Що таке ОСАЦВ — 3 способи перевірити і купити страховку онлайн + розрахунок вартості поліса ОСАЦВ

Як розрахувати скільки коштує страховка ОСАГО? Що регулює закон про ОСАГО? Як перевірити і купити ОСАЦВ в режимі онлайн?

Здрастуйте, дорогі друзі! Вас вітає онлайн-журнал і експерт по страхуванню Денис Кудерин.

Ми продовжуємо цикл статей про страхування. Ця публікація розгляне найважливішу для всіх автолюбителів тему обов'язкового страхування автоцивільної відповідальності (ОСАЦВ).

Матеріал буде цікавий і корисний всім, у кого вже є автомобіль, і тим, хто тільки збирається придбати особистий транспортний засіб.

Отже, почнемо!

Осаго

1. Що таке ОСАЦВ і для чого воно потрібне?

Безпека наших доріг складається з безлічі факторів – відповідальності водіїв і пішоходів, адекватності законодавчої бази, ефективності роботи співробітників ДІБДР.

І ще одна важлива обставина – повноцінна і дієва система страхування автолюбителів. Функцію захисту власників транспортних засобів у разі аварійних ситуацій бере на себе програма обов'язкового страхування автоцивільної відповідальності (ОСАЦВ).

Мати поліс ОСАЦВ в бардачку свого автомобіля зобов'язані всі водії, навіть самі акуратні і досвідчені. Цей документ гарантує власникам транспорту захист і компенсує витрати на ремонт і відновлення майна у разі зіткнень і аварійних ситуацій. Без поліса сідати за кермо транспортного засобу заборонено законом.

ОСАГО – система страхування, спрямоване на відшкодування збитку, який був заподіяний власником авто іншому транспортному засобу і його пасажирам.

тобто, якщо аварія трапляється з вашої вини, страховка дозволяє компенсувати збитки постраждалого водія. Кошти (або їх частина) виплачуються не з вашої кишені, а з страхового фонду. Число відшкодовуються за однією страховкою випадків не обмежена.

Договір укладається між власником авто і страховою компанією, але тарифи на вартість поліса встановлюються державою.

Придбання страховки входить в перелік базових обов'язків кожного автовласника. Водіння транспорту без поліса – пряме порушення федерального законодавства, карається штрафом в розмірі 5-8 мінімальних зарплат.

Про те, що таке страхування, на сайті є окрема публікація.

Що регулює закон про ОСАГО

ОСАГО – типовий приклад страхування цивільної відповідальності.

Поліс регулює відшкодування шкоди, яка була заподіяна саме з вашої вини, а не вини третьої особи.

Страховка гарантує захист у разі ДТП як потерпілому, так і винуватцю аварії. У виграші залишаються і страхові компанії, оскільки страхових випадків за визначенням менше, ніж виплат.

Страхові випадки – це заподіяння шкоди:

  • майну потерпілого;
  • його здоров'ю і життю.

Можна пояснити сутність такої страховки ще простіше: в'їхали у вас – ви отримуєте компенсацію від страховика винного, в'їхали ви – ви нічого не платите, страхова фірма оплачує витрати потерпілої сторони. У разі обопільної вини водіїв (на побутовому мовою таку ситуацію називають «обоюдка») страховик оплачує 50% витрат кожному власникові.

Приклад

На перехресті сталося зіткнення двох машин. При цьому водій першої їхав на червоне світло, а інший рухався на зелений, але з перевищенням швидкості. У аварії, таким чином, визнаються винними обидва водія – компенсація в рівній мірі виплачується обом учасникам ДТП.

В деяких ситуаціях не можна розібратися відразу, хто з водіїв винен. Такі справи передаються до суду, який і визначає ступінь відповідальності кожного учасника.

Ще більше інформації — у статтях «Страхування майна» і «Страхування цивільної відповідальності».

2. Як діє ОСАГО?

Поліс вступає в дію, коли зафіксована страхова ситуація.

Згідно з новими законодавчими нормативами, при настанні страхового випадку без заподіяння шкоди здоров'ю пасажирів, потерпіла особа має звернутися безпосередньо до своєму страховику. Раніше можна було звертатися до страховика винуватця події.

