Що таке валютний ринок   повний огляд поняття і видів міжнародних валютних ринків + інструкція з торгівлі на валютному ринку для нових учасників

Що таке міжнародний валютний ринок і які функції виконує? Хто є учасниками світового валютного ринку? Які ризиковані ситуації виникають при торгівлі на ринку Форекс?

Здрастуйте, шановні читачі! На зв'язку Олексій Морозов, експерт і автор статей.

Сьогодні ми продовжимо тему заробітку на валютному ринку Форекс. У цій статті я розповім про ключові особливості валютного ринку, його переваги та недоліки, а також секрети успішних торгів.

Отже, повний вперед!

Валютний ринок

Зміст
  1. Що таке валютний ринок
  2. За якими ознаками класифікується валютні ринки   ТОП-6 головних ознак
  3. Як торгувати на валютному ринку Форекс   покрокова інструкція для новачків
  4. Професійна допомога в торгівлі на валютному ринку   огляд ТОП-3 брокерських компаній
  5. Які бувають ризики при торгівлі на валютному ринку Форекс — 5 головних ризиків
  6. Висновок

1. Що таке валютний ринок

не Можна вести мову про заробіток на Форексі, не давши йому чіткого і зрозумілого визначення.

Що ж це таке, якщо говорити простими словами?

Форекс – це світовий валютний ринок, де трейдери заробляють на спекуляції валютами різних держав.

Спочатку він створювався виключно для обміну однієї валюти на іншу, однак поступово люди виявили, що тут можна непогано заробляти, якщо вчасно «купити гроші» і вчасно продати.

В результаті валютний ринок переключився на чисті спекуляції, зараз тут працюють виключно трейдери, задавшиеся метою збагатитися. Почитайте статтю «Трейдер», щоб дізнатися про деякі тонкощі докладніше.

Які особливості відрізняють Форекс від фондового ринку або ринку товарів/сировини? Розглянемо побутову ситуацію.

Приклад

Якщо ціна на цукор зростає, ми можемо купити його дешевше і продати дорожче, заробивши на різниці. А якщо дешевшає цукор – чи нам вдасться продати його по більш вигідній ціні й заробити? Немає. Це абсурд.

Якщо долар дорожчає щодо рубля, ми можемо заробити, купуючи і продаючи долари? Так. А якщо дешевшає? Теж можемо, просто нам доведеться купувати не долари, а за рублі. Адже якщо долар стає дешевше (саме в парі USD/UAH), російський рубль дорожчає, правильно?

В цьому одна з основних особливостей Форекса. На біржах цінних паперів і товарів можливість заробити є тільки при зростанні ціни на будь-які активи, на Форексі ж трейдери роблять гроші як на зростанні, так і на спаді курсу.

до Речі, вам не завадить знати, що продається і купується на різних сегментах фінансового ринку, щоб підвищити рівень знань про економіку в цілому.

Сегменти фінансового ринку:

Сегмент фінансового ринку Фінансові інструменти
1 Валютний ринок Валюти різних держав в парах один з одним (EUR/USD, CHF/JPY, USD/RUB)
2 Фондовий ринок Цінні папери: акції (компаній «Магніт», «Лукойл» тощо), облігації та ін
3 Товарно-сировинний ринок Нафту, газ, вугілля, бавовна, кава, пшениця і ін
4 Терміновий ринок Термінові контракти: ф'ючерси і форварди

Всіх учасників валютного ринку (як і будь-якого іншого) економісти ділять на мажоритаріїв і міноритаріїв. Мажоритаріїв меншість, але вони вливають в ринок найбільше грошей, тому можуть розгортати ціни так, як вважають за потрібне.

чи Можете ви стати мажоритарієм? Ймовірність невисока: цього звання удостоюються тільки Центральні Банки та найбільші інвестиційні фонди різних держав.

Міноритарії – це натовп. То є безліч людей з маленькими грошима. Одні люди приходять, інші йдуть, більша частина міноритаріїв успішно розлучається зі своїми грошима, які перетікають в кишеню мажоритаріїв. Не всі, правда.

