Супровід угод з нерухомістю — як замовити юридичне та правове супроводження за 5 кроків + огляд основних шахрайських схем та поради як їх уникнути

Коли потрібні послуги юриста для супроводу угод? Де замовити юридичний супровід угод з нерухомістю? Як формується ціна і від чого залежить вартість правового супроводу угод?

Що робити, якщо ви купили квартиру за заниженою ціною, і тепер хвилюєтесь, чи немає там якогось підступу? Щоб не мотати собі нерви, краще ще до початку процесу купівлі-продажу замовляти супровід угод з нерухомістю в спеціалізованій компанії.

Що це за послуга і як нею правильно скористатися, розповім вам я, Валерій Чемакин   консультант з правових питань.

Дочитавши матеріал до кінця, ви знайдете огляд кількох відомих компаній, що надають таку послугу.

Супровід угод з нерухомістю

Зміст
  1. Що таке супровід угод з нерухомістю і коли воно може знадобитися?
  2. Які послуги включає в себе супровід угод з нерухомістю   огляд основних послуг
  3. Від чого залежить ціна супроводження угод з нерухомістю — 4 фактори, що впливають на вартість послуги
  4. Як замовити супровід угод з нерухомістю   покрокова інструкція для новачків
  5. Професійний супровід угод з нерухомістю   огляд ТОП-3 компаній з надання послуг
  6. Як обманюють при здійсненні операцій з нерухомістю   огляд основних шахрайських схем
  7. Висновок

1. Що таке супровід угод з нерухомістю і коли воно може знадобитися?

Придбання житла чи іншої нерухомості   за визначенням ризикована операція. Ризики зумовлені високою вартістю таких об'єктів і, як наслідок, увагою до них різного сорту шахраїв.

Додайте до цього складність самого процесу придбання і реєстрації житла і заплутаність адміністративної процедури — не дивно, що такі заходи забирають у людей безліч сил і часу.

Щоб уникнути цих незручностей розумні люди воліють користуватися послугами щодо супроводження угоди купівлі-продажу квартири або іншої нерухомості.

Супровід угод з нерухомістю замовляють в юридичних компаніях, які надають такі послуги. У них працюють юристи в галузі житлового права, іноді кадастрові інженери, оцінювачі та інші спеціалісти. Практично всі відомі агентства нерухомості від початку і до кінця супроводжують угоди.

Тепер пропоную детальніше розглянути, які послуги в ході супроводу надає юрист з нерухомості. Детальніше про це фахівця читайте нашої тематичної статті.

2. Які послуги включає в себе супровід угод з нерухомістю   огляд основних послуг

Будь-які послуги з супроводу угод купівлі-продажу нерухомості включають в себе безліч елементів.

А саме:

  • первісна бесіда з клієнтом і правова оцінка ситуації;
  • вивчення всієї наявної документації та запит відсутніх документів;
  • направлення запитів у державні органи для перевірки юридичної чистоти об'єкта нерухомості;
  • формування пакету документів і передача його для оформлення права власності на квартиру (про цю процедуру читайте нашу окрему статтю);
  • при виникненні спірних питань можливе представлення інтересів клієнта в суді.

Тепер розглянемо детальніше кожну з послуг, що входять до супровід угод.

Послуга 1. Правова оцінка ситуації

Після укладення договору на супровід угод з нерухомістю перше що робить юрист, це оцінює наявну ситуацію з правової точки зору. Його завдання – визначити, який тип угоди буде відбуватися між продавцем і покупцем, який вид власності передається, які наслідки для обох сторін настануть в результаті її укладення.

Послуга 2. Робота з документами

У ході роботи з документами фахівець робить запити в різні державні структури, щоб отримати необхідні довідки, виписки, державні та муніципальні акти. У деяких випадках готується технічна документація на об'єкт, до виготовлення якої підключаються кадастрові інженери, БТІ та інші служби.

Послуга 3. Перевірка юридичної чистоти об'єкта нерухомості

На жаль, на практиці часто зустрічаються випадки, коли придбане житло стає предметом спору з колишнім господарем або його родичами. Такі обставини настають унаслідок того, що при продажу не були враховані всі нюанси.

Щоб не виникла подібна ситуація, юрист, який займається супроводом угоди з нерухомістю, повинен провести перевірку юридичної чистоти об'єкта.

В цю процедуру входить запит в Росреестр для з'ясування наявності інших власників, у службу судових приставів для перевірки можливих арештів, інші організації, що мають відношення до даного об'єкта. Операція з нерухомістю запускається тільки тоді, коли всі обставини встановлені і жодне з них не перешкоджає її здійсненню.

