Юрист по стягненню боргів — 7 корисних порад як вибрати хорошого адвоката для надання послуг + професійна допомога по стягненню заборгованості

Чим займається адвокат по стягненню заборгованості? Де замовити послуги юриста по стягненню боргів? Як визначити, що юрист за боргами є шахраєм?

Радий вітати вас на сторінках популярного мережевого журналу ! З вами – Денис Кудерин.

Тема цієї статті – юрист по стягненню боргів. Матеріал буде корисний всім, хто хоче повернути борги цивілізованим способом і з великою ймовірністю позитивного результату.

В кінці статті ви знайдете огляд найбільш компетентних юридичних компаній, які спеціалізуються на поверненні боргів.

Юрист по стягненню боргів

Зміст
  1. Хто такий юрист по стягненню боргів і коли можуть знадобитися його послуги?
  2. Чим займається юрист по стягненню боргів – огляд основних функцій
  3. Як вибрати хорошого юриста по стягненню боргів – практичні поради та рекомендації
  4. Професійна юридична допомога при стягненні боргів – огляд ТОП-3 компаній з надання послуг
  5. Який фахівець вам не допоможе – 4 ознаки юриста-шахрая
  6. Висновок

1. Хто такий юрист по стягненню боргів і коли можуть знадобитися його послуги?

Як свідчить статистика, в в боржниках числяться більше 40 млн осіб. При цьому близько 75% всіх позичальників ухиляється від виконання боргових зобов'язань.

Значний відсоток невиплат за кредитами припадає як раз на побутові борги. Це й зрозуміло: у банків є налагоджений механізм впливу на боржників, а у пересічних громадян – немає.

Кожен кредитор викручується як може, намагаючись повернути свої «кровні» – умовляє, загрожує, волає до совісті або дивиться з докором боржника в очі. На жаль, але такі дії рідко призводять до бажаного результату.

На щастя, в цивілізованому суспільстві є інші, більш ефективні способи впливу. Один з них – залучення професійного юриста по стягненню боргів.

Юрист (або адвокат) по стягненню боргів – фахівець, який займається поверненням боргів кредитору, діючи при цьому строго в рамках законності.

Саме суворе відповідність правовим нормам відрізняє юриста від колектора. Ще одна принципова відмінність – діяльність юриста підкріплюється відповідними документами про профільну освіту.

Колектори іноді використовують у своїй роботі методи, що йдуть врозріз із законом (наприклад, погрози, психологічний тиск), адвокати по поверненню боргів – ніколи. Діяльність юриста завжди строго регламентована. Проте його мета – саме повернення грошей, а не винесення судового рішення.

Юрист по поверненню боргів потрібен як пересічним громадянам, так і юридичним особам. Його послуги можуть знадобитися, коли повернути борг самостійно не виходить – боржник уникає контакту з кредитором, відмовляється визнавати передачу грошей, не має можливості повернути борги в строк, оголошує себе банкрутом.

Послуги спеціаліста з повернення боргів численні і різноманітні:

  • консультації з правових питань, пов'язаних із стягненням коштів;
  • правова експертиза документальних доказів боргу (розписок, договорів, угод);
  • допомога в складанні позовних заяв, запитів, клопотань і скарг;
  • представництво інтересів клієнта в суді;
  • оскарження судових рішень;
  • пошук додаткових доказів на користь клієнта.

Ви маєте право вибрати повний юридичний супровід або окремі пункти зі списку послуг. Все залежить від ваших фінансових можливостей і обставин справи.

Приклад

Єгор Смирнов позичив своєму колезі по роботі Волкову 50 000 рублів на 3 місяці. При цьому ніякої розписки не складалося, але при передачі грошей були присутні свідки – ще двоє товаришів по службі.

Через 3 місяці борг не був повернений, а сам Волков заявив, що ніякої розмови про терміни не було. Смирнов вирішив звернутися до адвоката по стягненню боргів.