Заявка про виплату шкоди задовольняється не відразу. Компанії відводиться 20 днів для винесення рішення. Якщо період розгляду прохання затягується, страховик зобов'язаний виплатити штраф за прострочення.

Ще одна хороша для автолюбителів новина – якщо сума відновлення і ремонту постраждалого авто не перевищує 50 000 рублів, учасники ДТП мають право не викликати співробітників поліції і можуть самостійно зафіксувати страховий випадок.

Така практика називається «Європейський протокол» — вона дозволяє водіям заощадити час і швидше отримати страхове відшкодування. Європейський протокол використовується, якщо у зіткненні не постраждали самі водії, пішоходи і не було нанесено шкоди іншому майну.

Важливий нюанс: верхня межа страхових виплат обмежена, тому сума не у всіх випадках може покрити розмір заподіяного вами збитку. У таких ситуаціях доведеться доплачувати зі своєї кишені.

Наприклад, якщо ви до зіткнення з іншою машиною знесли по шляху рекламну конструкцію, пошкодили кавовий кіоск або дорогу вітрину магазину, страхова компанія не зможе покрити всі витрати.

Тут допоможе тільки поліс добровільного автострахування (ДСАГО), який отримується за бажанням автовласника за окрему плату.

дсаго

У будь-якому випадку водіям не варто халатно ставитися до вибору страховика, бо від його надійності залежить збереження ваших фінансів. Винуватець ДТП зобов'язаний відшкодувати шкоду повністю – з допомогою страхової організації або без неї.

Що стосується здоров'я винуватця і стану його автомобіля, то ОСАЦВ не має до цього ніякого відношення. Власний збиток відшкодовує автомобіліст – якщо, звичайно, у нього немає поліса КАСКО, передбаченого якраз для таких випадків.

Докладний огляд всіх існуючих страховок для автомобілістів – в статті «Автострахування».

3. Для чого перевіряти поліс ОСАЦВ і як це зробити правильно – 3 перевірених способу

Оскільки страхування автовласників – послуга платна, є шахраї, які наживаються на продажу підроблених полісів. Крім того, у деяких страхових компаній, торгуючих страховками, можуть бути відсутні ліцензії на видачу таких документів.

Виготовлення і розповсюдження фальшивих полісів переслідується за законом, однак водіям, які придбали такий документ, цей факт принесе хіба що моральне задоволення. За використання підроблених документів відповідальність несуть їх власники.

Якщо ви придбали поліс ОСЦПВ у сумнівної фірми, варто перевірити справжність папери прямо зараз, щоб не займатися цим після виникнення страхового випадку. Буде прикро, якщо фальшивка буде виявлена вже після ДТП, що сталося з вашої вини.

Є 3 способи перевірити справжність документа.

Спосіб 1. Візуальна перевірка

Цей поліс надрукований на щільному фактурному папері, має декілька ступенів захисту і інші ознаки автентичності.

Перерахуємо головні з них:

  • індивідуальний номер документа складається з 10 символів і має рельєфну структуру;
  • на дотик лицьова поверхня паперу схожа на грошову купюру;
  • на задній стороні поліса є захисна металева нитка, яка не приклеєна до поверхні, а впроваджена в структуру паперу;
  • малюнок на лицьовій теж стороні має рельєф;
  • на аркуші є водяні знаки «РСА»;
  • на папері присутні ворсинки, які світяться в ультрафіолетовому освітленні.

на Жаль, візуальний огляд не дає стовідсоткової гарантії, оскільки шахраї можуть скористатися справжніми краденими бланками.

Це важливо

З 1 жовтня 2016 вводиться продаж полісів в новому оформленні   на рожевих бланках (замість синіх). Видані до цієї дати документи залишаються легітимними до закінчення терміну дії страховки.

Спосіб 2. Через Інтернет

Більш надійний варіант – перевірити документ на базі Російського Союзу Автостраховиків (РСА). Ця структура має офіційне представництво в мережі і дозволяє підтвердити справжність страховки в онлайн-режимі.

Перевірка проводиться просто: у відповідне поле на сайті вводиться 10-значний номер страховки.

Якщо в базі даних цей номер є, пошукова система видає наступну інформацію:

  • статус документа;
  • дату укладення страхового договору;
  • найменування страхової організації, яка оформляла документ.

