Оформити ОСАГО онлайн — 5 простих кроків оформлення поліса ОСАЦВ + огляд ТОП-7 компаній з вигідними умовами страхування

Як відбувається оформлення ОСАЦВ через Інтернет? Від чого залежить вартість онлайн страховки на автомобіль? Де оформити ОСАГО онлайн на вигідних умовах?

Здрастуйте, шановні читачі! Вас вітає бізнес-журнал і експерт по страхуванню Денис Кудерин.

Ми продовжуємо цикл публікацій про страхування життя, здоров'я і майна громадян. Тема сьогоднішньої статті – автострахування ОСАГО онлайн.

Матеріал буде цікавий всім власникам автомобілів: оформлення страховки через інтернет – відносно нова, але досить актуальна і корисна послуга, яка з часом обіцяє стати навіть більш затребуваною, ніж традиційне страхування.

Оформити ОСАГО онлайн

1. Чому оформлення ОСАЦВ так необхідно?

щодня, сідаючи за кермо свого автомобіля, ми піддаємо ризиків своє і чуже майно. Для захисту інтересів власників транспортних засобів на території РФ діє єдина страховка ОСАГО – система обов'язкового автострахування.

Поліс ОСАЦВ дозволяє відшкодувати шкоду, заподіяну третім особам. Тобто, якщо з вашої вини в результаті ДТП завдано шкоди майну або здоров'ю інших автовласників (а також пасажирів), оплачувати збитки (або їх частина) будете не ви, а страхова компанія.

Придбання автострахування цивільної відповідальності – обов'язок кожного власника транспортного засобу. Без цього документа сідати за кермо протизаконно і карається штрафом у розмірі кількох мінімальних зарплат. Поліс потрібен навіть у тому випадку, якщо ви просто перегоняете тільки що куплений автомобіль з салону в гараж.

Без поліса автомобіль навіть не будуть ставити на облік в ГИБДД. А якщо при ДТП з вашою участю ви не зможете пред'явити страховку ОСАЦВ, заробите великі неприємності. Оригінал цього документа повинен мати при собі кожен водій (так само, як права і техпаспорт).

Навіть якщо поліс у вас є, але ви забули його будинку, співробітники ДАІ мають право затримати машину і відправити на штрафмайданчик до пред'явлення документа.

Більш розгорнутий матеріал по цій темі ви знайдете у статті «Автострахування».

Продаж полісів страховими компаніями через інтернет дозволена з липня 2015 року. Статистика свідчить, що до теперішнього моменту онлайн-послугами з оформлення та придбання полісів ОСАЦВ скористалися вже понад 200 тисяч росіян.

Цей показник щодня зростає – покупка страховки через сайти страховиків економить час, а в деяких випадках – і гроші (якщо клієнти користуються акціями та пільговими пропозиціями компаній).

Через інтернет можна не тільки купити новий поліс, але і продовжити термін дії вже існуючого документа. В режимі онлайн проводиться також перевірка достовірності страховки через єдину базу Російського Союзу Автостраховиків (РСА).

Всі подробиці про те, що таке страхування – в оглядовій статті нашого сайту.

страхування цивільної відповідальності також є окремий матеріал.

2. Як оформити ОСАГО онлайн – 5 простих кроків

Купівля полісів через інтернет – поки ще досить нова для автовласників процедура. Щоб оформлення страховки пройшло гладко і оперативно, ми підготували покрокову інструкцію, в якій детально розглянуті всі етапи і деталі процесу.

Крок 1. Вибираємо компанію-страховика

На ринку страхування діють десятки компаній різного рівня, що пропонують всім охочим придбати поліс ОСЦПВ.

Вибирати страхового партнера потрібно за такими критеріями:

  • рівень компанії і її рейтинг (найбільш компетентну оцінку дає провідне рейтингове агентство «Експерт»);
  • статистика виплат за минулий і поточний рік;
  • відгуки клієнтів відносно сервісу, швидкодії і надійності;
  • рівень сайту – зручність навігації, оперативність служби підтримки.

Право на торгівлю автостраховками дає ліцензія, схвалена РСА. Перевірити наявність дозволу у конкретній компанії можна на інтернет-ресурсі цієї організації.

Крок 2. Заходимо на офіційний сайт

Наступний етап – відвідування сайту страховика. Виберіть оформлення страховки онлайн і уважно ознайомтеся з правилами цієї процедури.

Майже на кожному сайті є калькулятор, який допоможе розрахувати попередню вартість поліса. Нагадую, що базові тарифи встановлюються державою, проте страхова фірма має право включати у вартість додаткові послуги та унікальні пропозиції.

Крок 3. Заповнюємо запропоновану форму

Процес оформлення страховки в різних компаніях може відрізнятися, але суть його залишається незмінною. Клієнту пропонується заповнити форму у вигляді анкети або послідовних кроків.

