Що таке SEO-текст і як його написати   секрети грамотного онлайн-аналізу СЕО-тексту + практичні приклади

Ви дізнаєтеся, що таке SEO-текст, як і з якою метою проводиться професійна СЕО-оптимізація і яким чином виконати грамотний SEO-аналіз тексту

Здрастуйте, шановні читачі! Знову з вами один з авторів бізнес-журналу «.ru» Денис Кудерин, журналіст і професійний копірайтер.

Тема сьогоднішньої статті – SEO-текст.

Стаття буде корисна як починаючим копірайтерам, так і досвідченим фахівцям, які бажають підвищити свою кваліфікацію і придбати додаткові знання і навички.

Отже, починаємо!

Що таке SEO-текст і як його написати

1. Що таке SEO-текст – повний огляд поняття з практичними прикладами

Головна мета SEO-тексту – потрапити на верхні позиції в пошуковій видачі, ще вони називаються пошуковими ТОПом. Ідеально, коли написаний вами текст знаходиться на 1-3 рядках у видачі Яндекса і Гугла.

Переважна більшість сучасних мережевих ресурсів має комерційну спрямованість: вони створені з метою продати якийсь товар (послугу) або існують за рахунок реклами.

Тепер уявіть що ви – середньостатистичний користувач всесвітньої мережі, що вирішив придбати новий ноутбук. Ви відкриваєте віконце браузера, введіть пошуковий рядок Гугл або Яндекс «купити ноутбук недорого» і отримуєте результат пошуку у вигляді списку сайтів, пов'язаних з даною темою.

Що таке SEO-текст

Введена в рядок фраза називається «запит», а сторінка результатів – «список видачі». Всього на даний запит дається сотні тисяч відповідей, але тільки 10-15 з них виявляється на першій сторінці видачі і потрапляє в поле зору потенційного покупця.

Питання   Відповідь

Виникає закономірне питання – чому саме ці сайти і саме ці статті? Відповідь проста – ці тексти і сайти пройшли грамотну SEO-оптимізацію.

Перед вами кращі СЕО-тексти, оптимізовані під даний пошуковий запит.

Якщо такі ці тексти належать до комерційних, то поряд з seo-ефект вони в ідеалі повинні бути ще й продають, тобто складеними з урахуванням правильної структури. Про те, як писати ефективні рекламні тексти, у нас вже написана стаття.

Якщо раніше (років 5-10 назад) пошукові алгоритми працювали більш прямолінійно, орієнтуючись на кількість точних ключів в тексті, то тепер роботи Яндекс, Google та інших пошукових систем відстежують безліч інших факторів, вони називаються чинниками ранжирування. Наприклад, сам Яндекс пише, що у нього таких факторів понад 800.

зокрема, до головних чинників ранжирування відносяться:

  • корисність тексту для читача;
  • структурованість статті та наявність змісту;
  • унікальність;
  • релевантність ключових фраз і заголовка темі статті;
  • наявність внутрішніх посилань на схожі і корисні стаття на даному сайті.

У підсумку, всі перераховані вище компоненти впливають на поведінкові фактори користувача при перегляді сайту.

Поведінкові фактори — це сукупність дій користувача на сайті.

тобто чим довше людина читає тексти, переходить за внутрішніми посиланнями, і так далі, тим вище в підсумку виявиться цей текст в пошуковій видачі.

Таким чином, сучасне визначення SEO-тексту буде звучати наступним чином:

SEO-текст — це текст, створений з точки зору корисності для потенційного читача і оптимізується у відповідності з пошуковим запитом.

Де веб-майстри можуть замовити SEO-текст? На біржах контенту, безпосередньо у копірайтерів і в агенціях, які займаються професійною оптимізацією інтернет-ресурсів.

Ціна СЕО-тексту вище, ніж у звичайної статті, що не дивно – для створення контенту, спрямованого на просування, потрібні особливі навички.

Нижче я розповім, як провести SEO-аналіз тексту і як писати грамотні SEO-тексти.

