Торговий еквайринг — 7 простих кроків підключення послуги + порівняння тарифів торгового еквайрингу для ІП

Що таке торговий еквайринг? Як підключити цю послугу? Які є вигідні тарифи для малого бізнесу?

Здравствуйте, шановні читачі нашого блогу! На зв'язку Едуард, економіст і постійний автор статей сайту.

Сьогодні ми поговоримо про таку послугу, як торговий еквайринг. Такий спосіб взаємних розрахунків між покупцями і продавцями стає все більш популярним. Я розповім про те, як підключити і запустити в роботу цю послугу.

Мені доводилося стикатися з еквайрингом на практиці, коли я працював у технічному відділі одного з банків, так що я в курсі всіх нюансів і особливостей процедури.

Читайте статтю до кінця — у фіналі вас чекають поради, як за допомогою еквайрингу підвищити доходи вашого підприємства.

Як підключити торговий еквайринг

1. Торговий еквайринг — що це таке і як він працює

Торговим еквайрингом називається послуга, яка дозволяє оплачувати товари та послуги при використанні банківської карти. Для списування коштів з карткового рахунку використовуються спеціальні термінали або касові апарати.

повз торгового існують і інші види послуг еквайрингу. Про те, що таке еквайрінг і які його види існують ви можете прочитати в одній з наших статей.

Таке обладнання встановлюється у торгових точках і надається постачальником послуг в оренду.

Торговий еквайринг — це можливість розплатитися за покупку, не використовуючи готівку грошові кошти.

Розібравшись з тим, що таке торговий еквайринг, можна трохи ближче ознайомитися з механізмом проведення такої операції. Серед учасників даної операції слід зазначити продавця, покупця, банк-еквайєр і платіжні системи.

У деяких випадках до цього списку додаються процесингові компанії, які виступають в якості посередника між споживачем послуг і банком.

Багато великі фінансові установи пропонують сьогодні таку послугу від свого імені. Однак фактичним прийманням та обробкою платежів займаються платіжні системи. Крім цього, багато які банки надають таку послугу на аутсортинг.

Вся операція по прийому платежу при використанні банківської картки займає не більше 1-2 хвилин.

Pos-термінал для прийому платежів

Механізм оплати складається з наступних етапів:

  1. Покупець пред'являє картку для оплати покупки.
  2. Касир запитує дозвіл про здійснення операції у процесингового центру.
  3. Виконується авторизація в системі шляхом введення PIN-коду.
  4. Процесинговий центр зв'язується з банком і отримує дозвіл на проведення операції.
  5. З рахунку списується необхідна грошова сума.
  6. Покупцеві надається чек про успішно проведеної операції.

Весь описаний процес на практиці займає декілька секунд.

Приклад

Покупець Вася прийшов до супермаркету купити продукти і вирішив розплатитися пластиковою карткою. Молодий чоловік на касі сказав, що сплатить покупки карткою, і вставив її в спеціальний термінал оплати.

Після цього Вася ввів PIN-код і отримав картку назад. По завершенні операції Васі був наданий чек з усіма деталями транзакції.

Права та обов'язки сторін

Учасники угоди мають свої права і обов'язки. Власники торгових точок можуть розраховувати на отримання кваліфікованої консультативної та технічної допомоги при установці обладнання.

Також вони можуть вимагати від банку якісного виконання своїх безпосередніх обов'язків.

При цьому торгові організації зі своєї сторони повинні виконати ряд умов:

  • виплачувати комісію в розмірі, установленому банком-еквайєром;
  • виділити місце для установки терміналів;
  • приймати банківські картки при здійсненні платежу.

Інша сторона еквайрингу (банки) має право стягувати комісії при здійсненні кожного платежу. При цьому певна частина суми не стягується з власника картки, а з продавця.

Останній отримує на свій рахунок грошову суму за товари або послуги за вирахуванням комісії, встановленої банком.