Фахівець швидко відновив обставини передачі грошей, розшукав свідків і оформив їх свідчення. Цього вистачило, щоб боржник повернув гроші в досудовому порядку.

Крім стягнення суми боргу, професійний юрист домагається повернення відсотків за кредитами, виплати неустойки за прострочення і навіть компенсації судових витрат. Тобто в разі успіху можливий такий варіант, що кредитор не поверне тільки позичені кошти, але й гонорар, виплачений фахівця.

Читайте статтю за суміжній темі «Стягнення боргів».

2. Чим займається юрист по стягненню боргів – огляд основних функцій

Перерахуємо основні функції професійних організацій і приватних юристів по стягненню боргів.

На ділі цих функцій більше, але я вибрав найбільш затребувані.

Функція 1. Аналіз документів і оцінка перспективи справи

Фахівець аналізує наявну документацію, проводить її оцінку, при необхідності залучає професійних експертів.

Паралельно юрист аналізує фінансовий стан боржника, використовуючи відомості з відкритих джерел.

На підставі цих даних юрист оцінює перспективи справи. Якщо повернення боргів можливий тільки з допомогою судового розгляду, юрист відразу попереджає про це клієнта.

Функція 2. Розробка позицій по справі

Фахівець розробляє план дій, з'ясовує позиції по справі, заздалегідь визначає, в якому напрямку він буде рухатися, виходячи з принципу найменших витрат і максимальної ефективності.

Функція 3. Розрахунок суми позовних вимог

Розрахунок необхідний, щоб і представники суду, і відповідач відразу розуміли, про яку суму заборгованості йде мова.

У цей показник входить як основна сума боргу, так і відсотки, що набігли. Якщо в розписці вказано відсоток виплат за прострочення, до підсумковому значенню додають і його.

Функція 4. Підготовка і подача позовної заяви в суд

Професіонал, який взявся за повний юридичний супровід клієнта, сам складає заяву для суду, позивач тільки ставить на документі свій підпис, попередньо, звичайно, ознайомившись із змістом.

Досвідчені юристи не використовують шаблони заяв, оскільки в них відображаються не тільки загальні формулювання і не вказуються конкретні обставини справи.

У грамотно складеному заяві є все, що допоможе уникнути додаткових питань з боку суду та представників відповідача:

  • розрахунки грошових сум;
  • дані про боржника, кредитора і обставин передачі грошей;
  • усі потрібні дати;
  • аргументована прохання до суду розібратися в проблемі;
  • посилання на статті закону та нормативні акти, які були порушені відповідачем;
  • відомості про спроби досудового врегулювання спору та докази цього (копія претензії, яку позивач висилав боржника);
  • перелік документів, що додаються до заяви.

До заяви додаються: квитанція про сплату держмита, довіреність, що підтверджує повноваження представника, копії розписок та інших документів, що доводять факт заборгованості, розрахунок позовної суми.

Більше подробиць про те, як складається позовна заява про стягнення боргів, ви знайдете у відповідній статті на нашому сайті.

Функція 5. Представництво інтересів клієнта в суді першої інстанції

При необхідності юрист виступить представником в суді першої інстанції і буде брати участь у розглядах по справі з боку позивача.

Грамотне представництво в суді і повне ведення справи – захід досить трудомістка і складна. Займатися цим може тільки професіонал з великим досвідом у справах такого роду. Пам'ятайте про це, вибираючи юриста та юридичну компанію.

Оскільки представницькі послуги кваліфікованих юристів, а тим більше адвокатів, коштують дорого, досвідчені люди радять користуватися ними лише в разі, якщо іншого способу виграти справу немає або сума боргу дійсно солідна.

Функція 6. Представництво інтересів клієнта в апеляційному суді

Нерідко у судовій практиці зустрічаються ситуації, коли винесене судом першої інстанції рішення оскаржується відповідачем або позивачем на підставі апеляційної скарги.