будуть Потрібні наступні дані:

  • ПІБ страхувальника;
  • вік;
  • стаж водіння;
  • номер та серія паспорта;
  • номер водійського посвідчення;
  • регіон проживання;
  • рік випуску автомобіля;
  • категорія транспортного засобу і марка машини;
  • потужність двигуна (модифікація авто);
  • термін страхування;
  • контактні дані страхувальника (телефон та електронна пошта).

Думаю, немає потреби згадувати, що вносити дані в форму треба максимально уважно. Перегляньте кілька разів і натисніть кнопку «Підтвердити» (чи «відправити»). Знадобиться також вказати бажаний спосіб доставки готового документа.

Заявка прийнята

Якщо всі поля були заповнені вірно, виникне повідомлення «Заявка прийнята», в іншому випадку вам доведеться виправляти помилки до тих пір, поки не будуть внесені необхідні відомості.

Крок 4. Оплачуємо послугу

Оплатити поліс можна за допомогою банківської карти або електронного гаманця.

Страхові компанії зазвичай пропонують кілька способів розрахунків. Як тільки гроші надходять на рахунок страховика, заявка надходить в обробку.

Крок 5. Отримуємо поліс ОСАЦВ

За правилами оформлення поліса ОСАЦВ кожен власник повинен бути перевірений в базі РСА. Якщо при перевірці не виникло ніяких труднощів, співробітники компанії сповіщають клієнта про готовність документа.

Страхувальник може забрати поліс особисто в офісі або замовити доставку на будинок або на робоче місце. Якщо ви працюєте з великою фірмою з безліччю філій, доставка не займе більше декількох годин.

Самі просунуті клієнти замовляють електронний поліс ОСАГО – такий документ приходить на e-mail страхувальника: його залишається лише роздрукувати на принтері. З недавнього часу закон допускає використання таких документів в якості справжніх полісів. Головне, щоб номер страховки був закріплений в базі РСА.

Докладно про цей вид страхування читайте у статті «Електронний поліс ОСАЦВ».

3. Як формується ціна ОСАГО?

Загальна вартість страховки залежить від ряду об'єктивних факторів. Значення має і особу власника авто, і параметри самого транспортного засобу. Це справедливо, адже, скажімо, вантажний автомобіль теоретично здатний завдати більше шкоди, ніж мотоцикл.

Основні фактори, що впливають на ціну поліса:

  • вік і стаж власника (зрозуміло, що недосвідчені водії ризикують більше – чим менше стаж, тим вище вартість страховки);
  • тип транспортного засобу (чим менше габарити транспортного засобу, тим дешевше поліс);
  • потужність двигуна;
  • термін страховки (мінімальний термін дії поліса – 3 місяці);
  • кількість ДТП і порушень за минулий рік (чим їх більше, тим вище тарифи і навпаки).

Приклад

Кожен рік без аварій дозволяє отримати знижку в 5% від загальної суми страховки. Максимальний розмір такої знижки – 50% за десять років бездоганної їзди. Таким способом держава стимулює акуратних водіїв і одночасно підвищує безпеку на дорогах.

Є різниця у вартості «автоцивілки» в різних регіонах і містах РФ. «Коефіцієнт території» обчислюється самою компанією в залежності від показників збитковості страхової діяльності. Такий підхід цілком логічний – у великих містах відбувається в рази більше аварій, ніж в селах, тому городяни повинні платити за страховку більше.

Таблиця дасть більш наочне уявлення про принципи формування ціни страховки:

Фактори Вплив на вартість поліса
1 Стаж водія Чим менше досвід водія, тим вище коефіцієнт надбавки
2 Тип транспорту і потужність двигуна Чим потужніший транспорт, тим вище ціна страховки
3 Кількість ДТП Акуратні водії платять менше на 5-50%
4 Регіон і місто проживання Для жителів великих міст поліс коштує дорожче
5 Термін страховки Вигідніше страхуватися на тривалі терміни

Додаткова інформація по темі – в статтях «Страхування майна» і «Страхове відшкодування».

4. Як розрахувати вартість ОСАЦВ перед оформленням?

Кожен власник транспортного засобу може розрахувати вартість свого поліса самостійно, використовуючи таблицю коефіцієнтів на офіційному сайті РСА.

Але відразу скажу, що такий спосіб забирає багато часу й чреватий помилками. Приміром, людина може просто забути про якісь зареєстрованих порушення ПДР і надбавить собі зайві відсотки за безаварійну їзду.

Ще один варіант – скористатися калькуляторами ОСАГО, які є практично на всіх сайтах страхових компаній.

І найнадійніший метод – довірити розрахунки по ОСАГО професійного сервісу.

Ресурс СтраховаяБиржа.рф допоможе швидко обчислити вартість вашого поліса і порівняти умови страхування найнадійніших компаніях .

Алгоритм роботи на цьому порталі гранично простий:

  • клієнт заповнює запропоновану форму;
  • страховий калькулятор розраховує ціну страховки відразу в декількох обраних компаніях;
  • користувач порівнює результати і вибирає найбільш вигідний для себе варіант.

