Кадастрова вартість — інструкція як дізнатися кадастрову вартість за 7 кроків + професійна допомога у визначенні кадастрової вартості

Що таке кадастрова вартість і для чого вона визначається? Як дізнатися кадастрову вартість за адресою на сайті Росреестра? Чи можна дізнатися кадастрову вартість онлайн?

Добрий день, шановні читачі журналу . З вами консультант з правових питань Валерій Чемакин.

Сьогодні я розповім, для чого потрібна кадастрова вартість об'єкта, на що вона впливає і як її змінити при необхідності.

В кінці цього матеріалу ви знайдете багато корисної інформації про юридичних компаніях, що надають послуги по зміні кадастрової вартості.

Кадастрова вартість

Зміст
  1. Що таке кадастрова вартість?
  2. Коли може знадобитися визначення кадастрової вартості — 5 основних ситуацій
  3. Як дізнатися кадастрову вартість — 7 простих кроків
  4. Професійна допомога у визначенні кадастрової вартості   огляд ТОП-3 компаній з надання послуг
  5. З якихось причин можуть не прийняти заяву на визначення кадастрової вартості — 4 основні причини
  6. Висновок

1. Що таке кадастрова вартість?

До 2011 року в Бюро технічної інвентаризації по кожному об'єкту нерухомості визначалася інвентаризаційна вартість. Її розрахунок проводився за старими методиками, і підсумкова сума нічого спільного не мала з реальною вартістю житла. Найчастіше вона була в десятки разів нижче. Така ситуація призводила до недобору податків.

У зв'язку з цим держава змінило систему оподаткування. Тепер податок на рухомість обчислюється від базової суми, яку називають кадастрової вартістю майна. Так як вона близька до ринкової ціни, то надходження в бюджет збільшилися. Однак близькість ця дуже умовна. Чому, я поясню на прикладі.

Приклад

Нещодавно вдало продав будинок у селі за 3,2 млн карбованців при її ринковій ціні 2,5 млн. Вже в процесі угоди я виявив в техпаспорті суму 1,8 млн рублів. Це виявилося не що інше, як кадастрова вартість. Мене зацікавило, звідки взялася ця сума.

Виявляється, для її розрахунку використовується складна формула, яка враховує середню ціну всього житла в окремо взятій місцевості.

Очевидно, що в селі є будинки і за 500 тис. рублів і за 4 млн рублів. Тому в моєму випадку кадастрова вартість становила близько 70% від ринкової ціни, яка формується з урахуванням якості житла.

Як бачите, в плані витрат на податки я був у великому виграші. Однак бувають і протилежні ситуації, коли кадастрова вартість будинку з незрозумілих причин значно вище ринкової. Так виходить, коли один або кілька параметрів при підрахунку були неправильно інтерпретовані або самі обчислення містять помилку.

З чого складається кадастрова вартість об'єкта:

  • місце розташування;
  • площа;
  • транспортна доступність;
  • регіон і населений пункт;
  • вік споруди;
  • дозволене використання ділянки.

Таким чином, 2011 рік став переломним моментом у фіскальній політиці держави по відношенню до власників у зв'язку з початком обчислення майнового податку від кадастрової вартості нерухомості. Про суть цього поняття читайте в нашій окремій статті.

2. Коли може знадобитися визначення кадастрової вартості — 5 основних ситуацій

Як видно з мого прикладу, мене не цікавила кадастрова вартість і методика її розрахунку рівно до того моменту, поки я не надумав продати будинок.

Розглянемо всі основні ситуації, коли може виникнути така необхідність.

Ситуація 1. Сплата податку на нерухомість

Ви платили щорічно за своє житло майновий податок в сумі 500 рублів, але ось вам приносять квитанцію на 5000 рублів, що вводять, м'яко кажучи, в замішання. Це говорить про те, що у Федеральної податкової служби (ФПС) надійшла нова кадастрова вартість вашої квартири.

Поки ви не знаєте точне значення, не можна нічого зробити для зниження кадастрової вартості. Між тим, така можливість існує і про неї потрібно обов'язково знати. Пізніше я розповім про те, як домогтися перерахунку кадастрової вартості в бік зниження.

Ситуація 2. купівля, Продаж чи дарування нерухомості

Ситуацію з будинком я вже описував, а от з земельною ділянкою у мене вийшло все з точністю до навпаки. При цьому, якби я заздалегідь знав, визначається як кадастрова вартість, то міг би добре заощадити на податках.

