Що таке SEO-копірайтинг   повний огляд поняття, приклади + керівництво по SEO-копірайтингу для новачків

Ви дізнаєтеся, що таке SEO-копірайтинг і чим він відрізняється від звичайного копірайтингу, як стати професійним СЕО копірайтером і де пройти навчання за даною спеціальністю

Здравствуйте, шановні читачі онлайн-журналу ! З вами постійний автор видання і профессональный SEO-копірайтер   Денис Кудерин.

Сьогодні ми поговоримо про SEO-копірайтингу   про одне з найважливіших понять сучасного інтернет-простору.

Стаття допоможе починаючим копірайтерам підвищити свою кваліфікацію, набути нові знання, вміння і навички.

SEO-копірайтинг - як його виконати

1. Що таке SEO-копірайтинг   повний огляд поняття: визначення, історія виникнення, практичний сенс

SEO-копірайтинг (SEO-copywriting) – поняття відносне нове, тому в сучасних словниках ви не знайти його точного і загальноприйнятого визначення.

Це поняття будується на основі звичайного копірайтингу і може базуватися на рерайтинге тексту.

Більш того, навіть серед фахівців з інформаційних технологій і творців актуального інтернет-контенту існують різні погляди на SEO-копірайтинг і супутні цьому напрямі питання.

Найбільш наближене до істини визначення даного терміна звучить наступним чином:

SEO-копірайтинг – діяльність з написання тексту, спрямована на його оптимізацію з метою просування на верхні позиції у видачі пошукових систем.

Навіщо потрібен SEO-копірайтинг?

Поясню на простому прикладі

Власнику сайту необхідно збільшити відвідуваність ресурсу і тим самим підвищити власні доходи від реклами або прямих продажів товарів/послуг через сайт. Є два шляхи – запустити дорогу рекламну кампанію або замовити SEO-оптимізований текст.

Другий варіант більш ефективний і більш доступний у фінансовому плані: грамотний SEO-копірайтинг просуває статті та матеріали сайту в ТОП видачі пошукових систем швидко і без зайвих витрат.

Що таке SEO-текст

Що таке пошукова видача і чому вона так важлива

Говорячи простою мовою, пошукова видача – це список результатів, який ви бачите на екрані свого комп'ютера, коли вбиваєте в пошуковий рядок фразу або слово.

Статті з'являються в списку видачі не випадково, кожну з них ретельно перевіряє пошуковий робот (програмний алгоритм), визначаючи унікальність, структуру і корисність для потенційного читача.

Завдання SEO-копірайтингу наступні:

  • забезпечити попадання статті на верхні позиції пошукової видачі;
  • збільшити трафік (відвідуваність ресурсу) і забезпечити стабільне зростання конверсії сайту (замовлень товару, скачування файлу, створення заявок на зворотній дзвінок і так далі);
  • залучити цільову аудиторію;
  • зробити сайт зручним для відвідувача, корисним і популярним.

Якщо після SEO-просування у сайту підвищується конверсія, а у його власника зростають доходи, значить, робота виконана коректно і слід продовжувати рухатися в тому ж напрямку.

Абревіатура SEO походить від англійського словосполучення «search engine optimization», яке так і перекладається – пошукова оптимізація.

Таким чином, дослівний переклад поняття SEO-копірайтинг буде звучати як «написання текстів з метою пошукової оптимізації».

SEO-копірайтер – фахівець зі створення SEO-текстів, саме цим такий фахівець відрізняється від звичайного копірайтера.

Професіонал «сеошник» повинен розуміти особливості створення текстів для Інтернету, розбиратися в алгоритмах пошукових систем і одночасно грамотно і цікаво писати. Його довгострокова мета – перетворити сайт в джерело постійного прибутку для себе або клієнта, що ці тексти замовив.

2. У чому відмінність SEO-копірайтингу від звичайного копірайтингу

Існує невірна думка, що SEO-оптимізовані тексти – це статті, призначені виключно для роботів. На ділі – це унікальні, корисні для читачів і грамотно написані статті з органічно впровадженими в зміст і текст ключовими словами.

«Ключевіков» (слів і словосполучень, які виконують функцію просування) в SEO-статті більше, ніж у звичайної, але для рядового користувача це обставина залишається непомітним.

Мистецтво професіонала полягає саме в умінні грамотно і гармонійно наповнювати контент ключовими словами і робити текст привабливим для пошукових алгоритмів Google, Яндекс та інших.

Копірайтинг – це створення цікавих та унікальних статей, SEO-копірайтинг – створення і просування таких статей в ТОП пошукової видачі. По суті, це взаємопов'язані і доповнюють один одного процеси.

Професійний майстер, що створює контент для інтернет-ресурсів, повинен володіти навичками SEO-оптимізації в обов'язковому порядку, інакше його рівень кваліфікації можна вважати недостатнім.