У таких випадках проводиться повторний розгляд у справі. Іноді потрібна допомога фахівців і на цьому етапі. Апеляційний судовий процес має свої нюанси та особливості, які добре відомі професіонала і не відомі пересічному громадянину.

Хочете знати, як повернути борг по розписці, читайте спеціальний матеріал нашого журналу.

3. Як вибрати хорошого юриста по стягненню боргів – практичні поради та рекомендації

Вибір досвідченого спеціаліста з повернення боргів – відповідальна процедура. Від якості юридичних послуг прямо залежить, повернете ви назад свої гроші або залишитеся ні з чим.

Якщо ви ніколи не зверталися раніше до професійної правової допомоги або робили це так давно, що забули, які параметри слід враховувати, вам допоможуть наші експертні ради.

Кілька попередніх рекомендацій. Переважна більшість людей, яким потрібен адвокат або юрист, шукають фахівця на просторах Рунета. Це, звичайно, правильно: кожен поважаючий себе фахівець – будь він приватний слюсар сантехнік чи перекладач з французької – сьогодні має сайт.

Однак такий спосіб пошуку має і зворотний бік. Барвиста реклама, випадковість і інші чинники, які не стосуються справи, можуть зіграти фатальну роль. Підсумок – ви вибираєте недосвідченого, некомпетентної, непрофесійної помічника, а то і зовсім шахрая, який візьме ваші гроші і зникне в невідомому напрямку.

Висновок: завжди наполягайте на прямому контакті з юристом. Телефонні дзвінки, відеозв'язок через скайп, особисті зустрічі – все це допоможе вам ближче пізнати людини, з'ясувати його кваліфікацію або хоча б зрозуміти, чи вміє він грамотно висловлювати свої думки і переконливо говорити.

А тепер – практичні поради і рекомендації.

Порада 1. Остерігайтеся юриста, який дає гарантії результату

Представники юридичної спільноти стурбовані – непрофесіоналів і відвертих шарлатанів, що видають себе за експертів, зараз в кілька разів більше, ніж дипломованих юристів.

Ви читаєте: «Юридична компанія. Послуги адвокатів», а насправді під цією випискою діють... недавні ув'язнені. Або просто люди, які прослухали курси юридичної грамотності.

Зазвичай в таких фірмах гарантують 100% результат або посилаються на свої зв'язки в судах і правоохоронних органах. Але будь-які голослівні твердження з боку юристів – ознака непрофесіоналізму.

Як вибрати юриста по стягненню боргів

Не зв'язуйтеся з такими юристами, бо співпраця з ними часто закінчується втратою грошей. Чесний правозахисник ніколи не дасть стовідсоткових гарантій, оскільки знає – рішення суду залежить від безлічі факторів, на які він не в силах вплинути.

Порада 2. Уважно вивчіть сайт юридичної компанії

Персональний сайт юриста або компанії – найважливіший критерій вибору. Фірма-одноденка навряд чи буде витрачати кошти на дорогий ресурс з інтерактивними функціями, зворотним зв'язком, тематичними статтями та іншими необхідними розділами.

І навпаки – солідна компанія завжди піклується про рівень клієнтського сервісу. На таких сайтах зручна навігація, бездоганний функціонал і безліч корисної для користувача інформації.

У таблиці ознаки поганого і хорошого сайту представлені в наочному вигляді:

Критерії порівняння Сайт професійного юриста Сайт некомпетентного спеціаліста або шахрая
1 Кількість сторінок Велику кількість сторінок, розділів і тематичних статей Мізерно мале
2 Зворотний зв'язок Присутній, відповіді даються швидко Відсутній або відповіді даються через кілька годин
3 Безкоштовні консультації за телефонами та онлайн Немає
4 Наявність дозвільних документів, дипломів і сертифікатів Тобто, всі документи представлені докладно і чітко або немає взагалі, Або зображення документів нерозбірливі

Порада 3. Зверніть увагу на спеціалізацію юриста

Юриспруденція – велика сфера. Одній людині не під силу охопити всі напрямки. Чудово, якщо обраний вами адвокат або юрист спеціалізується виключно на повернення боргів і погано, якщо перед вами – «універсал», який береться за будь-які справи.

