Що таке краудинвестинг і краудфандінг   повний огляд понять і найбільших російських майданчиків для краудфандингу + 5 кроків як зібрати гроші на особисті потреби краудфандінгом

Що таке краудинвестинг і краудсорсінг? В чому особливості інвестиційного краудфандингу? На яких найбільших краудфандинговых російських майданчиках збирають гроші на особисті потреби?

Здрастуйте, шановні читачі! З вами Денис Кудерин!

Якщо ви читаєте цю статтю, значить, ви вже знаєте, що таке краудинвестинг і краудфандинг, і хочете зайнятися цими видами діяльності на практиці, або не маєте поняття, що означають ці слова, і хочете розібратися в незнайомій термінології.

Нова публікація допоможе і тим, і іншим. Сьогодні я докладно поясню, що собою представляють краудинвестинг і краудфандинг, з чим їх їдять і як з їх допомогою розумні люди примножують свої капітали.

В кінці статті вас чекають поради, як вберегтися від шахраїв, займаючись практичним краудінвестінгом.

Отже, почнемо!

Краудинвестинг і краудфандінг

Зміст
  1. Що таке краудинвестинг і чим він відрізняється від краудфандінга
  2. Які бувають моделі краудфандингу – ТОП-5 головних видів
  3. В якій формі можна отримувати прибуток в краудинвестинге – 3 основні форми
  4. Як зібрати гроші краудфандінгом – 5 простих кроків
  5. Найбільші російські майданчики для краудфандингу – огляд ТОП-3 найпопулярніших
  6. Як не стати жертвою шахраїв в краудинвестинге – 3 корисні поради
  7. Висновок

1. Що таке краудинвестинг і чим він відрізняється від краудфандінга

Напевно, кожен з нас брав участь у своєму житті хоча б в одному громадському фінансовому проекті. У школі учні та їх батьки скидаються на ремонт класу або купівлю нової техніки для навчальних потреб. У багатоквартирних будинках люди збирають на установку дверей з домофоном або монтаж сигналізації.

Все це приклади побутового, так би мовити, «народного» краудфандингу. В останні роки така практика вийшла на новий рівень, особливо в зарубіжних країнах. Люди знімають на зібрані спільно гроші кіно, фінансують вихід музичних альбомів, створюють і підтримують на гроші ентузіастів громадські рухи. Це типовий краудфандінг.

При цьому не завжди гроші вкладаються в проект безоплатно. Якщо спільний проект стане комерційно успішним, чому б інвесторам не отримувати з нього прибуток у вигляді дивідендів? У цьому випадку краудфандінг перетворюється в краудинвестинг.

Визначення розставлять все по місцях.

Краудфандінг (crowd – «натовп», funding – вкладення коштів», англ.) -- колективне фінансування або безпосереднє співробітництво людей, які об'єднують свої ресурси для підтримки проектів, програм, організацій.

Різновид «народних» проектів – краудсорсінг. Це залучення до вирішення тих чи інших проблем широкого кола осіб з метою використання їх інтелектуального, творчого і технічного потенціалу. Проект реалізується за допомогою сучасних інформаційних технологій (в першу чергу   інтернету).

Краудинвестинг – спосіб альтернативного фінансування, призначений для залучення капіталу в стартапи, комерційні починання, діючі підприємства.

Основний інструмент для збору коштів – спеціалізовані інтернет-майданчики, які виступають посередниками. Рідше компанії займаються залученням фінансів безпосередньо. Ринок краудинвестинга з кожним роком зростає. Найбільшу кількість грошей, задіяне в цій сфері, припадає на США. Саме там у 2005 році з'явилися перші краудинвестинговые майданчики.

Навіщо потрібен краудинвестинг, коли існує безліч інших видів фінансування та інвестування? Головна причина в тому, що він дозволяє брати участь у проекті всім бажаючим – навіть людям з мінімальними фінансовими можливостями.

Так, є бізнес-ангели, є продаж часток у вигляді акцій, є інвестиційні фонди, що працюють з приватниками. Однак краудинвестинг у багатьох випадках більш ефективна і проста модель збору коштів. Тут не потрібно платити відсотки, як у випадку банківських позик, а у випадку провалу проекту ніхто не звернеться в суд.

У розвинених країнах вже оцінили позитивний вплив такої практики на економіку. Тому в законодавстві ряду держав (США, Великобританія, Австралія, Італія) внесли поправки, покликані полегшити життя мікро-інвесторів.

