Довірче управління цінними паперами – 5 кроків як передати цінні папери в управління + огляд ТОП-5 компаній з надання послуг

У чому особливості довірчого управління на ринку цінних паперів? Хто здійснює діяльність з довірчого управління цінними паперами? Як відбувається передача цінних паперів в управління?

Журнал та Максим Алексєєв вітають своїх читачів!

У цій статті розглянемо чергову тему — довірче управління цінними паперами. Уявіть собі таку ситуацію — у вас з'явилися гроші, які ви хочете помістити в акції або облігації для отримання пасивного доходу. Ви не фінансист, не економіст і не розбираєтеся в цінних паперах.

Кращий варіант у такий ситуації   передати управління активами професійної компанії. Про те, як це зробити і які переваги дає довірче управління, ви дізнаєтесь, коли прочитаєте цю статтю до кінця.

Отже, почнемо!

Довірче управління цінними паперами

1. Що таке довірче управління цінними паперами?

Джефрі Сильверман як-то красномовно сказав, що по своїй суті торгівля цінними паперами   важкий шлях до легкого життя! Як же пройти цей шлях і досягти заповітної мети? Чи варто взагалі ризикувати і вплутуватися у вир фінансового ринку? Розберемося з основними поняттями.

Отже, згідно з чинним у нашій країні законодавством, під довірчим управлінням цінними паперами розуміється процес передачі цих активів на встановлений термін від клієнта (вверителя) керуючому (керуючої компанії).

Про те, що таке довірче управління читайте спеціальний матеріал на нашому порталі.

В конкретному випадку об'єктами довірчого управління цінними паперами виступають акції, облігації або інші аналогічні активи.

Форми діяльності по довірчому управлінню цінними паперами:

  • повне управління (управитель діє самостійно в межах договору з наступним повідомленням клієнта):
  • управління за погодженням (управитель письмово погоджує кожну свою дію з клієнтом);
  • управління за наказом (управитель діє тільки за розпорядженням клієнта).

Практикується управління у формах угод купівлі-продажу цінних паперів, пред'явленням їх до погашення, розміщенням або іншим способом, що не суперечить законодавству. Якими б повноваженнями не наділено керуючий і при всіх формах довірчого управління цінними паперами, їх власником завжди залишається клієнт.

2. Які цінні папери можна передавати в довірче управління – 4 основних виду

Поняття цінний папір розглядається як з юридичної, так і з економічної точки зору. В якості юридичної категорії під цінними паперами розуміється титул конкретних майнових прав, а також рухоме майно.

Цінні папери як економічне поняття розглядаються в якості права на певну частку від загальної власності (капіталу) та прибуток, яку вона приносить.

Розглянемо основні види цінних паперів, переданих у довірче управління.

1 Вид. Акції ЗАТ і ВАТ

Під акцією як економічною категорією розуміють цінний папір, що закріплює право її власника на отримання певної частки прибутку, участь в управлінні товариством і отримання частини майна товариства після того, як його ліквідували.

Вигляд 2. Облігації підприємств

У загальному поданні під облігацією розуміється цінний папір, яка випущена з метою отримання позики і є по своїй суті документально оформленої гарантією повернення отриманих коштів.

Особливості облігацій підприємства:

  • розміщуються тільки після повної сплати статутного капіталу;
  • підтверджують зобов'язання, прийняті на себе підприємством, але не дають право на участь в управлінні ним;
  • не допускається їх розміщення з метою формування чи поповнення статутного капіталу;
  • не допускається покривати збитки шляхом їх реалізації і при цьому зараховувати доходи від цієї операції, оформляючи їх як результат виробничо-господарської діяльності.

Вигляд 3. Муніципальні облігації

Цінні папери, що випускаються регіональними владами у вигляді позики, гарантом якого виступає муніципальна власність. Муніципальні облігації випускаються з метою залучення коштів на фінансування різного роду проектів місцевого значення.

Особливість таких паперів у тому, що вони в більшості випадків звільнені від сплати як місцевих, так і загальнодержавних податків.

