Стів Джобс – коротка біографія, досягнення, історія успіху + фільми і книги про Стіва Джобса, цитати

Чим знаменитий Стів Джобс? Яка його біографія? Про що розповідається в біографічному фільмі «Стів Джобс» та в однойменній книзі?

Здравствуйте, шановні читачі онлайн-журналу ! З вами Едуард і Дмитро.

Наша стаття присвячена людині, ім'я якого вже перетворилася на легенду. Це Стів Джобс – американський підприємець, піонер IT-технологій, засновник найбільшої на планеті корпорації Apple.

Отже, почнемо!

Стів Джобс - біографія і головні проекти

1. Хто такий Стів Джобс – біографія, офіційні дані Вікіпедії, історія успіху

Стівен Пол Джобс (Steven Paul Jobs)   обдарований бізнесмен, винахідник, трудоголік і людина, на багато років вперед поставив напрямок розвитку сучасних цифрових технологій.

Він дивився на світ по-своєму і завжди керувався незламними ідеалами, які допомагали йому досягати фантастичних успіхів.

Як талановитий інженер і першопроходець ери IT-технологій він зробив одразу кілька революцій в різних сферах нашого життя. Завдяки Стіву Джобсу світ став досконалішим, гармонійніше і зручніше.

Стів Джобс на заході

Його досягнення різноманітні і численні:

  • він заснував компанію Apple, яка згодом стала мега-корпорацією і найдорожчою компанією в світі;
  • створив персональні комп'ютери в тому вигляді, в якому ми ними користуємося сьогодні;
  • удосконалив графічний інтерфейс і управління комп'ютерними пристроями;
  • приймав безпосередню участь у створенні «айпадів», «айподу» (цифрових музичних плеєрів нового покоління) і «айфонів»;
  • заснував студію анімаційних фільмів нового покоління Pixar, яка в даний час виробляє мультфільми для компанії «Disney».

Про всіх цих проектах ми обов'язково розповімо у відповідних розділах цієї статті, однак почнемо по порядку – з біографії цієї унікальної людини.

Біографія Стіва Джобса

Рік народження нашого героя – 1955. Місце – Сан-Франциско, Каліфорнія. Біологічні батьки Джобса (сирієць і німкеня за походженням) відмовилися від сина через тиждень після його появи на світ. Дитина була усиновлена подружжям з міста Маунтін-В'ю, які дали йому своє прізвище.

Прийомний батько Стіва був автомеханіком за професією: він ремонтував старі машини і намагався прищепити своєму синові любов до механіки. Стіва заняття в гаражі не надихали, але саме через ремонт автомобілів він познайомився з основами електроніки.

Заняття в школі теж не особливо подобалися Стівену, що позначалося на його поведінці. Лише одна вчителька з прізвища Хілл помітила у хлопця неабиякі здібності; весь викладацький склад вважав його пустуном і неробою.

Стів Джобс молодий

Міс Хілл вдалося стимулювати тягу Стіва до знань хабарами у вигляді солодощів і грошей. Незабаром процес навчання так залучив Джобса, що він став прагнути до утворення сам, без додаткового заохочення.

Підсумок: блискуче здані іспити, які дозволили хлопчику перейти з 4-го класу одразу у сьомий.

Перший персональний комп'ютер (примітивний за теперішніх часів програмований калькулятор) Стів Джобс побачив у науково-дослідному клубі компанії Hewlett-Packard, куди його запрошував сусід – інженер.

Тринадцятирічний підліток став учасником гуртка винахідників: його першим проектом став цифровий частотомір, зацікавив самого засновника компанії HP – Білла Хьюлетта.

Захоплення того часу були не чужі молодому винахіднику – він спілкувався з хіпі, слухав Боба Ділана і «Бітлз» і навіть вживав ЛСД, з-за чого мав конфлікти з батьком.

Незабаром у нього з'явився старший товариш – Стів Возняк, який другом на все життя і багато в чому визначив долю юного генія.

Першим спільним проектом цієї пари стало пристрій, назване Blue Box («Синя коробка»), що дозволяє зламувати телефонні коди і здійснювати безкоштовні телефонні дзвінки по всьому світу.

Стів Возняк - партнер Стіва Джобса

Джобс запропонував організувати масове виробництво і продаж цих пристроїв, а Возняк удосконалив і спростив схему винаходу.

Ця історія заклала принципи багаторічного співробітництва двох геніїв: Возняк винаходить якусь революційну штуку, а Джобс визначає її ринковий потенціал і займається реалізацією.

Подальші етапи великого шляху: коледж, робота в Atari – компанії, що займається розробкою комп'ютерних ігор, поїздка в Індію в пошуках просвітління (модне молодіжне захоплення тих років).

І нарешті, революційна подія, що сталася в 1976 році – створення Стівом Возняком за ініціативою Джобса персонального комп'ютера.

