Довірче управління активами — 7 основних етапів управління оборотними та позаоборотними активами + огляд ТОП-5 керуючих компаній

Як вибрати компанію для управління оборотними та позаоборотними активами? Які бувають види довірчого управління активами? У чому нюанси політики управління грошовими активами підприємства?

Здрастуйте, шановні читачі! Вас вітає сайт і Максим Алексєєв, фахівець в області управління активами підприємства. Зі статті ви дізнаєтеся, навіщо і кому потрібно віддавати в довірче управління свої активи, і які вигоди обіцяє такий захід.

Ми розповімо, як ефективно управляти нерухомістю, акціями, бізнесом, капіталом і іншим цінним майном і при цьому мати масу вільного часу для життя і відпочинку.

В якості бонусу в кінці статті буде дано короткий огляд надійних російських компаній, яким можна сміливо довіряти свої активи.

Вперед друзі!

Упраленія активами

Зміст
  1. Що таке довірче управління активами і які завдання воно виконує?
  2. Яким буває довірче управління активами   огляд ТОП-5 основних видів
  3. Як здійснюється довірче управління активами — 7 головних етапів
  4. Де замовити довірче управління активами   огляд ТОП-5 компаній з надання послуг
  5. Як вибрати надійну керуючу компанію   практичні поради та рекомендації
  6. Висновок

1. Що таке довірче управління активами і які завдання воно виконує?

Довіра – один з ключових і часто вживаних термінів у взаєминах між людьми. З цим поняттям у кожної людини пов'язані найкращі асоціації. Саме на довірчих засадах кожному хочеться вибудовувати взаємини зі своїм оточенням. Не виняток і фінансова сфера.

Заповзятливі люди, які хочуть заробити на валютних і фондових біржах, воліють передавати управління своїми активами професійним гравцям, мають набагато більше шансів не тільки примножити активи, але і уникнути виникаючих ризиків.

Все, здавалося б, просто. Передаєш активи і чекаєш прибутку. Але ось тут і виникає дилема – кому можна довіряти, а кому ні? Як же убезпечити свої активи? Як не стати жертвою шахраїв? Що таке довірче управління активами і з чим його їдять? Саме на ці та інші запитання ми і відповімо в нашій статті.

Перш ніж перейти до основної теми, розберемося з управлінням активами як загальним поняттям.

Управління активами або інвестиційний менеджмент – це професійний управлінський процес, спрямований на отримання прибутку шляхом проведення різного роду операцій з активами.

Основні поняття управління активами підприємства:

  • управління позаоборотними активами спрямоване на створення, відновлення або придбання нематеріальних активів та здійснення фінансових інвестицій;
  • управління оборотними активами   комплекс заходів, здійснюваний з метою збільшення коштів, а також якісної зміни структури активів для найбільш раціонального використання виробничо-господарської діяльності підприємства.

Довірчим управлінням активами займаються професійні учасники ринку. Вони від свого імені інвестують активи у будь-які проекти та інструменти з метою отримання прибутку. Ця прибуток за підсумками звітного періоду перераховується на ваш рахунок.

Що таке довірче управління активами

Детальніше про довірчому управлінні   в оглядовій статті на нашому порталі.

2. Яким буває довірче управління активами   огляд ТОП-5 основних видів

Тепер розглянемо основні види довірчого управління.

Вид 1. Довірче управління капіталом

Клієнт передає грошові кошти довіреній керуючому, який, діючи самостійно або за попереднім погодженням зі своїм клієнтом, інвестує кошти в різні проекти і таким чином отримує прибуток.

Для довідки

Найбільш поширена форма таких відносин   пайові інвестиційні фонди (ПІФ). Суть цих фондів полягає в тому, що всі кошти інвесторів об'єднуються під керівництвом одного керуючого і вкладаються у різні фінансові інструменти.

Більше інформації — у статті «Довірче управління грішми».

Вигляд 2. Довірче управління цінними паперами

Клієнт передає свої цінні папери   акції, облігації, векселі   довіреній керуючому, який проводить різні спекулятивні операції з ними.

На сайті є докладний матеріал про управління цінними паперами.

3 Вид. Довірче управління бізнесом

Цей вид також отримав широке поширення з причини того, що багато власників з різних причин воліють передавати свій бізнес в руки довірчих керуючих.

Ідеальний варіант для тих, хто володіє бізнесом, але не розбирається в його особливостях, або для тих, у кого немає часу і бажання вести справи самостійно.

Вид 4. Довірче управління нерухомістю

Керування в даному випадку полягає в передачі управителю власної житлової або комерційної нерухомості для подальшого отримання прибутку від її оренди.

Така послуга дуже зручна, так як агентство зазвичай бере на себе відповідальність за підтримання будинку в належному стані, оплату комунальних послуг і виконання інших необхідних заходів.

Читайте докладний матеріал про довірче управління нерухомістю.

Вигляд 5. Довірче управління на Форекс

За своєю суттю цей вид ідентичний управління грошима, з тією лише особливістю, що керуючому трейдеру у дилінговому центрі передається рахунок, з якого здійснюються торгові операції на ринку Форекс.