Не особливо впливає на торгівлю, але все ж важлива відмінність валютного ринку – спреди. Визначимо, що це.

Коли ми купуємо на фондовому ринку акцію компанії «Магніт», ми платимо комісію за операцію у відсотках. Коли продаємо платимо знову. На Форексі комісія справляється один раз при відкритті угоди, виражається фіксованим значенням.

Приклад

Ви напевно помічали в новинах повідомлення типу «Центральний Банк купує американську валюту по 60 рублів, продає по 62 рубля». Питання – куди дівається різниця? Вона витікає банку в кишеню.

Саме ця різниця між ціною покупки валюти ким-небудь (Центробанком, брокером ринку тощо) і називається спредом.

Так, до речі, якщо ви маєте туманне уявлення про біржах, де продаються цінні папери, читайте нашу статтю «Торгівля на фондовій біржі».

А якщо і про брокерів знаєте не особливо багато – загляньте в текст «Форекс Брокери».

Ринок Форекс не локалізується в якому-небудь великому будинку, він існує в Інтернет-просторі, всі торги ведуться тільки через мережу. Наслідок – торгівля доступна цілодобово у всі дні, крім вихідних.

Є, безумовно, і ряд інших відмінностей, про які ми поговоримо незабаром у матеріалі «Валютна біржа» (візьміть на замітку).

Давайте подивимося, як класифікуються валютні ринки (критеріїв, виявляється, багато).

2. За якими ознаками класифікується валютні ринки   ТОП-6 головних ознак

Валютний ринок – це щось єдине ціле, однак економісти (та й самі трейдери) всіляко дроблять його на складові частини.

Існує сім ключових ознак для диференціації бірж Форекса, охарактеризуємо їх.

Ознака 1. По сфері поширення валютних операцій

Велика частина Форекс-брокерів надає трейдерам можливість торгувати тільки на національних ринках – всередині , країн СНД і т. п. Однак великі компанії (такі як Фінам, про який поговоримо нижче) відкривають шлях на світові ринки.

Початківець трейдер особливої різниці між національним і світовим сегментами валютного ринку не відчує, але на заробітки професіоналів цей параметр впливає, причому досить сильно.

Ознака 2. За ступенем організації

Цей критерій, звичайно, застосуємо до Форексу, але в значно меншій мірі, ніж до ринків інших типів. За ступенем організації торги валютою бувають позабіржовими і біржовими. Форекс, як ми вже з'ясували, повністю позабіржовий, торгівля ведеться тільки через Інтернет.

Тому біржова форма організації стосується зазвичай лише деяких сегментів Форекса. Зокрема, трейдери, які здійснюють операції на Московській Біржі, отримують в розпорядження не тільки цінні папери, але і валюту.

Ознака 3. За складом учасників

Великі компанії, такі як «Каліта-Фінанс» та подібні їй, дозволяють трейдерам самостійно призначати ціну для валюти, а не приймати брокерську як єдино існуючий.

Коли ми приходимо на валютний ринок, то бачимо ціни різних валют, приміром, ось графік ціни долара, вираженої в рублях:

Курс долара до рубля

Якщо долар коштує 58,982 рубля, то купити/продати його дешевше або дорожче ми не можемо. Подібний тип організації називається «брокерським»   брокер сам встановлює вартість.

Інша ситуація – велика кількість трейдерів приходять на біржу і пропонують один одному свої долари. Хтось буде продавати за однією ціною, хтось інший, аналогічно і з покупками. Виходить «прямий» тип організації.

Прямі торги дають значно більше прибутку, але і серйозно підвищується ризик: може не знайтися охочих купити у вас валюту за встановленою ціною, або ніхто не захоче продати її вам. «Брокерський» варіант надійніший, стабільніше.

Ознака 4. По часу здійснення угод

За часом здійснення операцій валютні ринки можуть бути «готівкою» або «терміновими». Готівкові ринки – це біржі, на яких купують/продаватимуть валюту лише за існуючою ціною.

