Довірче управління майном – покрокова інструкція як укласти договір довірчого управління + огляд ТОП-5 компаній з надання послуг

Що таке довірче управління майном підопічного? Як укласти договір довірчого управління спадковим майном? Як відбувається передача майна в довірче управління?

Здрастуйте, шановні читачі! Вас вітає сайт і один з його експертів   Максим Алексєєв.

Сьогодні ми поговоримо про довірче управління майном.

Стаття буде корисна всім, хто не бажає або не має часу займатися своїм майном самостійно і хоче передати управління їм у руки професіоналів, а також тим, хто цікавиться актуальними правовими і фінансовими питаннями.

Отже, почнемо!

Довірче управління майном

Зміст
  1. Що таке довірче управління майном та для чого воно потрібне?
  2. Які бувають види довірчого управління майном – 4 основних види
  3. Як передавати майно в довірче управління – покрокова інструкція для новачків
  4. Хто пропонує кращі умови співпраці – ТОП 5 компаній з надання послуг
  5. Як уникнути помилок при передачі майна в довірче управління   практичні поради та рекомендації
  6. Якщо управитель надає неякісні послуги – професійна допомога у вирішенні спірних питань
  7. Висновок

1. Що таке довірче управління майном та для чого воно потрібне?

Французький письменник Люк де Вовенарг, як-то красномовно сказав, що в старості, коли людина втрачає красу і всі свої дарування, замінити їх зможуть тільки накопичені за довгі роки добре ім'я і майно.

Як зберегти добре ім'я, кожна людина визначиться самостійно, виходячи зі своїх власних життєвих установок і принципів, а ось про те, як не тільки зберегти, але і примножити своє майно, ми і поговоримо в нашій статті.

Існує два основних шляхи, якими можна піти, розпоряджаючись своїм майном. Перший, самий очевидний – управляти майном самостійно. Варіант непоганий, але пов'язані з ним супутні проблеми і ризики роблять його вельми сумнівним заняттям.

Другий варіант – передача майна в довірче управління. Розберемося з цим терміном, а також з основними процесами управління більш детально.

Довірче управління майном – це процес передачі майна (об'єктів нерухомості, діючих підприємств, цінних паперів і інших активів) на договірній основі однією стороною (засновником і власником власності) іншій стороні (довірчому керуючому), яка зобов'язується здійснювати довірче управління у відповідності з прийнятими на себе зобов'язаннями.

Можливо наявність третьої сторони   вигодонабувача, особи, яка отримує прибуток (або її частина) від управління майном згідно з договором.

Варто відзначити, що довірче управління майном зовсім не означає передачу прав власності на нього. Однак довірчий керуючий, діючи в інтересах свого клієнта, має право розпоряджатися довіреним йому майном на власний розсуд.

Дії керуючого обмежуються як умовами чинного договору, так і положень інших нормативних документів, що регламентують діяльність у цій сфері.

Більш детально про управління можна дізнатися в оглядовій статті на нашому порталі.

2. Які бувають види довірчого управління майном – 4 основних виду

Розглянемо основні види довірчого управління.

1 Вид. Управління спадковими активами

Для початку зазначимо, що таке управління здійснюється під нотаріальним контролем, а основною метою договору виступає захист інтересів вигодонабувачів.

Управління спадковими активами

Спадкова власність передається в управління за описом (акту прийому-передачі), складання якої дозволяє повністю контролювати діяльність керуючого.

У таблиці розглянуто переваги та недоліки цього виду управління:

Переваги (+) Недоліки (  )
1 Управління здійснюється компетентними фахівцями Існує певний ризик нерівномірного розподілу доходів
2 Процес здійснення угод прозорий і контролюємо Досить складно відстежити рух грошових коштів
3 Доступний усі фінансові інструменти та інвестиційні стратегії Відносно низька відповідальність управителя
4 Немає необхідності вести управління самостійно Витрати на оплату послуг керуючої компанії

Вигляд 2. Управління державним майном

Як випливає з назви, цей вид управління передбачає, що безпосередніми учасниками процесу стають державні органи, які і передають сторонній керуючої компанії державне майно.

Важливий момент: державне майно володіє особливим статусом, тому керуюча компанія досить обмежена у виборі інвестиційних інструментів, що дозволяють отримати прибуток.

Вигляд 3. Управління муніципальним майном

Вид управління, який за своєю суттю є формою експлуатації муніципальної власності, тимчасово передається виключно на договірній основі керуючої компанії.

Муніципальна власність – це майно, яке використовується місцевими органами влади для вирішення управлінських завдань регіонального рівня.

Обов'язкова умова отримання права на довірче управління мунициапальными об'єктами   відкриття окремого розрахункового рахунку та ведення відокремленого балансу.

Вигляд 4. Управління майном підопічного

Сторонами процесу в даному випадку виступають: орган опіки та піклування і обраний ним довірчий керуючий.