Діючі документи повинні мати статус «знаходиться у страхувальника».

Через інтернет можна не тільки перевірити справжність страховки, але і оформити поліс ОСАГО тим, у кого його немає (або він прострочений). Укладення договору через інтернет економить час і позбавляє від необхідності відвідувати офіс страховика.

Крім того, тепер всі бажаючі можуть оформити електронний поліс ОСАЦВ і отримати його на свій e-mail. Такий документ в ході створення перевіряється в РСА і має на 100% повноцінний і справжній статус.

Подробиці в статті «Оформити ОСАГО онлайн».

Спосіб 3. Звернення в страхову компанію

Якщо візуальна перевірка та електронний метод виявили неоднозначні результати або не переконали вас, зверніться в страхову компанію, яка видала вам документ. Співробітники зобов'язані провести перевірку і надати клієнту експертний висновок.

Що робити, якщо ваша страховка виявилася «липовою»? Відповідь однозначна – негайно отримаєте справжній поліс. Для вірності варто віднести фальшивку в поліцію і написати заяву. Так ви убезпечите себе від звинувачення у фальсифікації державних документів.

3. Скільки коштує ОСАГО – ТОП-5 факторів, що впливають на вартість страховки

Принцип розрахунку єдиний для всіх страхових компаній, але загальна вартість ОСЦПВ залежить від безлічі факторів.

Скільки коштує ОСАЦВ

Розглянемо головні з них.

Фактор 1. Вік і стаж водія

Обмежень за віком для отримання страховки немає. Однак стаж водія безпосередньо впливає на коефіцієнти. Це справедливо, адже молоді і недосвідчені водії мають більше шансів стати винуватцями ДТП.

Фактор 2. Тип транспортного засобу

На вартість поліса впливає тип транспортного засобу. Найменші тарифи передбачені для мотоциклів і квадроциклів, максимальні – для автомобілів, що використовуються в якості таксі, вантажного і пасажирського транспорту.

Фактор 3. Кількість ДТП і порушень ПДР

Система заохочення акуратних водіїв дозволяє знизити ставки для тих, хто жодного разу не потрапляв у ДТП і не мав виплат за страховим полісом. Кожен безаварійний» рік дає знижку в 5%. Максимальний розмір знижки – 50% за 10 років бездоганної водіння.

Фактор 4. Потужність двигуна автомобіля

Мінімальний коефіцієнт (0,6) виставляється для автомобілів з потужністю двигуна до 50 кінських сил. Найдорожче поліс обійдеться водіям, які керують авто потужністю в 150 л/с і більше. Для них коефіцієнт дорівнює 1,6.

5 Фактор. Термін страховки

Мінімальний термін страхування – 3 місяці (крім особливих випадків). Продовжуючи страховку кожні триместр або півроку, ви будете автоматично переплачувати страховику. Вигідніше відразу брати страховку на 10 місяців і більше.

Таблиця дасть більш наочне уявлення про принципи формування ціни:

Фактори Вплив на вартість поліса
1 Стаж водія Чим більший стаж, тим нижче коефіцієнт
2 Тип транспорту Страховка для великогабаритного транспорту коштує дорожче
3 Кількість порушень Відсутність ДТП і порушень дає право на знижку
4 Потужність двигуна Чим більше кінських сил, тим дорожчий поліс
5 Термін дії страховки Вигідніше оформляти документ на максимальні терміни

5. Як розрахувати ОСЦПВ – огляд різних варіантів

Кожен автовласник має право розрахувати свій тариф самостійно, якщо він впевнений у своїх математичних здібностях і знає всі параметри свого автомобіля.

Відразу скажу, що такий варіант чреватий помилками і похибками. Наприклад, водій може просто забути про які-небудь ДТП, що сталися в минулому з його вини і зробити собі необґрунтовану знижку.

Більш надійний спосіб – скористатися калькулятором на сайті страхової фірми або довірити розрахунок професійного сервісу.

Досвідчені автовласники радять користуватися ресурсом СтраховаяБиржа.рф, який дозволяє швидко розрахувати тарифи та порівняти умови в найбільших страхових компаніях РФ.

