Арбітражний юрист — покрокова інструкція як вибрати юриста по арбітражним справах + огляд ТОП-5 компаній з вирішення арбітражних спорів

Як працює адвокат по арбітражних спорах? Куди поскаржитися на недобросовісного арбітражного юриста? Як скористатися послугами юрист в арбітражному суді?

Добрий день, шановні читачі бізнес-журналу . З вами Валерій Чемакин   консультант з правових питань.

У цій статті я розповім про те, що таке арбітраж і хто захищає інтереси клієнта в арбітражних судах. Прочитавши статтю, ви дізнаєтеся, для чого потрібен арбітражний юрист.

В кінці статті я зроблю огляд успішних юридичних компаній, юристи яких допоможуть вирішити арбітражний спір професійно і за доступну плату.

Арбітражний юрист

Зміст
  1. Чим займається арбітражний юрист?
  2. Як працює арбітражний юрист — 5 основних етапів
  3. Як скористатися послугами арбітражного юриста   покрокова інструкція для новачків
  4. Де знайти хорошого юриста по арбітражних спорах   огляд ТОП-5 надійних юридичних компаній
  5. Як і куди поскаржитися на недобросовісного адвоката — 4 простих кроки
  6. Висновок

1. Чим займається арбітражний юрист?

Будь-яка фінансова діяльність передбачає ризик виникнення ситуації, коли для вирішення спірних питань доведеться звертатися до суду. Причина проста   фірмам не вдається досягти компромісу з питань виконання договорів, що призводить до конфліктів.

наприклад, коли одна організація має борги перед іншою, а платити їх не збирається, виникає арбітражний спір про стягнення дебіторської заборгованості. При цьому потрібна допомога арбітражного адвоката. У чому його відмінність від простого юриста, ви можете прочитати в тематичній статті на нашому сайті.

Арбітражний суд — це судовий орган, який займається вирішенням спірних ситуацій між юридичними особами та індивідуальними підприємцями.

Арбітражний юрист   спеціаліст з вищою юридичною освітою, що займається захистом прав і законних інтересів підприємців в арбітражному суді.

Послуги юриста по арбітражним справах можуть знадобитися, якщо потрібно:

  • визнати право власності на який-небудь об'єкт;
  • захистити ділову репутацію;
  • провести досудове врегулювання арбітражних спорів;
  • порушити адміністративне провадження щодо контрагента;
  • внести зміни або домогтися розірвання діючого договору;
  • стягнути борги з контрагента;
  • ініціювати і супроводжувати процедуру банкрутства або ліквідації підприємства;
  • довести недійсність договорів.

Ви вже зрозуміли, що юрист по арбітражним справах просто необхідний для будь-якої компанії, активно займається бізнесом?

2. Як працює арбітражний юрист — 5 основних етапів

Для розгляду спорів в арбітражних судах юрист робить безліч юридично значущих дій, які можна описати наступним алгоритмом.

Етап 1. Аналіз матеріалів по справі

В першу чергу фахівець приймає звернення клієнта і уважно розбирається в його проблемі, після чого запитує всі наявні документи — як паперові, так і електронні. Потім юрист робить їх детальний правовий аналіз з метою виявлення перспективи арбітражного спору.

Етап 2. Консультація клієнта

На цьому етапі адвокат консультує клієнта в усній формі, але при необхідності може і у вигляді письмового правового висновку. Він обговорює з довірителем перспективу арбітражного спору, ціну за свої послуги і інші попередні умови співпраці.

Детальніше про термін юридична консультація можна прочитати в спеціальній статті на нашому сайті. Більшість юридичних компаній надають її безкоштовно на початковому етапі, але тільки усно і в загальних рисах.

Етап 3. Перевірка опонента і формування доказової бази

Після того як з адвокатом укладається договір, він проводить детальну процесуальну перевірку опонента. Вона включає щоденний моніторинг і контроль поточного стану його справ, запит бухгалтерських та інших документів, що не становлять комерційну таємницю. На їх підставі формується доказова база, яка допомагає у вирішенні арбітражного спору.

Етап 4. Розробка правової позиції

Коли всі фактичні дані отримано, юрист приступає до розробки попередній стратегії захисту клієнта і виробленні його правової позиції.

Розробка правової позиції

Вона враховує всі докази, які є в обох сторін, а також матеріали судової практики по аналогічних справах.