Особливість в тому, що договору з них підлягають обов'язковій державній реєстрації та містять у собі умови, які передбачають отримання прибутку без ризику втрати або псування майна.

2. Як передавати майно в довірче управління – покрокова інструкція для новачків

Щоб передати майно в управління максимально грамотно і безпечно, дотримуйтесь покроковому керівництву.

Крок 1. Вибір керуючої компанії

Вибираючи компанію, зверніть увагу на досвід її роботи у сфері довірчого управління, відгуки людей, які скористалися її послугами, репутацію в ділових колах.

Крок 2. Обговорюємо умови співпраці

В ході обговорення умов співпраці в першу чергу детально сформулюйте план інвестування. Далі визначте використовуються фінансові інструменти. Детально обговоріть питання відповідальності сторін та імовірності ризиків.

Крок 3. Готуємо пакет документів

Підготовка і подальше оформлення документів довірчого управління – це, по суті, самий ключове питання всього процесу. Тому якщо ви не юрист, який спеціалізується саме в цій сфері, то найкраще рішення – допомогу компетентних експертів. Обов'язково знадобляться документи, що підтверджують право власності, технічні папери на об'єкти, які передаються в управління.

Крок 4. Оплачуємо послуги

Виплата винагороди здійснюється згідно з умовами, зазначеними у договорі довірчого управління. Це може бути фіксована сума гонорару або комісійні від прибутку.

Крок 5. Укладаємо договір

Договір – це юридичний документ, в якому визначаються права та обов'язки клієнта і керуючої (управляючої компанії). Тому від того, як буде складений цей документ, вишикується і вся наступна ланцюжок взаємовідносин між сторонами.

Збереження майна – це питання, до якого варто віднестися максимально серйозно. В іншому випадку втрата «всього нажитого непосильною працею» стане лише питанням часу. Тому не варто експериментувати і набиратися досвіду шляхом власних помилок.

Рекомендуємо відмінний юридичний портал Правовед.ги, з яким співпрацюють лише фахівці, які мають вищу юридичну освіту в різних областях права. Зв'язатися з юристами можна з допомогою чату або за телефонами, вказаними нижче.

Правознавець телефони

Наведемо основні причини, по яким слід зупинити свій вибір саме на Правознавець:

  • постійно в режимі реального часу працює понад 700 фахівців;
  • загальна кількість юристів, залучених для роботи на сайті – 16 тисяч;
  • до послуг потенційних клієнтів представлена унікальна можливість – підібрати спеціаліста з вашого регіону;
  • відповідь на переважну більшість питань можна отримати абсолютно безкоштовно;
  • на сайті підібраний багатющий архівний матеріал.

Ресурс Правознавець.ру працює у форматі 24/7   отримати допомогу ви можете в будь-який час.

4. Хто пропонує кращі умови співпраці – ТОП 5 компаній з надання послуг

Для читачів, яким колись самостійно знаиматься вибором керуючої компанії, ми підготували огляд кращих у своїй справі фірм.

1) Фінансова група «РІКОМ»

Ріком«РІКОМ» успішно працює на ринку брокерських послуг з 1994 року. До складу групи входять компанії, що надають послуги в самих різних сферах управління. «РІКОМ» авторитетний гравець Московської біржі, на якій вважається визнаним лідером за обсягом прийнятих на обслуговування емісійних цінних паперів.

Основоположні принципи компанії:

  1. Керівництво «РІКОМ» принципово відмовилося від укрупнення компанії, воліючи залишатися «фінансовим бутіком», де кожному клієнту надано комфортні умови співпраці.
  2. «РІКОМ» завжди прагнути до пошуку нових шляхів розвитку. Вже з 2012 року компанія надає брокерські послуги, використовуючи необмежені можливості фінансових майданчиків США та Китаю.
  3. Особлива увага приділяється розвитку IT-супроводження діяльності. Фахівцями компанії розроблена власна торгова програма і версія особистого кабінету для мобільних пристроїв.

2) Марум

MaroomСервіс комплексного обслуговування оренди нерухомості, переважно квартир. Позиціонує себе як консьєрж-сервіс, а також консультативний центр, який надає юридичні послуги у сфері нерухомості. У списку переваг   прозорість взаємин з клієнтом, курс на фінансове благополуччя замовників, використання в роботі новейщих управлінських і супутніх технологій.

3) IPT-Group

IPT-GroupКомпанія успішно надає послуги на ринку довірчого управління з 2005 року. За більш ніж двадцятирічну історію освоєні практично всі напрямки – від юридичного супроводу діяльності до оцінки вартості активів. Компанія IPT-Group — один з найбільш авторитетних гравців на ринку. Пропонує своїм клієнтами всі види послуг від приватного до комплексного вирішення проблем управління бізнесом.

4) Закрите акціонерне товариство «КРАУС-М»

Краус-МКомпанія успішно працює на ринку довірчого управління нерухомістю з 2001 року. Крім того, пропонує весь перелік послуг з технічної експлуатації інженерного обладнання будь-якої складності та господарського обслуговування будинків і споруд різного призначення.

