Ведення бухгалтерського обліку ІП — покрокова інструкція як організувати бухгалтерію для ІП з нуля + поради як вибрати хорошого бухгалтера

У чому особливості ведення бухгалтерського обліку ІП на УСН? Від чого залежить вартість послуги з ведення бухобліку для ІП? Де замовити ведення бухгалтерії ІП?

Дорогі друзі, я, Алла Просюкова, професійний фінансист, бухгалтер та автор статей, вітаю вас на сторінках онлайн-журналу !

Як зробити так, щоб ведення бухгалтерського обліку ІП не доставляло підприємцю зайвих клопотів і не відволікало від дійсно важливих справ, присвячених розвитку бізнесу?

Вся корисна інформація в моїй статті, в кінці якої я також поділюся професійними секретами вибору хорошого бухгалтера.

Ведення бухгалтерського обліку ІП

Зміст
  1. У чому особливості ведення бухгалтерського обліку ІП?
  2. Які існують способи ведення бухобліку ІП — 3 перевірених способу
  3. Як самостійно організувати ведення бухгалтерського обліку ІП   покрокова інструкція для новачків
  4. Скільки коштують послуги з ведення бухобліку ІП?
  5. Де замовити послуги по веденню бухгалтерського обліку ІП   огляд ТОП-3 компаній з надання послуг
  6. Як вибрати хорошого бухгалтера для ведення ІП — 4 простих ради
  7. Висновок

1. В чому особливості ведення бухгалтерського обліку ІП?

Особи, що створюють свій бізнес у формі ІП, повинні знати деякі особливості організації бухобліку в таких фірмах.

Відразу зазначу, що ІП, які перебувають на спецрежими, дозволено не вести бухгалтерський облік. Замість цього такі компанії повинні складати книгу доходів і витрат (КУДИР), а компанії-вмененщики звільнені і від КУДИР. Вони лише враховують фізичні показники, від яких проводиться розрахунок зарахований податку.

Для таких ІП розширено і перелік способів ведення бухобліку. Бухгалтерський облік може вести не тільки штатний бухгалтер, але і сам підприємець, а також прибуваючий (або віддалений) бухгалтер і аутсорсингова компанія.

Для відображення в обліку доходів і витрат ІП можуть застосовувати касовий метод, тобто відображення в обліку відбувається після фактичного отримання доходу або фактичного здійснення витрат. Використовувати метод нарахування цієї категорії платників податків заборонено.

Намагайтеся максимально акуратно і правильно організувати бухгалтерський облік ІП, так як в разі нарахування штрафів і пені та відсутності фінансової можливості оплатити їх з коштів фірми, вся заборгованість буде погашена за рахунок власних коштів і майна підприємця.

Навіть закриття ІП в податковій не припиняє такі зобов'язання до повного їх погашення.

Пам'ятаєте! ІП на відміну від юридичних осіб за своїми зобов'язаннями відповідає всім майном, що належить йому на правах власності.

2. Які існують способи ведення бухобліку ІП — 3 перевірених способу

Ми вже знаємо, що бухгалтерія для ІП може вестися різними способами.

Пропоную ознайомитися з трьома найбільш поширеними.

Спосіб 1. Самостійне ведення бухобліку

Існує думка, що бухгалтерський облік ІП може вести практично будь-який підприємець самостійно. Згодна з цим лише частково.

Самостійне ведення бухгалтерії виправдано лише в деяких випадках, а саме:

  • індивідуальний підприємець має бухгалтерська освіта;
  • діяльність ІП ведеться на спрощеній «Доходи».

У всіх інших випадках самостійне ведення бухгалтерського обліку ІП має безліч «підводних каменів», незнання яких в кінцевому підсумку може вимагати відновлення бухгалтерського обліку.

Справедливості заради зазначу, що самостійне ведення бухгалтерського обліку ІП має цілий ряд позитивних моментів.

Самостійне ведення бухобліку дозволяє власнику:

  • контролювати бізнес, відстежувати виникають проблеми і при необхідності своєчасно проводити необхідні коригування;
  • підвищити конфіденційність бізнесу:
  • економити на оплаті бухуслуг;
  • бачити справжню картину стану справ в компанії.

