Що таке микрозаймы — повний огляд поняття, основні види та умови їх одержання + рейтинг компаній за видачу мікропозик в

Ви дізнаєтеся, що таке микрозаймы, які бувають види мікропозик, на яких умовах надається мікрозайм в день звернення та як не потрапити на шахраїв

Здравствуйте, шановні читачі нашого блогу! На зв'язку Павло Шевельов. Сьогодні ми будемо говорити з вами про микрозаймах.

Одного разу мені доводилося звертатися за допомогою в мікрокредітние організації, тому в мене є певний досвід, яким я з радістю поділюся з вами в цій статті.

Микрозаймы можуть виявитися дуже корисним фінансовими продуктом в ситуації, коли терміново потрібні гроші, тому надана інформація може вам дуже стати в нагоді!

Отже, почнемо!

Що таке микрозаймы

1. Микрозаймы — що це таке: повний огляд поняття

Іноді виникають ситуації, при яких можуть терміново знадобитися гроші і всі пошуки потенційних кредиторів не закінчуються успішно. Друзі та близькі не в змозі допомогти вам, так як знаходяться в схожій ситуації, а банки не розглядають вас як потенційного клієнта силу різних причин.

При такому розкладі єдиним виходом може стати звернення до мікрокредітние організації, здатні надати позику вже через 20 хвилин з моменту звернення.

Мікрофінансові компанії пропонують своїм клієнтам можливість оформити позику без надання великої кількості довідок.

Отримані кошти не мають цільового призначення, тому можуть бути витрачені на різні потреби — оплату навчання, здійснення покупок, подорожі.

Мікрозайм що це

У відповідності з чинним законодавством, микрозаймом називається кредит, розмір якого не перевищує 100 0000 рублів. Однак на практиці максимально можлива сума дуже рідко переходить за позначку в 50 000 рублів.

Мікрозайм — це невеликий кредит, який надається на короткий проміжок часу без необхідності підтвердження платоспроможності позичальника.

Відмітними особливостями мікропозик є швидке прийняття рішення після звернення і відсутність необхідності надання великої кількості документів.

Після відправлення заявки потенційний клієнт мікрофінансової компанії отримує відповідь вже після закінчення 5-30 хвилин. При цьому велика вірогідність того, що кредитодавець затвердить його кандидатуру.

Серед інших особливостей такого продукту слід відзначити:

  • нецільовий характер використання коштів;
  • зручні схеми погашення заборгованості;
  • відсутність необхідності в наданні застави;
  • швидке прийняття рішення;
  • мінімальний пакет документів.

Компанії, які виступають в якості кредиторів, не організовують контроль за витрачанням коштів, тому позичальник може використовувати їх на свій розсуд. Для отримання необхідної грошової суми клієнт МКО повинен надати тільки один документ, що посвідчує його особу.

Кредитодавці пропонують своїм клієнтам дуже зручні форми погашення заборгованості. Альтернативою традиційному ануїтетному платежу, який передбачає погашення заборгованості рівними частками, може стати закриття кредитного рахунку одним платежем у кінці терміну.

Ануїтетний платіж — це варіант погашення кредитної заборгованості, при якому розмір щомісячного платежу залишається незмінним до закінчення терміну.

2. У яких випадках варто брати мікрозайм?

Оформлення мікропозик буде доцільним лише в тому випадку, якщо немає альтернативного способу вирішення тимчасових фінансових проблем.

Якщо ви хочете надовго взяти гроші в рамках будь-якої програми мікропозик, то готуйтеся переплатити істотну суму.

Термін погашення мікропозик прямо пропорційний величині процентної ставки — чим довше ви повертаєте кошти, тим більше вам доведеться заплатити.

Коли слід співпрацювати з МКО:

  1. Коли немає можливості позичити у знайомих або близьких.
  2. В екстрених випадках (для термінового лікування, весілля та ін)
  3. При купівлі товарів у магазинах (коли не вистачає певної суми і не хочеться їхати додому за грошима).
  4. Коли немає доступу до традиційних банківських послуг.
  5. Для виправлення поганої кредитної історії (взяти невелику суму і відразу ж її повернути).
  6. Коли немає часу на оформлення традиційного позики (гроші потрібні терміново).
  7. Коли невигідно брати звичайний кредит (вам потрібна невелика сума, а банки надають тільки великі позики під заставу).

Наприклад

Васі терміново знадобилося 5 000 рублів. Спочатку він звернувся в банк, однак там йому запропонували підготувати великий пакет документів і знайти поручителя, який міг би виступити в якості гаранта при поверненні боргу.

На пошуки знадобилося б багато часу, тому Вася відмовився від цієї ідеї.