Порада 4. Ознайомтеся з відгуками клієнтів

Якщо адвокат затребуваний, про нього завжди можна знайти в мережі відгуки – як позитивні, так і негативні. Читайте і ті, і інші – це корисно для об'єктивної оцінки.

Хороший варіант – прийти до юриста за рекомендаціями друзів або знайомих. До речі, «сарафанне радіо» — один з основних джерел припливу клієнтів до приватних адвокатів.

Ще один нюанс – навіть якщо ви звертаєтеся в компанію з бездоганною репутацією, працювати вам доведеться з конкретною людиною, тому перевірка його кваліфікації та досвіду все одно потрібна.

Порада 5. Не женіться за дешевизною

Якісні послуги не бувають дешевими. Ніж «голосніше» ім'я юриста і чим більша його досвід, тим вище його розцінки. І навпаки, за мінімальними тарифами працюють новачки або люди з сумнівною репутацією.

Порада 6. Дізнайтеся про досвід роботи юриста

Теоретичні пізнання і вивчення справ своїх колег не замінять практики. Якщо у юриста немає досвіду ведення справ по стягненню боргів, результат процесу буде непередбачуваним.

Бувають і винятки з цього правила. Іноді клієнти вибирають молодих юристів і не помиляються. Новачки часто відносяться до своїм першим справах з підвищеною відповідальністю, адже їм потрібно заробляти репутацію.

Амбітний випускник профільного вузу, ведучи перше самостійне справу, зробить все, щоб захистити ваші інтереси і виграти процес.

Порада 7. Запитайте у юриста звіти про подібних справах, які були успішні

Добре, коли роботу фахівця можна оцінити «по справах його» – як свіжим, так і більш раннім. Відповідальний і досвідчений юрист завжди демонструє своїм клієнтам портфоліо, яке підтверджує його кваліфікацію.

Про те, як стягнути борги з юридичних осіб, читайте у спеціальній публікації.

4. Професійна юридична допомога при стягненні боргів – огляд ТОП-3 компаній з надання послуг

Немає часу або бажання займатися пошуками юристів самостійно? Не біда – скористайтеся нашими підказками.

Ми підготували огляд трьох компетентних і перевірених компаній, в які можна сміливо звертатися з питань повернення боргів.

1) Правознавець

Правознавець руПроект створювався як сайт віддаленої юридичної допомоги громадянам з усіх правових питань. Призначення сервісу – налагоджувати зв'язок між клієнтами і професійними фахівцями. Будь-який бажаючий отримує через сайт консультаційну чи іншу правову підтримку в режимі онлайн.

Користувачам доступні безкоштовні консультації і платна юридична допомога. Щоб отримати безкоштовний відповідь, досить зайти на сайт і вписати своє питання у відповідне поле. На ресурсі постійно присутні кілька сотень юристів: один з них обов'язково відповість вам протягом 15 хвилин.

Якщо вам потрібна детальніша консультація або допомога у конкретній справі, послуги будуть платними, але при цьому розмір гонорару ви вправі визначити самостійно. Якщо хто-небудь з юристів готовий працювати за запропоновану вами ціну, він зв'язується з вами безпосередньо, і ви обговорюєте з ним умови роботи.

Все з сервісом Правознавець співпрацюють близько 16 000 професійних юристів. Сайт доступний в цілодобовому режимі, працює без перерв і вихідних.

2) АКМ

АКМКомпанія пропонує клієнтам наступні послуги: ефективне стягнення заборгованості без передоплати, повернення боргів у досудовому порядку, представлення інтересів клієнтів у суді, допомога на стадії виконавчого провадження.