У таблиці види та їх особливості представлені більш наочно:

Вид управління Особливості
1 Довірче управління капіталом Найбільш популярна форма управління приватним капіталом   Піфи
2 Цінними паперами Акції і облігації   самий ліквідний і перспективний товар на ринку цінних паперів
3 Бізнесом Підходить для тих, хто не має досвіду, часу або бажання самостійно управляти бізнесом
4 Нерухомістю Популярний варіант для власників закордонної нерухомості
5 На біржі Форекс Перспективний і доступний для всіх спосіб інвестування коштів

3. Як здійснюється довірче управління активами — 7 головних етапів

Розвиток розглянутого нами фінансового механізму дозволяє не тільки великим компаніям, але і фізичним особам передавати вільні грошові кошти в довірче управління і отримувати прибуток з мінімальними ризиками.

Щоб більш детально розібратися в усіх аспектах довірчого управління, зупинимося на головних етапах цього процесу.

Етап 1. Вибір керуючої компанії

За цілком очевидним причин вибір керуючої компанії без перебільшення можна назвати найбільш важливим питанням, яке повинен ставити розсудлива людина, бажаючий заробити на фондовому ринку.

При виборі фінансового партнера звертайте уваги на досвід роботи на ринку, відгуки реальних клієнтів компанії, репутацію фірми в ділових колах.

Етап 2. Підготовка документів

У ході підготовки документів визначається інвестиційні цілі клієнта і його профіль. Далі складається інвестиційна декларація, яка відповідає побажань і переваг клієнта. У документі вказується список об'єктів довірчого управління та структура портфеля активів.

Етап 3. Оплата послуг

Послуги компанії сплачуються згідно з договором, який зазвичай укладається на рік. Керуючі беруть з клієнта або заздалегідь визначений відсоток з прибутку, або, що зустрічається рідше, фіксовану суму за свої послуги.

Етап 4. Укладення договору

Договір довірчого управління – це основоположний документ, на підставі якого регулюються відносини між інвестором (клієнтом) та керуючим (керуючою компанією). У документі чітко вказуються напрямки інвестування та розмір очікуваного доходу.

Укладаючи договір, слід уважно перечитувати всі його пункти. А ще краще   показати його професійному юристу або спеціалісту з фінансових питань.

Етап 5. Формулювання початкового плану

Необхідно чітко сформулювати початковий план інвестування. Як вже говорилося вище, в договорі обов'язково зазначаються напрями інвестування і бажаний прибуток. Крім того, вибираються конкретні інструменти формування інвестиційного портфеля.

Етап 6. Реалізація плану

На цьому етапі важливим є постійний моніторинг ринків та інвестиційного портфеля, а також його перегляд в залежності від зміни ринкових умов. Успіх реалізації початкового плану залежить від професіоналізму та досвіду керуючої компанії.

Етап 7. Оцінка результату

На заключному етапі проводиться системний аналіз виконаної роботи, визначаються успішні напрями і виявляються прорахунки. Формулюються також напрямки подальшої діяльності.

Оцінка результату

Якщо ви остаточно визначилися і прийняли рішення заробляти на фондових ринках, ніколи не слід забувати про можливі ризики. Щоб не втратити пильність у бурхливому вирі подій і нескінченному потоці інформації, вам потрібна своєчасна юридична консультація.

Вашими вірними друзями та надійними помічниками стануть співробітники компанії Правовед.ги. На просторах порталу ви можете отримати вичерпні відповіді онлайн на всі ваші правові питання, а також отримати необхідний для роботи документ.

На сайті задіяні тільки кваліфіковані фахівці в різних областях права. Постійно в онлайні знаходиться 700 юристів. Загальна кількість професіоналів, що працюють через сайт   близько 16 тисяч. При бажанні ви можете знайти через цей ресурс спеціаліста з свого міста.

На велику частину питань співробітники відповідають безкоштовно. Крім того, на сайті є величезний архів, в якому, можливо, вже є рішення, що вас цікавить проблеми. Скористатися правовою підтримкою можна в будь-який зручний час   Правознавець.ру працює в цілодобовому режимі.

Правознавець телефони

 

4. Де замовити довірче управління активами   огляд ТОП-5 компаній з надання послуг

Представляємо Вашій увазі огляд найбільш авторитетних компаній, що надають послуги з довірчого управління активів.

1) Церіх

ЦеріхКомпанія заснована в 1993 році. Головна мета організації   сприяти приватним і корпоративним інвесторам у досягненні якісно нового рівня ефективності біржових операцій. Компанія домагається цієї мети завдяки своєму досвіду і застосування на практиці передових інформаційних і торговельних технологій.

Керівництво компанії вважає своїми основними принципами:

  • відкритість;
  • технологічність;
  • орієнтацію на потреби клієнта.

2) Сбербанк Управління активами

Ощадбанк управління активамиОдна з найстаріших і найбільших керуючих компаній країни, яка стояла біля витоків індустрії управління активами. Досвід роботи на ринку управління активами — 20 років. Фірма пропонує тільки якісні продукти і новітні інвестиційні технології. Всі портфельні керуючі компанії, які працюють під наглядом Ощадбанку, мають досвід роботи більше 10 років і високу кваліфікацію.

