Податкові спори в суді — 5 корисних порад з вибору гарного податкового юриста + огляд ТОП-5 компаній з вирішення податкових спорів

Як отримати консультацію податкового адвоката? В чому особливості досудового врегулювання податкових суперечок? Яку роль виконують судові спори в сучасній судовій практиці?

Здравствуйте, шановні читачі. На сторінках бізнес-журналу вас вітає Валерій Чемакин – консультант з правових питань.

У цій статті я розповім про те, як податковий юрист допомагає вирішувати спірні питання.

Якщо ви дочитаєте цю статтю до кінця, я поділюся інформацією про відомих фірмах, де можна найняти недорого податкового адвоката.

Податкові спори

Зміст
  1. Що таке податкові спори
  2. Різновиди податкових спорів   ТОП-3 основних види
  3. Як працює адвокат по податковим суперечкам — 7 основних етапів
  4. Як знайти хорошого податкового юриста   корисні поради та рекомендації
  5. Де знайти адвоката по податковим суперечкам   огляд ТОП-5 компаній з надання юридичних послуг
  6. Висновок

1. Що таке податкові спори

З давніх часів будь-яка держава обкладала своїх громадян різними зборами, які йшли на утримання армії, поліції, уряду, медицини, освіти та інших невиробничих сфер суспільства. Суперечки з податківцями завжди виникали на грунті відсутності взаєморозуміння між платником податку і державою по тим чи іншим питанням.

Податковий спір — це суперечлива ситуація, що виникла між фіскальними органами держави і платником податків. Вона пов'язана з нарахуванням і сплатою податків. За статистикою, найчастіше податкові спори народжуються в результаті перевірки діяльності підприємства або громадянина.

На практиці податкові спори з'являються на ґрунті розбіжностей між посадовими особами державних органів, які проводили перевірку, і платниками податків з приводу правильності тлумачення норм законодавства у нарахуванні зборів і їх розмірів.

Тому для отримання об'єктивного результату громадянам просто необхідна юридична допомога (про суть терміна читайте в нашій спеціальній статті).

З-за чого найчастіше виникають спірні ситуації:

  • несплата тих чи інших податків до бюджету держави;
  • розмір податкових відрахувань;
  • повернення вирахувань та правомірність їх надання;
  • штрафні санкції і пені.

Врегулювання спорів у податковій сфері це можливо як мирним шляхом, так і в суді. У першому випадку потрібно подати відповідну скаргу до вищестоящого органу. Цей порядок переважно через його простоти. Однак набагато частіше доводиться вирішувати конфлікти в арбітражних податкових судах. Це справа непроста із-за складності законодавства і самого процесу в арбітражі.

Щоб відкрити там справа, потрібно написати позовну заяву при дотриманні суворих вимог. До позову треба докласти підтверджують його обґрунтованість документи, оформлені у відповідності зі стандартами. Саме по собі податкове законодавство відрізняється складністю і заплутаністю тлумачення різних норм. Щоб спростити процес, варто скористатися послугами юриста.

2. Різновиди податкових спорів   ТОП-3 основних виду

В юридичній науці існує безліч підходів до класифікації податкових спорів. Найпростіший передбачає поділ на 3 основних виду.

Вид 1. Процедурні податкові спори

Процедурні спори виникають, коли платник податків вважає, що податкові органи допустили ті чи інші порушення процедури перевірки. Всі контрольні та наглядові заходи дуже жорстко регламентовані. Найчастіше податківці порушують ці регламенти, як в частині обґрунтованості своїх дій, так і за термінами.

У таких випадках виявити ці порушення і прийняти дієві захисні заходи допомагає якісна консультація юриста (читайте про неї в нашій тематичної статті). Фахівець підкаже, на які нюанси треба звернути увагу, що дивитися в документах і як оскаржити неправильно оформлені постанови.

Вигляд 2. Суперечки, викликані відмінністю підходів до оцінки певної обставини

Цей вид податкових суперечок зачіпає питання самого факту вчиненого діяння. Розбіжності грунтуються на діаметрально протилежною оцінкою обставин, пов'язаних із сплатою податків. Сюди відноситься неправильне обчислення податкової бази, на яку впливають параметри господарських операцій та види об'єктів оподаткування.

Наприклад, на земельну ділянку під вирощування сільськогосподарських культур застосовуються ставки податку на землю для будівництва виробничих і промислових об'єктів. Така ситуація може виникнути як при вплив людського фактору, так і при збоях в базах даних податкової інспекції.