Приклад

Разом з будинком я продав земельну ділянку в селі за 50 тис. рублів. Дорожче його в цьому місці ніхто не купив би. Під час операції я побачив, що його кадастрова вартість 450 тис. рублів. Тут я зрозумів, скільки податків переплатив за 4 роки володіння цією землею, а міг би оскаржити суму, запросивши незалежного оцінювача.

З прикладу видно, що тільки в момент продажу мене зацікавила кадастрова вартість землі. Про те, як її обчислюють, читайте в тематичній статті на нашому порталі.

Ситуація 3. Визначення платежів за користування квартирою

Житловий кодекс передбачає не тільки поняття володіння нерухомістю, але і користування нею. Житлоплощу можна орендувати у іншого громадянина. У цьому випадку квартплата встановлюється за домовленістю. Є й інші види найму: соціальний, комерційний і службовий.

У цьому випадку власники житла – це держава, муніципалітет або організація. Найчастіше правила надання такого житлового приміщення окремим категоріям громадян передбачають стягнення з них певної плати. Так от базою для обчислення її розміру може виступати як раз кадастрова вартість квартири.

Ситуація 4. Розрахунок платежів при спадкуванні

Відкриття спадкової справи передбачає вчинення різних дій нотаріусом, який за свої послуги бере певну плату.

Тарифи встановлені ФЗ про Нотаріат і в цьому випадку засновані на кадастрової вартості успадкованого об'єкта. Тому, перш ніж почати оформлення спадщини, поцікавтеся нею.

Ситуація 5. Використання нерухомості як застави

Більшість банків надають іпотечні кредити під заставу нерухомості. При цьому їх особливо не цікавить ринкова ціна житла, прописана в договорі купівлі-продажу. Не секрет, що вона часто встановлюється довільно для переслідування певної вигоди продавця або покупця.

Навіщо визначати кадастрову вартість

Банк цікавить кадастрова вартість житла. Саме таку суму вам можуть схвалити при подачі заявки на кредит. Саме за цю суму банк передбачає гарантовано продати квартиру в разі вашого банкрутства. Аналогічна ситуація   з видачею позик під заставу нерухомості.

3. Як дізнатися кадастрову вартість — 7 простих кроків

Для чого потрібна кадастрова вартість, ми розібралися.

Тепер я поясню, де і як її дізнатися.

Крок 1. Звертаємося в Кадастрову палату або МФЦ

Якщо ви не любитель інтернет технологій, доведеться діяти по-старому і відвідати держустанова. Правда, і тут з'явилися нововведення. Тепер дізнатися кадастрову вартість можна через МФЦ, що набагато зручніше, ніж іти безпосередньо в Росреестр.

Отже, якщо ви хочете дізнатися, чи правильно проведена кадастрова оцінка квартири, потрібно йти в Росреестр або в багатофункціональний центр, який є в кожному місті та селищі.

Крок 2. Складаємо заяву

Після прибуття вам потрібно взяти талончик електронної черги (за її наявності) і чекати запрошення. Якщо ви прийшли в МФЦ, оператор сам оформить заяву на отримання виписки про кадастрової вартості з урахуванням податкового вирахування. Вам залишиться тільки розписатися.

У Росреестре заяву доведеться заповнити самостійно за зразком, який є на стенді. Важливо дотримати правильність оформлення цього документа. В іншому випадку його можуть не прийняти.

Крок 3. Надаємо документи

До заяви потрібно додати копії свого паспорта та правовстановлюючих документів на об'єкт. У них можна подивитися, де знаходиться нерухомість, і дізнатися її кадастровий номер. Цієї інформації достатньо, щоб фахівці могли отримати дані з ЕГРП (Єдиного державного реєстру права).

Документи, необхідні для подачі заяви:

  • загальногромадянський паспорт;
  • ІПН, страхове свідоцтво (СНІЛС);
  • документ про право власності або користування.

Крок 4. Вказуємо кадастровий номер об'єкта нерухомості

Якщо ви не власник об'єкта, а тільки збираєтесь придбати, то потрібно знати хоча б кадастровий номер. Він присвоюється всім об'єктам нерухомості, зареєстрованим в установленому порядку.

Цей набір цифр дає можливість отримати повну інформацію про ваше майбутнє придбання. Зокрема, кадастрову вартість, за якою податкова робить свої нарахування.

