Що таке фондова біржа — покрокова інструкція для успішної торгівлі на фондовій біржі для чайників + огляд ТОП-5 брокерських компаній

Що таке фондова біржа і які функції вона виконує в ? В чому особливості онлайн торгів на фондовій біржі і де пройти навчання такої торгівлі? Де була утворена перша фондова біржа?

Здравствуйте, шановні читачі. На зв'язку Олексій Морозов, експерт і автор статей сайту «BigEnergy.ua».

Ми продовжуємо вести розмову про торгівлю на фінансових ринках. Якщо раніше нашої уваги удостоювався Форекс, то тепер ми перемикаємося на фондову біржу, про яку й поведемо мова нижче.

Поїхали!

Фондова біржа

Зміст
  1. Що таке фондова біржа?
  2. Які функції виконує фондова біржа   огляд ТОП-4 основних функції
  3. Як торгувати на фондовій біржі онлайн   покрокова інструкція для чайників
  4. Хто пропонує вигідні умови для торгівлі на фондовій біржі   огляд ТОП-5 брокерських компаній
  5. Як вибрати надійного брокера для торгівлі на фондовій біржі — 4 корисних ради
  6. Висновок

1. Що таке фондова біржа?

Фондова біржа – один із сегментів фінансового ринку. На відміну від товарно-сировинних бірж і Форекс, тут продаються цінні папери, а не валюта або сировину. Найбільш популярна різновид цінних паперів – акція, вона ж і сама волатильна (тобто мінлива в плані ціни).

Перша фондова біржа з'явилася в Амстердамі в 1602 році – справжній ветеран в порівнянні з Форексом. Котировавшиеся на ній акції та облігації різноманітністю не блищали: спекулювати дозволялося лише 44 інструментами.

Крім акцій та облігацій у розпорядження трейдерів (ми поговоримо про професії цих людей в окремій статті «Трейдер») надходять форварди і ф'ючерси, опціони, векселі і багато іншого.

Цінні папери мінливі в ціні, нерідко на їх вартість впливають такі фундаментальні чинники, як і на валюту. Якщо ви хочете дізнатися про фундаментальному аналізі більше, почитайте статтю «Форекс для початківців».

найяскравіша особливість фондової біржі – відсутність кредитного плеча. З одного боку, це добре, тому що втратити всі гроші однозначно неможливо. З іншого – погано, оскільки великих прибутків з маленького депозиту не здобудеш ніяк.

Ряд інших відмінностей (про які обов'язково треба знати) перераховано нами в статті «Фінансовий ринок», загляньте туди на дозвіллі. На щастя, всі сегменти функціонують за аналогічних законів, тому освоївши, наприклад, Форекс, можна без проблем перейти до цінних паперів.

Цінні папери, як і валютні пари, діляться на высоковолатильные (акції та ін) і низковолатильные (облігації та ряд інших). Пам'ятайте, що починати торги завжди бажано з інструментів останньої групи.

Фондова біржа не працює цілодобово – здійснювати операції можна лише у певний час. Наприклад, московська біржа відкриває свої двері о 9.30 і закриває о 19.00, Лондонська біржа активізується в 8.00 і йде на спочинок в 16.30.

2. Які функції виконує фондова біржа   огляд ТОП-4 основних функції

Біржі створюються не тільки для того, щоб трейдери могли заробляти мільйони на спекуляціях. У фондового ринку є й інші функції, які ми прокоментуємо нижче.

Функція 1. Організація біржових торгів

Торгівля на фондовій біржі здійснюється як в оффлайн, так і в онлайн-режимах. Біржа – своєрідний майданчик, який об'єднує трейдерів і дає їм можливість заявляти про свої наміри: одні купують папери, інші продають.

Трейдери зазвичай не замислюються про те, що для продажу інструменту необхідно знайти людину, яка бажає його придбати. Проблема з пошуком не виникає, тому що на біржі величезну кількість спекулянтів, які організовують підготовлені посередники.

Роль посередника на фондовій біржі виконує брокер – фірма, перетворює в життя торгові накази трейдерів. Детальне вивчення діяльності цього суб'єкта представлено нами у матеріалі «Брокер».

Функція 2. Підготовка і реалізація біржових контрактів

Під контрактами розуміється безпосередньо факт укладення угоди. Відкриття торгової позиції відбувається за певною ціною, з чітко обумовленими комісійними, іноді обговорюється навіть час закриття угоди (опціонної, зокрема).

Завдання біржі – забезпечити максимально швидке протягом зазначеного процесу і надати трейдеру звіт після завершення торгів. Якщо позиції відкриваються через Інтернет, звіти надсилаються на пошту (зазвичай щодня, щотижня і щомісяця).