Наочно роботу торгового еквайрингу можна побачити на схемі нижче:

Схема еквайрингу

Із обов'язків банку слід відзначити:

  • встановлення терміналів;
  • інструктування співробітників торговельної організації;
  • наявність залишку на картці при здійсненні транзакції;
  • надання клієнтам необхідних витратних матеріалів;
  • перерахування на рахунок продавця коштів у строк, встановлений при складанні договору;
  • надання необхідної консультативної підтримки.

Всі подробиці взаємовідносини між сторонами прописуються в договорі про співпрацю, який укладається на початковому етапі співробітництва.

2. Чому послуги еквайрингу так популярні — переваги для покупців і продавців

Популярність послуги торгового еквайрингу обумовлена цілим рядом переваг, які актуальні не тільки для підприємців, але і для звичайних покупців.

Саме тому він зараз і набирає обертів. Переваги торгового еквайрингу для покупців полягають у відсутності необхідності переведення коштів перед кожним походом в магазин. Послуга мобільного еквайрингу також популярна в наш час, але про це ми вже писали раніше.

Власники кредитних або дебетових карток можуть не носити з собою готівку кошти, які можна втратити. Якщо ж буде загублена банківська карта, то нічого страшного не станеться, так як її можна заблокувати, подзвонивши у відділення фінансової установи.

Приклад

Вася тільки отримав нову зараплатную карту і вже хотів зайти в найближчий супермаркет, щоб зробити кілька важливих покупок, але виявив, що карти в його кишені не було.

Злякавшись, що її може хто-небудь знайти і використовувати в своїх цілях, Вася відразу ж зробив дзвінок в банк. Менеджер, прийнявши до відома таку інформацію, повідомив, що карта буде заблокована в найкоротші терміни.

Після цього Васі подзвонили з банку повторно і сказали, що нова карта вже готова. Грошова сума, яка була на карті на момент втрати, залишилася в повній цілості.

Торговий еквайринг для фізичних осіб і великих торгових компаній також має безліч плюсів.

Доцільність використання такої послуги визначається наступними моментами:

  • виключення можливості отримання фальшивих банкнот;
  • зниження витрат на інкасацію;
  • зростання клієнтської аудиторії;
  • збільшення прибутку;
  • оптимізація процесу обслуговування клієнтів;
  • прискорення проведення торгових операцій.

Також не можна не відзначити різні переваги фінансово-кредитних організацій при співпраці з торговельними компаніями.

Реалізація різних видів торгового еквайрингу дозволяє банку розширити власну географію діяльності та створює ідеальні умови для ефективної реклами. Загальна прибуток установи фінансового типу при цьому має стійку тенденцію до зростання.

3. Як підключити торговий еквайринг — покрокова інструкція для підприємців-початківців

Якщо зрозуміти механізм та коректно визначити послідовність дій, то підключити торговий еквайринг можна буде всього за кілька кроків.

Підключення послуги

Крок 1. Порівняння тарифів торговельного еквайрингу і вибір постачальника послуг

Перше, що потрібно зробити при підключенні послуги, це порівняти тарифи торговельного еквайрингу. Це відразу дасть вам уявлення про ціни.

Тарифи торгового еквайрингу багато в чому будуть залежати від того, хто виступає в якості постачальника послуг — банки або процесингові компанії. Співпрацюючи з банками, ви можете заощадити, так як процесингові компанії є посередниками.

Крок 2. Відправка заявки

Вибравши фінансову компанію, яка готова запропонувати гарні умови співпраці, ви повинні зв'язатися з представниками банку та повідомити про свій намір скористатися такою послугою. Зробити це можна в онлайн режимі або за допомогою телефонного зв'язку.

Заповнити заявку можна на офіційному сайті банку. В запропонованій формі ви вказуєте інформацію про свою компанію і залишаєте контактні дані для зворотного зв'язку. Через деякий час з вами зв'яжеться представник фінансової установи.

