Електронний поліс ОСАЦВ — як вибрати компанію по оформленню ОСАГО онлайн + 5 порад, як не стати жертвою шахраїв при купівлі електронного поліса

Де оформити поліс ОСАГО в електронному вигляді? Чому важливо читати відгуки при покупці страховки ОСАЦВ? Як купити електронний поліс ОСАГО онлайн на вигідних умовах?

Здрастуйте, дорогі читачі! Вас вітає онлайн-журнал експерт зі страхування – Денис Кудерин.

Ми продовжуємо цикл статей про страхування здоров'я, майна і цивільної відповідальності. Тема сьогоднішньої публікації – оформлення електронного поліса ОСАЦВ. Такий спосіб покупки або продовження страховки завойовує все більшу популярність у автовласників.

Матеріал буде корисний всім, у кого вже є транспортний засіб, а також тим, хто має намір обзавестися автомобілем (мотоциклом, квадроциклом, автобусом, екскаватором) у майбутньому.

Отже, поїхали!

Електронний поліс ОСАЦВ

Зміст
  1. Які особливості має електронний поліс ОСАГО?
  2. Як співробітники ДАІ перевіряють електронний поліс ОСАГО?
  3. Як вибрати компанію для оформлення ОСАГО онлайн – корисні поради та рекомендації
  4. Де придбати електронний поліс ОСАГО онлайн – ТОП-7 компаній-страховиків
  5. Як не стати жертвою шахраїв при купівлі електронного поліса ОСАЦВ – 5 корисних порад
  6. Висновок

1. Які особливості має електронний поліс ОСАГО?

Поліс – обов'язковий для всіх власників транспортних засобів. Без цього документа не можна сідати за кермо авто, навіть якщо ви маєте намір проїхати 100 метрів від будинку до найближчого супермаркету.

Страховка, так само як права і техпаспорт, повинна лежати в бардачку кожного водія. Їзда без поліса загрожує штрафом у розмірі 5-7 МРОТ (з липня 2016 року один мінімальний розмір оплати становить 7,5 тисяч рублів).

Кілька слів про те, навіщо потрібна така страховка. Поліс ОСЦПВ гарантує відшкодування збитку в разі, якщо в ДТП ви заподіяли шкоду іншому автомобілю, його водієві і пасажирам.

тобто, якщо ви в'їхали в чужу машину, оплачувати збитки потерпілої сторони доведеться не вам, а страхової компанії, з якою ви уклали договір. І навпаки, якщо хтось пошкодив ваше майно, відшкодуванням шкоди буде займатися страховик винуватця.

Поліс оформляється особисто власником чи водієм авто в однієї з ліцензійних страхових організацій.

Більш повну інформацію ви знайдете у статтях «Автострахування» і «Що таке ОСАЦВ».

З 2015 року дозволена купівля полісів через інтернет. Можна придбати стандартний варіант, надрукований на спеціальному бланку, або купити повністю електронну страховку (е-ОСАЦВ) — вона висилається на e-mail замовника.

Тепер такі документи вважаються на 100% дійсними: головне, щоб номер страховки був у базах єдиної інформаційної мережі МВС та РСА (Російського Союзу Автостраховиків). А для цього треба співпрацювати зі страховими фірмами з офіційного списку згаданої організації.

Більше інформації про захист інтересів власника — у публікаціях "Страхування майна" і "Страхування громадянської відповідальності".

У великих містах електронний поліс вже не викликає подиву у водіїв, працівників ДАІ та інших зацікавлених осіб. В провінції більшість автовласників поки воліє їздити по старинці – зі стандартним бланком ОСАЦВ. Проте експерти вважають, що через кілька років електронні страховки стануть повсюдними і звичними.

Отримання такого документа – це:

  • економія часу;
  • гарантія, що поліс не загубиться, не прийде в непридатність, не промокне і не буде вкрадений;
  • оформлення у будь-який час доби;
  • простота і доступність плюс зручні калькулятори для підрахунку вартості.

Завіряти печаткою електронний поліс не потрібно – її замінює висилається разом з документом електронний підпис.

У деяких страхових компаніях онлайн-покупцям надаються знижки і пільгові умови. Це робиться для популяризації e-ОСАЦВ у автовласників. Крім того, жодних комісій за послуги страхових агентів ви не виплачуєте.

Читайте оглядову статтю про те, що таке страхування і як функціонує страхова система.

2. Як співробітники ДАІ перевіряють електронний поліс ОСАГО?

За правилами дорожнього руху, кожен водій зобов'язаний мати при собі паперовий поліс встановленого зразка. Однак на практиці співробітники ГИБДД цілком задовольняються електронною версією страховки.

Справжність перевіряється через інтернет (а точніше, спеціальний портал МВС): співробітник заходить в єдину базу і перевіряє поліс по VIN-номеру автомобіля (унікальним ідентифікаційним кодом), що зазначена в документі про реєстрацію. Альтернативний варіант – перевірка поліса в реєстрі РСА.