Спосіб 2. Передача бухгалтерського обліку на аутсорсинг

Як практик-бухгалтер з багаторічним стажем я вважаю, що будь бухгалтерський облік повинен бути переданий в руки професіоналів. Це дозволить заощадити не тільки гроші, але і нерви.

Замовивши послуги бухгалтера для ІП аутсорсингової фірми, ви отримаєте ряд незаперечних переваг:

  • відповідальність компанії-аутсорсера за якість обліку;
  • власник ІП може зосередитися на бізнесі;
  • не потрібно витрачатися на оснащення робочого місця бухгалтера, придбання спеціальної програми або оплати сервісу.

Спосіб 3. Найм позаштатного бухгалтера

Дуже часто підприємці, намагаючись заощадити на бухуслугах, наймають позаштатного бухгалтера. У цьому випадку важливо знайти професійного фахівця, інакше проблем не уникнути.

Найнявши такого бухгалтера, вам не слід відходити від справ. Розробіть систему контролю, яка дозволить бути в курсі всього, що відбувається у фірмі.

Обов'язково укладайте договір на послуги бухгалтера-позаштатника. В договорі прописати умову збереження виконавцем конфіденційності, визначте рамки професійної відповідальності вашого позаштатника.

Оригінали документів зберігайте у себе, встановіть графік копіювання електронної бази, на якій працює внештатник, для вас. Ці заходи дозволять вам знизити можливі ризики в разі, коли ведення бухгалтерського обліку передано позаштатному бухгалтеру.

3. Як самостійно організувати ведення бухгалтерського обліку ІП   покрокова інструкція для новачків

Щоб бізнес з самого моменту утворення ІП заладився, рекомендую починати з організації бухобліку.

Як це зробити правильно, розповість моя покрокова інструкція.

Крок 1. Робимо попередній розрахунок передбачуваних доходів і витрат бізнесу

Спочатку необхідно скласти список всіх передбачуваних доходів та витрат вашої фірми. Це необхідно, щоб прорахувати, наскільки витратним ваш бізнес, яку частку становлять витрати в доходах вашого ІП.

Величина витрат, втім, як і доходів, відіграватиме не останню роль при виборі системи оподаткування.

Приклад

Моя знайома Лариса з Казані вирішила відкрити власний бізнес   службу таксі. Щоб вибрати правильно систему оподаткування, вона зробила попередній розрахунок (чула від знайомих, що це дуже допомагає) своїх майбутніх доходів і витрат.

Ось що з цього вийшло:

  • передбачувані доходи за рік складуть — 12 млн руб.;
  • витрати всього   4140,6 тис. руб, у тому числі: витрати за рік на оплату праці 2,28 млн руб. (6 працівників), відрахування від фонду оплати праці 20,2% 460,6 тис. руб., інші витрати 1,4 млн руб. (прокат авто, оренда офісу, послуги зв'язку тощо).

Зробивши розрахунок, Лариса приступила до вибору найбільш підходящої системи оподаткування.

Порада! Постарайтеся розпланувати максимально повно всі свої доходи і витрати. Підраховуючи витрати, подумайте, чи всі з них зможуть бути підтверджені коректної первинкою. Це важливо, так як податківці приділяють особливу увагу витратам організацій.

Крок 2. Вибираємо систему оподаткування

Індивідуальний підприємець може вибрати практично будь-яку з прийнятих в РФ систем оподаткування.

Однак найбільш популярні   загальна (ОСН), спрощена (ССО), вмененка (ЕНВД) і патент.

Системи оподаткування

Ось з цих п'яти видів ми і будемо вибирати. Запитаєте, чому з п'яти, коли чорним по білому написано чотири? Та тому, що спрощенка буває 2 видів: «Доходи» і «Доходи   витрати».

Проаналізувавши всі системи, я зібрала їх основні плюси і мінуси в таблиці, ознайомившись з якою, можна приступити до вибору підходящої саме для вашої фірми системи оподаткування.

