Інтернет-еквайринг — покрокове керівництво підключення послуги + практичні поради як підключити інтернет-еквайринг та не стати жертвою шахраїв

Що таке інтернет-еквайринг? Як працює інтернет-еквайринг? Як же як підключити послугу інтернет еквайрингу і не стати жертвою шахраїв?

Шановні читачі нашого блогу, автори сайту вітає вас! Сьогодні ми поговоримо про такому понятті, як інтернет-еквайрінг.

Дана послуга, яка дозволяє оплачувати товари і послуги не залишаючи меж власного будинку або офісу, може залучити нову клієнтську аудиторію, що буде сприяти збільшенню прибутку бізнесменів.

Саме тому власникам інтернет-магазинів слід подбати про її підключення.

Отже, спробуємо розібратися у всіх цих питаннях разом!

Інтернет-еквайринг

1. Що таке інтернет-еквайринг простими словами


Інтернет-еквайринг — це послуга, яка дозволяє оплачувати придбані в інтернеті товари з допомогою банківської карти.

Завдяки цій послузі покупцям надана можливість проводити оплату не встаючи з дивана, а продавцям — приймати і обробляти платежі круглі добу.

Віртуальний еквайринг не вимагає використання спеціального устаткування або додаткових програм. Для здійснення платежу користувачеві досить мати доступ в інтернет.

Механізм оплати картою в режимі онлайн практично нічим не відрізняється від торговельного еквайрингу. Докладно про те, що таке торговий еквайринг та як його підключити ми писали в одній з своїх статей.

Основна різниця полягає в тому, що дані про платника не зчитуються картрідером, а вводяться держателем картки в спеціальну форму на сайті. У цьому випадку покупець бере на себе всі функції касира.

Що таке інтернет-еквайринг

2. Схема інтернет-еквайрингу на прикладі здійснення покупки в режимі онлайн

Схема інтернет-еквайрингу максимально проста. Між заповненням платіжної форми і отриманням відповіді про успішно проведеної операції виконується кілька дій.

Всі вони описані нижче:

  1. Покупець вибирає спосіб оплати при використанні карти і система відправляє його на авторизационную сторінку. Для проведення подальшої операції клієнт повинен ввести платіжні реквізити.
  2. Після формування запиту інтернет-провайдер перенаправляє покупця в систему аутентифікації банку-еквайра.
  3. На даному етапі користувач повинен бути повторно авторизований. Додатково проводиться авторизація в міжнародній платіжній системі.
  4. Виберіть інтернет-провайдер отримує повідомлення щодо можливості подальшого проведення операції.
  5. Після інформування інтернет-магазину здійснюється продаж.
  6. Для проведення відповідних розрахунків на сайт банку-еквайра направляється кліринговий файл. Паралельно проводиться відшкодування за операціями на користь інтернет-магазину.
  7. В кінці складається звіт про здійснений платіж і користувач перенаправляється на сторінку магазину.

повз інтернет-еквайрингу існує ще кілька видом послуг еквайрингу. Про те, що таке еквайрінг і які його види існують, ви можете дізнатися, прочитавши статтю нашого сайту.

3. Хто надає послуги інтернет-еквайрингу і скільки це коштує

В якості постачальників послуг інтернет-еквайрингу виступають не лише фінансові установи, а також агрегатори і провайдери.

1) Банки

Працюють безпосередньо з покупцями, тому комісія за надання послуг буде мінімальною. Однак для підключення інтернет-еквайрингу користувач повинен надати великий пакет документів.

2) Агрегатори

Представлені у вигляді сервісів, що дозволяють здійснювати покупки онлайн при використанні різних методів оплати — банківські картки, електронні гаманці, рахунки мобільних телефонів. Для підключення послуги потрібно мінімальний пакет документів, проте з клієнта може стягуватися досить велика комісія (до 5%).

3) Провайдери

Так ще називаються процесингові компанії, які координують проходження платежу між його безпосередніми учасниками. Провайдер гарантують високий рівень безпеки операції, але при цьому стягують додаткову плату за підключення.

На формування підсумкової вартості еквайрингу для інтернет-магазину також можуть впливати наступні фактори:

  • сфера діяльності магазину;
  • рівень захисту при проведенні операції;
  • хто є постачальником послуг;
  • рівень обслуговування особистого кабінету споживача;
  • можливість підключення систем прийому додаткових платежів;
  • участь інтернет-магазину в програмах лояльності банку.

незалежно від того, хто є постачальником послуг, якість їх надання має бути високим. Попереднє порівняння тарифів інтернет-еквайрингу дозволить вибрати найбільш прийнятні умови співпраці.

У таблиці нижче пропонуємо вам ознайомитися з перевагами та недоліками постачальників даної послуги:

Характеристики Агрегатори Процесингові центри Банки-еквайєри
1 Вартість послуг До 5% (-) 2-3% (+) 1,6-2,7% (+)
2 Рівень безпеки Високий (+) Максимально високий (+) Високий (+)
3 Пакет необхідних документів Мінімальний (+) Об'ємний (-) Об'ємний (-)
4 Швидкість підключення Від 2-х днів (+) 2-4 тижні (-) 2-4 тижні (-)
5 Плата за підключення Висока (-) Висока (-) Мінімальна (+)

Учасники ринку інтернет-еквайрингу індивідуально визначають власну цінову політику за надання послуг. Якщо мова йде про банк, то він стягує комісію за проведення операцій.