Модель виявилась настільки вдалою, що друзі вирішили приступити до її серійного виробництва. Так народилася компанія Apple (Яблуко), якій вдавалося протягом 10 років утримувати провідні позиції на ринку комп'ютерних технологій.

У 1985 році «батьки-засновники» покинули материнську корпорацію і зайнялися іншими проектами. Герой нашої статті створив компанію NeXT, що займається апаратним забезпеченням, ще пізніше став одним із засновників студії анімації Pixar (ще одного революційного проекту).

У 1996 році Джобс повернувся в Apple, продав студії «Піксар» компанії «Дісней», але залишився в раді директорів. У 2001 Джобс представив публіці першу модель плеєра iPod – пристрій мав фантастичний успіх на ринку і багаторазово збільшило доходи корпорації.

У 2004 Джобс зробив публічну заяву про проблеми зі здоров'ям – у нього була діагностована пухлина підшлункової залози. Протягом 7 років йому вдавалося з перемінним успіхом боротися з хворобою, але в жовтні 2011 життя геніального підприємця та IT-революціонера обірвалася.

2. Головні проекти Стіва Джобса – ТОП-5 найбільш відомих винаходів

Автором багатьох розробок, приписуваних Джобсу, був Стівен Возняк. Проте вважається, що саме Джобс був натхненником геніального інженера і тією людиною, який доводив його сирі і незакінчені винаходу «до розуму».

Саме за такою схемою працювали компаньйони, створюючи в 1976 новий ринок персональних комп'ютерів. Возняк втілював у реальність технічні задумки, Джобс адаптував їх до продажу, працюючи маркетологом і керівником компанії.

Проект 1. Apple

Дебютна модель персонального комп'ютера нового покоління була названа Apple I: за рік вдалося продати 200 пристроїв за ціною $666,66. Для 76 року кількість цілком пристойне, але продажі «Apple II» перевершили цей результат в десятки разів.

Засновник компанії Apple Computers

Поява серйозних інвесторів зробило нову фірму одноосібним лідером на комп'ютерному ринку. Таке становище тривало до середини 80-х: обидва Стівена (Возняк і Джобс) до цього часу стали мільйонерами.

Цікавий факт: програмне забезпечення для комп'ютерів Apple розроблялося ще однією компанією, що стала згодом лідером цифрового всесвіту – Microsoft. Дітище Білла Гейтса було створено на півроку пізніше «Еппл».

Проект 2. Macintosh

«Макінтош»   лінійка персональних комп'ютерів, розроблених компанією Apple. Їх випуск став можливим завдяки контракту між Apple і Xerox.

Практично весь знайомий нам сучасний інтерфейс (вікна, віртуальні кнопки, керовані натисканням клавіші «мишки») виникло саме завдяки цьому комерційному угоди.

Комп'ютер Макінтош

Можна сказати, що Macintosh (Mac) став першим персональним комп'ютерним пристроєм в сучасному розумінні. Перший апарат даної лінійки був випущений в 1984 році.

Комп'ютерна миша стала основним робочим інструментом. До цього управління всіма машинними процесами відбувалося за допомогою набираються на клавіатурі команд.

Робота на комп'ютері вимагала знання мов програмування і інших спеціальних навичок: тепер пристроєм міг управляти будь-яка людина незалежно від освіти.

Стів Джобс кожне своє пристрій створював максимально зручним для людей і Mac не був винятком.

Стів Джобс зі своїми першими комп'ютерами

На той момент на планеті не існувало навіть найближчих аналогів комп'ютерів «Макінтош», порівнянних з ними по технологічним можливостям. Майже відразу після виходу першої машини серії виробництво Apple було припинено.

Проект 3. NeXT Computer

Над створенням комп'ютерів новітнього покоління Джобс приступив після відходу з Apple в середині 80-х. Перша партія нових пристроїв надійшла в продаж у 1989 році.

Вартість комп'ютерів була досить висока ($6 500), тому машини поставлялися тільки в провідні вузи США обмеженим тиражем.

Комп'ютер next

Незабаром попит на комп'ютери «Некст» став повсюдним, і модифіковані версії надійшли в роздрібний продаж.

Цікавий факт

ДО ОС, яка називалася NeXTSTEP, додавалися: оксфордський словник, тезаурус, комплект творів Шекспіра. Ці цифрові доповнення були своєрідними провісниками сучасних електронних книг.

У 1990 вийшло друге покоління комп'ютерів, доповнене мультимедійною системою комунікацій. Інновація відкривала безмежні можливості спілкування між власниками пристроїв і дозволяло обмінюватися графічної, текстової аудіо-інформацією.

Проект 4. iPod iPad і iPhone

В кінці 90-х в компанії Apple, куди повернувся Ставши Джобс, намітився певний застій. Поштовх до розвитку прийшов з несподіваного боку: величезною популярністю стала користуватися прикладна новинка компанії – плеєр iPod для відтворення цифрової музики.