Крок 5. Отримуємо розписку про одержання документів

Після того, як документи та заяву приймуть, вам видадуть розписку, в якій буде вказана дата отримання результату. Крім того, якщо ви зверталися в МФЦ, то вам прийде СМС повідомлення про готовність виписки.

Крок 6. Погоджуємо спосіб отримання довідки про вартість об'єкта

В момент отримання розписки вас запитають, як ви хотіли б отримати результат. Зробити це можна при особистому відвідуванні, поштою або навіть онлайн із використанням інтернету. Співробітник відзначить той спосіб, який ви оберете. За прогнозами, у 2017 році отримувати відомості про кадастрової вартості більшість населення буде в онлайн режимі.

Крок 7. Отримуємо довідку про кадастрової вартості в зазначені терміни

Видача результатів за надання відомостей з ЕГРП виробляє в тому ж місці, де приймалося заяву.

Алгоритм отримання результату:

  1. У зазначений день потрібно з паспортом прийти в Росреестр або МФЦ.
  2. Взяти талон на видачу готового результату.
  3. Показати розписку оператора і отримати у нього довідку про кадастрової вартості об'єкта.

Після її отримання ви зможете провести оцінку кадастрової вартості. Читайте про цю процедуру докладну статтю на нашому сайті.

Як дізнатися кадастрову вартість онлайн

Отже, тепер ви знаєте класичну процедуру. А зараз я розповім, як і де дізнатися кадастрову вартість житла простіше і швидше. В останні кілька років державні органи повернулися до громадян особою і, завдяки сучасним технологіям, стали якісно та швидко надавати послуги.

Портал Росреестр

Тепер безкоштовну довідку про кадастрової вартості можна отримати прямо на сайті Росреестра по кадастровому номеру або за адресою об'єкта. Заповнивши спеціальну форму, ви попадете в базу ЕГРН, звідки буде вивантажено інформація про необхідному житло або ділянці.

Крім того, тепер є можливість скористатися онлайн послугами різних юридичних компаній, серед яких ЕГРП365 займає непогані позиції завдяки професіоналізму та оперативності своїх співробітників.

ВендоСофт

Ця фірма надає свої послуги через інтернет. Довідки вони спрямовують на електронну пошту. Зауважу, що роздруківка служить повноцінним доказом при спорах з приводу кадастрової вартості. Якщо вам потрібен офіційний документ з печаткою, то можливість його отримати теж є.

Послуги компанії:

  • електронна виписка з ЕГРП;
  • виписка з ЕГРП на папері з печаткою;
  • виписка з кадастрового паспорта;
  • електронна довідка про кадастрової вартості;
  • довідка про кадастрової вартості на папері з печаткою.

Це лише деякі з послуг, які ви отримаєте, якщо відвідаєте сайт компанії ЕГРП365. Вартість варіюється від 290 до 4690 рублів.

Увага! З 01.01.2017 вступив в дію закон 218-ФЗ. Одне з його положень — перехід на нові форми виписок з реєстру. Замість кадастрового паспорта і виписки з ЕГРП тепер буде єдина виписка з ЕГРН.

4. Професійна допомога у визначенні кадастрової вартості   огляд ТОП-3 компаній з надання послуг

Сьогодні безліч комерційних компаній надають послугу з визначення кадастрової вартості на платній основі.

Ви запитаєте, навіщо користуватися їх послугами, якщо все можна зробити безкоштовно. Відповідь проста – для зручності. Адже довідку ви замовляєте для якихось подальших дій з нею, які вже не так прості і вимагають певних знань і кваліфікації.

Пропоную вашій увазі огляд 3 фірм, які надають послуги, пов'язані з отриманням різних виписок з ЕГРП, а також допоможуть провести незалежну оцінку ринкової вартості нерухомості.

1) Хто Там

Хто тамНа сайті цієї компанії є спеціальна форма, в яку достатньо внести точну адресу об'єкта, і ви отримаєте саму нову кадастрову вартість. Крім того, там же можна налаштувати автоматичне повідомлення про її зміну. Інформація буде приходити на вказану вами електронну адресу. Всі ці послуги безкоштовні.

Щоб отримати виписку або кадастровий паспорт з цифровим підписом Росреестра доведеться вже заплатити. Однак такий документ можна буде пред'явити навіть у суді.