3 Вид. Спори з юридичних питань

Вони засновані на розбіжностях, що з'явилися між платником податків і державою та пов'язаних з розбіжностями в тлумаченні норм податкового права.

Приклад

Компанія «Олімпік» надала в податковий орган документи, що підтверджують її право на отримання пільг при обчисленні податків. Однак податківці порахували, що для виникнення такого права фірма повинна мати набагато менше найманих працівників.

Скориставшись послугами податкового юриста, ТОВ «Олімпік» довело свою правоту в суді. Виявилося, що ця норма законодавства не відноситься до означеного виду діяльності.

3. Як працює адвокат по податковим суперечкам — 7 основних етапів

розв'язання податкових спорів більш ефективно при наймі адвоката. Будучи професіоналом в теоретичної та практичної частини, він здатний супроводжувати весь процес від початку і до кінця. Розглянемо всі етапи роботи адвоката з податкових спорів.

Етап 1. Консультація з клієнтом

Більшість сучасних юридичних компаній і приватних адвокатів надають безкоштовне первинне консультування клієнтів. Воно не містить подробиць, але дає можливість визначитися з доцільністю подачі позову. За додаткову плату можна отримати докладні рекомендації. Окрім іншого, в ході першої зустрічі обговорюються фінансові умови співробітництва.

Як працює адвокат по податковим суперечкам

Юридична консультація буває усній і письмовій. У другому випадку вона має вигляд правового аналізу ситуації з висновками щодо перспектив справи і конкретними рекомендаціями. Так як така консультація допомагає самостійно вирішити податкові спори, вартість її значно вище усній допомоги.

Етап 2. Підготовка письмових заперечень на акт податкової перевірки

Перше, що робить податковий адвокат, це спрямовує в податкові органи письмові заперечення на їх дії або рішення. Документи повинні бути складені гранично грамотно, з використанням посилань на чинне законодавство і фактичні дані. Податковий кодекс не встановлює будь-якої стандартної форми такого заперечення, тому воно пишеться довільно.

Відомості, які повинні бути у запереченні на акт податкової перевірки:

  • найменування інспекції;
  • реквізити компанії або ІП;
  • дата;
  • найменування акту, на який пишеться заперечення.

В основному тексті адвокат зазначає тимчасові рамки проведеної перевірки та перераховує за порядком усі пункти акта, з якими не згоден платник податків.

Етап 3. Підготовка позову або заперечень на позов у суд

Якщо відповіді на заперечення не було або він не задовольняє клієнта, податковий юрист готує позовну заяву для вирішення податкового спору в суд загальної юрисдикції (якщо клієнт-приватна особа, що не є ІП) або в арбітраж у всіх інших випадках. Позов складається за всіма правилами з дотриманням процесуальних норм.

Етап 4. Формування доказової бази

У ході роботи з клієнтом податковий юрист збирає доказову базу. Вона складається з документів, що підтверджують правомірність вимог клієнта: бухгалтерської звітності, довідок, актів, висновків експертиз. Якість і обсяг доказової бази – основний фактор успіху в будь-якому арбітражному справі.

Етап 5. Досудове врегулювання

На початковому етапі податковий спір можна вирішити в досудовому порядку. Це заощаджує значні засоби на судових витратах. Якщо податківці вважатимуть претензії, спрямовані адвокатом, повністю обґрунтованими, то до суду звертатися не доведеться. Це заощадить не тільки гроші, але і час. Найперше завдання юриста – врегулювати проблему без суду.

Етап 6. Представлення інтересів клієнта в суді

Найчастіше врегулювання податкових спорів та захист прав платників податків провадиться в судовому порядку. Якщо клієнту і податковому органу не вдалося прийти до спільної думки, то адвокат направляє позов до суду. До нього додаються всі зібрані докази та відповіді на заперечення від податкових органів.

В подальшому юрист забезпечує представництво в суді. Докладніше про цю послугу рекомендую прочитати в нашій спеціальній статті.

Що робить адвокат, забезпечуючи захист інтересів клієнта в судовому засіданні:

  • готує і виголошує добре аргументовану вступну промову;
  • заявляє клопотання і відводи при необхідності;
  • оперативно реагує на всі зміни в ході засідання;
  • формує і підтримує лінію захисту;
  • готує і виголошує заключну промову;
  • при необхідності оскаржить рішення суду першої інстанції.