Послуга 4. Реєстрація права власності

Логічне завершення супроводу операції з нерухомістю – реєстрація в Росреестре і отримання на руки документа, що підтверджує право власності.

Реєстрація права власності

Повний юридичний супровід угод з нерухомістю передбачає реєстрацію в державних органах. Для цього клієнт пише довіреність, завірену нотаріусом. До речі, участь нотаріуса обов'язково при супроводі угод з нерухомістю, що знаходиться в частковій власності.

Послуга 5. Представлення інтересів в суді

Перевірка юридичної чистоти на 95% захищає від неприємностей. Однак повну безпеку ніхто гарантувати не може, і для вирішення спорів доводиться звертатися до суду.

Якщо ви скористалися послугою супроводу операції з нерухомістю, то компанія, в яку ви звернулися, повинна представляти ваші інтереси в суді. Але ви маєте право скористатися послугами адвоката або юриста з іншої фірми.

3. Від чого залежить ціна супроводження угод з нерухомістю — 4 фактори, що впливають на вартість послуги

Ціноутворення в цій сфері складається з багатьох чинників. Вони бувають суто технічними, залежними від характеристик об'єкта, і суб'єктивними, які іноді грають ще більшу роль.

Для економії замовляйте не весь комплекс послуг по супроводу угод з нерухомістю, а тільки найнеобхідніші з них. Розглянемо всі фактори, що впливають на вартість.

Фактор 1. Складність проведення операції

Якщо у клієнта в порядку всі документи і немає ніяких обтяжуючих угоду обставин, неповнолітніх дітей, осіб, які перебувають під опікою, арештів, незадоволених родичів, то вартість супровід такої угоди з нерухомістю буде мінімальною.

Які операції вважаються складними:

  • в них бере участь більше двох осіб;
  • участь в угоді беруть неповнолітні;
  • зачіпаються інтереси недієздатних осіб;
  • є невирішені конфлікти.

Таким чином, на перше місце в ціноутворенні ми ставимо складність проведення операції.

Фактор 2. Тимчасові витрати

Безпосередньо зі складністю пов'язаний такий фактор, як тимчасові витрати. Іноді для повного збору документів потрібен тривалий час. Ця обставина значно збільшує ціну.

Приклад

Микола Григорович звернувся в одне з агентств і замовив повний супровід операції з нерухомістю. Після того, як він уклав договір, а юристи почали розбиратися в ситуації, з'ясувалося, що при вступі їм у спадок не були враховані інтереси брата який проживає на Камчатці.

Для врегулювання питання брату треба було приїхати в Москву або оформити доручення і вислати її рекомендованим листом. Він обрав другий варіант, але навіть це спричинило збільшення строків надання послуги майже в 4 рази. В результаті вартість супроводу зросла на 25%.

Від чого залежить ціна супроводження угод з нерухомістю

Фактор 3. Віддаленість об'єкта нерухомості від офісу компанії

Іноді фахівцям компанії потрібно виїжджати на об'єкт   наприклад, коли проводяться технічні виміри, складаються акти обстеження і т. д. Транспортні та витрати на відрядження, витрати лягають на плечі клієнта.

Фактор 4. Вартість нерухомості

Важливе значення має і вартість самої нерухомості. Більшість компаній встановлюють тарифи у відсотках від неї. Чим дорожчий об'єкт, тим більше ви заплатите за супровід угоди з цією нерухомістю.

4. Як замовити супровід угод з нерухомістю   покрокова інструкція для новачків

Якщо ви вирішили замовити супровід операції з нерухомістю, потрібно знати, як зробити це правильно.

Складного тут нічого немає, тим не менше, пропоную покрокову інструкцію цієї процедури, в якій детально описані всі етапи супроводу угоди з нерухомістю.

Крок 1. Вибираємо юридичну компанію і укладаємо договір

Особливу увагу приділіть вибору юридичної компанії. Шукайте відому фірму, яка давно і успішно працює в вашому місті. Бажано порадитися з родствениками, друзями і знайомими. Можливо, хтось із них вже мав успішний досвід співпраці з однією з компаній.

