Що таке копірайтинг   докладне керівництво для новачків по заробітку на копірайтингу + фішки і секрети від професіонала

Ви дізнаєтеся, що таке копірайтинг, з чого почати свою роботу починаючому копірайтеру і які особливості сучасного онлайн-копірайтингу

Здравствуйте, шановні читачі бізнес-журналу «.ua»! З вами професійний копірайтер і постійний автор видання Денис Кудерин.

Тема нашої сьогоднішньої статті   копірайтинг.

У статті ми детально розглянемо, як розраховується ціна за послуги копірайтингу і де початківцю фахівця шукати роботу.

Поїхали, друзі!

Що таке копірайтинг

1. Що таке копірайтинг   повний огляд поняття, історія виникнення

Мабуть, всі користувачі всесвітньої мережі чули термін «копірайтинг», але не кожен знає, що саме означає дане поняття.

Класичне визначення копірайтингу звучить наступним чином:

Копірайтинг — це професійна діяльність по створенню та розміщенню рекламних, інформаційних, презентаційних та будь-яких інших текстів, потрібних замовнику.

Давайте тепер звернемося до суті і призначенню копірайтингу, зокрема в Інтернеті.

Первісне й основне призначення Інтернету – надання користувачеві інформації у вигляді аудіо - і відеоконтенту, а також текстової інформації. Якщо відвідувач заходить на сайт і не бачить там нічого цікавого, він йде на інші ресурси.

Для утримання уваги користувачів текстовий вміст сайту має бути корисним, унікальним і цікавим.

Власники інтернет-ресурсів, які бажають підвищити відвідуваність своїх сайтів, повинні подбати про постійне наповнення контенту актуальним текстовим змістом. І тут їм на допомогу приходить вже SEO-копірайтинг.

Від звичайного він відрізняється тим, що містить ключові слова, розставлені в певних місцях статті і лаконічно вписаних в текст.

Якщо господарі мережевих ресурсів мають письменницьким талантом і часом, вони можуть наповнювати сторінки свого сайту самостійно.

А є й інший варіант – звернутися до професійних творцям текстів. Копірайтингом на замовлення сьогодні займаються колишні журналісти, студенти, випускники філологічних факультетів і просто люди, які вміють ясно викладати свої думки.

Копірайтери створюють не тільки інформаційні статті для блогів, але і будь-який інший текстовий контент – картки товарів для інтернет-магазинів, опису категорій продуктів, сценарії відеороликів, слогани, ефективні рекламні тексти.

Саме слово походить від англійського неологізму «copywriting» і дослівно означає «написання тексту (рукописи)».

Важливий нюанс

До слова «copyright», що означає авторське право, російськомовний термін «копірайтинг» не має ніякого відношення.

Історично копірайтинг виник ще до появи Інтернету. Діяльність талановитих продавців, вуличних зазивал, рекламних агентів безпосередньо пов'язана з створенням продає тексту.

Навіть у радянський час існували свої копірайтери, створюють ефектні рекламні і пропагандистські гасла: «Ти записався добровольцем?», «Базіка – знахідка для шпигуна», «Зберігайте гроші в ощадному банку СРСР».

2. Види копірайтингу

Існує кілька видів роботи з текстами, які об'єднує діяльність копірайтера. Професійний творець текстів повинен володіти всіма видами копірайтингу – від найпростішого рерайта до написання ексклюзивних аналітичних статей.

Види копірайтингу:

  • рерайтинг;
  • іміджевий копірайтинг;
  • продають тексти;
  • SEO-копірайтинг.

Розглянемо кожну з різновидів більш докладно.

Рерайтінг

Дам визначення рерайта.

Рерайт – найпростіший вид копірайтингу, який полягає в переробці однієї статті в іншу.

Навіщо це потрібно? Справа в тому, що кожен текст в Інтернеті пошукові системи ранжирують по-різному. На підставі обробки тексту пошуковими роботами, він просувається в Топі видачі за конкретним запитам на те чи інше місце.

Неунікальні тексти і контент з низьким рівнем унікальності отримують низькі рейтинги і не потрапляють на перші рядки видачі пошукових систем. В результаті користувач не бачить ці сайти і їх відвідуваність знижується.

Іміджевий копірайтинг

Досить складний вид копірайтингу, що вимагає від виконавця професійних навичок і знання основ маркетингу і психологи продажів. Ефективні іміджеві тексти, як правило, дорого коштують і передбачають виконання великого обсягу роботи.

Завдання творця іміджевого тексту – сформувати позитивний образ компанії, бренду, продукту або навіть певної персони. Копірайтер повинен глибоко вникнути в тему, з якою він працює, і врахувати всі нюанси.

Нерідко для створення іміджу великої компанії її власники наймають спеціальні агентства, які займаються подібними питаннями.