Термінові функціонують так само, як і «ф'ючерси» (різновид цінних паперів). Тобто трейдери укладають договори з брокерами, згідно з яким брокери зобов'язуються передати трейдерам певну кількість валюти за заздалегідь обговореної ціною в зазначений термін.

Коли настане термін, реальна ціна валюти може бути нижче тієї, за якою здійснена поставка, або вище. Якщо нижче – трейдер втратить гроші, якщо вище – запрацює.

Приклад

Припустимо, ви торгуєте на терміновому валютному ринку. 24 серпня 2015 року долар коштує 69,427 руб. Ви укладаєте два договору з брокером. Згідно з першим, брокер зобов'язується поставити вам 100 000 доларів за цією ж ціною 21 січня 2016 року, згідно з другим – стільки ж, але вже 15 лютого 2017 року.

21 січня 2016 року ви отримуєте 100 000 доларів і платіть за них в загальній складності 6 942 700 руб. На ринку в цей день долар піднявся до 85,6 рубля. Ви продаєте всю валюту і отримуєте 1 617 300 руб. прибутку.

15 лютого брокер знову передає вам 100 000 доларів. Ринкова ціна долара – 57,014 руб. Ви продаєте всі долари і отримуєте збиток у розмірі 1 241 300 руб. Разом з двох угод ви отримали 376 000 прибутку.

З четвертого ознаки плавно випливає п'ятий.

Ознака 5. торгуються контрактами

Зазвичай трейдери просто торгують валютою і не заморочуються. Професіонали з дуже великими грошима інвестують у валютні ф'ючерси (на терміновому валютному ринку) або в опціони.

Принцип опціону – ми будуємо припущення, буде ціна вище або нижче якогось рівня у певний момент часу (через день/місяць/рік). Якщо ми виявляємося праві заробляємо, якщо немає – втрачаємо гроші.

Ознака 6. По режиму

У валюти буває фіксований і плаваючий курс. Фіксований курс встановлюється державою, внаслідок чого одна валюта не коливається відносно іншої.

Заробляти на спекуляціях при фіксації можна хіба що тільки при утриманні позицій на кілька днів (оскільки в більшості випадків держава переглядає курси щодоби).

Плаваючий курс змінюється постійно, трейдери при цьому заробляють гроші навіть протягом декількох секунд (почитайте про стратегії «Скальпинга»).

Відповідно валютні ринки бувають однорежимными (тільки фіксований/змінний курс) або з подвійним режимом (і те, і інше).

3. Як торгувати на валютному ринку Форекс   покрокова інструкція для новачків

З чого почати шлях трейдера на валютному ринку, як досягти успіху?

Умовно можна виділити ряд етапів, які потрібно пройти. Давайте ознайомимося з ними.

Крок 1. Вибираємо брокера

Нижче ви знайдете перелік трьох найбільш популярних брокерських фірм, що пропонують послуги з Форекс-торгівлі. Якщо є бажання і можливості   реєструйтеся відразу в будь-який з них, створюйте навчальний рахунок і практикуйтеся.

Звісно, для успішних торгів необхідно навчатися. Представлені у переліку компанії пропонують непогані курси (нерідко безкоштовні), за допомогою яких ви освоїте тактику біржової гри з нуля.

Крок 2. Реєструємося в системі (створюємо аккаунт)

Для реєстрації на сайті брокера зазвичай досить адреси електронної пошти та номери мобільного. За вказаним номером менеджер компанії звяжеться з вами, ви поставите йому всі питання, що цікавлять вас.

Іноземні компанії, такі як Xtrade (читайте статтю «Торгівля на біржі з брокером Xtrade») вимагають зазвичай скан паспорта та ряду інших документів. Причина в тому, що європейські регулятори можуть у будь-який момент запросити цю документацію із брокера.

Крок 3. Відкриваємо торговий рахунок

Коли ви відчуєте себе більш-менш впевненими, відкривайте торговий рахунок і переходьте до спекуляцій на реальні гроші.