Переваги нового пристрою були дійсно вражаючими:

  • естетичний і стильний дизайн;
  • зручне управління і інтерфейс;
  • синхронізація з iTunes – медіаплеєром для відтворення музики і фільмів в режимі онлайн.

Перші плеєри вийшли в 2001 році і відразу стали хітом продажів. Комерційний успіх значно покращив фінансове становище компанії, що дозволило зайнятися подальшими розробками.

Iphone ipod ipad

У 2007 році Джобс представив публіці ще одну новинку – смартфон, що працює на базі ОС IOS. Новий апарат називався iPhone і представляв собою модифіковану комунікаційне пристрій – поєднання телефону, медіаплеєра і персонального комп'ютера.

Журнал «Тайм» оголосив «айфон» винаходом року. За наступні 5 років було реалізовано понад 250 млн. оригінальних екземплярів iPhone по всьому світу, що принесло прибуток корпорації в $150 млрд.

У 2010 році компанія Apple випустила iPad   цифровий планшет, який був покликаний замінити ноутбуки та персональні комп'ютери.

Новий пристрій насамперед було призначене для зручного користування Інтернетом, а з-за своїх великих розмірів, ніж телефон або айфон, Айпад став дуже популярний, особливо серед поціновувачів інших продуктів компанії Apple і її батька засновника   Стіва Джобса.

Це винахід також стало успішним і нова мода на інтернет-планшети була підхоплена іншими компаніями   виробниками цифрових пристроїв.

Більше мільйона переглядів набрало відео з презентацією першого iPhone на русскоя мовою, якщо ви ще не бачили її, обов'язково подивіться:

Проект 5. Студія Pixar

Один з підрозділів Apple займалося розробкою ПЗ для роботи з графікою і виробництвом короткометражних анімаційних фільмів. Джобс мав намір використовувати можливості робочої станції під назвою Pixar Image для створення програм, які дозволять кожному бажаючому створювати реалістичні тривимірні картинки.

Однак споживач не був зацікавлений в 3D моделюванням, і потужності відділу були направлені в інше русло. Студія зайнялася створенням мультфільмів. Один з них («Олов'яна іграшка») був несподівано номінований на «Оскар». Новий вид комп'ютерної анімації зацікавив студії «Дісней».

Студія Pixar

Знаменита кінокомпанія уклала з «Піксар» договір про співпрацю і виробництві фільму «Історія іграшок»: умови були невигідними для аніматорів, але студія перебувала в той час на межі банкрутства. Фільм приніс студії визнання, славу і багатомільйонні прибутки.

За 15 років існування Pixar випустила десяток кінохітів, номінантів і володарів «Оскар», що стали класикою повнометражної анімації – «В пошуках Немо», «Пригоди Фліка», «Корпорація монстрів», «Тачки», «ВАЛЛ-І».

3. Фільм «Стів Джобс» і книга «Правила Стіва Джобса»– де скачати, почитати, подивитися

Про життя нашого героя режисером Денні Бойлом героя знятий фільм «Стів Джобс», номінований на «Оскар» у 2 категоріях.

Коли ми подивилися його, були в захваті від гри акторів і від самої режисерської роботи.

Дивитися фільм Стів Джобс Імперія спокуси онлайн в хорошій HD) якість:

Про Стіва Джобса написано безліч книг, одна з найбільш ихвестных – «Правила Стіва Джобса» автора Кармін Галло: збори принципів успіху від генія інновацій.

4. Цитати і афоризми Стіва Джобса

найвідоміші вислови та афоризми Джобса:

Комп'ютер — це дивовижний інструмент, з яким я коли-небудь стикався. Це велосипед для нашої свідомості.

Я поважаю поступові перетворення і намагаюся робити щось подібне у своєму житті, але мене завжди приваблювали революційні зміни. Тому що вони важче. Вони емоційно набагато напруженішим. І під час таких змін ти завжди проходиш через період, коли всі говорять тобі, що в тебе нічого не вийде.

Хороша реклама утворює людей, тільки і всього. Неможливо обдурити людей в цьому бізнесі. Продукти говорять самі за себе.

З роками я перестав купувати багато речей просто тому, що вони тепер здаються мені смішними.

Пройдений шлях і є нагорода.

Я не прагну бути привабливим для людей. Моя справа — змушувати їх ставати краще.

5. Висновок

Час підбити підсумки, друзі! Стів Джобс належить до числа тих людей, чиє життя сама по собі – джерело натхнення і безмежної мотивації. Це людина на власному прикладі довів, що революції можуть бути мирними та виконувати їх можна в будь-який час.

З біографії самого винахідника видно, що він пройшов нелегкий шлях, але в той же час змінив світ, подібно видатним вченим і політикам.

Нам залишається користуватися досягненнями генія і намагатися створити щось нове на його прикладі! Будь ласка, оціните нашу статтю і залиште свої коментарі нижче.


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Діловий світ » Стів Джобс – коротка біографія, досягнення, історія успіху + фільми і книги про Стіва Джобса, цитати