Головне завдання краудфандінга і краудинвестинга – зібрати необхідну суму. Чим більше людей зацікавиться проектом, тим більше у нього шансів на успіх. Ініціатори зборів – приватні особи, групи людей, компанії, фонди.

краудфандінг відрізняється від краудинвестинга

Головна відмінність краудинвестинга від краудфандінга полягає в тому, що в першому випадку учасники отримують те, що англійською мовою називається «equity», а на російську перекладається як «частки» чи «частини».

Щось ціле поділяється на частки, співмірні вкладами інвесторів, і потім перемножується на певний коефіцієнт. Надалі інвестори отримують зі своєї частини відповідний прибуток.

Чистий краудфандінг – це, по суті, попереднє замовлення на розробки. Ініціатор тестує проект, перевіряючи, чи окупиться він чи ні. Ніякі доходи вкладнику (бекеру, донору) не гарантуються.

Можливі подарунки або призи, а в перспективі   першочерговий доступ до продуктів і послуг. Іноді проекти поступово переростають у прибуткові, в інших випадках розробка так і залишається розробкою і користі не приносить.

Приклади

Всім відомий проект Skype, спочатку замислювався як некомерційний проект, але по мірі розвитку став приносити власникам та інвесторам відчутні доходи. Це сталося завдяки додаткових опцій, запропонованих розробниками.

Фінансування виборної кампанії екс-президента США Барака Обами в 2008 році – типовий приклад краудфандингу. Тільки на попередньому етапі організатори зібрали понад $270 млн, при цьому переважна більшість внесків від фізичних осіб.

Англійська кінокомпанія Spanner Films зібрала більше мільйона фунтів стерлінгів на зйомки документального фільму «Вік дурнів» на екологічну тематику. Тепер, згідно з умовами проекту, кожному учаснику протягом 10 років з дня виходу фільму виплачується частина прибутків компанії (роялті).

Чим краудфандінг відрізняється від краудинвестинга

У краудинвестинг поки не досяг того рівня розвитку, який він має в інших країнах. Виною тому – юридичні тонкощі процесу, а також традиційне відсутність довіри населення до масовим суспільним проектам.

Що не дивно: багато росіян ще пам'ятають піраміди МММ та інші афери, які спустошили кишені вкладників в економічно нестабільний час.

У таблиці наочно представлені плюси і мінуси краудфандінга і краудинвестинга:

Інструменти Плюси Мінуси
1 Краудфандінг Великий вибір проектів, можливість інвестування невеликих сум Небезпека шахрайства, ризик, що проект не досягне мети
2 Краудинвестинг Шанс отримати дохід від мінімальних інвестицій Ті ж ризик, що і краудфандингу + немає законодавчого регулювання

Додатковий матеріал по темі прибуткових вкладень – «Портфельні інвестиції».

2. Які бувають моделі краудфандингу – ТОП-5 головних видів

Проекти діляться на 2 великі групи – ті, які розраховані на добровільні пожертвування без розрахунку на відшкодування, і ті, що передбачають повернення коштів у вигляді дивідендів, привілеїв або будь-якої іншої винагороди.

Є також декілька моделей краудфандингу – схем, за якими діють проекти.

1 Вид. Все або нічого

Грошові збори переводяться ініціаторам проекту лише в тому разі, якщо по закінченню встановленого строку накопичується заздалегідь визначена сума. Якщо ні, гроші повертаються донорам.

За такою схемою працює більшість інтернет-майданчиків. На практиці це означає, що якщо ви не зберете потрібної кількості, ви не отримаєте нічого. Але якщо зберете більше, то всі гроші – у вашому розпорядженні.

Вигляд 2. Залишити все зібране

Всі кошти, скільки б їх не накопичилося, виключаючи комісійні збори, що передаються ініціаторам. При цьому не має значення, чи досягнута мета чи ні. Якщо грошей на запуск проекту не вистачає, то відповідальність за компенсацію коштів несуть засновники (фаундеры).

Вигляд 3. Нагорода

Зібрані кошти виступають в якості нагороди для команди, готової взятися за реалізацію проекту.

Вигляд 4. Угода з вільною ціною

Вкладники самі визначають вартість вже створеного продукту. Наприклад, якщо гроші збирали на випуск книги, бекеры самостійно розраховують її ціну і виділяють на це обмежена кількість коштів.

Вигляд 5. Благодійність

Такий проект передбачає безоплатне переведення грошей на заздалегідь визначену мету. На відміну від благодійного фонду, який виступає посередником і розподільником фінансів, грошима розпоряджаються самі донори.

