Стягнення боргів з юридичних осіб — 5 основних етапів повернення боргів + огляд ТОП-3 компаній з надання послуг по стягненню заборгованості

Як відбувається стягнення боргів з юридичних осіб (ТОВ)? Де замовити послуги щодо повернення боргів з юридичних осіб? Які труднощі виникають при стягненні дебіторської заборгованості?

Привіт всім, хто завітав на наш сайт! З вами Денис Кудерин – експерт популярного мережевого журналу ! Продовжуємо багатогранну тему повернення кредитів та виконання боргових зобов'язань.

Ця публікація присвячена стягнення боргів з юридичних осіб. Матеріал буде цікавий насамперед підприємцям, а також всім тим, хто стикався з невиконанням боргових зобов'язань з боку юридичних суб'єктів.

які дочитали до кінця чекають корисні поради, які допоможуть провести стягнення боргів швидше і ефективніше. Отже, почнемо!

Стягнення боргів з юридичних осіб

Зміст
  1. У чому особливості стягнення боргів з юридичних осіб?
  2. Які існують способи повернення боргів з юридичних осіб – 7 популярних способів
  3. Порядок стягнення заборгованості з юридичної особи – 5 основних етапів
  4. Хто надає послуги щодо стягнення заборгованості з юридичних осіб – огляд ТОП-3 компаній
  5. Які труднощі виникають при стягненні заборгованості з юридичної особи – огляд основних проблем
  6. Якщо вам заборгувала юридична особа – корисні поради по стягненню боргу
  7. Висновок

1. В чому особливості стягнення боргів з юридичних осіб?

Борги є не тільки у фізичних, але і юридичних осіб. Далеко не всі комерційні компанії сумлінно виконують договірні зобов'язання і вчасно розраховуються за надані товари і послуги.

Кожне підприємство, зацікавлене у збільшенні доходів, постійно прагне до збільшення ринку збуту і сфери впливу. Це змушує фірми шукати більше партнерів, укладати нові угоди і вступати товарно-грошові взаємодії. Але не всі контрагенти однаково корисні.

Практично у кожної юридичної особи є дебіторська заборгованість – сума боргів, невиплачених за поставку продукції і послуг. Партнери не платять вчасно з різних причин – брак вільних коштів, незгода з умовами договору, некомпетентність бухгалтерських і фінансових відділів компаній.

Так виникають борги, які потрібно якимось чином стягувати. Успіх будь-якого бізнесу – будь то приватне кафе на 10 персон або найбільший нафтопереробний завод – залежить від оперативного і своєчасного усунення дебіторської заборгованості. Управління боргами – найважливіша частина фінансового менеджменту будь-якої фірми.

Статистичні дані свідчать, що загальна сума боргів юридичних компаній в становить близько 25 трлн рублів. Це 20% від усіх активів середнього і великого бізнесу. З кожним роком цей показник зростає, що неминуче відбивається на економіці країни.

Буває, що юридичні фірми стають боржниками фізичних осіб.

Приклад

Розробник сайтів уклав з ТОВ «Чай і кава» договір, згідно з яким він зобов'язується створити і запустити інтернет-магазин з інтерактивними функціями, можливістю віддалених замовлень та іншими сучасними штуками.

Фрілансер виконав свою роботу, але роботодавець не оплатив її, посилаючись на брак вільних коштів. Компанія пообіцяла перевести гроші через 2 тижні, але і після цього строку не розплатилася з працівником.

Розробник змушений був зажадати гроші в судовому порядку. Благо, між сторонами було складено офіційний договір, який допоміг фрілансеру повернути свій заробіток.

Особливості стягнення боргів з юридичних осіб

Борговими спорами, у яких беруть участь юридичні особи, які займаються арбітражні суди. На підставі пред'явлених доказів по справі судді виносять рішення: якщо воно позитивне, оформляється виконавчий лист, який передають або судовим приставам, або відразу пересилають в банк, в якому у відповідача є рахунок.

Читайте статтю за суміжній темі «Стягнення дебіторської заборгованості».

2. Які існують способи повернення боргів з юридичних осіб – 7 популярних способів

Стягнути борги з юридичних осіб можна не тільки через суд. Зіткнувшись з проблемою неплатежів, не поспішайте подавати позовну заяву. Можливо, у вашому випадку є більш ефективні і швидкі способи повернути гроші.

