Мобільний еквайринг — повний огляд поняття + 5 простих кроків підключення послуги: практичні поради та рекомендації

Що таке мобільний еквайринг? Які його переваги для ІП? Як підключити мобільний еквайринг фізичним та юридичним особам?

Здрастуйте, дорогі друзі! На зв'язку Павло Шевельов, один з авторів журналу «.ru».

Будучи власником невеликого магазину з продажу бензо та електроінструментів, близько півроку тому я підключив собі таку послугу, тому не з чуток знаю про всіх тонкощах роботи мобільного еквайрингу.

Можливості проводити оплату банківською картою дозволило мені збільшити кількість покупців і спростило роботу з готівкою, тому я подумав, що інформація про підключення послуги може зацікавити підприємців, які хочуть приймати оплату від клієнтів за допомогою карт і мобільних пристроїв.

Мобільний еквайринг

1. Мобільний еквайринг — що це таке і як він працює

Мобільним еквайрингом називається можливість оплачувати товари або послуги банківської картою при використанні смартфона, планшета або іншого гаджета. Така опція звільняє покупців від необхідності переведення в готівку грошових коштів, а продавцям спрощує роботу з готівкою.

Мобільний еквайринг — це система безготівкових розрахунків, при якій гроші за товари або послуги перераховуються з допомогою банківської карти і будь-якого гаджета.

Розібравшись з тим, що таке мобільний еквайринг, можна трохи ближче розглянути механізм проведення даної транзакції. Принцип роботи мобільного еквайрингу передбачає використання так званого МРОЅ-терміналу, який встановлюється на гаджет і зчитує інформацію з картки при здійсненні платежу.

MPOS-термінал або картрідер може підключатися до смартфону або планшету різними способами:

  • через аудіороз'єм;
  • при використанні технології Blue-tooth;
  • через USB-вхід.

Цифрова варіація картридеров відрізняється стійкістю до можливих перешкод і помилок при зчитуванні інформації під час проведення платежу.

MPOS-термінал — це компактний пристрій, подключающееся до смартфону, яке виконує функцію торгового терміналу.

Опція проведення розрахунку в безготівковому режимі стає можливою лише за умови попередньої установки сервісного програми на смартфон. Для здійснення оплати таким способом покупець вкладає карту в МРОЅ-термінал і вводить коротку платіжну інформацію на екран гаджета.

Для підтвердження операції на мобільний телефон покупця за допомогою SMS-повідомлення приходить унікальний код. Його використання дозволить визначити можливість здійснення платежу і виключає проведення оплати на користь третіх осіб.

Підтвердження оплати по смс

У разі наявності на карті необхідної грошової суми операція наближається до завершення і покупець отримує квитанцію про оплату. Вона може прийти на стільниковий телефон або електронну пошту власника картки.

Механізм проведення такої операції представлений нижче:

  1. Покупець вводить платіжні дані.
  2. Процесінговий центр обробляє інформацію запиту на факт відповідності та коректності.
  3. Після отримання запиту на проведення авторизації банк-еквайєр перенаправляє користувача в платіжну систему.
  4. Платіжна система визначає банк, яким була випущена карта і формує додатковий запит для авторизації в процесинговому центрі фінансової установи.
  5. Процесинговий центр передає продавцю інформацію про позитивні результати авторизації і повідомляє покупця про успішну оплату замовлення.

Майбутнє мобільного еквайрингу в

Ринок мобільного еквайрингу в має непогані перспективи, однак загальна тенденція розвитку такої послуги визначається багато в чому особливостями розвитку технологій в нашій країні. На даний момент такі рішення є максимально цікавими для всіх учасників транзакцій: покупців, продавців, банків.

Проте вже незабаром слід очікувати зникнення аналогової варіації мобільний терміналів, використання яких несе певні ризики для власників карт. Застосування цифрового обладнання є більш безпечним.

На повну заміну терміналів зчитування карт може знадобитися певний проміжок часу. І багато чого тут буде залежати від зацікавленості банку-еквайєра надавати послуги — наскільки це буде прибутково для нього.

2. Хто надає послуги мобільного еквайрингу і кому він потрібен

Послуги мобільного еквайрингу надаються установами фінансового типу та процесинговими компаніями. В останньому випадку можна говорити про більш високій ціновій політиці, так як спеціалізовані фірми виступають в якості посередника. Наявність додаткової ланки в ланцюжку спричиняє за собою підвищення загальної вартості послуги.

незалежно від того, хто є постачальником послуг, така компанія повинна вирішувати широкий перелік завдань.

Ось деякі з них:

  • обробка вступників запитів;
  • авторизація картки;
  • переказ коштів на рахунок організації-продавця;
  • облік паперового та електронного документообігу;
  • повідомлення покупців про проведення операцій.