Більше інформації про інвестиційні механізми ви знайдете у статті «Інвестиції в основний капітал».

3. В якій формі можна отримувати прибуток в краудинвестинге – 3 основні форми

Тепер про те, які бувають способи отримання прибутку для інвесторів в ті чи інші проекти.

насправді їх більше, ніж 3, але ми розглянемо найпоширеніші варіанти.

Форма 1. Роялті

Винагороду у вигляді частини від прибутку, який принесе проект, що фінансується. Розмір роялті залежить від суми вкладу. Така форма практикується у сфері музичної індустрії (приклад – платформа для молодих музикантів SonicAngel), в області розробки комп'ютерних ігор, створення фільмів.

Принцип роялті перспективний і дуже ефективний. Інвестор мотивований на отримання доходу, до того ж зберігається елемент причетності вкладника з проектом.

Форма 2. Фіксований відсоток і повернення суми боргу

Інвестор наперед знає, коли він отримає назад свої кошти, і яким буде відсоток прибутку. Така форма – лідер за кількістю залучених коштів. Творець проекту має ширші перспективи, ніж при банківських позиках, а вкладник отримує цілком певні гарантії повернення коштів.

Фіксований відсоток і повернення суми боргу

Джерелом фінансування служать виключно капітал фізичних осіб. Більшість зарубіжних краудинвестинговых майданчиків працює саме за такою схемою. Приклади – американська майданчик Lending Club (щорічні доходи понад $1 млрд), британська Funding Circle, німецька Smava.

Форма 3. Участь в акціонерному капіталі

Така форма вважається самою просунутою в світі краудинвестинга. В якості нагороди за внесок інвестор отримує частку власності, право на отримання дивідендів та голосу на загальних зборах акціонерів.

стаття по темі прибуткових вкладень – «Індивідуальний інвестиційний рахунок».

4. Як зібрати гроші краудфандінгом – 5 простих кроків

Перше, з чим варто визначитися, це оригінальна ідея. Не абстрактна, а бажано продумана до дрібниць. Така, яка здасться інвестору перспективною і змусить його зробити внесок відразу після ознайомлення.

Подальший алгоритм викладено у вигляді покрокового керівництва.

Крок 1. Вибираємо майданчик для краудфандингу

Ресурсів, що надають доступ усім бажаючим, в мережі предостатньо. В залежності від теми проекту, кінцевих цілей і способу реалізації, вибирайте найбільш відповідну платформу. За замовчуванням сайт повинен бути функціональним, надійним і перевіреним.

Крок 2. Створюємо аккаунт на сайті

Подальший етап – реєстрація та створення облікового запису.

Вказуйте реальні дані, якщо хочете, щоб інвестори вам повірили.

Крок 3. Готуємо опис проекту

На кожній площадці – свої умови подачі заявки. Де-то досить вказати мету, але частіше потрібно детально розписати, в чому суть, оригінальність і комерційна привабливість проекту. Бажано визначити цільову аудиторію і розписати, на що будуть витрачені гроші інвесторів. Фото і відео не будуть зайвими.

Реальний приклад проекту з майданчика StartTrack

Компанія «ЛОТ Золото» викуповує у ломбардів партії золотого брухту по 200-300 г, об'єднує їх в один великий лот і продає заводів з переробки золотого брухту.

Ринок золотого брухту в РФ становить близько 4 млрд рублів на місяць, і компанія планує зайняти частку в 10-15% цього ринку. Для реалізації проекту необхідно близько 250 млн руб. оборотного капіталу. Проект розрахований на серйозних інвесторів з довгостроковими планами.

Крок 4. Вказуємо потрібну суму і ліміт часу для збору коштів

Майданчик відводить обмежений час на збори грошей. Якщо не встигли зібрати потрібну кількість коштів, доля вкладів залежить від діючої на майданчики моделі краудинвестинга. Швидше за все, кошти просто повернуть власникам.

Крок 5. Розраховуємо витрати на подарунки інвесторам і запускаємо проект

Інвестори люблять подарунки і призи, так що цей пункт варто заздалегідь занести у витрати.

Розраховуємо витрати на подарунки інвесторам

Продумали всі нюанси, розрахували всі статті? Запускайте проект і чекайте інвестицій. Якщо дозволяє бюджет, запустіть паралельно піар-кампанію у ЗМІ.