Крок 4. Поповнюємо торговий рахунок

Багатьох новачків цікавить питання, з якої суми розпочати. Трейдери-професіонали рекомендують починати торгівлю на валютному ринку з 250 доларів, тому що при менших сумах зростають ризики.

Крок 5. Викачуємо і встановлюємо торговий термінал

У більшості випадків торгові термінали саме встановлюються на комп'ютер. Правда, сучасні компанії все частіше створюють сервіси для ведення онлайн-торгів, яскравий приклад – Forex Club, про який нижче.

Згодом ми окремо поговоримо про Інтернет-трейдингу, бо він містить ряд досить цікавих деталей.

Крок 6. Запускаємо термінал і починаємо торгівлю

Коли термінал успішно встановлений, в ньому потрібно авторизуватися і, по суті, почати відкривати угоди. Не забувайте, що для успішних торгів обов'язково потрібно вміти проводити аналіз (технічний або фундаментальний).

4. Професійна допомога в торгівлі на валютному ринку   огляд ТОП-3 брокерських компаній

Щоб спекулювати валютою, потрібно вибрати брокера – компанію, яка буде виконувати ваші торгові накази на ринку.

Нижче представлений список фірм, які вважаються найбільш надійними і перспективними.

1) Альпарі

АльпаріБрокер Альпарі пропонує трейдерам три торгові рахунки на вибір. Є рахунок «Nano»   центовий, для успішних торгів вимагається 1-2 долари, не більше. Для більш заможних клієнтів – «Standard» (мінімальний депозит дорівнює 100 доларам) і ECN (професійний).

Таким чином, можете спробувати реальну торгівлю на центових рахунку, а потім перейти на стандартний. ECN поки краще не чіпати.

Не хочете торгувати самі? Інвестуйте в ПАММ-рахунки і отримувати стабільні прибутки.

Відео про вкладення в ПАММ-рахунки Альпарі:

Альпарі надає відмінні навчальні програми, причому абсолютно безкоштовно. Щодня професіонали роблять огляди ринків, щоб трейдери могли успішно спекулювати протягом дня.

2) ТелеТрейд Груп

Телетрейд ГрупВи бачили коли-небудь рекламні банери ТелеТрейд з Оленою Летючої в рукавичках? Так ось, вам пропонував свої послуги один з найбільших російських брокерів. Компанія ліцензована Центральним Банком РФ.

Перед реальною торгівлею бажано відкривати навчальні рахунку та практикуватися на них. Всі угоди відбуваються через популярну платформу МетаТрейдер 4 з інтуїтивно простим інтерфейсом.

Відгуки доводять, що ТелеТрейд – проект цілком надійний і перспективний, тут можна успішно заробляти гроші.

3) Forex Club

Forex ClubУ компанії Форекс Клуб трейдери торгують не тільки валютою, але і акціями найбільших російських компаній. Є навіть можливість заробляти на биткоинах – курс цієї кріптовалюти нещодавно перевищив вартість золота.

Існує декілька типів торговельних терміналів: МетаТрейдер, Rumus (унікальна розробка компанії), Libertex (термінал для торгівлі в Інтернеті, завантажувати не потрібно). Умови цілком вигідні, регулярно проводяться акції та конкурси.

Навчальних матеріалів не особливо багато, але за базовим курсом інформація вичерпна.

5. Які бувають ризики при торгівлі на валютному ринку Форекс — 5 головних ризиків

На сайті будь-якого брокера дрібним-дрібним шрифтом буде написано «Торгівля на валютному ринку пов'язана з ризиком втрати капіталу».

На жаль, це дійсно так. З якими ризиками найчастіше зустрічаються трейедры? І як їх уникнути?

Ризик 1. Зміна курсу

Саме просте і банальне – ринок йде проти трейдера і з'їдає весь депозит. Єдиний спосіб захиститися від цього ризику – встановити захисний наказ під назвою «Stop Loss».