Компанія закрила весь спектр можливих послуг, що надаються в рамках довірчого управління нерухомістю. Тому потенційним клієнтам немає необхідності вирішувати будь-які проблеми, що виникають у сторонньої організації.

5) Керуюча компанія «Артеко»

АртэкоПрацює на російському ринку нерухомості з 2003 року. Надає послуги з довірчого управління нерухомістю, технічної експлуатації будівель і споруд, будівництва. Компанія постійно удосконалює свій професійний рівень і намагається максимально відповідати вимогам стрімко мінливого ринку нерухомості.

Про те, що таке довірче управління нерухомістю, читайте докладний матеріал.

5. Як уникнути помилок при передачі майна в довірче управління   практичні поради та рекомендації

Експертні поради допоможуть вам уникнути найпоширеніших помилок, що виникають при передачі майна в довірче управління.

Порада 1. Чітко пропишіть права та обов'язки управителя у договорі

Особливість довірчого управління як процесу в тому, що управитель отримує право розпоряджатися майном клієнта, по суті, як і своїм власним.

Як передати майно в довірче управління

Звідси і висновок, що чим більш ясно і однозначно будуть прописані права і відповідальність керуючого, тим легше буде здійснювати контроль, а в разі необхідності захищати свої права в суді.

Приклад

В одному з судів Москви розглядалося питання притягнення керівника до відповідальності за майно громадянки Кленовской Е. І., яку було втрачено в результаті некомпетентних дій.

Адвокат позивача, керуючись положеннями нормативних документів РФ, вимагав відшкодування шкоди, так як відповідач не виявив належну дбайливість про майно свого клієнта. У ході розгляду справи суд в першу чергу взяв до уваги інвестиційні декларації, які додавалися до договору довірчого управління.

У зазначеному документі були чітко вказані неналежні об'єкти інвестування, а також визначено ступінь ризику, яка була прийнятна для клієнта. Дії керуючого йшли врозріз з положеннями інвестиційної декларації, що було грубим порушенням договору. Вина відповідача була доведена, позов задоволено в повному обсязі.

Як видно з прикладу, чітко прописані права та обов'язки сторін дозволили потерпілій стороні успішно відстояти свої права.

Порада 2. Розробіть механізм контролю за діями довірчого керуючого

Механізм контролю спочатку закладається в договорі, який укладається на термін до 5 років. Далі слід дотримуватися прийнятого раніше домовленостям.

Порада 3. Уважно вибирайте компанію з надання послуг

Перш за все, необхідно зібрати всю можливу інформацію про компанії. Звернути увагу на авторитет її засновників, вивчити досвід роботи на ринку. Далі ознайомитися з реальними відгуками клієнтів, думка яких і допоможе зробити остаточний вибір.

6. Якщо управитель надає неякісні послуги – професійна допомога у вирішенні спірних питань

Так уже влаштований світ, що як би відповідально ви не підходили до вирішення будь-яких проблемних питань, ризик виникнення неприємних ситуацій, нехай і мінімальний, завжди залишається. Не виняток і сфера довірчого управління.

Положення про відповідальність довірчого керуючого регламентовані статтею 1022 ЦК РФ. У статті вказано, що довірчий керуючий несе відповідальність у випадку, якщо він не виявив належної дбайливості про інтереси вигодонабувача.

Будь-які моменти, які стосуються правових аспектів управління, слід прояснити заздалегідь. В цьому вам допоможуть фахівці сайту Правознавець, про який ми вже згадували вище. Основні достоїнства цього ресурсу   професіоналізм учасників, низькі ціни, доступність в отриманні кваліфікованих правових послуг.

Щоб не бути потерпілою стороною в спірних ситуаціях, вам потрібно юридичний супровід на всіх етапах співпраці з управляючою компанією. Найкраще рішення – це юридичний портал Правознавець.

У випадках, коли керуючий відмовляється добровільно визнавати факт неякісного надання послуг, вихід залишається тільки один   судовий розгляд. Фахівці порталу Правознавець допоможуть у вирішенні будь-яких юридичних питань, в тому числі стануть вашими представниками в суді.

Як відомо, нервові клітини не відновлюються: так само важко відновити і майно, втрачене в результаті дій недбайливого управителя. Не ризикуйте ні власним здоров'ям, ні майном. Зверніться за консультаціями або правовою підтримкою до фахівців сайту Правознавець.ру і спокійно насолоджуватися життям.

Рекомендуємо до перегляду відео про діяльність компанії.

7. Висновок

Шановні читачі, вашій увазі була представлена стаття, яка, як ми дуже сподіваємося, допомогла вам розібратися, що являє собою довірче управління майном та які його особливості.

Бажаємо вам успіхів і процвітання! Будемо раді, якщо оцініть статтю і залишите свої коментарі зауваження.


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Гроші » Довірче управління майном – покрокова інструкція як укласти договір довірчого управління + огляд ТОП-5 компаній з надання послуг