Приклади інших варіантів інвестування шукайте у статтях «Інвестиції в МФО» та «Інвестиції в сільське господарство».

5. Найбільші російські майданчики для краудфандингу – огляд ТОП-3 найпопулярніших

Щоб полегшити читачам багатотрудна справу пошуку підходящої майданчики для розміщення проекту або вкладення коштів, експерти нашого журналу вибрали 3 найбільш надійних ресурсу і зробили їх огляд.

Читайте, порівнюйте, вибирайте.

1) StartTrack

З допомогою «СтартТрек» інвестори знаходять перспективні проекти для вкладення грошей, а творці стартапів і власники бізнесу залучають фінанси в свої починання. Слоган майданчика – «Інвестуй в бізнес, який ти розумієш».

На момент написання статті на сайті зареєструвалося близько 1500 інвесторів, готових вкласти свої гроші. Оборот майданчики – приблизно 5 інвестицій щодня. За час роботи компанія залучила понад 800 млн рублів. Середня ставка для інвестора – 23-26% річних.

2) Mypio

Російська платформа колективного інвестування. Сучасна інтернет-майданчик ефективної взаємодії підприємців і вкладників. Портал допомагає бізнесменам залучати інвестиції з усієї , а інвесторам – грамотно і продумано підходити до процесу вкладення коштів.

На порталі впроваджені додаткові способи захисту клієнтів:

  • попередня оцінка ризиків;
  • обов'язкова перевірка фінансових документів компанії;
  • професійний розрахунок прибутковості;
  • можливість перераховувати кошти автору проекту поетапно.

Для фаундерів створені зручні інструменти, що дозволяють презентувати проект, розмістити відеоролик або провести онлайн-презентацію для потенційних учасників.

3) Planeta

PlanetaАвтори ресурсу називають «Планету» краундфандинговой майданчиком №1 в РФ. Портал допомагає людям реалізувати самі сміливі та оригінальні ідеї. На сьогодні зібрано понад 500 млн рублів, реалізовано понад 2,5 тис. успішних проектів. Кожен третій проект майданчика – успішний. Категорії краудфандинговых проектів – «Музика», «Суспільство», «Кіно, відео», «Література», «Бізнес» і багато іншого.

ви Бажаєте взяти участь у записі нового альбому «Аліси» або зйомках документального фільму про автогонщиків   дійте прямо зараз.

6. Як не стати жертвою шахраїв в краудинвестинге – 3 корисних ради

Як і у всіх сферах, пов'язаних з фінансами, краудинвестинге чимало шахраїв, які бажають поживитися за рахунок рядових інвесторів. На перевірених майданчиках діють свої механізми перевірки порядності учасників, але і самим вкладникам варто подбати про безпеку коштів.

Слідуйте нашим корисним порадам, і шанси зберегти гроші і отримати прибутки значно збільшаться.

Порада 1. Ретельно вивчайте надані документи

Навіть якщо ви спонсоруєте благодійний проект, перевірка документів автора ніколи не завадить. Тим більше потрібно ретельно перевіряти фаундера, коли ви зацікавлені в отриманні доходу.

Порада 2. Працюйте через авторитетні майданчика

На солідних ресурсах перевірка лояльності учасників – обов'язковий етап процедури реєстрації. Ймовірність зіткнутися з аферистами на авторитетної майданчику мінімальна.

Порада 3. Не довіряйте соціальних мереж

Не варто зв'язуватися з проектами, які просувають себе в обхід офіційних ресурсів – через соцмережі або поштові розсилки. Обходьте стороною сайти, створені спеціально для залучення коштів – так звані хайпи, а по-простому – фінансові піраміди.

Для розширення кругозору подивіться ролик на тему краудинвестинга.

7. Висновок

Отже, дорогі друзі, тепер ви знаєте, що таке краудфандінг і краудинвестинг. Ці інструменти будуть корисні як початківцям підприємцям, так і тим, хто бажає отримувати пасивний дохід від своїх заощаджень.

Питання до читачів

Друзі, дуже хочеться знати ваше ставлення до краудфандінгу і краудинвестингу! Пишіть в коментарях!

Бажаємо вам успішного інвестування і надійних партнерів! Заздалегідь говоримо «спасибі» всім, хто поставить оцінку, напише коментар і поставить лайк в соцмережах. До нових зустрічей!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Інвестиції » Що таке краудинвестинг і краудфандінг   повний огляд понять і найбільших російських майданчиків для краудфандингу + 5 кроків як зібрати гроші на особисті потреби краудфандінгом