Щоб підготувати і реалізувати контракт, потрібно знати динаміку зміни цін, що виводить нас на третю функцію.

Функція 3. Котирування біржових цін

Ціна – це угода безлічі людей про цінності того або іншого інструмента в конкретний момент. Біржа аналізує думки і дії всіх учасників торгів і на підставі цього формує ціну, яка висвічується на графіках.

Якщо ви оптимістично повірили, що можете впливати на ціноутворення, розчарування не за горами. Тенденції формують так звані мажоритарії – найбільші гравці (Центральні Банки, найбільші інвестиційні фонди тощо).

Котирування біржових цін

Доля натовпу – сліпе слідування за трендами. Якщо вміти дотримуватися ціною правильно, розуміти психологію зміни котирувань, то успіх не змусить себе довго чекати. Невміння входити в тенденції та виходити з них – запорука провалу і втрати всіх грошей.

Не менш важливо для успішної торгівлі і своєчасне виконання торговельних наказів – четверта функція.

Функція 4. Гарантоване виконання біржових угод

Коли спекулянт починає відкривати угоди на біржі, брокер дає йому зобов'язання робити це за тією ціною, яка була «замовлена», і ні з якою іншою. Аналогічно відбувається і з закриттям угод.

Іноді ціни рухаються так різко, що здійснити операцію по якомусь певному значенню не виходить. В такому випадку трейдер встановлює діапазон: при якому максимальному/мінімальному відхиленні від ціни вирішаться відкривати позицію.

Слід пам'ятати і про обмеження, що не дозволяють брокеру відкривати або закривати позиції. Найпоширеніші – Маржин Колл і завершення біржових торгів.

Маржин Колл – це певний рівень, який виражається у відсотках від депозиту. Коли він досягається, трейдер позбавляється можливості відкривати нові позиції. Умова активації Маржин Колла – відхід у мінус до певного значення.

Приклад

Ми відкрили кілька угод, ринок пішов проти нас. В мінус йде все більше і більше коштів. Як тільки в мінус піде певна брокером сума, наприклад, 50%, ми не зможемо відкривати нові угоди.

Часто Маржин Колл перетворюється в Стоп Аут – в мінус йде ще більше грошей (найчастіше близько 80%). Брокер закриває всі угоди трейдера автоматично, залишаючи йому 20% первинних засобів (оскільки посередники в збиток входити не люблять і бояться).

Друга причина – завершення біржових торгів. Якщо ціна опустилася до рівня Stop Loss (про те, що це таке, читайте в нашій статті «Форекс навчання з нуля») у вихідний день, брокер не зможе її закрити.

Позиція закриється в понеділок за тією ціною, яка буде в момент «пробудження» біржі. Дуже часто збиткові позиції, залишені на вихідні, знищують весь торговий капітал.

3. Як торгувати на фондовій біржі онлайн   покрокова інструкція для чайників

Алгоритм торгівлі на фондовій біржі майже не відрізняється від укладення угод з валютою. Давайте ще раз розглянемо основні його етапи.

Крок 1. Вивчаємо інформацію про фондовій біржі

не Можна починати торгівлю на реальні гроші, кидаючись у вир з головою. Початківець трейдер повинен освоїтися в термінології, зрозуміти особливості і принципи функціонування фондового ринку, вивчити основні напрямки аналітики.

Що стосується аналізу ринків, то бажано не охоплювати всі існуючі напрямки, а вибрати для себе якесь одне, наприклад, графічний або хвильовий аналіз.

Можна, звичайно, об'єднувати різні варіанти: торгувати на «Хвилях Еліотта», але помічати на графіках патерни або популярні свічкові моделі.

Новачки часто скаржаться, що брокери пропонують виключно платне навчання.

Якщо у вас недостатньо грошей для проходження платних курсів, поступите так. В існує компанія Альпарі – брокер валютного ринку. В Альпарі доступна величезна кількість абсолютно безкоштовних курсів для новачків.

Загляньте на сайт брокера і перейдіть в розділ «Навчання». Для початку вам знадобиться виключно «Базовий Курс»   щоденно проводиться за 3-4 заняття в різних містах, є записи на YouTube.

Перегляньте всі, що є, тому що різні викладачі дають неоднакові матеріали. Після переходите до конкретних стратегій технічного аналізу.

Отримані знання ви з легкістю зможете застосовувати на фондовому ринку, оскільки графіки-то, по суті, однакові, методи аналізу не змінюються.

Крок 2. Вибираємо брокера

Щоб зрозуміти, як працює ринок, і навчитися його аналізувати, доведеться пройти навчання (без нього нікуди). Навчання зазвичай надають популярні брокерські фірми, які успішно функціонують років 10-20.