Принцип Стоп Лосс в наступному – коли ціна доходить до певного значення, брокер автоматично закриває угоду, навіть якщо трейдер не сидить в цей момент за комп'ютером.

Рівень «Лося» потрібно встановлювати в момент відкриття торговельної позиції, оскільки ринок здатний на різкі цінові коливання (особливо при виході важливих економічних новин).

В яких випадках бажано встановлювати більший або менший Стоп Лосс? Це питання докладно розглянуто в матеріалі «Торги на валютній біржі».

Ризик 2. Виникнення паніки

Перший напад паніки ви відчуєте вже тоді, коли відкриєте першу позицію на ринку і побачите мінус на рахунку з-за сплаченого спреду.

Складність торгівлі на фінансових ринках полягає не стільки в розумінні стратегій, скільки в умінні контролювати себе і не піддаватися емоціям.

Паніка стає причиною втрати влади над розумом – трейдер сліпо слід емоціям. Спекулянти можуть відкривати позиції там, де не треба, закриватися раніше покладеного терміну і т. п.

Ризик 3. Психологічний ризик

Ринок – велике збіговисько людей. Люди впливають один на одного. Тому, коли всі купують долари по 80 крб. у розрахунку на зростання їх вартості – як тут втриматися? Якщо натовп продає звалилися акції Сбербанку – де знайти привід для оптимізму і впевненості у зростанні?

Трейдер не повинен слідувати психології натовпу. Він зобов'язаний думати власною головою, якщо не хоче втратити гроші. Ринок не бажає, щоб окремо взяті особистості заробляли: чим більше зароблять одні, тим менше отримають інші.

Ризики при торгівлі на валютному ринку Форекс

Звідси наслідок – всі оточуючі вас люди на валютному ринку – ваші вороги, які мріють отримати ваші гроші. Так що не піддавайтеся натовпі, якщо не хочете злитися.

Ризик 4. Неринковий ризик

Втрата грошей може статися внаслідок неринкових причин. Простий приклад – ви відкрили угоду, ще не виставили Стоп Лосс, а в квартирі раптом згасло світло. Вийшла новина, ринок пішов проти вас, і поки електрики копошилися з проводами, депозиту як не бувало.

Ризик 5. Ризик втрати депозиту при торгівлі з кредитним плечем

Припустимо, долар коштує 60 рублів. У нас є 6000 руб., кредитне плече відсутня. Скільки доларів ми можемо купити? 6000/60 = 100$. В якому випадку ми втратимо депозит? Коли 1 долар буде коштувати 0 рублів.

А якщо ми використовуємо плече 1:10? Тепер ми відкриваємо угоду на суму, що в десять разів перевищує наявну. Тобто на 60 000 рублів. Разом ми купили 1 000 доларів. На скільки повинен подешевшати долар, щоб ми позбулися всіх грошей (у нас 6 000 руб.)?

На 6 рублів. Якщо тисяча куплених доларів подешевшає на 6 рублів, загальний збиток складе 6 000 руб. – всі наші гроші. Результат – ми вилетіли з ринку.

6. Висновок

Форекс збагатив деяких трейдерів, але більшість спекулянтів втратили тут гроші. Якщо ви приходите сюди не грати, а саме заробляти – постійно навчати. Фундаментальний аналіз, технічна аналітика у всіх її напрямках – все це ви повинні знати.

Ми розглянули особливості валютного ринку, кілька варіантів його класифікації, поговорили про ризики і брокерських фірмах. Горите бажанням стати професійним спекулянтом? Всі шляхи перед вами відкриті.

Питання до читачів

Як ви думаєте, на чому все-таки вигідніше заробляти   на спекуляції валютою або цінними паперами (акціями, облігаціями)?

Не соромтеся натискати на зірочки і ставити статті рейтинг! Якщо матеріал вам сподобався будь ласка, оцініть його в соцмережах. Вдалих торгів і максимально високого профіту!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Інвестиції » Що таке валютний ринок   повний огляд поняття і видів міжнародних валютних ринків + інструкція з торгівлі на валютному ринку для нових учасників