Супровід угоди купівлі-продажу квартири — 6 основних етапів і огляд цін на послугу + 3 корисних ради як заощадити на супроводі угоди

Як проходять етапи оформлення угоди купівлі-продажу? Як оформити угоду купівлі-продажу квартири самостійно? Які ціни на послуги по нотаріальному супроводу угод купівлі-продажу?

Вітаю вас, шановні читачі бізнес-журналу ! З вами експерт журналу   Алла Просюкова.

Тема моєї нової статті актуальна для всіх, хто планує стати щасливим володарем заповітних квадратних метрів. Впевнена, вона буде цікава і протилежній стороні угоди купівлі-продажу квартири   продавцям-власникам.

І це ще не все! В кінці статті на вас чекає огляд надійних, професійних компаній, яким по плечу навіть найскладніші операції. Тут же ми розмістили поради, які припадуть до речі всім, хто не проти заощадити.

Супровід угоди купівлі-продажу квартири

Зміст
  1. Для чого необхідно супровід угоди купівлі-продажу квартири?
  2. Де отримати допомогу при оформленні угоди купівлі-продажу квартири — 3 основних варіанти
  3. Як оформити угоду купівлі-продажу квартири — 6 основних етапів
  4. Хто надає послуги з супроводу угод купівлі-продажу квартир   огляд ТОП-3 компаній
  5. Як заощадити на супровід угоди купівлі-продажу — 3 корисні поради
  6. Висновок

1. Для чого необхідно супровід угоди купівлі-продажу квартири?

Ви юрист по житловому праву? Професійний ріелтор? Спеціаліст Росреестра чи нотаріус? Якщо на всі мої запитання ви відповіли «немає», то велика ймовірність, що вам потрібно професійне супроводження угоди купівлі продажу квартири.

Плануєте покупку-продаж нерухомості і не хочете стати здобиччю для шахраїв, а своїх знань недостатньо? Вам також необхідна професійна допомога.

Така послуга дозволить мінімізувати ризик, присутній при операціях з нерухомістю і здатний спровокувати серйозні проблеми, наприклад, розірвання договору купівлі-продажу.

Завдання номер один при супроводі угоди   дотримання юридичної чистоти переходу права власності від продавця до покупця.

2. Де отримати допомогу при оформленні угоди купівлі-продажу квартири — 3 основних варіанти

Допомога при оформленні покупки нерухомості можна отримати з декількох джерел.

Розглянемо найбільш затребувані.

Варіант 1. Замовити нотаріальний супровід

З 2016 року у деяких випадках стала обов'язкова процедура нотаріального засвідчення договору купівлі-продажу квартири (наприклад, будь-які правочини щодо відчуження часток нерухомості у спільній власності). Разом з посвідченням багато нотаріуси пропонують послуги щодо подальшого супроводу держреєстрації цієї угоди.

За законом нотаріуси мають право після посвідчення договору купівлі-продажу подавати документи в Росреестр в електронному вигляді або на паперовому носії від імені учасників угоди.

Замовивши нотаріальний супровід, клієнт позбавляє себе від багатьох турбот і ризиків. Нотаріальна контора перевірить не тільки законність договору купівлі-продажу, але і справжність правовстановлюючих документів, а також наявність обтяжень, заборони на відчуження об'єкта угоди тощо

Незаперечною перевагою такого супроводу служить передбачена законом повна майнова відповідальність нотаріуса за заподіяну своїми діями шкоди сторонам договору. З цією метою відповідальність нотаріусів застрахована.

Варіант 2. Скористатися послугами ріелторів

Професійні ріелтори швидко і якісно проведуть всі необхідні заходи, пов'язані з купівлею-продажем квартири. При цьому важливо вибрати «правильного» спеціаліста, якому не страшно довірити ці найважливіші процедури. В іншому випадку можна нажити купу проблем.

Співпрацюйте з агентствами, які мають тривалий успішний досвід роботи на ринку житлової нерухомості, що мають бездоганну репутацію та власний штат юристів. Вибирайте тільки тих, у кого застрахована відповідальність.

Варіант 3. Звернутися за допомогою до юристів

Супровід угоди купівлі-продажу квартири юристами — один з найбільш кращих варіантів.