Досвідчені автовласники радять возити з собою роздруківку електронного файлу страховки, щоб убезпечити себе від можливих претензій поліції.

Технічне оснащення патрулів ДАІ (особливо у провінції) не завжди знаходиться на належному рівні. Не виключена ситуація, коли у співробітників просто не буде в потрібний момент з'єднання з мережею. Роздруківка хоч і не замінить поліса на стандартному бланку, але однозначно полегшить спілкування з представниками дорожньої служби.

Можливо, в недалекому майбутньому, коли е-ОСАЦВ міцно увійдуть у практику, матеріальне свідоцтво про страхування машини стане непотрібним.

3. Як вибрати компанію для оформлення ОСАГО онлайн – корисні поради та рекомендації

Після того, як закон про продаж е-ОСАЦВ набрав чинності, здавалося, що всі страховики кинуться продавати поліси онлайн. Однак на практиці реалізацією електронних страховок займається досить обмежене число організацій.

оформити ОСАГО онлайн

На момент написання статті 17 страхових компаній вказані на сайті РСА в якості ліцензійних страховиків, що працюють з електронними полісами ОСАЦВ.

Здається, з часом компаній, що займаються торгівлею страховими продуктами, стане на порядок більше.

Алгоритм покупки гранично простий:

  • клієнт заходить на сайт, заповнює запропоновану форму;
  • після розрахунку даних оплачує продукт (банківською карткою або через електронний гаманець);
  • на e-mail страхувальника надсилається поліс та інші документи, які супроводжують операцію.

У процесі оформлення зазначені дані в обов'язковому порядку перевіряються через інформаційну базу РСА. Туди ж вносяться нові дані щодо придбаної страховки.

Додатковий матеріал – в публікації «Оформити ОСАГО онлайн».

А тепер про те, як вибрати надійного та платоспроможного страховика для покупки е-ОСАГО.

Порада 1. Уважно перевіряємо ліцензію

Кожен офіційний страховик має ліцензію на проведення страхових операцій на території . Копія дозволу повинна бути на сайті компанії, але для вірності можна зазирнути у єдиний реєстр страхових організацій, розміщений на порталі Росстрахнагляду.

Не варто зв'язуватися з фірмою, зареєстрованою в іншій країні або в офшорній зоні. Вам просто не пришлють поліса (взявши гроші), або страховка буде недійсною.

Так само з будь-яких питань ви можете звернутися до кваліфікованих юристів онлайн-сервісу Правознавець.ру.

Додатковий матеріал по темі страхування – у статті «Страховий поліс».

Порада 2. Оцінюємо фінансову стійкість компанії

Фінансова стійкість страховика свідчить про його платоспроможності. Це значить, гроші на відшкодування збитків будуть виплачені за першою вимогою страхувальника.

Мінімальний розмір статутного капіталу для компаній, що займаються страховими ризиками, становить 30 млн. рублів.

Великі гравці страхового ринку володіють куди більш значними активами, що гарантує обов'язковий захист клієнта при настанні страхового випадку.

Не менш важливі для фінансової стійкості показники – величина власного капіталу компанії та розмір страхових резервів.

Порада 3. Аналізуємо рівень виплат

Сумнівні і ненадійні компанії манкірують своїми прямими обов'язками: мінімізують виплати або постійно шукають приводи для відмови у таких.

Реальні відомості про баланс внесків і виплат краще шукати не на сайті компанії, а знову ж таки, на офіційних федеральних ресурсах або порталах рейтингових агентств.

Читайте статтю про страхові виплати "Страхове відшкодування".

Порада 4. Перевіряємо рейтинг надійності

Рейтинги надійності від незалежних експертів оцінюють реальний рівень компанії. Користуйтеся даними найавторитетніших агентств, і ймовірність помилок при виборі страховика наблизиться до нульової позначки.

В РФ найбільшою довірою у страхувальників користується РА «Експерт». Ця компанія займається всебічним аналізом показників страхових фірм і постійно оновлює опубліковані рейтинги. Найвища оцінка від «Експерта» — «А++»: такий рейтинг присвоюється компаніям, які не мають нарікань в плані виплат і швидкодії.

Порада 5. Вивчаємо відгуки клієнтів

Незалежні форуми, спільноти і групи часом можуть розповісти про діяльність страховика більше, ніж усі офіційні сайти.

Єдиний нюанс – не варто вірити всім підряд негативних відгуків про компаніях. Цілком можливо, що такі пости написані конкурентами або людьми, які самі не розібралися в правилах страхування. Не завжди відмову у виплаті страхового випадку – на совісті страховика.