Серед споживачів такий послуг можуть бути як фізичні, так і юридичні особи. Використання мобільних терміналів полегшує роботу страхових агентів, кур'єрських служб доставки, квіткових магазинів і звичайний торгових точок. Навіть у кафе і ресторанах така опція істотно спрощує взаємини продавців і споживачів послуг.

Послуга торгового еквайрингу також популярна в наш час, але більш докладно про неї ми вже писали в одній з наших статей.

Наприклад

Підприємець Петро організував роботу служби таксі. Проте при обліку того, що в місті було безліч подібних компаній, великий прибутку фірма не приносила. Тоді Петя вирішив встановити в автомобілі мобільні POS-термінал для оплати карткою.

Таке рішення оцінили всі клієнти, адже інші компанії не могли надати можливість оплати за безготівковим способом. За невеликий проміжок часу компанія Петі істотно збільшила свій дохід і спромоглася обрости новими клієнтами.

3. Мобільний еквайринг для ІП — переваги мобільного еквайрингу для малого бізнесу та простих покупців

Мобільний еквайринг для фізичних і юридичних осіб має безліч переваг. У порівнянні з традиційним POS-терміналом, мобільна версія пристрою відрізняється більш компактними розмірами, тому при його транспортуванні не виникає особливих труднощів.

Мобільний еквайринг не має прив'язки до конкретного адресою, тому платіж може бути здійснений у будь-якому місці, де є доступ в Інтернет.

Серед інших переваг такої послуги для продавців товарів і послуг слід відзначити:

  • збільшення торгового обороту;
  • підвищення конкурентоспроможності компанії;
  • зниження ризиків, пов'язаних з обігом готівки (крадіжки, грабежі, підроблені гроші);
  • зменшення витрат на інкасацію;
  • підвищення якості обслуговування;
  • підвищення купівельної спроможності.

Інші споживачі послуг (покупці) також можуть розраховувати на безліч переваг при використанні такого способу оплати.

Здійснюючи платіж, клієнт торгової точки може не витрачати час на пошуки найближчого банкомату. Мобільний еквайринг позбавляє від необхідності носити з собою великі грошові суми.

Наприклад

На вихідних Андрій з дружиною відвідали торговий центр і побачили, що у відділі м'яких меблів сьогодні великий розпродаж. Готівкових коштів у Андрія не було, однак він узяв з собою банківську картку, на яку приходить зарплата.

Після невеликого сімейного наради сім'я прийняла рішення придбати диван зі знижкою в 40%. Завдяки тому, що в магазині активована послуга мобільного еквайрингу, Андрію не довелося шукати найближчий банкомат для зняття грошей.

4. Як підключити мобільний еквайринг для фізичних і юридичних осіб — 5 простих кроків

Процес підключення мобільного еквайрингу для фізичних і юридичних осіб практично нічим не відрізняється. Єдина відмінність полягає в тому, що фізичні особи повинні надати розширений пакет документів.

Крок 1. Вибираємо процесингову компанію або банк для мобільного еквайрингу

Постачальниками послуг еквайрингу можуть бути банки або процесингові компанії. За умови співпраці з банками, мобільний еквайринг обійдеться трохи дешевше. Це пояснюється відсутністю посередників між сторонами.

Деякі банки-еквайєри вимагають відкриття розрахункового рахунку, а деякі — ні. Докладно про те, що таке еквайрінг і які банки надають кращі тарифні ставки ми вже раніше розповідали в нашій статті.

За умови, якщо послуги еквайрингу буде надавати процессинговая компанія, то слід звернути увагу на те, щоб вона легально працювала на території РФ.

Краще всього, якщо такі фірми будуть працювати з різними банками і обслуговувати будь-які карти. Використовуване обладнання має бути сертифікованим.

Крок 2. Заповнюємо анкету

На заповнення анкети потрібно мінімальний проміжок часу. Найімовірніше, в ній доведеться вказати інформації про діяльність вашої компанії — назва, рік заснування, основний напрямок торгівлі або послуг. Також в анкеті слід зазначити дані про власника фірми і залишити свої контакти.

Крок 3. Підписуємо договір

Банк не може надавати послуги мобільного еквайрингу без попередньо укладеного договору. Цей документ регулює взаємовідносини між учасниками угоди.

Наявність договору є підставою для реєстрації торгової точки в різних міжнародних платіжних системах. Розмір комісії банку при здійсненні кожного платежу визначається індивідуальними умовами програми, в рамках якої здійснюється співробітництво.

Крок 4. Вибираємо термінал мобільного еквайрингу

Обладнання для проведення операції платежів повинен надавати банк-еквайєр. Термінали мобільного еквайрингу здатні зчитувати інформацію з магнітної смуги або зі спеціальних чіпів. Також існує комбінована версія обладнання.

Підключити обладнання до гаджетом можна через USB, аудіороз'єм або Blue-tooth. Тут же слід зауважити, що цифрові картрідери більш стійкі до різних перешкод в порівнянні з аналогової варіацією пристрою.