Процесингові компанії (провайдери) стягуються плату за технічне забезпечення переказів, а агрегатори об'єднують всі грошові кошти на розрахунковому рахунку і передають їх в банк. Відповідно, за це також доведеться додатково заплатити.

Наприклад

Бізнесмен Петя вирішив підключити на свій сайт по продажу товарів для творчості інтернет-еквайрінг. Він довго думав, до кого звернутися за допомогою і вирішив зупинитися на варіанті співпраці з банком.

Навіть незважаючи на тривалий термін оформлення і великий пакет необхідної документації, Петя вирішив, що краще почекати, ніж платити зайві гроші за користування такою послугою. Невисока процентна ставка зробила свою справу.

4. Інтернет-еквайринг для фізичних осіб — у чому зручність для покупців і продавців

Система інтернет-еквайрингу має безліч переваг для всіх учасників угоди. Більш докладно розглянути це питання можна на прикладі початківця бізнесмена Петра і середньостатистичного покупця Васі.

Створивши онлайн версію свого магазину, бізнесмен Петя відразу ж вирішив підключити інтернет-еквайринг собі на сайт. Як з'ясувалося в кінцевому підсумку, такі витрати повністю виправдали себе.

Для фізичних осіб

По-перше, за рахунок загальнодоступності мережі Інтернет Петі вдалося залучити до співпраці нових клієнтів не тільки з сусідніх областей, а й з віддалених регіонів країни.

Тепер Петя розмірковує про можливий початок міжнародної комерційної діяльності та старті співробітництва з країнами близького зарубіжжя. Опція проведення міжнародних платежів робить таку ідею максимально реалістичною.

Також Петя зауважив, що система інтернет-еквайрингу надає послуги для фізичних осіб дозволив знизити витрати на заходи, пов'язані з обробкою готівки грошових коштів.

До них належить заробітна плата працівників, проведення інкасації та інших дій. Тепер Петро має намір відкрити кілька додаткових торгових онлайн точок.

Резюмуючи все, що було сказано вище, слід зазначити, для інтернет-магазину приносить тільки плюси:

  • збільшення прибутку;
  • розширення географії діяльності;
  • підвищення обсягу продажів;
  • скорочення витрат на інкасацію;
  • можливість цілодобово здійснювати операцію купівлі-продажу.

Покупець Вася також зміг оцінити всі переваги такої послуги. Тепер йому не доведеться витрачати час на відвідування магазинів. Для здійснення покупки Васі достатньо зайти на сайт Петі і вибрати необхідний продукт.

Завдяки інтернет-еквайрингу оплата здійснюється за допомогою декількох кліків. Як бачите, схема для покупців досить проста.

В одній з наших статей ми докладно розповіли про те, як підключити мобільний еквайринг. Ця послуга також дозволить залучити нових клієнтів і спростити роботу з готівкою.

5. Як підключити інтернет-еквайринг — 5 простих кроків

Підключити інтернет-еквайринг можна всього за кілька кроків. Впевнившись в тому, що інтернет-еквайринг — це дешево і зручно, знайомий бізнесмена Петі (приватний підприємець Коля) теж загорівся ідеєю використання такого сервісу в своєму інтернет-магазині.

Петя, вбачаючи в ньому потенційного конкурента, не особливо хотів ділитися корисною інформацією, тому Колі стояло завдання самостійно розібратися з тим, як підключити інтернет-еквайринг на сайт. Як з'ясувалося, нічого складного в цьому не було.

Як підключити інтернет-еквайринг

Крок 1. Вибір банку — порівняння тарифів інтернет-еквайрингу від різних постачальників послуг

На початковому етапі Коля повинен був вибрати постачальника послуг. Після недовгих роздумів Микола вирішив, що краще працювати безпосередньо з банком-еквайєром, так як цей варіант виключає участь посередників.

Відповідно, плата за користування послугою також буде трохи нижче. А от з вибором конкретного банку було дещо складніше. Прийти до остаточного висновку Коля зміг тільки після детального вивчення конкретних пропозицій фінансових установ:

ОщадбанкСбербанк . Є одним з лідерів інтернет-еквайрингу на сучасному ринку надання послуг. Популярність даної фінансової установи обумовлена мінімальною процентною ставкою (0,6%) та наявністю власного процесингового центру. Сбербанк працює з різними платіжними системами.

ВТБ-24ВТБ 24. Комісія інтернет-еквайрінгу в цьому банку складає в межах 0,6-3%, однак цей постачальник готовий запропонувати своїм клієнтам одну з кращих програмних забезпечень. Завдяки цьому ймовірність злому даних практично виключена. Особливістю співробітництва з ВТБ 24 є те, що збільшення торгового обороту сприяє зниженню розміру процентної ставки.