В суді виважено оцінюються докази по податковим суперечкам, і суддя приймає рішення на користь того, чия позиція заснована на більш якісної доказової бази. Які б не були податкові спори і способи їх дозволу, обійтися без податкового адвоката дуже складно, а іноді просто неможливо.

Неправильна поведінка в суді може призвести до ситуації, коли може знадобитися адвокат з економічних злочинів.

Етап 7. Допомога у розблокуванні рахунків

Згідно з податковим законодавством, рахунки фірми можуть бути тимчасово заблоковані, якщо є непогашена заборгованість по сплаті податків. Одна з завдань адвоката – допомога у розблокуванні цих рахунків. Така можливість з'являється відразу після погашення заборгованості, а точніше, на наступний день після надання доказів погашення боргу.

Приклад

Між компанією Оріон і податковим органом виник податковий спір по ПДВ. Рахунки фірми були заблоковані від здійснення операцій. Компанія погасила борг шляхом оплати через банк. Копія платіжного доручення була надана в податковий орган, але рахунки розблоковані не були на підставі того, що гроші не надійшли в податкову інспекцію.

В даному випадку податківці порушили п. 8 ст. 76 НК РФ, згідно з якою, вони вже на наступний день повинні були розблокувати рахунки, так як їм надано доказ перерахування грошей самим платником податків.

4. Як знайти хорошого податкового юриста   корисні поради та рекомендації

Які б якісні лекції про податкових спорах ви не слухали, то навряд чи знайдете там інформацію про методи вибору хорошого податкового юриста. Я дам вам 5 корисних порад, які допоможуть вибрати дійсно толкового адвоката по податкових спорах.

Порада 1. Оцініть вміння адвоката грамотно говорити і писати

При першій же зустрічі скористайтеся правом отримати безкоштовну юридичну консультацію. Уважно слухайте, як каже адвокат. Його мова повинна бути грамотною, аргументованою, переконливою і ввічливою. Без ораторської майстерності не може бути хорошого адвоката, від нього вимагається вміння переконувати суддю у своїй правоті і протистояти випадів протилежного боку.

Порада 2. Зверніть увагу на спеціалізацію адвоката

Значення має спеціалізація юриста. Якщо ви прийшли до нього з метою вирішити податковий спір, він повинен бути досвідченим саме у цих справах. Універсали можуть дати консультацію з загальних питань, але якісно захищати в суді вони не в змозі. Подивіться портфоліо адвоката і переконайтеся, що він податковий юрист.

Порада 3. Не співпрацюйте з юристами, що гарантують успіх

Юрист, який гарантує успіх, обманює вас. Неможливо передбачити хід процесу і його результати, особливо у цивільних та арбітражних справах. Навіть світові знаменитості не роблять цього. Розвертайтеся і йдіть від адвоката, який запевняє вас в успіху, хоча сам навіть не прочитав толком всі ваші документи.

Порада 4. Не намагайтеся заощадити

Ніколи не економте на послуги адвоката. Пам'ятайте, що хороший захисник коштує дорожче дилетанта, але найняти його вигідніше. Шансів на перемогу буде більше, при цьому всі судові витрати в разі успіху, в тому числі роботу захисника, сплачує сторона, що програла.

Як знайти хорошого податкового юриста

Ціна юридичних послуг адвоката по податковим суперечкам може залежить від його популярності, кваліфікації, складності справи, розміру позовних вимог та інших факторів, але вона ніколи не буде менше середньоринкових адвокатських тарифів у вашому регіоні. Занадто низькі ціни повинні вас насторожити .

Порада 5. Уникайте адвоката, який береться за всі справи підряд

Не варто зв'язуватися з адвокатом, який з жадібності набирає собі багато справ. У таких ситуаціях кількість завжди йде на шкоду якості. Людина не робот, що він не здатний працювати 24 години на добу. Не можна в повному обсязі супроводжувати декілька справ   обов'язково буде упущено щось важливе.

5. Де знайти адвоката по податковим суперечкам   огляд ТОП-5 компаній по наданню юридичних послуг

Дуже легко загубитися у величезній різноманітності юридичних компаній, представлених сьогодні на ринку. Пропоную огляд кількох фірм, які допоможуть вирішити суперечки з податковими органами щодо недорого.