Вигляд 4. Державні облігації

Емісійні цінні папери, що випускаються офіційними урядовими органами з метою залучення коштів для успішної реалізації соціальних і суспільних програм державного значення.

Державні облігації

Нерідко уряд випускає і реалізує облігації для покриття дефіциту бюджету. Розміщуються цінні папери на первинному ринку шляхом аукціонного продажу або організації підписки. Державні облігації гарантують власнику виплату своїй номінальній вартості, а також отримання регулярного доходу.

Для довідки:

Урядові (державні) облігації займають істотну частину ринку цінних паперів розвинутих країн. Лідирує в цьому плані є Німеччина, де частка таких цінних паперів становить понад 70% фондового ринку. Значними показниками характеризуються ринки Японії і Франції – близько 60% і 35% відповідно.

Види цінних паперів і право власності, які вони відображають:

Вид права Цінні папери
1 Право на землю Іпотечні облігації, заставні
2 Право на нерухомість Іпотечні облігації заставні, приватизаційні чеки, житлові сертифікати
3 Право на частку в майновому комплексі Акції
4 Право на продукцію Коносаменти, різного роду складські свідоцтва

Про те, як здійснюється управління активами, на сайті є докладна стаття.

3. Як передавати цінні папери в довірче управління – 5 простих кроків

Перш ніж перейти до процесу передачі цінних паперів в довірче управління, розберемося з можливою стратегією. Тут важливо чітко усвідомити, що ймовірність отримання максимально можливого прибутку неминуче призведе до збільшення ступеня виникаючих ризиків.

В залежності від уподобань клієнт може вибирати поведінкову стратегію від агресивної до помірної. На основі прийнято рішення буде сформований інвестиційний портфель і складена відповідна декларація.

Вивчимо основні етапи передачі цінних паперів в довірче управління.

Крок 1. Готуємо цінні папери

На цьому етапі необхідно чітко визначитися з переліком цінних паперів, переданих у довірче управління, та підготувати відповідну документацію.

Крок 2. Оцінюємо вартість паперів

У працює достатньо компаній, які надають послуги з незалежної оцінки вартості цінних паперів. Зберіть інформацію про найбільш компетентних організаціях і зробіть правильний вибір.

Крок 3. Вибираємо керуючу компанію

Краще всього довірити свої цінні папери авторитетної компанії, яка вже відмінно зарекомендувала себе на ринку і має схвальні відгуки клієнтів. Звичайно, ніхто не заборонить вам зробити ставку на «новачка» без досвіду і репутації, але і гарантії збереження майна, не кажучи вже про отримання прибутку, будуть в цьому випадку мінімальні.

Крок 4. Оплачуємо послугу

Укладаючи договір довірчого управління, обговорюйте варіант, коли управитель отримує свій гонорар виходячи з певного відсотка від прибутку, який він отримає. Якщо його послуги будуть оплачуватися фіксовано, не дивлячись на результат діяльності, то і мотивація керуючого істотно знизиться.

Крок 5. Укладаємо договір

Ключовий етап процесу передачі цінних паперів в довірче управління. Договір довірчого управління – основний документ, що відображає всі аспекти діяльності сторін, їх зобов'язання і відповідальність.

Як видно з наведеного вище огляду процес передачі цінних паперів в довірче управління досить складний, вимагає вдумливого підходу і знань чинного законодавства. Без грамотного юридичного супроводу тут не обійтися.

Представляємо вашій увазі юридичний портал Правовед.ги, який забезпечить вам професійну правову підтримку. Чому варто зупинити свій вибір саме на цьому сайті?

Основні аргументи:

  • Правознавець.ua   унікальний для нашої країни правовий портал, для роботи в якому залучаються тільки фахівці найвищої кваліфікації у всіх можливих галузях права;
  • цілодобово на сайті працює в режимі онлайн понад 700 фахівців;
  • загальна кількість юристів, які залучаються для роботи через Правовед.ги перевищує 16 тисяч;
  • користувачам і потенційним клієнтам надана можливість використовувати багатющий архів правових документів.

Скористатися правовою підтримкою на Правознавець.ру можна за телефонами, вказаними на картинці нижче.