На цьому ж етапі розробляється тактика ведення судового спору і належна лінія поведінки. Вона залежить від усіх обставин справи: документів, свідчень, інших значущих факторів. При обробці даних враховується правова позиція опонента.

Після цього до суду подається позовна заява, до якої додаються всі необхідні документи, що обгрунтовують правову позицію довірителя.

Клопотання, які арбітражний юрист направляє в суд:

  • на витребування різних документів:
  • на виклик додаткових свідків;
  • на відхилення неприйнятних і підроблених доказів;
  • про компенсацію витрат на судові витрати;
  • про зміну розмірів вимог позову.

Етап 5. Представлення інтересів клієнта в суді

У ході судового засідання адвокат постійно знайомиться з матеріалами справи, вивчає нові докази, щоб скорегувати лінію захисту. Він готується до всіх судових засідань шляхом аналізу судової практики, передбачення дій опонента і підготовки контрзаходів. Важливий момент – підсумкова мова, яка повинна переконати суддю у вашій правоті.

В ході кожного засідання юрист виробляє аудіозапис, що теж допомагає готуватися до наступного етапу. Представництво в суді   самий важливий і відповідальний етап при арбітражному розгляді суперечок.

3. Як скористатися послугами арбітражного юриста   покрокова інструкція для новачків

У тих, хто жодного разу не стикався з судовими розглядами, можуть виникнути труднощі з пошуком представника в арбітражний суд. Пропоную кілька кроків, які полегшать цю процедуру.

Крок 1. Вибираємо кілька кандидатів і проводимо порівняння

В першу чергу запитуємо друзів і знайомих. Можливо вони порекомендують вам юриста, з якими ефективно попрацювали. Якщо немає таких знайомих, переглядаємо сайти юридичних контор і вибираємо ті компанії, які максимально відповідають вашим завданням. При виборі акцентуйте увагу на популярність компанії, її спеціалізацію, відгуки клієнтів.

Відібравши кілька вподобаних компаній, потрібно порівняти їх за такими параметрами:

  • популярність;
  • наявність вузьких спеціалістів в області арбітражу;
  • цінова політика;
  • віддаленість від вашого місця проживання.

зупиняємо Вибір на одній або двох, які задовольняють всім умовам.

Крок 2. Звертаємо увагу на спеціалізацію юриста

Звернувшись в одну з обраних вами фірм, шукайте діалогу з тим юристом, спеціалізація якого найбільш близька до вашої проблеми. Наприклад, якщо вам потрібно організувати процедуру банкрутства компанії, то вибирайте фахівця, який набив руку саме на таких справах.

Послуги юриста вузької спеціалізації, хоча і коштують трохи дорожче, відрізняються високою якістю, так як така людина знає всі підводні камені і процесуальні тонкощі своєї сфери діяльності. Йому не потрібно то і справа звертатися за консультацією до інших спеціалістів. Всі рішення юрист приймає швидко, грамотно і своєчасно.

Крок 3. Перевіряємо ліцензію адвоката

Адвокатська діяльність підлягає ліцензуванню, тому кожен адвокат зобов'язаний на першу вимогу показати свою ліцензію клієнту. Не соромтеся при першій же зустрічі попросити його про це, а краще заздалегідь пошукайте на сайті. На порталі регіональної адвокатської палати ви можете за номером дізнатися деякі відомості про власника ліцензії і переконатися, що перед вами не шахрай.

Крок 4. Записуємося на прийом

Щоб успішно вирішити спір в арбітражному суді, вам потрібно записатися на особистий прийом до кількох юристів на різний час. Обійдіть їх всіх і поговоріть. У більшості юридичних компаній перша консультація дається безкоштовно.

На які нюанси варто звертати увагу при першій розмові з адвокатом:

  • місцезнаходження офісу фірми чи приватного адвоката;
  • зовнішній вигляд та внутрішнє оздоблення приміщення;
  • манера спілкування юриста;
  • його вміння володіти мовленням і переконувати;
  • заводить адвокат розмова про гонорар ще до ознайомлення з ситуацією чи ні.

Офіс юриста повинен знаходитися в жвавому місці, а не в підвалі на задвірках. Розмовляти юристу личить грамотно і красномовно, щоб найкращим чином переконувати суддю у своїй правоті. Недорікуватий фахівець не допоможе вам в арбітражному врегулювання спорів.