Крок 3. Підготовка документів

Якщо банк схвалив вашу кандидатуру, то для підключення послуги еквайрингу вам доведеться зібрати необхідний пакет документів. Перелік необхідних паперів може відрізнятися в залежності від політики банку-еквайра.

В моєму випадку пакет документів виглядав так:

  • свідоцтво про державну реєстрацію;
  • довідка платника податків;
  • картка із зразками підписів та відбитком печатки;
  • довідка з банку про наявність розрахункового рахунку;
  • документи, що засвідчують особу представника торговельної організації.

Крок 4. Укладення договору торгового еквайрингу

На наступному етапі вам буде запропонована можливість укласти договір з постачальником еквайрингових послуг. Договір торгового еквайрингу дозволяє регулювати всі спірні моменти, що виникають між сторонами при подальшому співробітництві.

В такому документі прописані основні права і обов'язки сторін. Після підписання вам буде надано оригінал документа або копія, завірена нотаріусом.

Крок 5. Вибір обладнання в оренду

Ви можете взяти торговий еквайринг в оренду. Ця операція має на увазі використання спеціального обладнання, з допомогою якого здійснюється обслуговування пластикових карт і перерахування коштів на рахунок власників торгових організацій.

В якості такого обладнання найчастіше виступають POS-термінали.

POS-термінал — це пристрій, який встановлюється в торговій точці і дозволяє приймати до оплати кредитні або дебетові картки.

Ви можете вибрати одну з варіацій терміналу — стаціонарну або переносну. В останньому випадку можна говорити про максимальної мобільності пристрої та практичності у використанні.

Переносні POS-термінали ідеально підійдуть за умови, якщо ви є власником ресторану, кафе або спеціалізуєтесь на кур'єрських відправленнях.

Якщо ж ви є власником звичайного продуктового магазину, то краще всього зупинитися на варіанті з використанням стаціонарного пристрою. Клієнти в такому випадку будуть самі підходити до місця оплати.

Вибираючи обладнання для торгового еквайрингу, ви повинні обов'язково враховувати те, яким чином встановлюється зв'язок з банком. Від цього безпосередньо залежатиме швидкість і якість обслуговування ваших клієнтів.

Існує кілька різних варіантів зв'язку:

  1. Підключення через локальну мережу з виходом в Інтернет. Відрізняється стабільністю і забезпечує високу швидкість проведення транзакції. Банки також надають послугу інтернет-еквайрингу, про цієї послуги ми вже писали раніше.
  2. Підключення через міську телефонну лінію. Незважаючи на більш низьку швидкість підключення, тут можна говорити про достатній стабільності функціонування системи.
  3. Підключення через GSM-канал (бездротовий). Термінал в цьому випадку буде функціонувати в режимі «виклику», тому стабільність тримається на середньому рівні.
  4. Підключення через GPRS-канал (бездротовий). При досить високій швидкості такий спосіб підключення є досить стабільним.

Крок 6. Установка устаткування в торговій точці

Можете сильно не переживати — самостійно займатися встановленням обладнання для еквайрингу вам не доведеться. Всі труднощі, пов'язані з вирішенням цього питання, представники фінансової організації беруть на себе. Від вас потрібно лише зв'язатися з менеджерами банку і домовитися про зручний час для проведення інсталяції.

Крок 7. Запуск системи

Запуск системи в тестовому режимі є обов'язковим етапом перед стартом повноцінного функціонування.

Щоб не відлякати покупців некомпетентністю в питанні використання еквайрингу мобільних додатків, ви повинні звернутися до представників банку з проханням про необхідність проведення інструктажу для всіх своїх співробітників.

4. Тарифи торгового еквайрінгу — ТОП-3 банку з найкращими пропозиціями

Тарифи торгового еквайрингу формуються в залежності від цілої сукупності факторів. Краще всього, якщо ви об'єктивно оцініть різні пропозиції від постачальників послуг і тільки після цього прийміть остаточне і зважене рішення.