Фахівець у сфері житлового права:

  • досконально перевірить законність всієї представленої документації;
  • з'ясує історію продаваної квартири;
  • допоможе грамотно вирішити питання розрахунків;
  • перевірить ріелтерську фірму, з допомогою якої підбирався об'єкт угоди.

Проте виконати на належному рівні всі перераховані вище дії зможе тільки досвідчений, практикуючий, спеціалізований юрист з нерухомості.

3. Як оформити угоду купівлі-продажу квартири — 6 основних етапів

Учасникам угоди купівлі-продажу квартири важливо заздалегідь знати основні етапи її здійснення. Це дозволить уникнути безлічі проблем.

Навіть якщо ви замовили професійне супроводження угоди з нерухомістю, подібні знання не будуть зайвими. Вони дозволять контролювати дії виконавців з розумінням суті питання.

Весь процес угоди можна представити у вигляді схеми.

як оформити угоду купівлі-продажу квартири

Розглянемо основні етапи докладніше.

Етап 1. Оцінка вартості квартири

Професійна оцінка квартири визначить її ринкову вартість. Виникає слушне запитання: навіщо потрібна оцінка, якщо правочин вчиняється за договірною ціною, яка влаштовує продавця і покупця.

Але саме незалежна оцінка встановить об'єктивну ціну продаваного об'єкта, яка буде визнана всіма офіційними органами (податковою, нотаріусом і т. д.). Оцінна вартість квартири, розрахована професійними оцінювачами, — це оптимальна ціна, за яку її можна реально продати.

Етап 2. Підготовка необхідних документів та їх перевірка

Спочатку всю документацію являє продавець за законодавчо затвердженим списком.

Перелік документів для оформлення купівлі-продажу квартири:

Вид документів Склад
1 2 Правовстановлюючі папери на квартиру Дарча, договір придбання, свідоцтво про право на спадщину тощо
3 Приклад

Молодята Анна і Петро Васильєви своє сімейне життя починають з приємної події   купівлі квартири. Подвійно приємно, що гідний варіант знайшовся швидко! Сусіди Михайлови переїжджають на ПМП до Німеччини і тому поспішають з продажем.

Єдина проблема полягала в тому, що підтискали строки. Від'їзд Михайлових планувався через 5 днів, вже були куплені квитки і замовлений трансфер.

Але для хвилювань не було причин. Документи у Михайлових були готові і в призначений день боку вирушили оформлювати угоду.

Ось тут-то і з'ясувалося, що техпаспорт на квартиру був оформлений більше 7 років тому. Закон же вимагає, щоб його давність не перевищувала 5 років. Термін виготовлення нового документа становить 10-14 днів при звичайних умовах та 7 днів прискорено за підвищеним тарифом.

Чолі подружжя Михайлових довелося піднімати всі свої зв'язки і тільки після цього дещо вдалося домовитися виготовити новий техпаспорт за 3 дня, сплативши при цьому подвійний тариф.

Етап 3. Укладення попереднього договору

Після тривалого (або не дуже) пошуку зустріч продавця і покупця відбулася, і вони вирішили укласти угоду! Рекомендую серйозність намірів закріпити попереднім договором.

В ньому прописуються наступні моменти:

  • адреса об'єкта угоди;
  • техстан житлоплощі;
  • договірна ціна;
  • дата продажу;
  • дата звільнення продаваних площ;
  • дата виписки всіх осіб, прописаних у квартирі.

В такому документі можна зафіксувати й інші важливі для сторін пункти. Приміром, кількість комплектів передаються ключів і дату їх передачі.

Ми підготували попередній договір купівлі-продажу квартири. Ви можете не тільки ознайомитися з ним, але і при необхідності взяти його за основу.

Часто умовами угоди передбачається внесення покупцем авансу або завдатку. Включаючи цей пункт, необхідно пам'ятати про наслідки такої умови.

Аванс   певна сума, передана покупцем продавцю, що служить забезпеченням угоди.

Якщо угода не відбулася, то гроші повертаються.

Завдаток   грошові кошти, що гарантують виконання зобов'язань покупцем.

У разі зриву угоди гроші-завдаток залишається у продавця, і служать своєрідною компенсацією його не виправдалися надій. При успішному результаті аванс і завдаток приймаються в рахунок оплати договірної ціни.

Рекомендую! Передачу готівкових грошових коштів здійснюйте нотаріально завіреної розпискою. Не економте на цьому! Повірте, ваш спокій дорожче!