Крок 5. Вибираємо адвоката і укладаємо договір

Коли ви остаточно визначитеся з кандидатурою, можна укладати договір на послуги юриста в арбітражному суді. Простежте, щоб у документі були викладені всі дії адвоката і прописана сума оплати за них. Ідеально, якщо буде тарифікуватися фактична робота, а не час, витрачений на її виконання.

Як повинен бути складений договір

У договорі потрібно прописати можливість дострокового розірвання. При цьому мають бути чітко викладені підстави для цього. Інакше можна втратити гроші, але так і не отримати грамотну юридичну послугу. Про суть цього поняття на нашому сайті є окремий матеріал.

Приклад

Фірма «Тонус» в особі директора Кумачева Н.І. уклала договір з адвокатом на вирішення арбітражних спорів за договорами поставки і підряду. Директор підписав стандартний бланк, не вдаючись у подробиці. Виявилося, що договір ніяк не враховував якість надаваних послуг. При цьому адвокат всіляко ухилявся від своїх обов'язків.

зрештою, Кумачев вирішив змінити захисника і звернувся до іншого. Однак повернути не відпрацьовану неробою суму так і не вдалося. У договорі не було пункту про дострокове розірвання контракту і повернення коштів.

4. Де знайти хорошого юриста по арбітражних спорах   огляд ТОП-5 надійних юридичних компаній

Арбітражні спори – дуже складна категорія справ: розібратися в них зможе далеко не кожен адвокат. Я пропоную огляд декількох юридичних компаній, в яких такі фахівці є і найняти їх можна відносно недорого.

1) Правознавець

Правознавець руЦя юридична контора працює у всіх галузях права. З нею співпрацюють вузькі фахівці практично по всіх напрямках, в тому числі і арбітражні юристи. Вони надають свої послуги через інтернет за допомогою порталу Правознавець, функціонал якого повністю адаптований для такої форми роботи. Фірма спочатку створювалася як онлайн сервіс, який допомагає вирішити юридичні питання прямо з дому.

Дистанційно можна отримати консультацію, замовити підготовку документації або правовий висновок. Якщо вам потрібен адвокат в арбітражний суд, то його теж можна знайти через портал і домовитися з ним про особисту зустріч.

Є два варіанти взаємодії з фахівцями: через спеціальну форму зворотного зв'язку, яка є на будь-якій сторінці сайту, або по телефонам. Їх номери є на картинці нижче.

Правознавець телефони

Вирішувати економічні арбітражні суперечки з допомогою компанії Правознавець набагато дешевше, ніж в інших фірмах. Це досягається за рахунок самої структури сайту. На порталі щодня працює понад 700 юристів, бажаючих роздобути клієнта. Конкуренція між фахівцями призводить до зниження тарифів.

Єдина порада — якщо вам потрібна повноцінна правова підтримка, шукайте юриста, який живе у вашому місті. Врахуйте, що будь-який адвокат має право практикувати тільки у своєму суб'єкті.

Послуги, що надаються компанією Правознавець у галузі арбітражу:

Послуга Суть послуги
1 Стягнення Стягненню в судовому порядку підлягають борги компанії перед іншою, а також неустойки, що виникли в результаті невиконання договору
2 Спори Арбітражні суперечки про правомірність дій компаній, дотримання договірних зобов'язань, виконання гарантійних зобов'язань.
3 Скарги Апеляційна, касаційна скарги і наглядова скарги.
4 Визнання Недійсності договорів та інших зобов'язань

Якщо вам потрібні лише консультаційні послуги арбітражних спорах, що можете задати питання прямо на сайті   безкоштовний відповідь ви отримаєте вже через 15 хвилин. Вартість докладної консультації — від 600 рублів, що набагато нижче, ніж в інших компаніях. Відповіді на деякі запитання ви можете знайти на відповідних сторінках сайту Правовед.ги якщо прочитаєте інформацію на них.

2) Діловий фарватер

Діловий фарватерЦя компанія займається захистом бізнесу за різними напрямами. Особливо у них багатий досвід у вирішенні корпоративних арбітражних спорів. За статистикою, юристи компанії виграють 90% справ, що дозволяє клієнтам не тільки отримати свої гроші, але і компенсувати витрати на послуги самих адвокатів. Адже їх оплачує сторона, що програла.