Продає (рекламний текст

Такий контент має суто комерційну завдання – збільшити кількість продажів конкретного товару або прорекламувати певну послугу. Кількість продажів через інтернет щороку зростає; паралельно підвищується потреба у створенні ефективних рекламних текстів.

Інтернет-магазини вже недостатньо просто уявити фото товару і виставити ціну. Потрібно створити продає опис, мотивуюче відвідувача ресурсу на замовлення і придбання продукту.

Обсяг текстів зазвичай невеликий, але кожне слово має вирішальне значення. Професіонали, які займаються виключно ефективними текстами, вважають своє вміння свого роду мистецтвом або навіть магією.

Частково вони мають рацію – з допомогою вірного слова, інтонації, лінгвістичного прийому вони перетворюють пересічних відвідувачів сайту в реальних покупців. Хороший текст, що продає роками може приносити стабільний дохід.

SEO-копірайтинг

Написання інформаційних чи рекламних статей з наперед заданими ключовими словами. Вміння грамотно та органічно розташовувати в змісті ключі – ознака професійного і талановитого копірайтера.

Чим складніша тема, тим важче вписати в контент запропоновані замовником ключі. Мета SEO-копірайтингу – просування статті в Топ видачі пошукових систем.

Приклад

Замовник дає копірайтеру текст по темі «Будівництво та ремонт» і надає список ключових слів – «вентиляційні системи», «арматура для цегляної кладки», «ціна», «купити у Воронежі».

Завдання автора – зробити читабельний текст, який однаково добре сприймається читачами і пошуковими системами.

3. Копірайтинг для початківців – ТОП-5 корисних порад від експерта

Онлайн-копірайтинг – досить затребуваний рід діяльності. Пошукові алгоритми постійно удосконалюються. Ще кілька років тому для потрапляння тексту на перші рядки видачі достатньо було автоматично «згенерувати» контент з потрібними ключовими словами, і він сам по собі опинявся в Топі пошукових систем.

Тепер для досягнення подібного результату доводиться неабияк потрудитися. Зміст статті має бути унікальним, грамотним і «людяним», тобто читабельним і корисним для користувача.

Ось чому потреба власників інтернет-ресурсів у професійних копірайтерах стабільно зростає, підвищуються і розцінки на кваліфіковані послуги.

Нижче я дам починаючим копірайтерам кілька порад щодо підвищення свого рівня і, відповідно, доходу.

Порада 1. Пишіть багато

Працювати треба багато: тільки таким способом можна напрацювати необхідні навички і створити базу постійних замовників. Особливо багато копірайтеру доводиться писати на самому початку своєї кар'єри. Конкуренція серед авторів досить висока: новачки пропонують свої послуги буквально за копійки.

треба Писати багато, але не можна забувати про якість тексту і грамотності. Ніколи не починайте роботу, не з'ясувавши, що саме від вас хоче замовник, якого роду текст очікує побачити. Не соромтеся задавати питання, якщо які-небудь аспекти завдання вам не ясні – це позбавить вас від переробок і зайвої роботи.

Порада 2. Вдосконалюйте навички

Стати професійним копірайтером без спеціальних знань практично неможливо. Доведеться обов'язково вивчити спеціальну літературу і матеріали, благо, основна частина потрібної інформації знаходиться у вільному доступі в мережі.

Курси копірайтингу і навчання першого ступеня пропонують пройти деякі біржі контенту, зокрема Contentmonster і Etext.

Деякі біржі та рекламні бюро організують платні семінари та вебінари, які допомагають новачкам розібратися в тонкощах seo-копірайтингу і навчають навикам створення текстів.

Порада 3. Пишіть цікаво

Щоб стати затребуваним автором, треба писати, в першу чергу, для людей, а вже потім – для пошукових роботів. Якщо замовнику і читачам його ресурсу цікаво читати ваші тексти, відвідуваність підвищується і конверсія сайту, зростають доходи.

Як створювати цікаві тексти? Пишіть лаконічно, без води, надавайте читачам максимум корисної інформації. Завжди перевіряйте свої статті на утримання зайвих слів (в копірайтингу їх називають «стоп-слова») і надмірно складних оборотів.

Спочатку вам доведеться безжально скорочувати свої тексти, виділяючи з них саму суть – те, що дійсно корисно і цікаво відвідувачам. Потім навички лаконічної листи і вміння викладати факти і власні думки ясно і цікаво стануть вашої професійної натурою.

Порада 4. Беріться за складну роботу

Природжений копірайтер не боїться братися за складну і нову для себе роботу. Про те, що писати доведеться багато, ми вже говорили. Ще одна умова для розвитку і самовдосконалення – виконання новою і складною для себе роботи.