Судовий розгляд – крайня міра, до якої слід вдаватися, коли інші методи повернення боргів повністю вичерпані. Навіть якщо суд задовольнить ваш позов, це ще не означає, що заборгованість буде погашена негайно.

Стадія виконавчого провадження нерідко триває місяцями, а то й роками. І справа не тільки в нерозторопності і формальному підході до справи судових приставів. Просто у юридичних осіб набагато більше простору для маневру, ніж у рядових боржників.

наприклад, судові напади не має права зазіхати на особисті активи керівників підприємств заборгували. А від активів компанії, на які претендує позивач, позбутися можна протягом доби.

Отже, розглянемо всі варіанти повернення коштів.

Спосіб 1. Мирне врегулювання спору

Вирішити конфлікт «полюбовно» — це, звичайно, найбільш бажаний результат для постраждалої сторони. Кращий такий варіант і для боржника – кому хочеться вплутуватися в судові розгляди, втрачати час і терпіти додаткові збитки.

За статистикою, врегулювати боргова спір між юридичними суб'єктами до суду вдається в половині випадків. Іноді боржник і справді просто забуває вчасно оплатити дебіторські борги – бухгалтер пропустив строки оплати, секретар не передав акт на підпис і т. д.

У таких випадках достатньо просто зателефонувати контрагенту або направити претензію, і питання буде вирішене найближчим часом. Однак претензійний порядок врегулювання спору можливий лише в тому випадку, якщо в офіційній угоді між сторонами присутній відповідний пункт.

Якщо у контрагента труднощі з фінансами, можливий варіант перегляду графіка платежів з одночасною фіксацією суми боргу. Тобто штрафні санкції не накладаються, а «година розплати» відсувається на більш пізній термін.

Іноді полягає повідомлення про отступном. Такий метод застосовують, коли боржник не має можливості вчасно і в повному обсязі погасити борги. Він оплачує лише частину боргу або передає в якості оплати заборгованості свої майнові активи.

Договір про отступном доцільно укладати, якщо:

  • є вагомі підстави вважати, що фінансове становище боржника найближчим часом буде тільки погіршуватися;
  • дебітор близький до банкрутства;
  • витрати на примусове стягнення в судовому порядку будуть вище, ніж сума боргу;
  • майно, яке буде отримано в якості відступного, ліквідне і легко покриє всі витрати після його реалізації.

І ще один важливий нюанс: процедура досудового врегулювання конфлікту – обов'язкова стадія перед подачею позовної заяви. Суд обов'язково зажадає доказів того, що позивач здійснив спроби вирішити спір мирним шляхом.

Більше подробиць щодо цієї теми ви знайдете у статті «Досудове стягнення боргів».

Спосіб 2. Переуступка прав вимоги

Переуступити права на стягнення боргу можна лише в тому випадку, коли така дія передбачено договором між сторонами. Якщо угода дозволяє, одержувач боргу може передати права вимоги третім особам.

На юридичному мові поступка прав називається «договором цесії». Така операція обов'язково оформляється документально. Права вимоги поступаються як звичайним комерційним організаціям, яким з якихось причин це вигідно, так і колекторським агентствам.

Професійні збирачі боргів охочіше працюють з банками і приватними кредитополучателями, але займаються і юридичними боргами. У колекторів свої методи роботи з боржниками, але і їх головний мінус в тому, що вони беруть за свої послуги 30-50% від суми заборгованості.

Про те, як відбувається стягнення боргів через нотаріуса, читайте у відповідній публікації.

Спосіб 3. Утримання майна боржника

Іноді компанія-кредитор отримує право на розпорядження активами дебітора. Підприємство утримує майно (обладнання, матеріали), передане за договором зберігання або на підставі інших причин.

Утримувати майно юридична особа має право до тих пір, поки боргові зобов'язання не будуть виконані. При цьому згоди боржника на процедуру не потрібно. Майно повертається після повного погашення боргу.

Спосіб 4. Повернення боргу через арбітражний суд

Якщо інші способи на неплатника не діють, постраждала сторона ініціює судовий процес.