Приклад

Отже, як ми пам'ятаємо, Лариса розрахувала передбачувані доходи і витрати своєї майбутньої фірми.

Вони склали:

  • Доходи 12 млн руб.;
  • Витрати 4140,6 тис. руб.

В Республіці Татарстан послуги таксі можна надавати на всіх системах, в тому числі на вмененке і патенті, а, отже, підбір системи Лариса буде виробляти також по всіх видах.

Лариса розрахувала всі основні податки, які їй доведеться платити на різних системах і для більшої наочності зібрала їх ось в таку таблицю.

Дані для вибору системи оподаткування:

Загальна система УСН «Доходи» 6% УСН «Доходи   Витрати» 10% ЕНВД Патент
1 Податок на прибуток 20% 1 571 880 720 000 785 940 233 020 120 000
2 ПДВ 18% 1 830 508
3 Разом 3 402 388 720 000 785 940 233 020 120 000

Розрахунки показали, що для служби таксі Ларисі вигідніше вибрати патентну систему, яка набагато дешевше, а крім того, ця система не вимагає подання податкової звітності.

У цьому прикладі я дала вам алгоритм для вибору системи оподаткування. Зрозуміло, результат ваших розрахунків буде іншим і система, що підходить саме вашому бізнесу, теж може виявитися іншою.

При виборі системи оподаткування раджу звернути увагу і на мої загальні рекомендації:

  • якщо витрати вашого ІП по відношенню до доходів менше 60%, тобто бізнес низьковитратний, наприклад, надання послуг, то вам підходить УСН 6%;
  • якщо витрати вашого бізнесу в структурі доходів займають 60% і більше (пам'ятаєте, як моя знайома Лариса планувала свої доходи і витрати) і всі вони можуть бути підтверджені коректними первинними документами, то УСН 15% — це те, що потрібно;
  • якщо вам важко навіть думка про податкової звітності та бухгалтерському обліку, а вид діяльності підходить під патент, то не роздумуючи вибирайте цю систему;
  • якщо ж ваш бізнес з сфери роздрібної торгівлі, то вмененка — це ваше все:
  • загальна система доречна для великих підприємств, наприклад, які займаються виробництвом.

Крок 3. Розбираємося з податковою звітністю обраної системи

Визначившись із системою, слід розібратися з податковою звітністю. Найбільша кількість податків, а значить, і податкової звітності   на загальній системі.

Тут сплачуються: податок на майно і на прибуток, ПДВ, ПДФО, земельний і транспортний податки. І це тільки основні види. Додайте сюди ж ваші розрахунки як роботодавця з Фондами, виходить чимало. По кожному податку та внеску свої вимоги, свій перелік звітності та терміни її подання.

На спрощеній системі з податковою звітністю все просто: декларація здається один раз після закінчення податкового періоду. Крім декларації, спрощенці здають звітність з транспортного та земельного податків, звичайно, при наявності об'єктів оподаткування.

Якщо ІП роботодавець, то додатково складається:

  • звітність з ПДФО;
  • звіти в ПФР і ФСС;
  • відомості про середньооблікової чисельності працівників.

Вмененщики подають декларацію з ЕНВД щоквартально. Якщо є співробітники, земля або транспорт, то необхідно подавати ще і звітність по цих підставах аналогічно спрощенцям.

ІП, який придбав патент, декларацію не здає.

Крок 4. Визначаємося з необхідністю залучення найманих працівників

На початковому етапі слід визначитися, чи є у вашого ІП необхідність у залученні найманих працівників.

Це потрібно для того, щоб:

  • прорахувати передбачувані витрати на персонал;
  • визначитися, чи зможете ви самостійно проводити нарахування зарплати і робити необхідну звітність по цій ділянці бухобліку;
  • організувати робочі місця для співробітників.

Крок 5. Вивчаємо податковий календар обраної системи

Щоб не заплутатися в численних звітах за податками та внесками необхідно скласти податковий календар.

