг, понад 130 000 активних клієнтів на момент написання статті. Надає інвесторам доступ до всіх існуючих інвестиційних інструментів.

Відкривайте ІВС прямо на сайті. Професійні консультанти самі підберуть найбільш перспективні для довгострокових вкладів інвестиційні продукти і допоможуть з оформленням податкових вирахувань. Новачкам біржового ринку доступні навчальні програми, семінари та семінари.

6. Як отримати податкове вирахування за внесок коштів на ВІС – 5 простих кроків для фізичних осіб

Отже, рахунок відкрито, гроші капають, акції піднімаються в ціні, керуючі оперують вашими цінними паперами з спритністю циркових акробатів.

Залишилося тільки отримати податкове вирахування. Розповім, як це робиться.

Крок 1. Збираємо необхідні документи

Для початку збираємо документи. Вам знадобиться довідка 2-ПДФО, що підтверджує факт сплати вами податків у повному розмірі. Ну і не забудьте посвідчення особи. Можливо, знадобиться довідка від брокера, що у вас дійсно є ІВС.

Крок 2. Заповнюємо податкову декларацію

Декларація 3-ПДФО подається в податкову службу. Форму документа дивіться на сайті ФНС. Дані про податкове вирахування від суми внеску на ІВС вказуємо у відповідному рядку. Нагадаю, що показник суми не може перевищувати 400 000 рублів.

Скористайтесь допомогою брокерських компаній, які надають клієнтам підтримку при заповненні податкової декларації. Це мінімізує ймовірність помилок.

Крок 3. Подаємо документи в податкову

Є 2 способи подання декларації – у відділенні податкової служби за місцем проживання або через сайт ФНС. Скористайтесь сервісом «Особистий кабінет платника податків», і вам не доведеться нікуди йти. До декларації додається заява на отримання податкового вирахування плюс реквізити, на які ці гроші будуть переведені.

Крок 4. Очікуємо перевірки запиту

Запит задовольняється не миттєво. ФНС проводить комплексну перевірку документів і тільки після цього переводить на рахунок необхідну суму. Терміни процедури перевірки – до 3 місяців.

Крок 5. Отримуємо податковий відрахування

Залишилося тільки отримати податкове вирахування на свій банківський рахунок і насолодитися смаком фінансової перемоги.

7. Як заробити на вкладеннях з ІВС – 3 корисних ради

В ув'язненні кілька корисних порад інвесторам.

Слідуйте їм, і ваші доходи будуть більше.

Порада 1. Віддавайте перевагу брокерським компаніям

Чому брокерам? Вони беруть з інвестора менше грошей в порівнянні з керуючими компаніями. Щоправда, для успішного проведення біржових операцій потрібно мати хоча б мінімальними знаннями про принципи роботи фондового ринку. Але якщо ви регулярно читаєте статті нашого порталу, вони у вас вже є.

Порада 2. Вносите кошти як можна швидше

Не тягніть з прийняттям рішення. Гроші можна знімати з рахунку протягом 3 років, тому чим раніше ви їх туди помістіть, тим швидше отримаєте податковий відрахування і всі інші прибутку.

Порада 3. Вкладайте в інструменти з мінімальним ризиком

Більшість експертів вважають, що найменш ризиковані інструменти інвестування – це облігації з фіксованим відсотком доходу.

надійні Облігації, зрозумілі і не потребують активної участі інвестора в процесі отримання прибутку. А прибутковість з урахуванням податкового вирахування пристойна – до 23%.

Подивіться ролик, в якому професійний брокер розповідає про особливості та принципи ІВС.

8. Висновок

Підведемо підсумки. Індивідуальний інвестиційний рахунок – практика для російських інвесторів нова, але перспективна і гідна уваги.

Питання до читачів

А чим вас приваблює ІВС? Діліться своєю думкою в коментарях!

Наш журнал бажає вам прибуткових вкладів і надійних посередників! Будемо вдячні за оцінки, коментарі, зауваження, лайки в соцмережах. До нових зустрічей!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Інвестиції » Що таке індивідуальний інвестиційний рахунок   повний огляд поняття і переваг ІВС + 5 етапів як відкрити индивидуальнаый інвестиційний рахунок