Що таке рерайтінг – практичне керівництво для початківців рерайтерів + секрети професії від експерта

Ви дізнаєтеся, що таке рерайтинг (rewriting) і чим він відрізняється від копірайтингу, в чому полягає робота професійного рерайтера і скільки коштує грамотний рерайт

Здравствуйте, шановні читачі інтернет-журналу для підприємців-початківців «.ua»! З вами постійний автор проекту – Денис Кудерин, професійний копірайтер і журналіст.

Сьогодні ми продовжимо вивчати сучасні веб-технології і поговоримо про рерайтинге.

Отримані знання допоможуть початківцям мережевим авторам освоїти нову професію і оволодіти перспективними знаннями і навичками.

Що таке рерайтінг тексту - керівництво

1. Що таке рерайтінг – визначення та основні види

Визначення рерайтингу звучить наступним чином:

Рерайтінг — це лексичне зміна оригінальних текстів з повним збереженням початкового сенсу. Якщо говорити простіше, то рерайтинг – це переписування. Саме так перекладається з англійської слово «rewriting».

У школі кожен з нас писав виклад – записував почуте власними словами. Рерайтинг – практично та ж діяльність з тією різницею, що оригінальний текст весь час знаходиться у вас перед очима і відтворювати його слово в слово не можна.

Фахівці з трансформації початкового вмісту в рерайт називаються рерайтерами. Це досить популярна і поширена сучасна професія, доступна студентам, викладачам і всім тим, хто вміє грамотно працювати з текстом.

Рерайтер

У рерайтингу кілька цілей:

  • створення унікального SEO-тексту для його просування в пошукових системах;
  • поширення новинної інформації з оригінального джерела (за законом про авторське право змінене і творчо перероблене оригінальний зміст не є плагіатом);
  • переробка рекламних текстів для комерційних сайтів;
  • перетворення громіздких і складних для сприйняття текстів у більш читабельні і «людяні».

Існує два основних види рерайтингу поверхневий (іноді його називають «синонимайзинг») і глибокий.

Синонимайзинг — це коли рерайтер просто змінює слова в реченнях на схожі або ідентичні за змістом.

Глибокий рерайт (якісний рерайт тексту) припускає більш детальну переробку исходника із зміною структури і іноді навіть загального напрямку статті.

2. Чим рерайтінг відрізняється від копірайтингу

Принципове розходження між двома вищезгаданими видами діяльності в оригінальності кінцевого продукту. При переписуванні готового макету автор лише видозмінює текст у відповідності з вимогами програм унікальності, залишаючи його сенс початковим.

Робота копірайтера більш складна – він створює ексклюзивний контент, який пошукові системи не сприймають як рерайта.

Можливо, при створенні аналітичної статті автору потрібно творчо переробити кілька незалежних джерел інформації, але основний обсяг матеріалу має бути унікальним в принципі.

3. Де знайти вакансії рерйтеру-новачкові – огляд бірж і сайтів для заробітку

Не варто обманюватися уявною простотою роботи рерайтера: це досить складна діяльність, що вимагає суто професійного підходу. Досвідчений замовник завжди відрізнить текст, зроблений кваліфікованим автором, від продукту новачка.

Показники грамотного рерайта наступні:

  • текст легко читається і сприймається;
  • кожна фраза має завершений зміст;
  • логічні нестиковки в пропозиціях відсутні;
  • зміст легко проходить перевірку на унікальність у всіх професійних програмах.

Майже всі початківці копірайтери починають з рерайта. Це відносно нескладний вид діяльності, що розвиває головні вміння та навички професійного «текстовика»   роботу з контентом, підбір синонімів, складання чітких пропозицій і фраз.

Де знайти роботу початківцям рерайтерам? Переважна більшість новачків працюють через біржі контенту. Майже всі контори копірайтингу пропонують письменникам-початківцям переробку вже існуючих в Інтернеті текстів.

В подальшому, якщо ви вирішили зайнятися цією справою професійно, це може стати для вас вигідною роботою в Інтернеті на дому без вложений.

Скільки можна заробити на рерайтинге – питання неоднозначне. Тарифи на рерайт – нижче, ніж на професійний копірайтинг, але різні біржі пропонують свої ціни. Правда, і вимоги до кваліфікації авторів на різних біржах контенту мають деякі відмінності.

Для наочності я склав таблицю цін на рерайт, яку буде корисно вивчити всім рерайтерам-новачкам:

Назва біржі Вимоги до початківцям рерайтерам Середня ціна в рублях за 1000 знаків (для новачків)
1 Etxt Відсутні 10
2 Textsale Жодних 20
3 Advego Немає (але існує велика конкуренція у зв'язку з великою кількістю авторів) 20-40
4 Work-Zilla Потрібно пройти тест на знання орфографії та вміння користуватися Інтернетом 40 і вище
5 ContetntMonster Всі претенденти на посаду проходять досить складний текст на знання російської мови Від 30 до 50

Біржі, на яких суворо ставляться до грамотності та компетенції авторів, платять більше, але в будь-якому випадку ціни на рерайтинг (на відміну від копірайтингу) мають свою межу, який навряд чи задовольнить честолюбних письменників, які розраховують на професійний статус.