1) Правознавець

Правознавець руКомпанія спочатку створювалася для надання дистанційних консультаційних послуг через інтернет. Сьогодні це залишається основним її напрямком діяльності, але є й інші. У будь-якому випадку перший контакт із співробітниками компанії клієнт здійснює через інтернет-портал, який забезпечений формою зворотного зв'язку, розташованої на кожній сторінці сайту. Зв'язок з юристами має форму онлайн-чаті.

В компанії правознавець працює понад 700 віддалених співробітників з юридичною освітою. Багато з них мають адвокатський статус, що дозволяє не тільки давати консультації на сайті, але й супроводжувати справи клієнтів у судах. Якщо вам знадобилася допомога в податковому спорі, ви можете знайти захисника на порталі Правознавець. Подумайте тільки, щоб він проживав з вами в одному регіоні.

Які послуги в галузі податкового права надають юристи компанії Правознавець:

розв'язання податкових спорів Допомога в оформленні
1 Спори в судах загальної юрисдикції Заповнення всіляких декларацій
2 Арбітражні податкові спори Консультування з оподаткування
3 Оскарження судових рішень Надання податкових вирахувань
4 Позасудове розв'язання податкових спорів Повернення податків

Якщо ви відвідаєте сайт Правовед.ги, то знайдете багато додаткової інформації про компанії, а також зможете задати питання юристові через форму зворотного зв'язку. Якщо віддаєте перевагу живе спілкування, то можна зателефонувати за телефонами, номери яких зображені на картинці нижче.

Правознавець телефони

Перевага віддаленого консультування полягає в тому, що будь-яка людина, де б він не проживав, може звернутися до професійних юристів, які всього за 600   700 рублів дадуть якісні рекомендації по справі. Допомогу можна отримати і безкоштовно, але тоді доведеться почекати своєї черги. крім того, безкоштовна консультація носить характер оглядової і не містить алгоритму дій.

2) Діловий фарватер

Діловий фарватерЮристи цієї компанії пропонують комплексний підхід до проблеми вирішення спорів з податковими органами. Адвокати мають багатий досвід оскарження рішень судів першої інстанції щодо податкових правопорушень. Хоча домогтися скасування таких рішень непросто, їм це вдається з завидною регулярністю. Рекомендую цю компанію тим, хто вважає себе несправедливо залученими до податкової відповідальності.

3) Альфа Юстиція

Альфа юстиціяАдвокати, які працюють в колегії, мають багатий досвід у вирішенні податкових спорів. Всі ціни чітко тарифіковано, і спочатку визначена вартість послуг юриста не підлягає перегляду. Оплата може проводитися поетапно, що дає можливість контролювати весь процес і при необхідності змінити адвоката без втрати всієї суми. Податкові юристи спеціалізуються на арбітражних справах.

4) Эксплорус

ЭксплорусСпеціалізація юристів цієї компанії   супровід всіх видів податкових перевірок, як невеликих, так і виїзних, досудове вирішення спорів з ИФНС, оскарження рішень податкових органів в арбітражному суді, ефективний захист прав платників податків в усіх правоохоронних та інших органах влади, захист платників податків в кримінальному процесі.

5) Тер-Акопов та партнери

Тер-Акопов та партнериУ більшості випадків претензії податківців законними. Братися за безнадійні справи адвокати цієї компанії не будуть і переконають вас у цьому. Вони дотримуються чесної позиції   навіщо брати гроші, якщо ти знаєш, що все одно програєш. Завдяки цьому понад 90% справ юристи компанії виграють в арбітражних судах. Звертайтеся до них, якщо впевнені у своїй правоті. Якщо ви не праві, то фахівці цієї компанії тактовно розвіють ваші ілюзії.

Пропоную на закінчення огляду подивитися відео про те, як виграти суперечку з податковою інспекцією.

6. Висновок

Прочитавши матеріал цієї статті, ви отримали відповіді на багато питань. Але головне, що я хотів до вас донести: не варто покладатися на свої сили у такій складній справі, як податкові спори. Краще рішення для їх благополучного результату   податковий юрист. Найміть досвідченого адвоката і вирішите всі свої проблеми.

Бажаю вам не мати ніяких конфліктів з податківцями, але якщо вони все ж виникли, дозволити їх вдало. Прошу оцінити цю статтю і залишити коментар до неї.


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Бізнес для підприємців » Податкові спори в суді — 5 корисних порад з вибору гарного податкового юриста + огляд ТОП-5 компаній з вирішення податкових спорів