4. Де купити електронний поліс ОСАГО онлайн – ТОП-7 компаній-страховиків

Бажаєте оформити новий поліс ОСАЦВ або продовжити вже існуючий страховий договір максимально швидко? Тоді працюйте з надійними і перевіреними компаніями.

Топ-7 компаній-страховиків

Вибирайте партнерів з «великої сімки» лідерів страхового ринку.

1) «Альфастрахування»

Альфа страхуванняУніверсальна компанія, що пропонує приватним і корпоративним клієнтам доступні страхові продукти. Серед достоїнств страховика – швидкодія, стабільність, високий рівень сервісу. Компанія регулярно нагороджується професійними нагородами і преміями. Агентство «Експерт» присвоїло фірмі найвищий рейтинг надійності А++.

«Альфа» в числі перших компаній стала використовувати у страховому бізнесі сучасні мережеві технології. Тут можна купити страховку онлайн або електронний поліс ОСАЦВ за найбільш вигідною ціною, а також отримати цілодобову підтримку від професійних консультантів.

Інші продукти автострахування – КАСКО, «Ключі на капот» (для VIP-клієнтів), «Зелена карта» (для тих, хто подорожує на своєму авто по Європі).

2) «Тінькофф Страхування»

Тінькофф страхуванняКомпанія працює на страховому ринку всього кілька років, але вже встигла завоювати популярність і увійти в ТОП лідерів за версією авторитетних рейтингових агентств. Фірма заснована командою «Тінькофф Банку» та його головою Олегом Тинькова.

Тримає курс на передові інтернет-технології, тому багато уваги приділяє продажу полісів онлайн і оформлення повністю електронних полісів ОСАЦВ. Готовий документ можуть доставити на будинок або вислати на e-mail. Зручні варіанти оплати, консультаційна підтримка, ніяких витрат на посередників.

3) «Ингосстрах»

ИнгосстрахКомпанія успішно працює на внутрішньому та міжнародному страховому ринку з 1947 року. Має рейтинг А++ від російських експертів++ за міжнародною шкалою.

Реалізує поліси ОСАГО, КАСКО і ДСАГО (добровільне автострахування). На сайті працюють професійні консультанти. Швидке реагування при настанні страхових випадків, юридична підтримка клієнтів.

4) «РЕСО-Гарантія»

Ресо гарантіяПрацює 1991 року. Автострахування – пріоритетний напрямок діяльності. Клієнти можуть замовити онлайн поліс стандартного зразка (з доставкою на будинок) або електронну страховку ОСАЦВ. Страхові випадки регулюються грамотно і оперативно (максимальний строк відшкодування шкоди – два тижні). Доступна оплата поліса в розстрочку.

5) «Росгосстрах»

Росгосстрахнайдосвідченіший страховик РФ (рік заснування організації – 1921). Налічує більше 3000 офісів на території і штат з десятків тисяч професійних юристів та агентів. Загальна кількість страхувальників – 45 млн. осіб.

Електронний поліс ОСАЦВ робиться максимально оперативно. Співробітники диспетчерського центру завжди готові підказати клієнтам, що робити при ДТП, і розрахувати попередню суму виплат.

6) «Ренесанс-Страхування»

Ренесанс страхуванняКомпанія з великою мережею філій у всіх регіонах РФ. Орієнтування на зручність і комфорт клієнтів. Курс на зменшення бюрократії та індивідуальний підхід. Онлайн страхування ОСЦПВ, КАСКО, продовження чинної страховки, постійна допомога консультантів.

7) «ТСК»

ТСКСтраховий будинок з відділеннями по всій . Швидке оформлення електронного поліса з обов'язковою перевіркою через єдину інформаційну базу РСА. Документи за страховим договором висилаються на e-mail, а копії залишаються в архіві сайту. Таким чином, виключається втрата даних. У списку переваг компанії – зручність, надійність, вигода.

У таблиці представлені основні параметри згаданих страхових компаній:

Страховик Рейтинг надійності від РА «Експерт» Особливості та переваги
1 «Альфастрахування» А++ (найвищий рівень) Швидкодія, широка лінійка інших продуктів автострахування
2 «Тінькофф Страхування» А++ Курс на передові інтернет-технології
3 «Інгосстрах» А++ Юридична підтримка клієнтів
4 «РЕСО» А++ Швидкий розгляд страхових випадків
5 «Росгосстрах» А+ (вищий рівень) Найстаріший страховик РФ
6 «Ренесанс» + Орієнтування на комфорт і зручність страхувальників
7 «ТСК» А++ Швидке вирішення страхових ситуацій

6. Як не стати жертвою шахраїв при купівлі електронного поліса ОСАЦВ – 5 корисних порад

Страховики стурбовані – за останній рік кількість підроблених документів ОСАЦВ різко збільшилася. Експерти пояснюють цей факт підвищенням цін на поліси: аферисти користуються природним бажанням громадян платити менше за обов'язкове страхування.