Стягнення боргів через суд – процедура складна і тривала, але зате велика ймовірність позитивного результату. Особливо, якщо у позивача є документальні підтвердження боргових зобов'язань. Доказами виступають офіційні договори, фактури, контракти на поставку товарів і послуг та інші бухгалтерські документи.

Якщо до процедури залучається досвідчений юрист по стягненню боргів, він подбає, щоб всі судові витрати були відшкодовані відповідачем. Крім того, фахівець прискорить виконавчу стадію процесу.

Спосіб 5. Кримінально-правовий спосіб

Такий спосіб стягнення застосовується в разі, якщо боржник підозрюється або замішаний у якихось кримінальних злочинах.

Зазвичай це шахрайства різного толку – починаючи зі створення фіктивних фірм-одноденок і закінчуючи звичайними розкраданнями.

Як повернути борг з юридичних осіб

Звичайно, факт шахрайства потрібно ще довести, але цим і займаються правоохоронні структури.

Спосіб 6. Третейський суд

Третейським судом іменуються комерційні організації, які займаються різноманітними суперечками між фізичними і юридичними організаціями. Методи роботи третейського суду мало відрізняються від традиційних методів судових органів.

Різниця в тому, що такі справи ведуться швидше, а час для комерсантів іноді в буквальному сенсі еквівалентно грошей. У третейського суду ті ж повноваження, що й у арбітражного. Різниться лише швидкість позовного провадження.

Комерційні суди витрачають на розгляд не більше 14 днів, після чого виносять компетентне рішення. Виконавчий лист від незалежного суду має повноцінної законною силою.

Спосіб 7. Продаж боргу третім особам

З юридичної точки зору «продаж боргу» — це некоректний вираз. Зазвичай так називають ту ж переуступку прав вимоги, яку ми розглядали вище.

Проте коли кажуть про продаж боргів, мають на увазі в основному поступку прав вимоги професійним колекторам.

У таблиці переваги та недоліки основних методів стягнення представлені наочно:

Способи стягнення Плюси Мінуси
1 Мирне врегулювання Немає витрат на судові витрати Повернення коштів не гарантований
2 Переуступка боргу Виконанням боргових зобов'язань займається третя особа Усієї суми боргу кредитор вже не отримає
3 Утримання майна Хороший спосіб мотивувати боржника до дії можна Застосувати не завжди
4 Арбітражний суд Зобов'язання повернути борги підтверджується судом Судовий процес забирає час і гроші
5 Третейський суд Швидкість процесу Потребує додаткових витрат коштів
6 Кримінально-правове переслідування Допоможе повернути гроші у випадках шахрайства Застосовується в рідкісних випадках

Про те, як відбувається стягнення боргів з фізичних осіб, читайте в окремій публікації.

3. Порядок стягнення заборгованості з юридичної особи – 5 основних етапів

Алгоритм стягнення заборгованості з ТОВ та інших юридичних осіб майже не відрізняється від взаємодії з рядовими боржниками.

Різниця в тому, що відповідь тримає не конкретна особа, а комерційна структура – а точніше, її представник, на судовому процесі.

Етап 1. листи неплатнику

Офіційна претензія надсилається дебітором у тому випадку, якщо основним договором передбачено претензійний порядок стягнення боргу. Небезпека в тому, що після направлення претензії у боржника є 30 днів на відповідні дії.

Злісний неплатник за цей час встигне позбутися активів або ініціювати процедуру банкрутства. А стягнути гроші з банкрута набагато складніше.

Однак якщо дебітор – лояльна організація, за цей час він встигне зібрати потрібну суму і погасити заборгованість.

Претензія складається відповідно до встановлених правил. У листі максимально чітко викладається суть вимог та обговорюються наслідки несплати боргу. Обов'язково зберігається копія листа та повідомлення про його вручення дебітору.

Етап 2. Оформлення позовної заяви

Якщо протягом 30 днів відповіді не послідувало, оформляється позов в арбітражний суд.

Це теж офіційний документ, який складається за зразком. Позивач має право вимагати арешту майна боржника з метою забезпечення позовних вимог.

Подивіться, як виглядає позовна заява про стягнення боргу за договором поставки.