Принцип роботи сервісу елементарний:

  • ви заповнюєте форму;
  • страховий калькулятор сам розраховує вартість поліса відразу в декількох компаніях;
  • ви порівнюєте результати і вибираєте найбільш вигідний для себе варіант.

Така схема економить час і гроші і виключає помилки в розрахунках. Сервіс дозволяє не просто розрахувати, але і оформити страховку у найбільш надійного страховика.

На сайті є публікації з суміжних тем   «Страхове відшкодування», «Поліс КАСКО» і «Страхування КАСКО».

6. Де купити ОСАГО онлайн – ТОП-5 компаній з надання послуг автострахування

На території РФ діють десятки страхових організацій, що мають ліцензії на видачу полісів ОСАЦВ.

Де купити ОСАЦВ

Представляємо ТОП-5 найбільш надійних страховиків і агентств з пошуку вигідних страхових умов.

1) Альфастрахування

Альфа страхуванняВизнаний лідер в сфері страхування цивільних осіб і юридичних суб'єктів. Слоган компанії «Сервіс майбутнього в сьогоденні» дійсно відображає рівень обслуговування клієнтів і якість пропонованих страхових продуктів.

Мешканці Москви можуть придбати поліс ОСЦПВ з доставкою додому. Доступна функція швидкого продовження страховки у всіх регіонах . Клієнтам надається цілодобова підтримка по телефону та за допомогою інтернет-комунікацій.

Особливу увагу в «Альфі» приділяється сучасним електронним технологіям. Тут є зручний і швидкий сервіс для оформлення електронного поліса, який оперативно перевірятися в РСА і висилається клієнтам на їх електронну адресу. Крім ОСАЦВ, клієнтам доступні інші продукти автострахування   КАСКО, «Зелена карта» (для зарубіжних поїздок), «АльфаБизнес» (для VIP-клієнтів).

Додаткова інформація по темі – в статті «Електронний поліс ОСАЦВ».

2) Ins-Broker

Ins-BrokerСервіс пошуку страхових програм і їх придбання. Підбір пільгових умов оформлення полісів ОСАЦВ і КАСКО. Безкоштовна доставка готових полісів протягом 2 годин. Працює з 20 провідними страховими компаніями . Користувачам доступні консультації з фахівцями по пошуку найбільш вигідних поточних акцій та пропозицій.

3) Ренесанс Страхування

Ренесанс страхуванняУніверсальний страховик з представництвами у всіх регіонах РФ. Надійність, досвід, високий рейтинг від агентства «Експерт». Оперативне автострахування ОСАГО і КАСКО на вигідних умовах, продовження страховки, допомога консультантів. Можливість придбати поліс онлайн.

4) Тінькофф Страхування

Тінькофф страхуванняВідносно молода страхова компанія (рік заснування – 2013), дочірнє підрозділ відомого бренду «Тінькофф». Використовує в роботі сучасні інформаційні технології і тримає курс на постійне підвищення рівня клієнтського сервісу. Зручні варіанти оплати, доставка поліса на будинок.

5) Ингосстрах

ИнгосстрахНайстаріший російський страховик. Філії компанії діють майже у всіх містах РФ. На сайті працює онлайн-консультант, який відповідає на всі питання щодо умов та вартості страховки. Серед плюсів фірми – швидке реагування у страхових випадках, юридична підтримка клієнтів і (при необхідності) допомога при судових розглядах.

Дивіться цікавий ролик на тему автентифікації поліса ОСАЦВ.

7. Висновок

Підведемо підсумки, друзі. Тепер ви в курсі, що таке поліс ОСАЦВ і навіщо він потрібен.

Статистика свідчить, що навіть водії зі стажем не завжди мають правильне уявлення про механізми і принципи роботи ОСАЦВ. Сподіваємося, наша публікація розвіє всі помилки і внесе граничну ясність у питання автострахування.

Команда нашого сайту бажає читачам здоров'я, а також безпечної і комфортної їзди! Чекаємо оцінок статті та коментарі до прочитаного. До нових зустрічей!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Гроші » Що таке ОСАЦВ — 3 способи перевірити і купити страховку онлайн + розрахунок вартості поліса ОСАЦВ