Загальний обсяг активів становить $6,6 млрд станом на 31 жовтня 2016 р. Для надання інвестиційних послуг задіяно 24 фонду. На даний момент кількість приватних клієнтів компанії, які передали свої активи в управління професіоналам, перевищує 67 000 чоловік.

3) Альпарі

АльпаріКомпанія «Альпарі» була заснована в 1995 р. Сьогодні це один з провідних брендів в країні, що спеціалізуються на наданні послуг довірчого управління активами на ринку Forex. Альпарі   брокер №1 в за версією агентства «Інтерфакс». Має 3 міжнародні ліцензії, що підтверджують надійність і професійний статус фірми.

Принципи роботи компанії засновані на впровадженні передових технологій. Клієнтами «Альпарі» зараз стали вже більше мільйона чоловік. Для лояльних і нових клієнтів передбачені численні пільги і бонуси.

4) РІКОМ

РікомКомпанія надає брокерські послуги з 1994 року. Це одна з найстаріших фірм в країні. У числі переваг   суто професійний підхід до справи, курс на новітні інформаційні технології. Компанія щорічно займає провідні місця на Московській біржі за величиною коефіцієнта емісійних цінних паперів депонентів, прийнятих на обслуговування.

До її складу входять:

  • ТОВ "Керуюча компанія «Ріком-Траст»;
  • ТОВ «Ріком-консалтинг»;
  • ЗАТ "Інвестиційна компанія «Ріком-Траст».

5) Фінам

ФінамНайбільша інвестиційна компанія і ведучий в країні роздрібний брокер. Працює на ринку з 1994 року. Спеціалізується на наданні інвестиційних банківських і трейдерських послуг, довірчого управління. Діє на міжнародному та внутрішньому фінансових ринках.

АТ «ФІНАМ» перша в країні компанія,що отримала ліцензію форекс-диллера. Займає провідні місця в російському рейтингу найбільших брокерських компаній за версією «РБК Рейтинг». Пропонує клієнтам рекордні для РФ 18% прибутку навіть при пасивній стратегії інвестування.

5. Як вибрати надійну керуючу компанію   практичні поради та рекомендації

Спробуємо розібратися, на що слід звернути увагу при виборі керуючої компанії. Нижче наведено кілька порад, які, як ми сподіваємося, допоможуть вам зробити правильний вибір, отримати максимальний прибуток і мінімізувати ризики.

Порада 1. Переконайтеся в тому, що компанія має великий досвід роботи на ринку

В першу чергу необхідно зібрати інформацію про засновників керуючої компанії, чия позитивна репутація однозначно позитивно позначиться на успішній роботі.

Як вибрати керуючу компанію

Передаючи свої активи в довірче управління компанії, що входить до складу великого інвестиційного холдингу ви можете розраховувати на те, що ваші ризики зведені до мінімуму.

Причин для цього декілька:

  • компанія має можливості залучати для свого розвитку додаткові ресурси засновників;
  • компанія отримує доступ до аналітичним можливостям свого засновника;
  • компанія буде дотримуватися ділової етики своїх авторитетних засновників, і дорожити їхньою репутацією.

Порада 2 . Вивчіть рейтинг компанії та інформацію, розміщену на сайті

Як правило, компанія, що має високий рейтинг, не відмовить собі в задоволенні похвалитися своїми успіхами на своєму інформаційному порталі. Тому проблем з доступом до цієї інформації не буде. Тим не менш, щоб мати повну картину, слід вивчити рейтинг компанії і на сторонніх незалежних сайтах.

Порада 3. Ознайомтеся з відгуками клієнтів

Цей аспект не менш важливий, так як допоможе вам створити свою власну думку про цікавить вас компанії.

Приклад

З практики соціологічних досліджень відомо, що про позитивний досвід чоловік ділиться враженнями з двома або трьома співрозмовниками, про негативний — як мінімум з десятьма. Тому слід очікувати, що якщо хтось зіткнувся з проблемами при роботі з компанією, він однозначно захоче розповісти про це на просторах мережі.

Порада 4. Не женіться за економією

Один розумний чоловік сказав: я не настільки багатий, щоб купувати дешеві речі.

Саме цими словами і слід керуватися при виборі керуючої компанії. Послуги авторитетної організації будуть коштувати недешево, але в кінцевому підсумку принесуть вам більше прибутку, ніж фірми-одноденки, за копійчаний відсоток обіцяють золоті гори.

Рекомендуємо до перегляду коротке відео про довірче управління.

6. Висновок

Підводячи підсумок, хочеться відзначити, що довірче управління активами – це перспективний напрямок, яке з часом буде тільки вдосконалюватися. Сподіваємося, що наша інформація допоможе читачам зорієнтуватися на фінансовому ринку і в подальшому отримувати тільки позитивні емоції від роботи на ньому.

Бажаємо успіхів у будь-яких фінансових починаннях! Будемо вдячні за оцінки і коментарі до статті.


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Бізнес для підприємців » Довірче управління активами — 7 основних етапів управління оборотними та позаоборотними активами + огляд ТОП-5 керуючих компаній