Кожен страхувальник повинен усвідомлювати просту істину: розрахункові тарифи встановлюються федеральними структурами. Тобто ОСАЦВ не може коштувати менше офіційної ціни.

Приклад

Страховка на рік на легкову машину (потужність двигуна 100-120 кінських сил) в не може коштувати менше 8 000 рублів (без урахування знижки за безаварійну їзду). Між тим, інтернет рясніє пропозиціями купити поліс за 3-4 тисячі. Як вважаєте, хто пропонує такі ціни? Правильно – аферисти.

Щоб не стати жертвою шахраїв, користуйтеся нашими експертними радами.

Порада 1. Не придбайте поліс за дуже заниженою ціною

Бажання заощадити цілком зрозуміло, але саме воно стимулює активність страхових аферистів.

Якщо вам пропонують поліс за ціною в 1,5-2 рази нижче встановленого мінімуму, перед вами однозначно шахраї. Страхові компанії теж роблять знижки, але їх розмір рідко перевищує 10-20%.

Підроблений електронний поліс ОСАЦВ

У виборі страхового партнера взагалі не варто орієнтуватися на ціну. Головні показники, як вже говорилося вище, платоспроможність і надійність.

Порада 2. Уважно вивчайте репутацію компанії-страховика

Репутація складається з досвіду, стабільної роботи і регулярних виплат. Значення має і території присутності компанії.

Якщо у організації сотні офісів по всій країні, навряд чи філії будуть займатися шахрайськими або сумнівними операціями.

Порада 3. Переконайтеся, що вам виданий повний комплект документів

Будь-яка комерційна процедура має бути оформлена за всіма правилами. Неважливо, де відбувається угода купівлі-продажу (в мережі або в офлайні), покупець повинен отримати повний комплект страхових документів.

При замовленні поліса ОСАЦВ в легальній конторі на e- mail клієнта приходить наступний пакет:

  • власне страховка;
  • квитанція про оплату;
  • список представництв компанії в регіонах;
  • пам'ятка для страхувальника;
  • посилання для автентифікації страхового документа.

Якщо вам прислали неповний файл, то такий документ цілком може виявитися фальшивкою. Перевірити справжність поліса легко: зайдіть на сайт РСА, виберіть відповідний розділ, введіть 10-значний номер у поле і дочекайтеся закінчення перевірки.

Якщо номер є в базі і має чинний статус, турбуватися не про що. Якщо ні – доведеться оформляти іншу страховку, тепер вже у ліцензійного страховика.

Порада 4. Оформляйте ОСАГО тільки через офіційні сайти компаній

Кожна страхова фірма має офіційний сайт, на якому можна перевірити ліцензію організації, задати питання працівникам в чаті або по телефону. Якщо сторінка здалася вам сумнівною, якщо сайт зависає, пропадає, відсилає на інші адреси, краще не купувати страховку на таких ресурсах.

Є більш безпечний і вигідний варіант оформлення електронної страховки ОСАЦВ. Всі бажаючі можуть відвідати ресурс СтраховаяБиржа.рф, на якому можна розрахувати вартість поліса найпопулярніших страхових компаніях і тут же придбати документ в режимі онлайн.

Алгоритм дії гранично простий:
• ви вибираєте тип страховки;
• заповнюєте форму;
• калькулятор розраховує вартість послуг відразу в декількох компаніях;
• ви вибираєте найбільш вигідний для вас варіант і купуєте поліс.
Ресурс дозволяє заощадити на ОСАЦВ 15-25%.

Порада 5. Зателефонуйте в страхову компанію і звірте номер поліса з базою даних

Ще один варіант автентифікації – дзвінок в головний офіс компанії для звіряння номера документа з офіційною базою даних. Якщо ваш номер присутня у списку, все добре. Якщо ні – вам продали «липову» страховку.

Інші статті на тему автострахування   "Поліс КАСКО" і "Страхування КАСКО".

Дивіться ролик по темі статті.

6. Висновок

Час підвести підсумки. Купівля е-ОСЦПВВНТЗ – поки ще досить нова для російських автолюбителів процедура. Проте вже зараз ясно, що майбутнє – за швидкодіючими і ефективними інтернет технологіями.

Якщо ви ще не користуєтеся всіма перевагами онлайн-страхування зараз, то наступного разу, коли вам знадобиться поліс, цей варіант обов'язково варто випробувати. Такий спосіб заощадить час і убезпечить вас у разі втрати страхового документа.

Наш журнал бажає читачам здоров'я та безпечної їзди! Чекаємо від вас оцінок, коментарів і думок по темі публікації. До нових зустрічей!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Гроші » Електронний поліс ОСАЦВ — як вибрати компанію по оформленню ОСАГО онлайн + 5 порад, як не стати жертвою шахраїв при купівлі електронного поліса