Цифрові картрідери

Вони відрізняються можливістю шифрування прочитуваних даних перед безпосереднім відправленням в смартфон. Це дозволяє істотно убезпечити процедуру проведення платежу.

Власникам торгових точок банки надають можливість викупу використовуваного обладнання, однак при необхідності продавці можуть самостійно придбати мобільні POS-термінали. Широкий вибір такого обладнання представлений в різних інтернет-магазинах eBay, Amazon, Taobao.

Крок 5. Встановлюємо і активуємо мобільний додаток

Установка та активація мобільного додатку на смартфон або планшет є необхідним етапом для успішного проведення платежу. При необхідності користувач може отримати консультаційні послуги від менеджерів банку.

Після цього проводиться налаштування терміналу і відвідувачі вашого магазину зможуть оплачувати придбані товари з допомогою банківської карти. Повна настройка роботи всієї системи може зайняти від одного до трьох днів.

5. Скільки коштує підключити послугу мобільного еквайрингу — ТОП-5 банків з найкращими тарифами

Підсумкова вартість послуги визначається при обліку особливостей конкретної програми банку та цінової політики фінансової установи в цілому.

При цьому слід зауважити, що тарифи у різних банків якщо і будуть відрізнятися, то не дуже сильно. Дана умова є однією з основних вимог платіжних систем.

Орендна плата за використання мобільних POS-терміналів не стягується. Банки заробляють на комісії, яка стягується з продавця. При здійсненні платежу система списує з покупця необхідну суму і перераховує її на рахунок продавця за вирахуванням комісії.

Розмір комісії обернено пропорційний обороту по такому терміналу — чим він більше, тим меншою буде величина комісії.

У таблиці нижче я зручно представив порівняння вартості підключення послуги мобільного інтернет-еквайрингу:

Банк Вартість мобільного обладнання Комісія при здійсненні платежу, % Тип терміналів
1 Промсвязьбанк Безкоштовно 2,75 Цифрові
2 Альфа-Банк 1850 рублів 2,75 Цифрові
3 Банк Москви 1200 рублів 0,3-3 Цифрові
4 Сбербанк 1500—2500 рублів 0,5-2,2 Цифрові
5 Райффайзенбанк 880-4400 рублів 1,7-2,1 Цифрові

6. Мобільний інтернет-еквайринг — хто знаходиться у зоні ризику та як його уникнути

Використання мобільного інтернет-еквайрингу пов'язано з певним ризиком, який рівномірно розподіляється між різними учасниками транзакції.

Такий ризик проявляється у можливих збоїв роботи системи, внаслідок чого проведення платежу буде пов'язане з певними труднощами.

Покупцям при оплаті товарів банківської картою слід побоюватися масового зливу платіжних даних, які можуть призвести до подальшого викрадення грошових коштів. Така ситуація обумовлена тим, що багато сучасних смартфони сьогодні уразливі для вірусних атак.

Аналогові POS-термінали при передачі інформації не виконують шифрування даних, тому зловмисники можуть легко скористатися цим.

З метою недопущення такого варіанту розвитку подій власники торгових точок повинні використовувати цифрову версію мобільних терміналів. Таке обладнання відрізняється можливістю шифрування даних при передачі, тому транзакція буде проведена максимально безпечно.

Мобільний еквайринг зона ризику

Покупці зі своєї сторони також можуть звести до мінімуму ймовірність стати жертвою шахраїв. Для цього вони не повинні весь час зберігати кошти на картці. Краще всього, якщо гроші будуть перераховані на картковий рахунок безпосередньо перед здійсненням покупки.

Також слід зауважити, що всі страхи продавців, пов'язані з поломкою і повним виходом з ладу мобільних POS-терміналів, не мають під собою ніяких підстав. Заміна, ремонтні роботи і стандартне сервісне обслуговування проводиться працівниками технічного відділу банку безкоштовно.

детальніше про послугу інтернет-еквайрингу ми розповіли в одній з наших статей.

7. Висновок

Використання мобільних POS-терміналів спрощує взаємини продавець-покупець, так як дозволяє проводити розрахунок при використанні банківської карти.

Для підключення такої послуги буде потрібно невеликий проміжок часу, по закінченні якого ви зможете розширити наявну клієнтську базу і збільшити власний прибуток.

Мобільний еквайринг має велике майбутнє, оскільки спрощує грошові відносини і дозволяє підприємцям позбутися від додаткових витрат.

І в ув'язненні пропонуємо вам подивитись цікаве відео про перспективи розвитку малого бізнесу завдяки використанню мобільного еквайрингу.

Якщо у вас залишилися питання з теми, задавайте їх у коментарях нижче і не забувайте оцінити статтю, заздалегідь дякую!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Бізнес для підприємців » Мобільний еквайринг — повний огляд поняття + 5 простих кроків підключення послуги: практичні поради та рекомендації