Критерії вибору компанії:

Параметри Опис Як впливає на якість послуг
1 Популярність Ступінь згадки в ЗМІ, серед знайомих і друзів, наявність рекламної компанії Дуже
2 Віддаленість від об'єкта Має значення при необхідності оформлення технічної документації Не впливає
3 Універсальність В компанії повинні працювати фахівці, здатні забезпечити повний супровід операції з нерухомістю та всіх супутніх процедур Дуже
4 Цінова політика Середній рівень цін гарантує якість і не спустошує гаманець неоднозначна Залежність

Найчастіше супроводом угод з нерухомістю займаються ріелторські агентства, які співпрацюють з банками по іпотеці.

Після того, як вибрати виконавця, укладайте договір з ним. В ньому обов'язково прописуються: обсяг послуг та їх результат, обставини, які дозволяють розірвати договір достроково, а також розрахунок вартості.

Крок 2. Проводимо переговори

На початковому етапі необхідно запросити продавця і провести з ним переговори в присутності співробітників компанії. В ході них потрібно обговорити всі нюанси, починаючи від технічного стану об'єкта і закінчуючи вартістю і порядку розрахунків.

Що потрібно обговорити з продавцем:

  • поторгуватися;
  • перевірити всі оригінали документів;
  • визначитися з ціною угоди;
  • обговорити порядок і спосіб розрахунків;
  • домовитися про те, що залишиться в квартирі, а що ні;
  • вирішити питання з комунальними платежами та іншими заборгованостями.

Результати переговорів скріплюють попереднім договором.

Крок 3. Контролюємо перевірку юридичної чистоти об'єкта

У ході перевірки юридичної чистоти об'єкта потрібно систематично контролювати цей процес. Самостійно перевіряти всі отримані відповіді на запити, а також повідомляти фахівця інформацію про об'єкт, що стала відомої вам від третіх осіб.

Крок 4. Погоджуємо і підписуємо договір купівлі-продажу

Після всіх перевірок, коли сумнівів у юридичній чистоті не залишиться, запрошуємо продавця в офіс компанії. В ході зустрічі обговорюємо остаточні умови і підписуємо договір купівлі-продажу. Не забувайте, що укладати договір про продаж часткової власності потрібно у нотаріуса. Він же його друкує на спеціальному бланку.

Крок 5. Реєструємо операцію з нерухомістю і оплачуємо послуги компанії

Якщо реєстрацію об'єкта в Єдиному Державному реєстрі нерухомості ви хочете провести самостійно, то звертайтеся в Росреестр або МФЦ. У разі повного юридичного супроводу угоди з нерухомістю цим займуться ваші агенти.

Після закінчення даної процедури оплатіть рахунки компанії за надані послуги.

5. Професійний супровід угод з нерухомістю   огляд ТОП-3 компаній з надання послуг

Так як послуга супроводу угод з нерухомістю дуже затребувана, цим займається безліч компаній.

Цінова політика у всіх різна, але ми з вами виберемо той діапазон, який нас найбільше влаштовує.

Професійний супровід угод з нерухомістю

Я подивився кілька варіантів і відібрав 3 компанії, огляд яких пропоную вашій увазі.

1) Правознавець

Правознавець руЯкщо ви хочете самостійно оформляти документи, але не знаєте, як правильно це зробити і потребуєте докладної консультації, то обов'язково звертайтеся в цю компанію. На сайті Правознавця є форма зворотного онлайн зв'язку. В цю форму необхідно вписати своє питання або проблему, після чого відправити.

Якщо ви хочете отримати докладний алгоритм дій, доведеться заплатити невелику суму близько 700   900 руб. Доступні і безкоштовні консультації, але вони будуть загальними і допоможуть лише визначити напрям дії.

Якщо все ж ви вирішили довірити всю роботу юристам, відобразіть це в своєму питанні. Так як компанія працює по всій , то напевно знайдеться фахівець, який проживає поруч з вами, який надасть всю необхідну допомогу після попередньої домовленості.

Крім супроводження угод з нерухомістю, фахівці Правознавця дадуть консультацію по безлічі інших юридичних питань, як пов'язаних з ринком житла, так і не мають до нього ніякого відношення.

2) Особлива думка

Особлива думкаКомпанія спеціалізується на правовідносинах у сфері нерухомості. В ній працюють не тільки юристи, а й кадастрові інженери, експерти, фахівці в галузі будівництва.

Юристи фірми «Особлива думка» незамінні:

  • при оспорюванні кадастрової вартості;
  • у судових спорах;
  • при супроводі угод з житлом;
  • при юридичному супроводі угод з нежитловою нерухомістю та з земельних питань;
  • при вирішенні проблем судовими приставами;
  • при оформленні угод з нерухомістю.