Етап 4. Укладення основного договору

Для вашої безпеки рекомендую договір купівлі-продажу оформляти в нотаріальній конторі. Нотаріус перевіряє правильність його оформлення, дієздатність і правомочності сторін договору, підтверджує справжність їх підписів.

Перед підписанням цього важливого документа слід ще раз уважно прочитати. Приділіть особливу увагу на найбільш важливих моментах: суми договору, строку і порядку передачі грошей, дату звільнення квартири, розподілу оплати витрат, понесених сторонами.

Нотаріально завірений договір лише підтверджує зобов'язання сторін. Щоб покупець став законним, повноправним власником, потрібно держреєстрація.

Етап 5. Подача документів на державну реєстрацію

На держреєстрацію пакет документів подається у відділення Росреестра або в багатофункціональний центр (МФЦ) за місцем знаходження купується житлоплощі.

Подати документи можна декількома способами:

  • прийти в реєструючий установа;
  • викликати спеціаліста Росреестра на будинок;
  • надіслати пакет документів рекомендованим листом поштою або кур'єром;
  • надіслати електронні копії нотаріусом, заверявшим купівлю-продаж.

Основні документи для держреєстрації:

  • заява;
  • паспорт заявника;
  • договір купівлі-продажу;
  • правовстановлюючі документи;
  • документи на квартиру;
  • виписка з будинкової книги;
  • виписка з фінансово-особового рахунку;
  • квитанція про сплачене держмито.

В угоді беруть участь неповнолітні? Список розширюється   свідоцтво про народження, згода опіки та ін. Уточнюйте повний перелік паперів на сайті Росреестра.

Етап 6. Підписання акту прийому-передачі квартири

Більшість громадян вважає купівлю-продаж квартири завершеною після проведення грошових розрахунків та держреєстрації свого права новим власником.

Однак за Цивільним кодексом (ст. 556) правочин вважається закритою, а зобов'язання сторін виконаними лише після підписання акту прийому-передачі квартири. Документ покликаний захищати інтереси сторін.

Припустимо, що акт не був підписаний. Тоді при пошкодженні квартири (незалежно від часу, що пройшов з моменту продажу) всі проблеми, як і раніше, ляжуть важким тягарем на колишнього власника.

Покупцеві слід знати: підписувати документ слід лише після ретельного огляду об'єкта. Квартира повинна бути звільнена від проживаючих і майна продавця. Після підписання акта пред'являти претензії до продавця доведеться в порядку судового розгляду, маючи на руках вагомі аргументи.

4. Хто надає послуги з супроводу угод купівлі-продажу квартир   огляд ТОП-3 компаній

найпростіше при купівлі-продажу квартири   знайти другу сторону угоди. Цей етап основна частина продавців-покупців проходять самостійно.

Проте далі більшості потрібна допомога професіоналів. За експертними оцінками на вторинному ринку нерухомості лише 10-15% угод відбувається без допомоги посередників.

Компаній, що здійснюють супроводження угод з нерухомістю безліч. Як зробити правильний вибір і не нарватися на шахраїв?

Вам допоможе міні-огляд висококласних, надійних компаній, що надають послуги подібного роду.

1) Правознавець

Правознавець руПравознавець.ua   популярний російський онлайн-сервіс, що пропонує всі види юридичної допомоги. Більш 17300 професійних юристів готові цілодобово 7 днів на тиждень надавати якісні консультації на сайті компанії або за багатоканальним телефоном.

Юридична допомога надається на безоплатній та платній основі. Мінімальна вартість послуг від 89 руб., що значно дешевше аналогічних пропозицій юридичних компаній, що працюють в звичайному режимі. При цьому клієнти гарантовано отримують якісну правову підтримку відразу декількох юристів, що повністю виключає помилки.

Переваги компанії:

  • доступність сервісу з будь-якої точки світу в будь-який час;
  • оперативність — при необхідності консультацію можна отримати в режимі реального часу в онлайн-чаті;
  • конфіденційність — є можливість приховати відповіді і запитання від інших користувачів сервісу;
  • можливість вибору фахівця   клієнт сам вибирає юриста, який найповніше відповідає його вимогам.

Більш детально ознайомитися з умовами сервісу ви можете на сайті Правознавець.