Зробити це не складе труднощів, так як:

  • по-перше, податковий календар можна скачати зі спеціалізованих бухгалтерських сайтів;
  • по-друге, календар можна знайти на сайті податкової служби;
  • -третє, його не складе великої праці зробити самостійно, попередньо, як слід, розібравшись в цьому питанні.

Я пропоную для ознайомлення приклад податкового календаря.

Після того, як ви підібрали або створили свій податковий календар, уважно прочитайте, які числа, які звіти і відомості вам потрібно буде представляти. Нехай він завжди буде під рукою, це допоможе уникнути пропусків важливих дат.

Якщо ви плануйте організувати ведення бухгалтерського обліку ІП у спеціальному онлайн-сервісі, то необхідність у календарі відпадає, так ви приходити від сервісу автоматичне нагадування про термін звітів.

Крок 6. Організовуємо систему підготовки документів для здачі звітності

Перед складанням звітності необхідно провести ряд заходів.

Підготовчі заходи:

  • звірка первинних документів з обліковими даними   звірка буває суцільна і вибіркова, вона виявляє можливі невідповідності й помилки;
  • виправлення всіх виявлених помилок.

Після проведених контрольних заходів приступаємо до заповнення звітних форм.

Готову звітність необхідно переправити в податкову. Для ІП досі звітність можна здавати 2 способами: на паперовому носії та в електронному вигляді.

Якщо зі здачею паперових звітів все зрозуміло, то зі здачею електронної є нюанси.

Податкові звіти по каналах електронного зв'язку відправляти можна 2 способами:

  1. Самостійно, через спеціалізовані онлайн-сервіси. Для цього необхідно сплатити і отримати електронно-цифровий підпис. Як її отримати, дуже детально прописується в інструкціях сервісів.
  2. За допомогою бухгалтерських фірм, що пропонують таку послугу. Зрозуміло, послуга платна. При такому способі ІП надає у фірму всі необхідні відомості для складання звітів і подальшої їх відправки.

Крок 7. Зберігаємо всі документи, що відносяться до бізнесу

Діяльність навіть самого маленького ІП пов'язана з створенням і обробкою різної, в тому числі бухгалтерської та податкової документації. Всі документи мають певні терміни зберігання.

Існує декілька нормативних документів, які регулюють дане питання. Так, наприклад, в ФЗ №402 «Про бухоблік» йдеться про те, що бухотчетность і первинні документи повинні зберігатися не менше 5 років.

Податкові регістри та звітність згідно НК РФ зберігаються не менше 4 років. Відомості про розрахунки з ПФР і ФСС підлягають зберіганню 6 років. Документи за розрахунками з персоналом та кадрова документація на працівників зберігаються 75 років.

ІП повинен організувати належне зберігання документів в спеціально відведеному приміщенні або в спеціалізованій організації з додержанням правил архівної справи.

4. Скільки коштують послуги з ведення бухобліку ІП?

Вартість бухуслуг для ІП залежить від цілого ряду факторів.

Пропоную коротко ознайомитися з ними.

Вид діяльності ІП. Відомо, що індивідуальні підприємці можуть вести свій бізнес практично в будь-якій сфері.

Від чого залежить вартість послуг по веденню бухобліку ІП

Однак трудомісткість робіт, які виконуються бухгалтером, наприклад, у сфері послуг менше, і вони більш однотипні, ніж на виробництві. Звідси і різниця у вартості.

Обсяг первинних документів. Бухгалтерський облік ІП може містити різну кількість госпоперацій, а значить, і обсяг первинки. Чим більше об'єм, тим дорожче послуги.

Приклад прайсу в залежності від кількості оброблюваних первинних операцій наведено в таблиці.

Прайс на бухуслуги в залежності від кількості первинних документів

Кількість оброблюваних документів УСН «Доходи» УСН «Доходи   витрати» ЕНВД ОСНО
1 20 2000 3000 2000 3500
2 21-50 3000 5000 4500 5000
3 51-100 5000 6000 6500 7500
4 понад 100 за домовленістю

5. Де замовити послуги по веденню бухгалтерського обліку ІП   огляд ТОП-3 компаній з надання послуг

Не знаєте, де замовити бухуслуги для свого ІП?