2. Як виконується CEO-аналіз тексту онлайн – розшифровка найважливіших показників перевірки

Будь-який існуючий текст і сайт можна проаналізувати з точки зору пошукової оптимізації. Існують безкоштовні ресурси і програми, які дозволяють провести SEO-аналіз статті в режимі онлайн.

найвідоміші сайти, якими користуються для перевірки своїх текстів професійні копірайтери:

  • Адвего (advego.ru);
  • Text (text.ru/seo);
  • Istio (istio.com);
  • PR-CY (pr-cy.ru/zypfa).

Всі ці сервіси попутно аналізують тексти на унікальність – перевіряють наявність копій конкретної статті в Інтернеті і схожих текстів (перевірка на плагіат і рерайт). Чим вище унікальність, тим краще ранжується стаття пошуковими системами.

В ідеалі текст повинен володіти 100% унікальністю, але на ділі досягти такого показника нелегко, особливо якщо у змісті є популярні у користувачів ключові запити.

Зробити безкоштовний SEO-аналіз тексту і скласти його семантичне ядро можна на будь-якій стадії життя ресурсу. Таку процедуру часто чинять, коли необхідно терміново оптимізувати сайт і підвищити його популярність у користувачів.

Аналіз показує, які тексти потрібно переробити повністю, а які досить злегка «причесати» у відповідності з законами ЅЕО.

Результати аналітичної роботи видаються у вигляді списку значень, кожне з яких відіграє певну роль у оптимізації.

Показники оцінки ефективності тексту

Про унікальність я вже розповів, тепер коротко про інших показниках. Головні з них – «нудота», «водність», «заспамленность».

Нудота тексту — це показник наповненості тексту якимись словами, що повторюються.

Це можуть бути стоп-слова або ключі. Показник впливає на сприйняття тексту читачем і пошуковими алгоритмами.

Заспамленность - це показник вказує на щільність ключових слів.

Якщо їх занадто багато на один текст, це теж не сприяє просуванню статті в Топі пошукової видачі.

Водність – кількість слів, що не відносяться безпосередньо до теми тексту або не несуть корисної інформації.

Сюди належать сполучники, вигуки, скорочення, обігу та численні ввідні слова («припустимо», «власне кажучи», «напевно» і безліч інших).

Для наочності і зручності сприйняття представлю цю інформацію у вигляді таблиці:

Показник Діапазон норми, % На що вказує Як досягти оптимального значення
1 Унікальність 90-100 Відсутність/наявність копій тексту Використовувати оригінальний матеріал або творчо переробляти компетентні тексти
2 Нудота 9 Співвідношення повторюваних слів до загального обсягу тексту Прибирати повтори і зайві слова
3 Водність 40-60 Наявність слів, що не несуть корисної інформації Усувати ввідні і не відносяться до теми статті слова і фрази
4 Заспамленность 3-5 Частота вживання ключових слів Розподіляти ключі рівномірно і використовувати їх у помірній кількості

Ідеальна оптимізація текстів включає в себе більше параметрів, але ці   основні. Від них залежить 95% успіху вашого SEO-тексту.

3. Як зробити грамотний SEO-текст – ТОП-5 практичних порад від експерта

Ще раз підкреслю – для пошукових роботів нового покоління концентрація ключевіков в тексті вже не відіграє визначальної ролі.

Значення має релевантність ключів (відповідність загальній тематиці статті та сайту), наявність синонімів головного запиту, унікальність контенту, структура.

Поради від експерта щодо складання SEO-тексту

Якщо читачі проводять на ресурсі певний час, додають статті в закладки і уподобання, залишають коментарі до прочитаного або діляться матеріалами в соцмережах, це сприяє високому ранжування ресурсу.

Інформативність, структурованість і корисність – головні сучасні SEO-показники.

Якщо ви вирішили заробляти на написання SEO-текстів і хочете стати хорошим фахівцем, то наступні рекомендації для вас будуть незамінні.