Правознавець телефони

Примітно, що заробити на операціях з цінними паперами бажають не тільки великі гравці, але і звичайні люди. Їх бажання підігрівають і численні приклади того, як люди, що успішно вклали свої заощадження в цінні папери, за короткий термін багато разів збільшували свій стан.

Приклад

Москвич Дмитро Морозов спочатку скептично ставився до фондового ринку . Тим не менш, в кінці 2014 року, в умовах кризи, він почав шукати шляхи для отримання додаткового заробітку.

Ставку зробив на акції публічних акціонерних товариств — «Казаньоргсинтез», «Полюс» і «Северсталь». Не маючи достатнього досвіду роботи на фондовому ринку, Дмитро звернувся за допомогою в керуючу компанію.

протягом року вартість акцій змінювалася несуттєво, а влітку їх котирування різко пішли вгору. У цей період керуючий приймає рішення про реалізацію активів, що багаторазово збільшує статки Дмитра.

Приклад Дмитра вельми показовий. Він, будучи людиною грамотним, розумів, що під впливом умов, що склалися в той період, вартість придбаних ним акцій збільшиться, але саме грамотні дії керуючого дозволили швидко відреагувати на різкі зміни на ринку і отримати максимально можливий прибуток.

Як видно з прикладу, власний досвід та інтуїція в поєднанні з компетентним підходом до справи довірчого керуючого – це і є ключ до успіху в справі заробітку на фондових ринках.

4. Хто пропонує прибуткове довірче управління цінними паперами – огляд ТОП-5 компаній

Довірче управління цінними паперами на ринку як вид діяльності постійно вдосконалюється та набуває все нові і нові форми. Пов'язано це насамперед із зростанням самого фондового ринку країни і постійно зростаючим інтересом до нього потенційних інвесторів.

За останніми оприлюдненими в нашій країні статистичними даними, прибуток, що отримується за результатами довірчого управління цінними паперами, перевищує доходи власників депозитних банківських вкладів.

Пропонуємо огляд російських компаній, що надають послуги з довірчого управління цінними паперами.

1) Керуюча компанія «БКС»

БКС КККеруюча компанія «БКС» — це структурний підрозділ групи російських компаній. Компанія спеціалізується на наданні повного спектру фінансових послуг. Робота ведеться як з великими корпораціями, так і з фізичними особами.

Діяльність з довірчого управління цінними паперами«БКС» веде з 2000 року. Розроблені власні стратегії довірчого управління, що задовольняють запити будь-якого клієнта.

2) Банк «Центрокредіт»

Банк Банк «Центрокредіт» заснований у 1989 році як акціонерне товариство, що робить його одним з найстаріший подібних організацій країни. Позиціонує себе як універсальний клієнтський банк з інвестиційною спрямованістю. Працює як з індивідуальними, так і з корпоративними клієнтами.

У сфері довірчого управління гарантує своїм клієнтам вирішення повного спектру інвестиційних завдань, а також збереження та стабільний приріст капіталу. Особливий інтерес викликає можливість оперативного вилучення активів без штрафів і пені.

3) «Ощадбанк»

ОщадбанкБанк заснований у царській ще в далекому 1841 році і є одним з найбільш авторитетних фінансових установ у країні. Послугами банку користується понад 70% населення. Має представництва у всіх регіонах країни. Саме тому рекламний слоган «Завжди поруч!» більш ніж виправданий.

На фондовому ринку керівники банку визнані одними з кращих. «Сбербанк» має найширшу інформаційною базою і значними фінансовими резервами, що робить його надійним і вигідним партнером.

4) АТ «ФІНАМ»

ФінамАТ «ФІНАМ» — один з визнаних лідерів на ринку брокерських послуг. Представники компанії працюють практично у всіх регіонах країни. За висновком авторитетного агентства «Експерт РА» (RAEX), рейтинг надійності «ФІНАМ» у своїй класифікації оцінений на рівні А++, як виключно надійний.