Де знайти брокера

У передостанньому розділі матеріалу ми розглянемо п'ять компаній, в яких ви знайдете для себе все необхідне, щоб стати професійним трейдером на ринку цінних паперів, і дамо чотири простих ради з вибору посередника.

Крок 3. Відкриваємо особистий рахунок

Відкрити рахунок нескладно: ви реєструєтеся на сайті, відправляєте паспортні дані адміністрації і почати торгувати. Паспорт потрібно не завжди, але часто. Надійні фірми зазвичай його запитують.

Перед початком роботи бажано відкрити демо-рахунок. Нерідко новачки втрачають гроші просто з-за того, що не вміють «натискати на кнопки».

Крок 4. Вчимося працювати в торговому терміналі

Вчитися-то як раз і потрібно на навчальному рахунку, а не на реальному – потренуйтеся виставляти Стоп Лосс, відкривати позиції по відкладеним ордерами, відстежувати статистику. Зазвичай брокери проводять вебінари для новачків по торговій платформі.

Крок 5. Підбираємо торгову стратегію

Яку саме стратегію обрати, ви зрозумієте самі після проходження навчання. Вибрати спочатку потрібно напрям аналізу, а потім вже – конкретну стратегію по ньому. Інформація по аналітиці міститься у статті «Форекс — що таке ринок форекс», не завадить з нею ознайомитися.

Про важливість цього кроку дивіться у відеоролику нижче.

При виборі стратегії дуже важливо оцінити співвідношення ризику і прибутку, дізнатися, які капітали потрібні для успішного трейдингу.

Ці та інші нюанси ми проаналізуємо статті «Трейдинг», присвяченій різноманітним проблемам спекуляцій на біржі.

Крок 6. Починаємо торги

Не починайте торгівлю з великих капіталовкладень, не забувайте, що ризик по кожній угоді не повинен перевищувати двох відсотків від депозиту.

Психологи встановили, що втрата 2% всіх грошей в кожній угоді дозволяє трейдеру зберігати спокій і не давати волі емоціям. Більш великі витрати відключають розум і призводять до «зливу» всього банку.

Набирати обертів потрібно за рахунок збільшення депозиту, а не ризику. Професіонали радять не поповнювати рахунок до тих пір, поки початкова сума подвоїться.

Крок 7. Виводимо прибуток

В ідеалі прибуток можна вивести в будь-який зручний момент, але брокери нерідко встановлюють різного роду обмеження. Наприклад, якщо у вас на рахунку є відкриті угоди, найімовірніше, зняти гроші не вдасться.

Втім, у різних компаніях по-різному.

Додаткова інформація — у статті «Торгівля на фондовій біржі».

4. Хто пропонує вигідні умови для торгівлі на фондовій біржі   огляд ТОП-5 брокерських компаній

Ми не радимо вам співпрацювати з брокерами, які нещодавно з'явилися на ринку та ще не довели свою надійність. Такі компанії працюють досить довго, тому їм можна повністю довіряти.

1) Відкриття-Брокер

Відкриття брокерНа платформі розглянутого брокера можна торгувати, не маючи ніяких знань про біржі, оскільки аналітичний розділ пропонує якісні торгові сигнали. В сигналах вказується, де потрібно відкривати позицію, а де закривати.

Тут же доступні хороші варіанти інвестування грошей, наприклад, структуровані продукти.

При вкладенні в «структуру» велика частина грошей (наприклад, 80%) вкладається в низьколіквідні інструменти, наприклад, в облігації, інша частина знаходить застосування в ризикованих операціях (опціони).

Коли проходить певний час, 80% окупають решта 20%. Якщо опціон прогорає – трейдер нічого не втрачає, якщо угода завершується успішно – виходить хороша прибуток.

2) Фінам

ФінамКомпанія «Фінам» ідеально підходить для ринку цінних паперів. Брокера з більш високим рівнем надійності знайти просто нереально.

Для початку торгів потрібен великий капітал – від 30 000 рублів, доступна величезна кількість різноманітних інструментів. Брокер пропонує якісне навчання у формі вебінарів, детальну аналітику і багато інші послуги.

Компанія має представництва майже в усіх великих містах РФ, тому спілкуватися з менеджерами можна не тільки через Інтернет, але і в оффлайн-режимі.

3) БКС-Брокер

БКС БрокерФірма пропонує торгувати не лише акціями і облігаціями, але і валютою. Доступні також ф'ючерсні контракти, опціони і ряд інших інструментів. Комісія розрізняється в залежності від вибраного тарифного плану та обігу.