Якщо тематика та формат замовлення вам абсолютно незнайомі, не соромтеся переймати корисний досвід у більш досвідчених товаришів по роботі. Подивіться, як з подібними замовленнями справляються ваші колеги і робіть, як вони.

Порада 5. Розвивайте творчі здібності

Нестандартний підхід до створення текстів (неважливо – інформаційних або комерційних) – запорука успіху. Експерти ефективного контенту отримують за свою роботу пристойні гроші, при цьому працюють не більше, а швидше, навіть менше, ніж рядові копірайтери. Секрет створення продають і одночасно цікавих текстів – у творчому підході.

Приклад

Можна написати тисячу знаків, розхвалюючи переваги товару загальними фразами і штампами типу «натуральна кава відмінної якості за доступною ціною», а можна проявити нестандартний підхід і використовувати зовсім інші слова і прийоми: «кава готуємо самі з бразильських зерен і продаємо за ціною двох пампушок».

Для закріплення основ рекомендую вам подивитися відео по темі копірайтера Анни Вар.

У ньому розповідається про секрети професії та про те, скільки можна заробити на копірайтингу.

4. Як розраховуються ціни за послуги копірайтингу

Якщо копірайтер працює через біржу (а новачкові такого варіанту не уникнути), його ціна буде розраховуватися в перші кілька місяців роботи по самому мінімальному тарифу. 1000 знаків для автора-початківця в середньому коштує від 30 до 50 рублів. Це небагато, але в міру набуття досвіду підвищуються і ціни.

Підвищувати ціну за свої статті варто лише в тому випадку, якщо ви відчуваєте, що перевершили початковий рівень і працюєте краще, швидше і продуктивніше, ніж більшість новачків. В цілому конкуренція на біржах, особливо великих, досить висока. Новачки демпінгують і готові працювати за копійки.

З одного боку замовники наймають дешеву робочу силу і наповнюють сайт з мінімальними витратами, з іншого – гарантія якісного контенту при замовленні статей у початківців авторів відсутня.

Деякі власники сайтів вважають за краще платити більше, співпрацюючи з професійними копірайтерами, і отримують при цьому якісне, цікаве і привабливе для читачів зміст. Професіонали отримують за 1000 знаків від 100 до 500 руб., а іноді і більше.

Це означає, що на копірайтингу ви можете заробляти більше 100 000 рублів в місяць, а якщо ваш рівень дуже високий, і 2-3 тисячі доларів — не межа!

Таким чином, копірайтинг можна віднести до роботи в Інтернеті на дому без вложений. Якщо ви проживаєте в провінції, де зарплати становлять 15 000-30 000 рублів на місяць, то заробіток на написанні текстів для вас може стати доброю альтернативою звичайній роботі.

5. Де шукати вакансії для копірайтингу – ТОП-5 бірж для копірайтерів

Сьогодні в мережі працюють десятки бірж. Деякі з них беруть на роботу всіх бажаючих, інші вимагають від авторів певною мірою грамотності і компетентності.

Для наочності в таблиці представлю переваги та особливості найпопулярніших бірж контенту в рунеті:

Назва біржі Вимоги до авторів Середня ціна за 1000 знаків для новачків Особливості та переваги біржі
1 Advego Мінімальні $0,3-0,5 Понад 300 000 авторів – найбільша біржа Рунета
2 ETXT Немає 10-40 руб. Лояльне ставлення до новачків
3 Content Monster Всі автори проходять тестування на грамотність 30-60 руб. Строгий відбір авторів, можливість пройти безкоштовні курси seo-копірайтингу
4 TextSale Немає Ціну визначає автор Можливість додавати готові тексти в магазин статей
5 Work-Zilla Немає Від 50 руб. Різноманітні завдання для творчих і працездатних авторів

Біржі, практикуючі суворе ставлення до авторів, вводять на своїх ресурсах системи заохочень і штрафів. Кожному копірайтеру присвоюється певний рівень, нараховується рейтинг.

Але найголовніше – автор напрацьовує базу клієнтів і безцінний досвід у написанні текстів найрізноманітнішої тематики.

6. Висновок

Підведемо підсумки, друзі. Тепер ви знаєте, що таке копірайтинг і в курсі, як стати копірайтером. Відразу хочу попередити, що написання текстів для Інтернету – важка і далеко не сама прибуткова діяльність особливо для новачків і людей, далеких від роботи зі словом.

Хороші шанси досягти професійного рівня у людей з філологічною освітою, журналістів, викладачів. Розмір доходів кваліфікованого копірайтера не обмежений: все залежить від бажання, таланту і наполегливості.

Бажаю успіху всім початківцям авторам!

Буду вдячний, якщо ви оціните статтю і залишите свої коментарі по темі під статтею.


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Інтернет » Що таке копірайтинг   докладне керівництво для новачків по заробітку на копірайтингу + фішки і секрети від професіонала