Це я до того, що довго залишатися на рівні рерайтера не варто – необхідно підвищувати кваліфікацію і займатися більш складною і високооплачуваною роботою.

4. Віддалена робота рерайтером на дому – ТОП-5 порад для новачків від професіонала

Стати рерайтером досить просто – потрібні 4 якості:

  • завзятість;
  • працьовитість;
  • уважність;
  • терпіння.

Ще бажано вміти швидко набирати текст. Це, до речі, обов'язковий навик для всіх професійних авторів: чим швидше ви друкуєте, тим вище заробітки (принаймні, на початковому етапі кар'єри).

Новачкам хочу дати кілька порад, які допоможуть уникнути типових помилок і збільшать заробітки.

Рерайтер

Порада 1. Ставитеся до рерайтингу серйозно

Початківці автори вважають, що зробити рерайт дуже просто: потрібно всього лише трохи переробити запропонований замовником текст і отримати гонорар. Такий підхід є помилковим і навіть згубний для автора-початківця.

Рерайтінг – це ретельна, продумана і кропітка робота, яка вимагає уваги і часу.

Автор повинен володіти наступними навичками:

  • грамотної письмової та усної промовою;
  • здатністю швидко добирати синоніми до слів;
  • умінням висловлювати одну й ту ж думку різними словами;
  • умінням розбивати складне речення на кілька простих і об'єднувати прості речення в сложносоставные фрази.

Власні домисли, сторонні факти і коментарі до статті неприпустимі. Бажано, щоб автор розбирався (хоча б поверхово) в темі статті, яку він уникализирует.

Порада 2. Пишіть грамотно і цікаво

Грамотність – ввічливість рерайтера. Мова йде не тільки про бездоганну орфографії і пунктуації, але і про логічному побудові фраз.

Наприклад, фраза «контроль за фінансами» для професійного автора неприпустима, хоча автоматичний редактор на біржах її пропустить. Правильно писати «контроль фінансів», прийменник «за»   ознака розмовної, простонародної мови.

Порада 3. Використовуйте професійні інструменти

Якщо шукати синоніми самостійно важко, допускається використання спеціально призначених для цієї мети програм.

Даю корисну посилання

На сайті http://synonymonline.ru крім швидкого підбору синонімів, присутній також словник антонімів, паронімів і морфемный словник.

Якщо ви не в курсі, що це таке – дізнавайтеся зараз: професіоналу пера такі знання покладені за статусом.

наприклад, величезна кількість людей не знає різниці між поняттями «компанія» і «кампанія», а точніше, вважає друге слово помилковим написанням першого. Деякі навіть примудряються писати слово «агентство» без букви «т».

Особисто я зустрічав подібні лексичні та орфографічні недоліки навіть у цілком поважних вітчизняних копірайтерів, після чого моє ставлення до них злегка змінювалося.

Порада 4. Постійно вдосконалюйте навички

Не стійте на місці: досягнувши досконалості в рерайтинге, рухайтеся далі. Беріться за копірайтинг – створення авторського контенту.

Навички трансформації вихідного вмісту в унікальний, але незмінний за змістом текст – це ваша інвестиція, яка буде приносити дивіденди постійно.

Порада 5. Правильно працюйте з технічними та офіційними текстами

Уникализация технічних текстів – найбільш складний різновид рерайтингу. Зазвичай така робота оплачується по максимуму. Особисто я раджу брати такі тексти в роботу лише в тому випадку, якщо ви хоч трохи розбираєтеся в темі статті.

Ще більш важке завдання – зробити рерайт текстів правової тематики, де цитуються закони Конституції РФ, статті технічних нормативів або КК. Необхідно заздалегідь узгодити з замовником, що такі частини статті не будуть перевірятися програмами на унікальність в загальному порядку.

Рекомендую подивитися відео для закріплення теми для тих, хто хоче зайнятися рерайтом:

5. Висновок

Шановні читачі, підведемо підсумки! Рерайтинг – цілком доступна, в міру прибуткова діяльність затребувана для заробітку онлайн.

Займатися рерайтинг можуть школярі старших класів, студенти та філологи. Також переписувати вже існуючі тексти — це хороша робота на дому для мам в декреті. Цей вид діяльності цілком підійде всім, хто любить творчість і роботу з текстом.

У свою чергу, побажаю початківцям рерайтерам успіхів у їх роботі та якнайшвидшого досягнення максимальних рівнів заробітку!

Буду вдячний, якщо ви оціните статтю і залишите свої коментарі нижче по нашій темі.


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Інтернет » Що таке рерайтінг – практичне керівництво для початківців рерайтерів + секрети професії від експерта