3) Малов і партнери

Малов і партнериЮридична компанія «Малов і партнери» має особливо багатий досвід у вирішенні арбітражних спорів, пов'язаних з банкрутством. Адвокати цієї фірми проведуть всю процедуру так, що витрати для акціонерів будуть мінімальними. У середньому стаж співробітників цієї компанії становить 20 років. Тут можна найняти хорошого корпоративного юриста.

4) Эксплорус

ЭксплорусЮристи цієї компанії надають комплексні послуги з супроводу арбітражних суперечок, навіть міжнародних. Примітно, що первинна консультація та аналіз документів проводяться безкоштовно для всіх клієнтів. Вартість послуг по врегулюванню арбітражних спорів в суді становить 60 тис. рублів, що, погодьтеся, для юридичних осіб не так і багато.

5) Правекс

ПравексМосковська міська колегія адвокатів Правекс надає адвокатів для надання арбітражних послуг. Вони не тільки підготують позовну заяву в арбітражному спорі з додатком всіх документів і захистять інтереси в суді, але і візьмуться за виконавче провадження за судовим рішенням. Звернувшись сюди, ви позбавите себе від всіх турбот.

5. Як і куди поскаржитися на недобросовісного адвоката — 4 простих кроки

Як і в будь-якій іншій сфері, у юриспруденції трапляються недобросовісні люди, навіть серед адвокатів. Що ж робити, коли такий горе-фахівець взявся вирішувати ваші проблеми?

Крок 1. Сформулюйте причину звернення

Якщо у вас виникли претензії до адвоката з приводу виконання ним обов'язків по захисту ваших інтересів, ви можете подати на нього скаргу. В ній потрібно чітко і аргументовано викласти всі ваші претензії, які повинні бути до того ж документально підтверджені. Формулювання виду "взяв багато грошей і півроку нічого не робив" не влаштує адвокатську палату і вашу скаргу відхилять.

Приклад

Валентина Васильєва представляла інтереси компанії Резус в арбітражному спорі за договором постачання. Вона неодноразово порушувала статтю 14 Кодексу професійної етики адвоката, а саме, не повідомляла суд завчасно про свою неявку. З цієї причини чого засідання переносилося. Крім того, після винесення рішення не на користь довірителя, вона не оскаржила вирок, чим порушила ст. 13 того ж кодексу.

У результаті в адвокатську палату була направлена скарга. Виявилося, що у цього адвоката вже було кілька попереджень. Рішенням повноважного органу адвокат Васильєва була позбавлена права займатися адвокатською діяльністю.

Ви можете завантажити зразок скарги на адвоката і переробити під свою ситуацію. Заповнюйте його грамотно, використовуючи посилання на законодавство і наявні у вашому розпорядженні документи. У ради не повинно залишитися сумнівів у тому, що вам не була надана належна юридична допомога. Що це таке – читайте в нашій окремій статті.

Крок 2. Зберіть необхідні документи

Вам треба документально підтвердити, що адвокат нічого корисного не зробив для вирішення арбітражного спору, а вартість його послуг не відповідає виконаній роботі. В якості доказів можуть виступати договори, чеки, квитанції, розписки, рішення судів і навіть висновок правової експертизи, зроблене іншим юристом.

Крок 3. Подайте заяву до Ради Адвокатської Палати

Єдина інстанція, в якій можна знайти управу на недбайливих адвокатів — це Рада Адвокатської Палати. Вам потрібно направити скаргу саме туди. Там перевірять відповідність дій юриста Кодексу професійної етики.

Крок 4. Дочекайтеся рішення Палати

Якщо буде визнано, що адвокат порушив кодекс професійної етики, його притягнуть до дисциплінарної відповідальності, оголосивши зауваження, попередження або позбавивши адвокатського статусу. Після цього через суд можна буде стягнути з нього не відпрацьовану суму гонорару.

Щоб краще розібратися в діяльності арбітражних судів як органів, що вирішують господарські спори, рекомендую подивитися відеоролик.

6. Висновок

Якщо вашій компанії потрібен арбітражний адвокат, постарайтеся знайти кваліфікованого та відповідального фахівця, керуючись викладеними у статті рекомендаціями. Пам'ятайте, що арбітражний спір можна вирішити на свою користь тільки за участю фахівця.

Бажаю успіху в фінансових і правових справах і всього самого найкращого! Прошу оцінити статтю і залишити коментар.


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Бізнес для підприємців » Арбітражний юрист — покрокова інструкція як вибрати юриста по арбітражним справах + огляд ТОП-5 компаній з вирішення арбітражних спорів