Знайомий Васі розповів йому про МКО, які надають микрозаймы в день звернення. Залишивши заявку на сайті однієї з таких компаній, Вася вже через 20 хвилин після звернення отримав 5 000 рублів на карту банку.

Коли небезпечно брати мікрозайм?

Небезпечно оформляти мікрозайм в тому випадку, якщо ви не зможете віддати його найближчим часом. Збільшення термінів погашення тягне за собою підвищення процентної ставки.

Основне правило мікрокредитування виглядає наступним чином — оформляйте невелику суму на короткий термін. При такому розкладі переплата по кредиту буде мінімальною.

3. Особливості видачі мікропозик в

Видача мікропозик в має свої особливості. Потенційно такою послугою може скористатися будь-який повнолітній громадянин РФ. Вже через 30 хвилин після подачі заявки кошти можуть бути перераховані на рахунок позичальника.

Ринок мікрокредитування в постійно розвивається, тому клієнтам запропоновано широкий вибір різних варіантів співпраці.

Особливості видачі мікропозик

Основні переваги мікрокредитування, на які можуть розраховувати всі позичальники:

  • Висока швидкість розгляду заявки. На розгляд заявки буде потрібно до 10-ти хвилин, після закінчення яких ви отримаєте повідомлення щодо можливості подальшого співробітництва.
  • Будь-який термін погашення. Мікрокредітние компанії не виставляють обмежень по термінах повернення коштів. За умови наявності необхідної грошової суми ви можете повернути гроші вже на наступний день після оформлення позики.
  • Широке поширення МФО в . На території такі організації представлені великою кількістю. І щодня їх число підвищується. Дана особливість дозволяє потенційним позичальника вибирати саме ту компанію, яка здатна запропонувати найбільш вигідні умови співпраці.
  • Можливість отримати позику людям з поганою кредитною історією. В одній зі статей ми вже писали про мікрозайм з поганою кредитною історією. Мікрозайм можуть отримати навіть ті позичальники, які хоч раз мали проблеми з погашенням кредитної заборгованості. Більш того, при успішному погашення мікропозик такі клієнту можуть виправити свою кредитну історію.

Основним недоліком такого кредитного продукту є дуже високі відсотки по мікропозик.

У таблиці, поданій нижче, можна чітко побачити весь масштаб переплати:

Період кредитування Процентні ставки
1 День 1,5% 2,0% 2,5%
2 Тиждень 11% 14,9% 18,9%
3 Місяць 44,1% 58,8% 73,5%
4 Рік 547,5% 730% 912,5%

4. Мікрозайм і кредит — 5 основних відмінностей

Мікрозайм і кредит не є тотожними поняттями. Крім основних відмінностей, що полягають у високих процентних ставках і невеликої суми мікропозик, такі фінансові продукти мають ще цілий ряд відмінностей.

Ось деякі з них:

  1. Кредит може надаватися лише банківською установою, що має спеціальний дозвіл на здійснення такої діяльності. Воно надається ЦБ РФ. В якості кредитора при оформленні мікропозик можуть виступати організації без такої ліцензії і навіть приватні особи.
  2. Форма укладення кредитного договору можлива тільки в письмовому вигляді, тому при будь-якому розкладі позичальник повинен відвідати відділення банку для того, щоб поставити свій підпис. А договір мікропозик на визначених умовах може бути введений в силу усно.
  3. За умови оформлення кредиту позичальник може отримати велику грошову суму під відносно невисокий відсоток. Однак деякі банки забороняють своїм позичальникам достроково закривати кредитний рахунок або супроводжують такі дії накладенням штрафу. Микрозаймы онлайн, про який вже згадувалося в одній з наших статей, можна погасити в будь-який час без подальших санкцій з боку кредитодавця.
  4. Оформляючи кредит позичальнику пропонуються більш низькі процентні ставки. Проте терміни погашення мікропозик набагато менше, внаслідок чого існуюча різниця практично повністю нівелюється. Низький відсоток за традиційним кредиту припадає виплачувати роками.
  5. Для отримання кредиту позичальник повинен надати в банк великий пакет документів, серед яких повинна бути довідка про доходи. Мікрозайм ви можете отримати лише за одним документом — паспортом.

5. Види мікропозик — ТОП-3 основних виду

Існує 3 основних виду мікропозик, класифікація яких здійснюється в залежності від способу отримання грошей.

Необхідна грошова сума може перераховуватися на електронний гаманець, банківську картку або видаватися особисто в руки позичальнику при відвідуванні офісу компанії.