Порада 1. Вчіться працювати з ключами професійно

Ключі повинні використовуватися максимально грамотно. Можна поєднувати їх, розбавляти, схиляти: роботи знайдуть їх і виділять. Бажано вживати ключі в заголовках, підзаголовках другого і третього рівнів. Але пам'ятайте про заспамленности – перевантажувати текст ключовими словами не варто.

Ключові фрази (основні) повинні також входити в мета-теги – HTML-символи, призначені для створення структурованої веб-сторінки.

Порада 2. Аналізуйте статті конкурентів

Обов'язково прочитайте статті по потрібному вам запитом на сайтах конкурентів. Необхідно зрозуміти, що саме цікавить читачів, яка подача їм найбільш близька. Аналіз конкурентів допоможе визначитися з найбільш оптимальним форматом власного тексту.

Сучасні пошукові системи вміють «читати» пристрасті людей і на підставі цих даних виводити в ТОП найактуальніше. Якісь запити вимагають аналітичної статті, інші потребують написанні практичної інструкції. Вибір формату підкаже пошукова видача плюс здоровий глузд.

Приклад

Можна припустити, що за запитом «Позашляховик Volvo тест-драйв» коректно просувати сторінки автосалону з записом на тест-драйв.

Однак видача свідчить, що користувачі хочуть бачити за даним запитом детальний огляд авто з рубрики «перевірено на собі».

Висновок – потрібен оглядовий текст з фото, відео і ненав'язливим пропозицією запису на тест-драйв.

Порада 3. Грамотно структуруйте текст

Структура полегшує сприйняття статті читачем і допомагає SEO-тексту просуватися в Топі. Роблячи статтю, заздалегідь продумуйте, як вона буде виглядати на сторінці сайту.

Пишіть акуратний, привабливий і цікавий текст, щоб читачам хотілося його «лайкнути» і «репостнуть».

Використовуйте списки, підзаголовки, виділення «болдом» (жирним шрифтом, курсивом, вставте в текст картинки, таблиці та графіки – все це змушує відпочивати очі читача і спонукає прочитувати інформацію до кінця.

Порада 4. Враховуйте практичну користь для читача

Користь – це головна мета статті. Якщо читач може отримати для себе практичні вигоди від прочитання, він як мінімум затримається на сайті, перешле таку статтю іншим або залишить в своїх закладках. А це – фактор, який безпосередньо впливає на ранжування.

Не соромтеся використовувати функціонал – калькулятори знижок, тести, інші інтерактивні опції.

Порада 5. Користуйтеся професійними програмами перевірки

Про важливість SEO-аналізу тексту вже говорилося вище. Тут нагадаю, що для підвищення ефективності своєї роботи необхідно користуватися професійними програмами перевірки і корекції текстів.

Є сайти, які знаходять синоніми для ключевіков (це необхідно при виправленні високою заспамленности і нудоти), є функціонали, підраховують кількість «стоп-слів» і так званих «сміттєвих» словосполучень і виразів.

Це сайти «Главред» і «Ципфа».

Шановні читачі, рекомендую вам також подивитися відео з фахівцем з пошукової оптимізації Олександром Дьяченко про правила написання SEO-текстів:

4. Висновок

Підведемо підсумки, друзі! Тепер ви в курсі, що таке SEO-текст і можете застосувати отримані знання на практиці – оптимізувати вже існуючу статтю або створити нову з урахуванням пошукового просування.

Сучасний копірайтер обов'язково повинен володіти технологіями оптимізації, так як це суттєво підвищує рівень його роботи і цінності на ринку авторів.

Від себе побажаю починаючим копірайтерам і фахівцям з оптимізації текстів професійних і творчих успіхів!

Будемо вдячний, якщо ви поділитеся своїми думками щодо теми у коментарях!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Інтернет » Що таке SEO-текст і як його написати   секрети грамотного онлайн-аналізу СЕО-тексту + практичні приклади