Ознаки грамотного SEO-оптимізованого тексту:

  • структурованість (текст легко сприймається при побіжному погляді на сторінку);
  • легкість викладу;
  • грамотність;
  • наявність ключових фраз і слів;
  • наявність внутрішніх посилань (бажано);
  • унікальність;
  • оптимальна «нудота» і «водність».

Суть останніх термінів я поясню в практичній частині нашої статті.

SEO-спеціаліст працює виключно в інтернет-просторі і чудово розбирається в специфіці ранжирування текстів, пошукових алгоритмах, мета-тегів та інших внутрішніх чинниках, що впливають на просування статей.

3. Як виконати SEO-копірайтинг тексту – покрокова інструкція для новачків

Питання наповнення сайтів актуальний для кожного власника комерційного або мережевого інформаційного ресурсу. Можливо, є господарі сайтів, які пишуть для своїх порталів самі, але таких людей – одиниці.

Статті, створені власниками бізнесу, часто практичні і корисні читачам, але їх структура, легкість сприйняття, літературність та інші властивості відмінного тексту зазвичай далекі від ідеалу.

З цієї причини власникам ресурсів, адміністраторам і людям, що відповідають за наповнення сайту, доводиться наймати копірайтерів. Замовити SEO-копірайтинг можна на біржах контенту, в бюро копірайтингу, у спеціалізованих агентствах, зайнятих професійною оптимізацією і просуванням сайтів.

Щоб стати професіоналом SEO-копірайтингу, слід створювати статті за певною схемою. Наведена нижче інструкція призначена для тих, хто в цілому знайомий з написанням текстів для Інтернету і цікавиться саме SEO-просування.

Технологія створення SEO-копірайтингу

Крок 1. Підбір і аналіз ключових слів

Ключові слова за конкретним пошуковим запитом підбирає вузькопрофільний фахівець, що займається семантичним аналізом   формуванням так званого «семантичного ядра» («семантик» чи «ядерник»).

Він знаходить ключові слова у відповідності з принципами ранжирування сайту та іншими критеріями, про які рядовим авторам знати ні до чого.

СЕО-фахівцю необхідно провести аналіз ключових слів і фраз і вибрати найбільш значущі з них в плані відповідності головному запитом. Також слід спробувати з'ясувати, що саме в даній тематиці цікавить читача з точки зору користі.

Потім вибирається конкретна тема статті, заснована на ключових запитах. Пам'ятайте, що за кожним запитом можна придумати кілька тематичних текстів – інформаційних, аналітичних, у вигляді інструкції чи комбінованих – як той, що ви читаєте в даний момент.

Крок 2. Аналіз конкурентів

Професіонал обов'язково проводить аналітичну роботу з вивчення статей конкурентів з даної тематики. Зробити це можна різними способами, але я раджу використовувати найпростіший варіант – вбити запит в рядок пошуку і ознайомитися з матеріалами в Топ-10 списку видачі найбільш популярних пошукових систем Яндекс і Гугл.

Рекламні статті можна відразу відкидати, також як і суто енциклопедичні матеріали. Обов'язково читати всі ці статті? Якщо хочете зробити унікальний і цікавий текст, то так – бажано витратити час на уважне ознайомлення.

Крок 3. Структурування тексту

Далі приступаємо безпосередньо до написання SEO-тексту. Тут кожен копірайтер діє за своїм особистим алгоритмами. Комусь легше спочатку написати «рибу» (каркас тексту), а потім зайнятися оптимізацією, хто працює з ключами відразу, органічно впроваджуючи їх в тіло статті.

Запам'ятайте головне – оптимізований текст, привабливий для пошукових роботів, має чітку структуру. Його приємно не тільки читати, але і бачити на сторінці.

Що це означає на практиці?

Простий приклад

Якщо в тексті є перерахування, то новачок оформляє його, як це прийнято у друкованих виданнях – у сходинку, вдаючись до допомоги ком. Досвідчений копірайтер завжди користується списками (і мета-теги для них).

Порядок дій, перерахування ознак будь-якого предмета і явища краще оформляти у вигляді маркірованого або нумерованого списку.

Використовуються також заголовки і підзаголовки 2-5 рівнів. Це робить статті більш привабливими для ока і більш зручними для сприйняття. Якщо читачеві потрібно ознайомитися з конкретним пунктом, він відразу «вихоплює» його поглядом з тексту.

Крок 4. Перевірка унікальності та інших параметрів тексту

Текст повинен бути унікальним – копій або схожих статей в Інтернеті зустрічатися не повинно. Справа не тільки в авторське право та плагіат: неунікальні статті не пропускають в ТОП пошукові роботи.

Перевіряти на унікальність тексти можна на спеціалізованих сайтах або за допомогою спеціальних програм, завантажених на комп'ютер – Advego Plagiatus, Etxt Антиплагіат та інших. Зазвичай замовник вимагає унікальності в районі 90-100%. Якщо показники менше цих значень, неунікальні частини слід змінити.