1) Мікрозайм на карту банку

Дана форма мікрокредитування користується найбільшою популярністю, так як вона дозволяє отримати необхідну грошову суму, не залишаючи меж власного будинку або офісу. Читачі нашого журналу, напевно, пам'ятають, що ми вже писали про микрозайме на карту в одному з наших статей.

Саме тому вони в курсі, що для того, щоб скористатися таким продуктів, користувач повинен вибрати відповідний спосіб зарахування коштів в запропонованій формі.

Після вказівки карткового рахунку необхідна грошова сума буде перерахована на користь позичальника. Мікрофінансові компанії, які виступають в якості кредитора, надають позику на класичні банківські карти Visa і MasterCard.

2) Мікрозайм готівкою

Менш поширена форма послуги мікрокредитування, але теж досить популярна. Серед основних незручностей такого способу зарахування коштів — потреба щоразу відвідувати офіс компанії.

При цьому деякі кредитні організації знайшли вихід із ситуації, щоб зробити процес співпраці для позичальників максимально комфортним.

зокрема, компанії «Домашні Гроші» і «МигКредит» при першому зверненні за бажанням позичальника можуть оформити спеціальну пластикову карту.

За умови співпраці у майбутньому, клієнтам не доведеться витрачати час на приміщення найближчого відділення компанії. Необхідна грошова сума буде перерахована на таку карту.

3) Мікрозайм на електронний гаманець

Дана варіація мікропозик також має свої переваги і недоліки. До плюсів такої форми мікрокредитування можна віднести можливість отримати необхідну грошову суму, не встаючи з-за робочого столу. Мікрозайм на Ківі гаманець також має деякі недоліки, які описані в одній з наших статей.

Проблемна сторона мікропозик на електронний гаманець пов'язана з великими комісіями при виведенні електронних грошей, які стягує система при проведенні кожної транзакції.

Сюди ж слід додати встановлений ліміт на максимальний розмір платежу. Переказ коштів можливий на різні електронні гаманці — Qiwi, Яндекс.Гроші, Вебмані.

6. Хто надає послуги мікрокредитування — огляд варіантів

Одного разу ми вже зачіпали тему про те, де терміново взяти мікрозайм без відмови в одній зі статей. В якості постачальника послуг можуть виступати не тільки мікрокредітние організації, але також звичайні банки і навіть приватні особи.

Останній варіант є найбільш ризикованою, однак і він має право на існування.

1) Мікрофінансові організації

Традиційно надають мікрокредити мікрофінансові компанії. Такі організації можуть здійснювати свою діяльність без ліцензії ЦБ РФ.

При необхідності вони можуть вимагати у потенційного позичальника довідку, що підтверджує доходи, а також будь-який інший документ, який зробить співробітництво більш безпечним.

У разі відмови від надання позики, компанія повинна пояснити клієнту причини прийняття такого рішення. Всі дії повинні бути обгрунтованими.

Ряд дій, які мікрокредітние організації не можуть виконувати:

  • оформлення позики в іноземній валюті;
  • зміна величини процентної ставки в односторонньому порядку;
  • здійснення професійної діяльності на ринку цінних паперів;
  • видача позики на суму більше 1 млн. рублів;
  • нарахування штрафних санкцій за дострокове повернення кредиту.

Всі деталі взамоотношений між учасниками угоди прописані в договорі мікропозик. В залежності від особливостей діяльності конкретної фінансової установи, умови співпраці можуть дещо змінюватися.

2) Банки

Звичайні банки також можуть надавати микрозаймы. При цьому позичальник може розраховувати на отримання більш значної суми.

Такі кредити видаються на тривалий термін, однак попередньо клієнт фінансової установи повинен надати в банк розширений пакет документів.

Більш детальна перевірка при оформленні мікропозик в банку передбачає запит кредитної історії, дзвінки на місце роботи або навіть перегляд бази МВС на факт наявності в ній прізвища майбутнього позичальника.

При підписанні договору слід дуже уважно вивчати зазначені умови співпраці. Особливу увагу слід приділити моменту щодо можливості дострокового закриття кредитного рахунку. Деякі банки за виконання такої дії можуть нараховувати додаткові штрафи.

3) Приватні особи

Перед тим, як оформити мікрозайм у приватної особи, необхідно більш ретельно вивчати репутацію майбутнього кредитодавця. Рекомендується шукати кредитора на спеціалізованих форумах, де можна дізнатися про всю необхідну інформацію у інших користувачів.

7. Кращі умови мікропозик — рейтинг компаній по наданню послуг

Різні компанії мікропозик пропонують свої умови співпраці. При цьому деякі з них гарантують своїм клієнтам більш низькі процентні ставки.

Нижче представлений актуальний рейтинг мікропозик, які пропонують сучасні мікрофінансові організації.