Послуги довірчого управління має як індивідуальним, так і корпоративним клієнтам. На щорічному конкурсі «Еліта фінансового ринку» компанія нагороджена в найпрестижнішій номінації -"Компанія року".

5) АТ ІК «ЦЕРІХ Кепітал Менеджмент»

ЦеріхІнвестиційна компанія утворена в 1996 році. Одна з найстаріших і авторитетних інвестиційних компаній. За 20 років роботи «ЦЕРІХ» встиг завоювати авторитет на ринку брокерських послуг, так і довірчого управління. Регулюється Центральним Банком Російської Федерації.

Компанія надає повний спектр фінансових і супутніх юридичних послуг як індивідуальним, так і корпоративним клієнтам. За даними, щорічно надаються національним рейтинговим агентством, кредитний рейтинг АТ ІК «Церіх Кепітал Менеджмент» оцінюється як дуже високий (АА).

Компанія пропонує ряд стандартних стратегій довірчого управління, різних по прибутковості та ступеня ризику. Якщо клієнту з будь-яких причин жодна з них не підходить, то експерти готові розробити персональний інвестиційний портфель.

Компанія має розгалужену мережу партнерів по всій країні. Таким чином, потенційний клієнт має можливість скористатися послугами компанії у будь-якому регіоні .

Керівництво АТ ІК «Церіх Кепітал Менеджмент» основною метою своєї роботи вважає досягнення принципово нового якісного рівня проведення операцій на фондовій біржі. Головні принципи роботи   відкритість, технологічність, орієнтованість на задоволення потреб і побажань клієнта.

5. Як вибрати хорошого довірчого керуючого – корисні поради для новачків

Щоб не помилитися з вибором керуючої компанії, слідуйте нашим експертним радам.

Порада 1. Вибирайте відому компанію

Позитивна репутація   головна цінність в діловому світі, адже втратити її дуже легко, а заробляється вона роками титанічної праці. Звідси висновок – чим більшим авторитетом користується компанія на ринку, тим більша ймовірність збереження та примноження ваших цінних паперів.

Як вибрати довірчого керуючого

Якщо організація нова, зверніть увагу на її засновників. Профільні структурні підрозділи великих фінансових корпорацій мають ряд істотних переваг.

Вони мають доступ до аналітичних ресурсів своїх засновників і спираються на їх фінансові резерви. Таким компаніям можна сміливо довіряти управління своїх активів.

Порада 2. Аналізуйте показники прибутковості компанії

Не пошкодуйте часу на вивчення показників прибутковості компанії. Як правило, вся необхідна інформація міститься на мережевому ресурсі вас цікавить організації. Щоб зібрати «повне досьє», перегляньте сайти незалежних джерел, різного роду рейтингових та аналітичних агентств.

Повірте, зібрана інформація не коштує витраченого часу. Приділивши увагу цьому питанню, ви зможете сформувати об'єктивну думку про компанії і прийняти правильне рішення. Ні що так не характеризує успіхи будь-якої справи, як доходи, які воно приносить.

Порада 3. Вивчайте відгуки клієнтів

Вивчіть думку клієнтів, які раніше вже користувалися послугами компанії. Якщо мали місце випадки несумлінного ставлення або які-небудь інші проблемні моменти, люди нверняка захочуть цим поділитися.

Розпитайте своїх друзів і знайомих. Можливо, вони порекомендують вам надійну керуючу компанію, послугами якої вони коли-небудь користувалися і залишилися задоволені.

Пропоную подивитися корисне відео по темі «Фондовий ринок і довірче управління».

6. Висновок

Підбиваючи підсумки, хочеться сказати, що довірче управління цінними паперами – це динамічно розвивається і дуже перспективний напрямок комерційної діяльності. А надійний і професійний довірчий керуючий – це гарантований прибуток та захист від ризиків.

Ми бажаємо вам успішної роботи на фондовому ринку. Будемо раді, якщо ви залишите свої коментарі та поділіться реальними історіями по темі публікації. До нових зустрічей!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Гроші » Довірче управління цінними паперами – 5 кроків як передати цінні папери в управління + огляд ТОП-5 компаній з надання послуг