Етап 3. Підготовка документів, що підтверджують несплату боргів

До позовної заяви додаються документи, що підтверджують факт заборгованості – накладні, договори купівлі-продажу, платіжні документи, листування з контрагентом.

Знадобляться також: реєстрація позивача як юридичної суб'єкта та квитанція про сплату мита.

Етап 4. Розгляд справи в суді

Позовну виробництво передбачає проведення кількох судових засідань з присутністю позивача і відповідача.

Можливий інший варіант – ініціюється наказне провадження, в ході якого суддя виносить одноосібне рішення по справі. Такий процес не вимагає тривалого розгляду доказів сторін та їх присутності на суді. Процедура вкладається в кілька днів.

Етап 5. Прийняття рішення та набрання чинності виконавчого діловодства

Результат судового процесу – рішення про примусове стягнення боргу, яке підкріплюється виконавчим листом або наказом.

На добровільне виконання рішення відводиться до 10 днів. Якщо за цей час відповідач не погасив заборгованість, документи передаються судовим приставам. Пристави накладають арешт на майно боржника, реалізують активи на торгах, шукають інші шляхи стягнення заборгованості.

На сайті є оглядова стаття з боргової тематики «Повернення боргів».

4. Хто надає послуги щодо стягнення заборгованості з юридичних осіб – огляд ТОП-3 компаній

Якщо у вас немає часу або бажання займатися поверненням боргів самостійно, ви вправі делегувати це завдання професійним організаціям. Юридичні компанії впораються з процедурою стягнення швидше і краще, при цьому намагатимуться відшкодувати не тільки борги, але і судові витрати.

Пропонуємо огляд трьох найбільш компетентних в фірм такого профілю.

1) Закон і Право

Закон і правоБюро правового консалтингу «Закон і Право» засновано в 1998 році. Сьогодні в штаті компанії складається 60 кваліфікованих юристів та адвокатів, докторів юридичних наук, колишніх працівників прокуратури, практикуючих викладачів у провідних юридичних вузах РФ. Офіси розташовані в і Ульяновську.

Якщо вам потрібна допомога у поверненні дебіторської заборгованості, стягнення боргу за розпискою і без, за договорами позики, купівлі-продажу, поставки, сміливо звертайтеся в бюро для комплексної консультації та подальшого супроводу процедури стягнення до повного погашення заборгованості.

2) FPI Legal

FPI LegalКомпанія об'єднує десятки висококласних фахівців у різних галузях права. Фірма надає професійні консультації громадянам і юрособам, допомагає у вирішенні боргових та майнових спорів, що супроводжує будь-які юридичні угоди.

Кожна ситуація розглядається фахівцями індивідуально. Штатні співробітники знають, коли краще залагодити справу в досудовому порядку, а коли вигідніше ініціювати судовий процес. При необхідності юристи компанії виступлять представниками в суді і візьмуть на себе заходи по виконанню судового рішення.

3) Эксплорус

ЭксплорусГрупа юридичних компаній «Эксплорус» — це російський холдинг, що діє за міжнародними стандартами якості юридичних послуг для малого, середнього і великого бізнесу.

Сфери діяльності компанії – податкове право, сприяння в поверненні дебіторських боргів, примусове виконання судових рішень, кримінально-правовий захист бізнесу, трудові спори, банкрутство та ліквідація. Користувачам доступні безкоштовні консультації по телефону або через сайт.

5. Які труднощі виникають при стягненні заборгованості з юридичної особи – огляд основних проблем

Процес повернення боргів юридичних – не асфальтова дорога в світле майбутнє, а вибоїстий шлях, повний небезпек.

Як повернути юридичний обов'язок

Щоб доїхати на ньому до фінішу, потрібно знати про проблеми, які підстерігають кожного потенційного одержувача боргів.

Проблема 1. Приховування справжнього юридичної адреси

Фірма живе і працює по фіктивному юридичною адресою. Неможливо відстежити, де зберігається її майно, і чи є воно взагалі.

Оскільки приховування офіційних даних незаконно, до справи в таких ситуаціях доцільно залучити правоохоронні органи.

Проблема 2. Приховування даних про керівництві компанії і її власників

Боржник засекречує відомості про власників компанії. Можливий і такий варіант – фірму швидко переписують на іншу людину, а справжній винуватець виявляється не при чому.