Ключі розподіляються по тексту рівномірно і зустрічаються з потрібною частотою. Даний ознака теж можна перевірити: на спеціальних сервісах визначається «нудота» тексту – частота повторення в тексті ключових слів.

Оптимальна «нудота» — не вище 3-8%, вище 9% нудота вважається неприпустимою, і пошукові алгоритми можуть порахувати такий текст «переоптимизированным» і виключити з результатів пошуку.

Важливий показник – «водність» тексту: наявність інформації, що не відноситься безпосередньо до тематики запиту. Сюди входять «стоп-слова»   прийменники, займенники, обернення, ввідні слова і звороти. Обійтися без води повністю неможливо, але бажано тримати дане значення в межах 40-65%.

Крок 5. Робота з мета-тегами

Професійний SEO-копірайтер повинен знати, що таке мета-теги і вміти ними користуватися. Це спеціальні символи, що використовуються для розмітки сторінок інтернет-сайтів. Ці символи трансформують звичайний текст у вміст онлайн-ресурсу.

Ціни на послуги SEO-копірайтера, який володіє навичками поводження з мета-тегами, зазвичай вище, ніж на написання простого тексту. З допомогою символів створюються заготовки, списки і форматований текст.

Так, наприклад, ціна за 1000 символів звичайного унікального тексту становить 40-60 рублів. SEO-оптимізованого тексту — вже 80 рублів і вище. Якщо ви хочете почати заробляти, пропонуючи свої письменницькі таланти, то варто просто навчитися науці SEO.

Лише в рідкісних випадках не оптимізовані тексти можуть коштувати дорожче, якщо це ефективні рекламні тексти невеликої довжини. Там ціна може доходити до «космічних» 1000 рублів за 1000 символів. Але це якщо ви дуже крутий професіонал з солідним портфоліо і напрацьованою клієнтською базою.

Для наочності оформимо нашу покрокову інструкцію по створенню SEO-копірайтингу у вигляді таблиці:

Етапи SEO-копірайтингу Виконуються дії Мета
1 Аналіз ключів Розподіл ключових слів за їх значимістю Визначити найбільш релевантні запиту слова і фрази
2 Аналіз конкурентів Вивчення подібних статей на інших ресурсах З'ясувати читацькі запити
3 Структурування тексту Грамотне оформлення тексту Збільшення привабливості для читачів та пошукових роботів
4 Перевірка унікальності Аналіз тексту за допомогою спеціальних програм Просування тексту в Топі видачі
5 Робота з мета-тегами Використання спеціальних символів Забезпечити грамотний веб-дизайн

4. Професія SEO-копірайтер   де пройти навчання SEO-копірайтингу (посібники, книги, курси)

Професійне навчання SEO-копірайтингу пропонують ті ж агентства і студії, які навчають звичайному копірайтингу. Існує безкоштовні джерела корисної інформації, з якими в обов'язковому порядку варто ознайомитися початківцям «сеошників».

Професія SEO-копірайтер

Наприклад, непоганий безкоштовний курс пропонує пройти всім бажаючим біржа контенту Contentmonster. Витративши пару днів, можна вивчити основні матеріали з даної тематики, після чого необхідно пройти тестування.

Є й інші навчальні ресурси, які знаходяться у вільному доступі.

Можна, наприклад, подивитися це відео, в якому професійний SEO-копірайтер Юлія Вовкодав пояснює основи створення оптимізованого тексту.

Спеціальної літератури з даної теми небагато, оскільки спеціальність – зовсім нова, і її теоретична основа тільки формується. Є кілька книг, які можна знайти і скачати безкоштовно: «Як приручити пошуковик», «Наочний посібник по SEO-копірайтингу».

Що стосується платних курсів, то такі теж пропонуються в безлічі авторам-початківцям. Рекламувати якісь особливі курси я тут не буду: при бажанні ви можете самі знайти їх на просторах Інтернету, з їх допомогою можна навчитися робити якісний рерайт тексту і створювати професійний копірайтинг.

5. Висновок

Шановні читачі, час підвести підсумки. SEO-копірайтер – відносно нова, але дуже актуальна професія в інформаційному просторі.

Грамотне просування сайтів в пошукових системах – завжди затребувана веб-майстрами послуга. Навіть сама геніальна стаття буде марною якщо пошукові системи вважатимуть її неякісної або не відповідним запитом. Тоді її просто не побачить ваша цільова аудиторія.

SEO-копірайтинг — це вже продукт, який виробляє спеціаліст «сеошник». Якщо ви володієте такими навичками, то вони допоможуть вам непогано заробляти в рамках роботи в Інтернеті на дому без вложений.

Я бажаю початківцям успіху у вивченні основ SEO і закликаю всіх бажаючих оцінити статтю і висловити в коментарях власні думки та ідеї з даної теми.


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Інтернет » Що таке SEO-копірайтинг   повний огляд поняття, приклади + керівництво по SEO-копірайтингу для новачків