2) Мосжилбюро

Мосжилбюро«Мосжилбюро» на ринку житлової нерухомості більше шести років. За цей період компанією успішно проведено близько 120 операцій різної складності.

Гордість «Мосжилбюро»   відсутність опротестованих угод.

«Мосжилбюро» готовий запропонувати своїм клієнтам:

  • правову підтримку в сфері житлового права;
  • послуги з купівлі та продажу квартир;
  • оренду житла;
  • повне і часткове супровід квартирних угод.

Фіксовані ціни, відсутність комісій і відсотків   відмітна особливість співпраці з «Мосжилбюро».

3) Центр правового обслуговування

Центр правового обслуговуванняКомпанія пропонує своїм клієнтам широкий спектр юридичних послуг в галузі цивільного, податкового, інтелектуального та корпоративного права.

Свою діяльність «Центр правового обслуговування» (ЦПО) веде з 1998 року. За цей час клієнтами компанії стали більше 2000 організацій і підприємств різних сфер діяльності зі всіх куточків РФ.

ТОВ «ЦПН» бере участь у найбільш значущих рейтингах, де займає високі позиції. Клієнти та партнери компанії цінують її за професіоналізм, відповідальність і надійність.

Підтвердження надійності ЦПО:

  • впродовж багатьох років компанія полягає в Реєстрі російських підприємств і підприємців;
  • ЦПО щорічно отримує Сертифікат «Надійне підприємство Москви»;
  • з 2009 фірма входить до числа дійсних членів Торгово-промислової Палати і Торгово-промислової Палати Ставропольського краю;
  • компанія включена в перелік організацій, які мають право брати на стажування фахівців в рамках Президентської програми підготовки управлінських кадрів;
  • з липня 2009   дійсний член громадської організації «Московський президент-клуб».

5. Як заощадити на супровід угоди купівлі-продажу — 3 корисних ради

Послуги з супроводу угоди купівлі-продажу нерухомості досить дороги. Кожен її учасник намагається по можливості заощадити.

Візьміть на озброєння наші поради, і результат не змусить себе довго чекати.

Порада 1. Займайтеся підготовкою документів самостійно

Як я вже писала, найскладніше в купівлі/продажу квартири   підготовка необхідних документів. Якщо ви готові витратити час і власні сили на цей трудомісткий і відповідальний етап, то поспішаю вас порадувати: ви зможете пристойно заощадити!

Якщо ви покупець, то особливу увагу приділіть перевірки правовстановлюючих документів. Уточніть, чи є на об'єкт купівлі обтяження (арешт, іпотека, рента). Звірте дані техпаспорта з фактичними даними. Так ви зможете виявити не узаконене перепланування.

Поцікавтеся складом і кількістю прописаних у квартирі осіб. Наявність дітей може значно ускладнити процес.

Всі ці заходи дозволять вам підготувати необхідну документацію, яка з першого разу пройде всі перевірки і буде прийнята для засвідчення нотаріусом, а пізніше   на держреєстрацію.

Порада 2. Користуйтеся частковим супроводом угоди

Плануючи замовлення послуг з супроводу угоди, подумайте, які питання викликають у вас труднощі. Можливо, складність полягає тільки в підготовці договору купівлі-продажу, а процес збору і здачі документації на реєстрацію   простий і зрозумілий. Тоді має сенс замовити часткове супровід угоди.

Неповне супровід також виправдано, коли ви купуєте житло в новобудові. У цьому разі частина турбот лягає на забудовника.

Порада 3. Вибирайте компанії недалеко від об'єкта

У вартість послуг супроводу включається оплата транспортних витрат спеціаліста. Щоб скоротити їх і трохи заощадити, вибирайте компанію, офіс якої знаходиться в безпосередній близькості від об'єкта угоди.

Деякі додаткові тонкощі супроводу ви можете дізнатися з відео.

6. Висновок

Сподіваюся, що тепер оформлення угод з нерухомістю не викличе у вас труднощів. А якщо вам все-таки потрібен супровід угоди купівлі-продажу квартири, ви з легкістю зможете вибрати професійну надійну компанію.

Вдалих вам угод! Коментуйте і оцінюйте статтю! Нам важлива ваша думка!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Гроші » Супровід угоди купівлі-продажу квартири — 6 основних етапів і огляд цін на послугу + 3 корисних ради як заощадити на супроводі угоди