3) Сприяння

СприянняЮристи цієї фірми займаються супроводом угод купівлі-продажу нерухомості в . Звернувшись туди, ви отримаєте якісні та професійні послуги. Укласти договір з компанією можна вже при появі задумки придбати або продати об'єкт.

Ріелтори підшукають те, що необхідно, проведуть оцінку всіх ризиків, проаналізують документи і допоможуть прийняти об'єктивне рішення. Після цього потрібно в присутності фахівців обговорити з продавцем всі деталі угоди, які юристи документально оформлять. Результатом співпраці з цією компанією буде отримання вами права власності на бажаний об'єкт.

Тепер пропоную подивитися тематичний відеоролик про те, як організації супроводжують операції з нерухомістю.

6. Як обманюють при здійсненні операцій з нерухомістю   огляд основних шахрайських схем

Щоб не стати жертвою шахраїв, будьте гранично уважні при здійсненні операції з нерухомістю. Звернення в спеціалізовану компанію, фахівці якої повністю супроводжують угоду, мінімізує ризики.

Не варто зв'язуватися з сумнівними продавцями, особливо тими, які пропонують занижену ціну. Можливо це шахраї. Давайте розглянемо деякі шахрайські схеми, поширені на ринку житла.

Схема 1. Шахрайство з завдатком

Цей варіант шахрайства самий простий і дуже популярний. Продавець або якийсь посередник пропонує вам внести завдаток, щоб він зняв квартиру з продажу. Робити це під чесне слово не варто   цілком ймовірно, що цього продавця ви більше не побачите і в квартиру не потрапите.

Більш-менш безпечні варіанти це: внесення завдатку через банківську комірку, передача завдатку готівкою з укладенням договору, в якому є всі реквізити сторін та умови здійснення угоди.

Схема 2. Обман з документами

Нерідко шахраї видають себе за ріелторів. Вони отримують від продавця документи на квартиру, з яких знімають копії. Потім шахраї продають квартиру по цим підробленими документами, отримують гроші і зникають.

Обман з'ясовується тільки на етапі реєстрації. Тому будь-які угоди укладайте тільки з продавцем, то є власником квартири, який надав оригінали всіх документів

Схема 3. Подвійна продаж

Деякі шахраї використовують підставного нотаріуса, щоб двічі продати одну і ту ж квартиру. Для цього клієнта переконують у тому, що укласти угоду у нотаріуса набагато безпечніше, ніж у Росреестре.

В результаті справжня угода укладається з іншим клієнтом, а фіктивна — у помилкового нотаріуса. Природно, дійсної буде перша угода. Знайте, що нотаріального супроводу вимагають тільки певні види операцій

Схема 4. Ланцюжок посередників

Ніколи не вплутуватися в авантюри, де для купівлі квартири потрібно пройти кілька посередників. Поясню на прикладі.

Приклад

Сергій Петрович вирішив вступити в пайове будівництво і заплатив суму за майбутню квартиру компанії «Будінвест». Однак ця контора через місяць відмовляється від об'єкта і передає контракт фірмі «Будкомплект», яка наймає субпідрядником «Стройтрест». Врешті-решт ці компанії перестають розуміти один одного і починають ділити гроші.

Більше року тривають судові розгляди. Компанія-субпідрядник «Стройтрест» будинок будувати припинила, бо гроші арештовані на рахунках через судів. У неї немає зобов'язань надати квартири власникам, які внесли за них гроші. Коли ця ситуація вирішиться   нікому невідомо.

Як обманюють при здійсненні операцій з нерухомістю

Пам'ятайте, що оформлення квартири у власність у новобудові потребує особливої уваги.

7. Висновок

Тепер ви знаєте, що це таке   супровід угод з нерухомістю. Сподіваюся, ви зрозуміли, що звернутися в компанію і залучити фахівців набагато безпечніше, ніж займатися процесом самостійно.

Питання читачам

Як ви думаєте, наскільки знижується ризик попастися на вудку шахраїв при зверненні за допомогою в юридичну компанію?

Бажаю вам успішних і законних угод! Закликаю ділитися своїми думками і відгуками в коментарях до цієї статті. Якщо вона вам сподобалася, не забувайте ставити оцінки і лайки в соцмережах. Дякую за увагу.


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Гроші » Супровід угод з нерухомістю — як замовити юридичне та правове супроводження за 5 кроків + огляд основних шахрайських схем та поради як їх уникнути