Ознайомтеся з моєю добіркою.

1) Моя справа

Моя справа«Моя справа» — це онлайн-сервіс, що дозволяє російським компаніям вести бухгалтерський облік свого бізнесу як самостійно, так і через штатних бухгалтерів-аутсорсерів.

Інтернет-бухгалтерія «Моя справа» має широкий функціонал, який задовольнить потреби не тільки підприємців, які ведуть облік самостійно, але і професійних бухгалтерів. Бухгалтерія для ІП — це одна з найбільш затребуваних послуг сервісу.

Компанія пропонує своїм клієнтам:

  • ведення бухобліку;
  • звірки з ФНС;
  • автоматичний розрахунок зарплати і зарплатних податків і внесків;
  • формування та відправка звітності в контролюючі органи;
  • безкоштовну підготовку пакету документів для реєстрації ІП або ТОВ;
  • аутсорсинг бухуслуг;
  • кадровий облік;
  • власну довідково-правову систему;
  • шаблони документів.

«Моя справа» надає своїм клієнтам на вибір кілька тарифів на обслуговування.

Тарифи на послуги інтернет-бухгалтерії:

Найменування тарифу Для кого підходить тариф Перелік послуг на даному тарифі Вартість в місяць (крб)
1 Звітність ФНП ІП на УСН або ЕНВД, не мають співробітників Формування та відправка нульової звітності по УСН, звітності по ЕНВД 366
2 3 До 5 співробітників ІП або ТОВ (не більше 5 співробітників), на УСН, ЕНВД, патенті Облік працівників (до 5 осіб), розрахунок податків і внесків, звітність (формування та здача), складський облік, підготовка первинки, виставлення рахунків, експертні консультації 1299
4 Максимальний ІП або ТОВ (до 100 співробітників), на УСН, ЕНВД, патенті, ОСНО Облік по співробітникам (до 100 чоловік), розрахунок податків і внесків, звітність (формування та здача), складський облік, підготовка первинки, виставлення рахунків, експертні консультації від 1599 до 2083

Професійні співробітники готові знайти вихід навіть із самої складної ситуації своїх клієнтів, достатньо лише зателефонувати в компанію за безкоштовним багатоканальним телефоном або задати питання на сайті «Моя справа».

2) Корн Аудит

Корн аудитТОВ «Корн-Аудит»- багатопрофільна російська компанія, яка веде свою діяльність у сфері бухгалтерських, аудиторських, консалтингових та юридичних послуг. Співробітники фірми   висококласні фахівці з великим практичним досвідом роботи в перерахованих областях.

Висока якість, помірні ціни, гнучкі терміни, конфіденційність, увага до деталей — це відмітні особливості «Корн-Аудит». Якість послуг компанії відповідає ISO 9001—2011. Свою професійну відповідальність фірма застрахувала у ВТБ-страхування на 30 млн руб.

Будь-який клієнт може отримати консультацію фахівців ТОВ «Корн-Аудит» не тільки при особистому відвідуванні офісу компанії, але і звернувшись по телефону, скайпу або електронною поштою.

3) ConsultProGroup Arco

ConsultProGroup ArcoЦе бухгалтерська фірма, що пропонує широкий спектр послуг представникам малого та середнього бізнесу.

Основні послуги «КонсалтПрофиГрупп АРКО»:

  • ведення бухгалтерського та податкового обліку;
  • складання і здача звітності;
  • розрахунок зарплати;
  • відновлення бухгалтерського і податкового обліку;
  • кадрове діловодство;
  • оптимізація оподаткування.

Торгівля, громадське харчування, виробництво, турбізнес, ЗЕД, послуги — це сфери, в яких фахівці «КонсалтПрофиГрупп АРКО» надають своїм клієнтам високоякісні бухгалтерські послуги.

6. Як вибрати хорошого бухгалтера для ведення ІП — 4 простих ради

Хороший бухгалтер — це ліки від головного болю власника будь-якого бізнесу.