«АКМ»   визнаний лідер російського колекторського ринку. Складні випадки та ситуації, які видаються клієнтам безнадійними, не страшать співробітників компанії. Якщо ви не знаєте, як повернути борг без розписки або хочете прискорити процес повернення коштів на стадії виконання судового рішення – звертайтеся в «АКМ».

3) Центр правового обслуговування

Центр правового обслуговуванняРік заснування компанії – 1998. Всі співробітники відділу по стягненню заборгованостей мають відповідну спеціалізацію і досвід в справах такого роду. Головні принципи компанії – робота на результат, уважне ставлення до побажань кожного клієнта.

Фірма має досвід взаємодії з державними організаціями. Пріоритетний напрямок у справах щодо повернення коштів – досудове врегулювання спорів.

5. Який фахівець вам не допоможе – 4 ознаки юриста-шахрая

Як зрозуміти, що чоловік, якого ви вибрали – не дипломований юрист, а навпаки – шахрай?

Є ознаки, за якими такого діяча легко відрізнити.

Ознака 1. При консультації юрист йде від конкретних питань і дає узагальнені відповіді без посилань на статті закону

Щоб зрозуміти рівень юриста, задавайте йому питання – не соромтеся. Краще підготувати їх заздалегідь, вивчивши відповідну інформацію.

Який фахівець вам не допоможе

Якщо фахівець на попередній консультації ухиляється від відповідей або відповідає розпливчасто, погоджується з вами в усьому, але при цьому не посилається ні на які статті законодавства – перед вами або недобросовісний працівник, або зовсім людина без юридичної освіти.

В обох випадках вам потрібно встати, ввічливо попрощатися і піти від цього горе-колектора як можна швидше.

Ознака 2. Юрист не пропонує свій план дій по врегулюванню проблеми

Юрист вислуховує вашу проблему, киває, погоджується і мовчить. Ніякого плану врегулювання спору або попередньої стратегії не розробляє. Напевно, сподівається на натхнення або удачу.

Шукайте іншого партнера, це вам не допоможе.

Ознака 3. Юрист вимагає передоплату без укладення договору

Увімкніть недовірливого покупця, якщо фахівець вимагає від вас оплатити послуги наперед, без договору, повз каси, відразу в руки. Навіть якщо він пропонує ціну менше середньоринкової, але при цьому не поспішає оформити контракт документально, краще відразу присікти подібні спроби.

Приклад

Вже на попередній консультації (по ідеї – безкоштовною) адвокат наполягає на 100% передоплаті нібито для швидкого врегулювання справи «потрібних інстанціях». При цьому оплатити пропонує не через касу, а прямо тут і зараз.

Думаю, немає потреби закінчувати наведений приклад. Клієнту в таких випадках потрібно пошукати юридичної підтримки в іншій конторі.

Ознака 4. Юрист обіцяє 100% позитивний результат навіть без розгляду документів у справі

Про це вже говорилося вище. Юрист б'є себе в груди кулаком, просторікує про перемогу, дає порожні обіцянки, розповідає, що він виграє справи в 100% випадків. Це брехня. Навіть адвокати з світовим ім'ям не мають такої результативності. Хіба що ваш фахівець уклав угоду з дияволом.

Подивіться інформативний ролик, в якому професійний юрист розповідає, як правильно давати гроші в борг.

6. Висновок

Настав час зробити висновки. Якщо ви вичерпали всі методи самостійного повернення заборгованості, але так і не добилися результату, вам потрібен юрист по стягненню боргів. Такий фахівець допоможе повернути гроші цивілізованим і законним способом.

Бажаємо вам успіху у фінансових справах і душевного спокою! Ставте оцінки, пишіть коментарі та зауваження до статті. До нових зустрічей!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Бізнес для підприємців » Юрист по стягненню боргів — 7 корисних порад як вибрати хорошого адвоката для надання послуг + професійна допомога по стягненню заборгованості