У таблиці нижче охарактеризовані умови для тарифу «Професійний».

Комісійні умови брокера БКС:

Оборот Комісія
1 До 100 000 0,0531
2 Від 100 000 до 300 00 0,0413
3 Від 300 000 до 1 000 000 0,0354
4 Від 1 000 000 до 5 000 000 0,0295
5 Від 5 000 000 до 15 000 000 0,0236
6 Понад 15 000 000 0,0177

Як видно з таблиці, трейдинг на фондовій біржі передбачає оперування досить великими сумами грошей, до цього потрібно бути готовим.

4) Церіх

ЦеріхПісля реєстрації в компанії «Церіх» ви відразу побачите в особистому кабінеті навчальні відеоролики по роботі в терміналі, технічного та фундаментального аналізу.

Особливу увагу багато викладачі фірми приділяють скальпінг – групі короткострокових торгових стратегій. Це цілком логічно, тому що середньострокові торги ризиковані: ринок закритий не тільки по вихідним, але і вночі.

5) Алор-Брокер

Алор БрокерКомпанія своєрідна в тому плані, що стягує з клієнтів по 250 рублів щомісяця за ведення рахунку. Подібна інвестиція виправдовує себе, бо можливості надаються дуже хороші.

Трейдери у Алор-Брокер відкривають угоди на фондовому, термінового і валютному ринках, всі інструменти управляються з єдиної платформи, що дуже зручно. Ніяких складнощів в настройці терміналу немає, все детально пояснюється.

Крім вебінарів є багато оффлайн-курсів і семінарів, на яких розкриваються секрети конкретних стратегій і формується правильне уявлення про фінансовому ринку в цілому.

5. Як вибрати надійного брокера для торгівлі на фондовій біржі — 4 корисних ради

Завершуючи статтю, дамо чотири корисних ради, безцінних при виборі брокерської фірми.

Порада 1. Зверніть увагу на розмір мінімального депозиту

Незважаючи на те, що практично всі брокери фондового ринку вимагають вкладень великих сум для початку торгів, мінімальні обсяги капіталу часто розрізняються.

Чим менше мінімальний поріг, тим краще, але важливо брати до уваги і ряд інших факторів, чсатности, комісії, рівень Маржин Колла або Стоп Ауту.

Порада 2. Ознайомтеся із запропонованими способами виведення коштів

Ця порада особливо важливий, якщо ви плануєте співпрацювати з іноземними компаніями або фірмами, які не завоювали достатнього рівня довіри в РФ. Варіантів виведення коштів повинно бути дуже багато, обов'язкова можливість перерахування на банківський рахунок.

Як можна вивести кошти

Якщо перерахування в банк неможливо, насторожіться. На фондовому ринку доводиться торгувати по-великому, так що недбало ставитися до фінансової частини роботи не можна.

Порада 3. Поцікавтеся про розмір комісії

Рівень комісійних платежів зазначається в тарифах: щоб їх переглянути, не потрібно навіть реєструватися в компанії. Чим менше комісійні збори, тим краще.

Нерідко відсоток комісії залежить від розміру капіталу: брокери мотивують трейдерів вкладати великі суми. Відразу потрапляти на вудку не треба, краще починати торгувати на невеликі гроші, нехай навіть з більш високим відсотком.

Порада 4. Зверніть увагу на торгівельні умови, пропоновані брокером

Це найважливіший момент. На жаль, щоб правильно зрозуміти, де торгівельні умови краще, потрібно пройти навчання азам трейдингу, інакше ви просто не зрозумієте, що до чого.

В торгівельні умови входить безліч показників, не будемо перераховувати їх всі. Як говорить професійний трейдер і експерт Олександр Елдер, брокерських фірм дуже багато, тому потрібно завжди шукати найбільш вигідних компаньйонів.

Ряд інших рекомендацій ми давали в статті «Що таке фондовий ринок»   перед вибором брокера прочитайте її і візьміть поради на замітку.

6. Висновок

Фондовий ринок – широке поле для діяльності з колосальними можливостями. Якщо розібратися в його функціонуванні і навчитися торгувати, можна забути про роботу за наймом і низькій зарплаті.

Якщо ви приймете рішення стати трейдером, зробіть ключовим правилом своєї торгової філософії наступне висловлювання Чингісхана: «Витримка – зворотна сторона стрімкості».

Якщо Вам сподобався матеріал, будь ласка, оцініть його і висловіть свою думку в коментарях. Вдалої торгівлі, стабільного профіту!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Інвестиції » Що таке фондова біржа — покрокова інструкція для успішної торгівлі на фондовій біржі для чайників + огляд ТОП-5 брокерських компаній