В умовах створеної конкуренції банки намагаються запропонувати своїм клієнтам максимально вигідні умови співпраці. Тільки так вони зможуть домогтися розширення клієнтської бази і збільшити свій прибуток.

Тарифи торгового еквайрінгу

Підсумкова вартість надання послуг для споживачів еквайрингу буде залежати від таких факторів:

  1. Оборот коштів. Збільшення обороту коштів по терміналу сприяє зниженню процентної ставки за проведення кожного платежу. Саме тому ви зацікавлені в популяризації такого зручного способу оплати.
  2. Вид діяльності торгової компанії. Сфера діяльності вашої організації безпосередньо впливає на вартість послуг торговельного еквайрингу. Так як від цього залежить співвідношення різних типів банківських карт, які приймаються до оплати.
  3. Вартість POS-терміналу. Крім усього іншого, тарифікація послуги прив'язана до вартості устаткування, використовуваного для проведення платежів.

З великої кількості постачальників еквайрингових послуг особливої уваги заслуговують банки АТБ, Русккий Стандарт і Уральський Банк Реконструкції та Розвитку. Обов'язково зверніть увагу на дані фінансові установи, так як вони готові запропонувати досить вигідні умови співпраці.

Умови і тарифи на торгівельний еквайринг представлені в таблиці нижче:

Умови підключення Азіатсько-Тихоокеанський Банк Банк Російський Стандарт Уральський Банк Реконструкції та Розвитку
1 Вартість підключення (+ термінал), рублів 7000 11500 5000
2 Процентна ставка 1,6-2% 1,6% 1,7%
3 Необхідність відкриття розрахункового рахунку Не потрібно Не потрібно Потрібно
4 Швидкість зарахування коштів На наступний день На наступний день На другий день
5 Які необхідні термінали Будь-які Тільки сучасні — з безконтактними платежами Будь-які

5. Як знизити можливі ризики торгового еквайрингу для ІП — прості поради для початківців бізнесменів

Торговий еквайринг для ІП пов'язаний з певними ризиками. За винятком технічних збоїв при проведенні платежу також слід брати до уваги людський фактор.

Ваш обов'язок, як керівника торгової компанії, полягає в забезпеченні контролю за якісним проведенням інструктажу перед запуском системи торговельного еквайрингу.

Навчанням персоналу, який надалі буде працювати з POS-терміналами, які займаються представники банку-экваейра.

В процесі навчання повинні бути розглянуті такі питання як:

  • принцип роботи обладнання;
  • види банківських карт;
  • послідовність дій при здійсненні платежу;
  • скасування авторизації;
  • оформлення повернення покупки при використанні банківської карти;
  • визначення достовірності карти.

Додатково може бути проведений інструктаж щодо визначення шахраїв і того, як діяти у разі їх ідентифікації.

Ви повинні зробити все можливе, щоб мінімізувати ризики для своїх клієнтів при проведенні платежу.

6. Торговий еквайринг як інструмент підвищення доходів компанії

Навіть при певних труднощах торговий еквайринг для юридичних і фізичних осіб може стати дуже важливим інструментом збільшення прибутковості компанії. Підключення послуги сприяє зміцненню позицій компанії на ринку.

Використання безготівкової системи розрахунків в діяльності вашої організації є гарантією того, що компанія тісно співпрацює з банком і тому є надійним партнером.

Саме по собі співпраця з відомими фінансовими установами може стати додатковим чинником залучення нових клієнтів та збільшення прибутковості вашої компанії.

7. Висновок

Друзі, на закінчення я пропоную Вам переглянути наступне відео, яке дозволяє визначити необхідність встановлення POS-терміналів для оплати товарів і послуг.

Висновок однозначний: підключення торгового еквайрингу є необхідним кроком, якщо ви хочете зробити свою компанію успішною.

Закликаю вас оцінити статтю і залишити свої коментарі по темі, заздалегідь дякую!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Бізнес для підприємців » Торговий еквайринг — 7 простих кроків підключення послуги + порівняння тарифів торгового еквайрингу для ІП