2) Центральне юридична агенція

Центральне юридичне агентствоСпеціалізація цієї компанії – оцінка нерухомості як житлової, так і комерційної. Якщо ви не знаєте, як правильно розрахувати її кадастрову або ринкову вартість, звертайтеся до юристів цієї фірми. Вартість послуг залежить від великої кількості факторів, головний з яких – площа об'єкта. В середньому вона починається від 15 тис. рублів.

Послуги, що надаються компанією:

Послуга Опис послуги
1 Оспорювання невірної кадастрової вартості Проводиться в комісії з вирішення спорів при Кадастрової палаті або в суді
2 Оцінка земельних ділянок Оцінюється ринкова вартість земельних ділянок
3 Оцінка різного майна Оцінці підлягає будь-яке нерухоме майно або предмети
4 Оцінка автомобіля Оцінюються транспортні засоби

3) Граунд Компанія

граунд компаніяКомпанія займається оціночною діяльністю в сфері нерухомості. Якщо ви не знаєте, звідки береться занадто велика сума кадастрової вартості, можете зателефонувати фахівцям цієї фірми або відвідати їх сайт.

Які послуги пропонує компанія Граунд:

  • оціночні дії для визначення ринкової вартості житла;
  • розрахунок вартості комерційної нерухомості;
  • встановлення ціни земельної ділянки;
  • оцінка заподіяної шкоди;
  • оцінка транспортних засобів та спецтехніки.

Оцінювачі зроблять реальну оцінку вашого об'єкту, що дозволить домогтися справедливості через суд, якщо Кадастрова палата не стане перераховувати вартість.

5. З яких причин можуть не прийняти заяву на визначення кадастрової вартості — 4 основні причини

Є кілька причин, по яких вам можуть відмовити в прийомі заяви на визначення та уточнення кадастрової вартості.

Розглянемо основні з них.

Причина 1. Неповний пакет документів

Для зміни питомої кадастрової вартості вимагається незалежна оцінка вашого об'єкта. Висновок оцінювача надавайте разом з документами про право власності та копією паспорта. Якщо ви не забезпечите наявність хоча б одного з цих документів, то заява у вас не візьмуть.

Причина 2. Порушення строку подання заяви

Заява має бути подана в комісію з розгляду спорів Кадастрової палати до закінчення 5 років після останнього визначення кадастрової вартості. Якщо цей строк порушений, документи вважаються недійсними.

Причина 3. Величина кадастрової вартості раніше була встановлена в розмірі ринкової

відповідно До законодавства, за бажанням власника величина кадастрової вартості одного об'єкта або всього переліку нерухомого майна може бути встановлена в розмірі ринкової. У цьому випадку заява у вас вже не візьмуть.

Справа в тому, що в липні 2016 року був прийнятий Федеральний закон, згідно з яким до 2020 року вводиться мораторій на зміну кадастрової вартості. До цього часу планується створити державну систему оцінювачів, які регулярно будуть приводити переоцінку, щоб максимально наблизити вартість нерухомості до ринкової.

Причина 4. Відсутність кадастрового номера об'єкту

Якщо у об'єкта взагалі відсутній кадастровий номер, дізнатися його вартість неможливо. Це означає, що він не зареєстрований в ЕГРП і відомостей про нього немає. Тому, перш ніж робити якісь дії з такою нерухомістю, її треба узаконити, тобто поставити на кадастровий облік.

У разі відмови в прийомі заяви без достатніх на те підстав вам варто отримати консультацію спеціаліста та розробити разом з ним план подальших дій. Я рекомендую звернутися для цього в компанію Правознавець через однойменний сайт або по телефонам.

Юристи Правознавця працюють віддалено через інтернет і надають консультаційні послуги. Однак при необхідності вони можуть представляти ваші інтереси в комісії з врегулювання спорів при Кадастрової палаті і навіть у суді.

Якщо калькулятор кадастрової вартості показує вам суму, відмінну від дійсної, сміливо звертайтеся в цю компанію. Крім того, тут можна замовити повний супровід вирішення будь-якої вашої юридичної проблеми.

Для закріплення інформації пропоную подивитися тематичний відеоролик.

6. Висновок

Кадастрова вартість – це періодично змінюється сума, що прагне до ринкової, яка служить базою для майнового податку. Якщо вона обчислена невірно, ви можете її оскаржити, надавши результати незалежної оцінки.

Бажаю вам фінансового благополуччя і пропоную оцінити статтю, а також залишити коментар до неї.


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Гроші » Кадастрова вартість — інструкція як дізнатися кадастрову вартість за 7 кроків + професійна допомога у визначенні кадастрової вартості