Є спеціальний термін — «номінал», тобто людина, яка добровільно бере на себе обов'язки гендиректора або керівника, але фактично виступає підставною особою, спитати з якого в загальному-то й нічого.

Номінал завжди має право написати відмову, заявити, що ніякого відношення до діяльності фірми він не має, і взагалі – він втратив паспорт, і не в курсі, що відбувається.

Знову ж таки, без поліції в таких ситуаціях не розібратися.

Проблема 3. Запуск процедури ліквідації фірми

Боржник встигає запустити процес ліквідації підприємства, а стягнути борги з неіснуючої фірми, як вже говорилося вище, практично неможливо.

Хоча деякі юридичні компанії беруться і за такі справи. До них і треба звертатися в подібних випадках.

6. Якщо вам заборгувала юридична особа – корисні поради по стягненню боргу

І на закінчення – кілька корисних порад підприємцям, яким заборгувало юридична особа.

Читайте, запам'ятовуйте, застосовуйте на практиці.

Порада 1. Не включайте в договір умову про претензійному порядку врегулювання спорів

Підписуючи договір співпраці, виключивши з нього пункт про претензійному порядку вирішення боргових спорів.

Навіть якщо ви цілком довіряєте партнеру, невідомо, як він поведе себе в критичній ситуації. Краще, якщо фора в часі буде у вас, а не в нього.

Порада 2. При найменшій простроченні звертайтеся в суд

Не давайте боржнику час вивести активи, ліквідувати фірму, ужити інших заходів щодо захисту коштів.

При найменшій простроченні за договорами та кредитами звертайтеся в суд і запускайте позовну виробництво.

Порада 3. Одночасно з позовом направте клопотання про накладення арешту на розрахункові рахунки та інше майно

Позивач має право подати клопотання про накладення арешту на рахунки боржника і його майно. Потрібно довести суду, що така міра прискорить виконання рішення, а в разі неприйняття – зробить повернення боргів неможливим.

Навіть якщо це зажадає зустрічного забезпечення позову, краще внести свої гроші на депозит і заморозити на кілька місяців, ніж не отримати взагалі нічого в разі, якщо боржник встигне реалізувати свої активи до судового розгляду.

Порада 4. Якщо не вийшло арештувати майно боржника, відстежуйте інформацію в ЕГРЮЛ

Якщо заарештувати активи не вдалося, відстежуйте інформацію щодо статусу компанії-дебітора в ЕГРЮЛ – Єдиному держреєстрі юридичних осіб.

Це допоможе з'ясувати, чи не змінився у боржника керівник і не запустила фірма процедуру ліквідації.

Порада 5. Виконавчий лист безпосередньо подавайте в банк, де є розрахунковий рахунок боржника

Передача виконавчого листа безпосередньо в банк прискорить процедуру повернення боргу – за умови, звичайно, що на рахунку у боржника є кошти.

Зробити це потрібно протягом 5-10 днів після того, як суд оформить виконавчий документ.

На всіх етапах стягнення боргу з юридичних компаній корисно консультуватися з професійними юристами. Зробити це можна, навіть не залишаючи офісу – просто відвідавши сайт Правознавець.

Ресурс створений спеціально для надання віддаленої юридичної допомоги громадянам і юрособам. З порталом співпрацюють тисячі практикуючих юристів і адвокатів, у тому числі фахівців з повернення боргів.

Вони допоможуть грамотно скласти претензію, позовну заяву, при необхідності виступлять вашими представниками в суді. Правознавець працює цілодобово, без вихідних та перерв.

Дивіться відео по темі публікації, в якому професійний колектор розкриває деякі нюанси процедури повернення боргів з юридичних осіб.

7. Висновок

Підведемо підсумки, панове. Повернення боргів з юридичних осіб – процедура непроста, особливо якщо підійти до неї без відповідної підготовки. Найкращий варіант дій – скористатися професійною допомогою юристів чи адвокатів по поверненню боргів.

Наш журнал бажає вам фінансового благополуччя! Будемо вдячні за коментарі та оцінки. До нових зустрічей!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Бізнес для підприємців » Стягнення боргів з юридичних осіб — 5 основних етапів повернення боргів + огляд ТОП-3 компаній з надання послуг по стягненню заборгованості