1) Домашні гроші

Домашні ГрошіОдна з найбільш популярних компаній на сучасному ринку мікрофінансування. Тут можна взяти мікрозайм до 30 000 рублів під 0,39% в день. Особливістю позики в даній організації є тривалий строк погашення, який при необхідності може досягати 52-х тижнів.

Це перевірена компанія, яка надає послуги мікрофінансування вже не перший рік. Все це гарантує безпеку при співпраці.

2) МигКредит

Мить КредитСума позики в цьому випадку буде варіюватися в межах 3-10 тисяч рублів. За умови повторного звернення максимально можлива сума може бути збільшена до 100 000 рублів.

В залежності від особливостей погашення і розміру позики щоденна процентна ставка буде варіюватися від 0,48 до 1,25%. Клієнтам, які звертаються в МигКредит повторно, надана можливість погашення заборгованості за 44 тижні. Отримати позику в компанії МигКредит можна в режимі «онлайн».

3) Kredito24

kredito 24Недалеко від лідерів ринку мікрофінансування відірвалася компанія Kredito24, яка дозволяє позичальникам оформити позику в розмірі 30 000 рублів.

На погашення кредитної заборгованості відводиться 30 днів. Після закінчення 10-ти хвилин з моменту звернення позичальник вже отримає необхідну грошову суму. Ставка за кредитом у цьому випадку становить 1,5% в день.

4) Чесне слово

Чесне словоДана компанія пропонує отримати короткочасні кредити під 1,9%. Максимальна сума позики становить 10 000 рублів, однак отримати її при першому зверненні буде досить проблематично.

Позичальникам надано можливість погашення заборгованості в режимі онлайн. Зручний і інтуїтивно зрозумілий інтерфейс на сайті компанії полегшує вирішення цього питання.

5) E-Zaem

ezaemЗамикає ТОП-5 компаній мікрофінансова організація E-Zaem, яка готова надати своїм клієнтам 30 000 рублів строком на 30 днів. Вже після закінчення п'яти хвилин клієнт буде сповіщений щодо можливостей майбутнього співробітництва. Позичальники можуть тут оформить кредит під 2%. Заповнити заявку на отримання мікропозик можна на офіційному сайті компанії в режимі «онлайн».

8. Микрокредитное шахрайство як не стати жертвою обману

Оформлення кредиту завжди супроводжується ризиками. Реалізація різних шахрайських схем може призвести до того, що ви втратите певну грошову суму або навіть вам доведеться оплачувати кредит, оформлений зловмисниками на ваше ім'я. Як оформити мікрозайм читайте в нашій окремій статті.

Ідентифікувати шахраїв можна за такими ознаками:

  • надзвичайно низькі процентні ставки (у порівнянні з пропозиціями інших МКО);
  • кредитор не надає можливості детально ознайомитися з умовами договору;
  • кредитор наполягає на передоплаті для позитивного рішення про видачу позики;
  • представники компанії абсолютно не цікавляться рівнем платоспроможності потенційного клієнта.

Щоб не стати жертвою шахраїв, необхідно дуже уважно вивчати умови, які пропонує компанія-кредитодавець. Додатково слід звертати увагу на умови співпраці інших мікрофінансових організацій.

Микрокредитное шахрайство

Після ознайомлення з договором проаналізуйте запропоновані умови і попросіть менеджерів фірми роз'яснити ті частини документа, які були не зовсім зрозумілі для вас.

Якщо навіть існує невелика ймовірність того, що вибрана компанія може бути шахрайської, то краще відмовитися від такого співробітництва. Сучасний ринок мікрокредитування рясніє великою кількістю пропозицій, тому відшукати нового кредитодавця не складе особливої праці.

Не попастися в лапи шахраїв можна в тому випадку, якщо в якості кредитодавця ви виберете компанію з великою кількістю позитивних відгуків від реальних клієнтів. Ознайомитися з думкою інших позичальників ви можете на різних тематичних форумах.

9. Висновок

Підводячи підсумок статті, можна прийти до висновку, що мікрозайм є досить зручним фінансовим продуктом, який дозволяє отримати необхідну грошову суму в максимально стислі терміни.

Можна говорити про позитивні і негативні сторони мікропозик, але остаточне рішення щодо доцільності його оформлення приймає позичальник.

На закінчення хотілося б показати вам відео, в якому детально розповідається про те, що таке микрозаймы.

Якщо після прочитання матеріалу у вас залишилися якісь питання, то можете сміливо ставити їх у коментарях під статтею!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Бізнес для підприємців » Що таке микрозаймы — повний огляд поняття, основні види та умови їх одержання + рейтинг компаній за видачу мікропозик в