Альфа-банкАльфа-Банк. Ще один гідний постачальник послуг. Альфа-Банк охоплює близько 40% ринку еквайрінгу та постійно росте число клієнтів. Це є прямим підтвердженням високої якості надання послуг. Банк використовує максимально ефективну систему безпеки проведення платежів.

Банк Російський СтандартБанк Російський Стандарт. Пропонує різні види еквайрингу, в тому числі і еквайринг в інтернеті. Банк співпрацює з великою кількість міжнародних платіжних систем. Окремої уваги заслуговує наявність власного процесингового центру.

Крок 2. Заповнення і відправлення заявки

Визначившись з вибором банку, Коля заповнив заявку на бажання скористатися послугою інтернет-еквайрингу і став чекати відповіді від представників фінансової установи.

Оформлення заявки не вимагало надто багато часу. В запропонованій формі на офіційному сайті банку Коля вказав дані про вид діяльності власної компанії і залишив свої контакти для зворотного зв'язку.

Крок 3. Збір необхідного пакету документів та укладення договору

Чекати відповіді з банку довелося зовсім недовго. З Колею зв'язався представник фінансової установи та запропонував обговорити нюанси майбутньої співпраці при особистій зустрічі.

необхідного пакету документів

Озвучені умови влаштували початківця бізнесмена і він відправився збирати пакет документів, які потрібні для підписання договору.

перелік важливих паперів увійшли:

  1. Документ про державної реєстрації як індивідуального підприємця.
  2. Свідоцтво про постановку на облік в податковому органі.
  3. Установчі документи.
  4. Картка із зразками підписів.
  5. Паспорт керівника компанії.

Коля розумів, що озвучений список важливих паперів в іншому банку міг дещо відрізнятися, але він був радий, що в цьому разі кількість необхідних документів не було занадто великим. Після надання підготовленого пакета між сторонами був укладений договір інтернет-еквайрингу.

Крок 4. Отримання інструкції з установки плагіна для сервісу «Інтернет-еквайринг»

Початківець бізнесмен особливо не вникав у те, як працює інтернет-еквайринг, однак для забезпечення нормального функціонування системи на сайті наш герой повинен був проконсультуватися щодо встановлення плагіну.

Працівники технічного відділу банку максимально зрозуміло провели інструктаж щодо подальших дій, який повинен був виконати власник сайту, тому при установці плагіна у Колі особливих проблем не виникло.

Крок 5. Тестування послуги та запуск системи інтернет-еквайрингу

І ось настав довгоочікуваний момент — Коля робить першу покупку в своєму магазині і оплачує її картою. Переконавшись у тому, що платіж проведений, власник запускає систему інтернет-еквайрінгу та повідомляє всіх відвідувачів сайту про можливості здійснити оплату карткою.

6. Як не стати жертвою шахраїв — ТОП-3 способи забезпечення безпеки платежів

Власники торгових онлайн-точок повинні упевнитися в тому, що їх покупці надійно захищені. Різні способи захисту можуть проявлятися у проведенні верифікації при здійсненні платежу або присвоєння картками супутніх кодів.

Ще один варіант захисту — використання так званих кодів протекції, які передаються від однієї сторони угоди іншій.

Гарантія безпеки при здійсненні операції досягається трьома різними способами:

  1. Встановлення стандарту PCI DSS. Цей стандарт затверджений найбільш відомими платіжними системами Visa, MasterCard, AE. Його повинні дотримуватися різні процесингові центри та інші постачальники послуг. Право організації інтернет-еквайрингу надається лише в разі наявності сертифіката відповідності PCI DSS.
  2. Використання протоколу шифрування SSL. Протокол забезпечує безпечний зв'язок між держателем картки і сервером, на який надсилаються дані для подальшої ідентифікації.
  3. Використання протоколу додаткового захисту 3D Secure. Такий протокол є додатковим захистом під час проведення платежів при використанні карт Visa. У цьому разі виникає необхідність введення додаткового пароля, який видається банком-еквайєром.

Як захиститися покупцям?

Щоб не стати жертвою при здійсненні покупки в інтернеті за допомогою карти, необхідно ретельно вивчати майданчик, на якій ви збираєтеся зробити придбання. Найкраще обговорити всі деталі оплати з менеджером компанії в телефонному режимі або ознайомитися з відгуками на тематичних форумах.

Якщо є така можливість, то рекомендується перераховувати кошти на карту безпосередньо перед здійсненням покупки. При такому розкладі шахраям просто нічого буде красти.

7. Висновок

У підключенні послуги інтернет-еквайрингу зацікавлені всі учасники угод купівлі-продажу. Продавцям така опція гарантує розширення клієнтської бази і збільшення прибутку, а покупцям — дозволяє сплатити за покупку допомогою натиснення декількох кнопок.

Будьте впевнені, що підключення послуги спричинить сплеск купівельної активності на вашому сайті!

І в кінці пропонуємо вам подивитись цікаве відео про інтернет-еквайринг:

Коментуйте статтю та діліться цікавими думками нижче. Ми з радістю вислухаємо кожного з вас!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Бізнес для підприємців » Інтернет-еквайринг — покрокове керівництво підключення послуги + практичні поради як підключити інтернет-еквайринг та не стати жертвою шахраїв