Як і обіцяла, даю декілька порад з його підбору.

Порада 1. Відбирайте кандидатів з вищою профільною освітою

Підбираючи бухгалтера для свого ІП, звертайте увагу на освіту кандидатів. Віддавайте перевагу фахівцям з профільною вищою освітою.

Знаю, багато хто скаже, що важливий досвід, а не освіта. Але досвід-справа наживна. Тим більше, як показує практика, за ведення бухгалтерського обліку ІП беруться найчастіше початківці бухгалтери, так як вважається, що облік тут простіше, ніж, наприклад, ведення бухгалтерського обліку ТОВ.

Зрозуміло, ні про яке досвіді в цьому випадку говорити не доводиться.

Як вибрати хорошого бухгалтера для ведення ІП

Однак помічено, що фахівці, які мають профільну вищу освіту, навіть при відсутності досвіду роботи за спеціальністю, швидше і легше розбираються з поставленими перед ними завданнями, так як вже мають базові знання з основних фахових дисциплін, вміють працювати з інформацією, робити необхідні розрахунки, складати бухгалтерські проводки.

Порада 2. Зверніть увагу на професійні знання та навички кандидата

Рекомендую обов'язково перевіряти професійні навички кандидата. Для полегшення вашої задачі я підготувала перелік питань, отримавши відповіді на які, ви зможете скласти попередню думку про професіоналізм найманого бухгалтера.

Основні питання кандидату при співбесіді:

  • який досвід роботи у вас в сфері діяльності нашої компанії?
  • скільки і яких компаній було у вас на обслуговування?
  • на яких системах оподаткування може працювати ІП?
  • яку звітність треба складати по кожній із систем оподаткування?
  • потрібно ІП вести які-небудь регістри?
  • якими програмами ви можете скористатися і на якому рівні?
  • які способи складання звітності ви використовуєте у своїй діяльності?
  • які способи законної податкової оптимізації ви знаєте?
  • як часто необхідно проводити звірку з податковою?
  • який порядок і терміни звірки з контрагентами?
  • якщо облік ведеться в електронному вигляді, потрібно роздруковувати первинку і звітність на паперовий носій?
  • що таке інвентаризація і які основні вимоги до її проведення?
  • який порядок і терміни зберігання бухгалтерських документів?

Порада 3. Ознайомтеся з відгуками інших клієнтів

Вибираючи бухгалтера, не полінуйтеся ознайомитися з відгуками про нього. Джерелом у цьому випадку стають, наприклад, спеціалізовані форуми в інтернеті.

Якщо ж ви плануєте бухоблік ІП передати фахівцеві зі свого міста, то попитайте знайомих, можливо, хтось із них вже був клієнтом цього фахівця.

Порада 4. Не намагайтеся заощадити

Віддаючи ведення бухгалтерського обліку ІП на аутсорсинг або підбираючи бухгалтера для свого бізнесу, не економте. Пам'ятайте: скупий платить двічі.

Професійні послуги бухгалтера для ІП не можуть коштувати дешево. Досвідчений фахівець не просто якісно обробляє первинку та складає звітність, він повністю бере на себе всі проблеми клієнта у сфері бухгалтерського і податкового обліку.

Як полегшити ведення бухгалтерського обліку ІП, дивіться у відеоролику.

7. Висновок

Я розповіла вам, дорогі читачі, що включає в себе бухгалтерія для ІП, як правильно організувати ведення бухгалтерського обліку ІП, які способи бухобліку для цієї категорії бізнесменів існують, на що слід звернути увагу при підборі бухгалтера для своєї фірми, щоб не потрапити в халепу.

Сподіваюся, що інформація, викладена у статті, буде вам корисна.

Нехай вас супроводжує удача! Коментарі по темі і відгуки на статтю вітаються!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Бізнес для підприємців » Ведення бухгалтерського обліку ІП — покрокова інструкція як організувати бухгалтерію для ІП з нуля + поради як вибрати хорошого бухгалтера