Страхувальник може відразу оформити страховку у вибраній компанії. У наявності економія коштів і часу. Плюс упевненість, що ви не потрапите на сайт шахрайської страхової компанії. Досвідчені автолюбителі вважають, що «Страхова Біржа»   найшвидший на сьогодні спосіб розрахувати і придбати поліс ОСЦПВ.

Ще більше інформації по цій темі – в публікації «Що таке ОСАЦВ».

5. Де оформити ОСАГО онлайн – ТОП-7 компаній-страховиків

Хочете оформити або продовжити страховку через інтернет максимально оперативно і грамотно? Працюйте з перевіреними і відомими страховими партнерами.

Де оформити ОСАГО онлайн

Пропонуємо ТОП-7 найбільш надійних в страхових організацій.

1) «Альфастрахування»

Альфа страхуванняНайбільший в країні страховик з універсальним портфелем доступних страхових продуктів. Відрізняється високим рівнем сервісу, швидкодією і стабільністю. Має ряд професійних нагород і премій. РА «Експерт» присвоїло компанії найвищий рейтинг надійності та платоспроможності – «А++».

Фірма широко використовує сучасні інформаційні технології. Послуга «ОСАГО онлайн» доступна всім громадянам РФ незалежно від регіону проживання. Доставка полісів на будинок, оформлення електронної страховки, цілодобова підтримка, швидке реагування при настанні страхових випадків.

Крім полісів ОСАЦВ, доступний ряд інших продуктів автострахування – «Дуже розумна КАСКО» (зі знижкою за акуратне водіння), «Ключі на капот» (пакет VIP-рівня), «Зелена карта» (для подорожуючих на автомобілі за кордон).

2) «Росгосстрах»

РосгосстрахНайстаріший страховик РФ (рік заснування – 1921). Має понад 3000 офісів по всій країні. На компанію працюють десятки тисяч професійних агентів і юристів. Загальна кількість клієнтів компанії – понад 45 млн. чоловік.

Виконує автострахування всіх видів, в тому числі онлайн-страхування за полісом ОСЦПВ. Співробітники єдиного диспетчерського центру завжди підкажуть, що робити при ДТП і який загальний порядок відшкодування збитків.

3) «Ренесанс Страхування»

Ренесанс страхуванняУніверсальна компанія з філіями у всіх регіонах . Високі показники платоспроможності та надійності.

Оперативне і доступне страхування онлайн – купівля полісів ОСЦПВ, КАСКО, продовження існуючої страховки, цілодобова допомога консультантів. Бажаючі можуть замовити електронний поліс для роздрукування на принтері.

4) «РЕСО-Гарантія»

Ресо гарантіяДосвідчений страховик з сотнями регіональних підрозділів по всій . Працює з 1991 року. Автострахування – пріоритетний напрямок діяльності. Замовлення полісу онлайн з печаткою на стандартному бланку або повністю в електронному вигляді. Оплата у розстрочку без відсотків, швидке врегулювання страхового випадку (максимальний термін – 15 днів).

5) «СОГАЗ»

СогазСтрахова група, заснована в 1993 році і працює з приватними і корпоративними клієнтами. Найбільший страховик федерального рівня. Пропонує більше 100 страхових програм на всі випадки життя. Щоденні виплати компанії за страховими випадками (усереднене значення) – 175 млн. руб. Швидке онлайн-оформлення ОСАЦВ і КАСКО.

6) «Тінькофф Страхування»

Тінькофф страхуванняМолода страхова компанія, заснована корпорацією «Банк Тінькофф» і особисто Олегом Тинькова. Тримає курс на сучасні інформаційні технології, тому багато уваги приділяє зручного та оперативного оформлення полісів онлайн. Доставка готового документа на будинок або висилка на e-mail. Зручні способи оплати.

7) «Ингосстрах»

ИнгосстрахСтраховик, який працює на ринку понад 60 років. Підрозділи контори відкриті майже у всіх містах РФ. На сайті постійно працюють консультанти, які відповідають на будь-які питання стосовно придбання полісів ОСАЦВ оффлайн і через інтернет. Надає юридичну підтримку в спірних випадках.

Оформляючи поліс ОСЦПВ у вас може виникнути безліч правових питань, на які вам допоможуть відповісти кваліфіковані юристи онлайн-сервісу Правознавець.ру.

6. Фальшиве ОСАГО – 5 ознак того, що ви співпрацюєте з шахраями

Страховики б'ють на сполох: за останні роки в РФ різко зросла кількість підроблених полісів ОСАЦВ. За експертною оцінкою число фальшивих страховок в країні – від 1 до 4 млн. штук. Знавці вважають, що така ситуація виникла через подорожчання автостраховки.

Навіть купуючи поліс через інтернет, а не з рук, можна нарватися на підробку.

Поговоримо про те, як не стати жертвою шахраїв. Розглянемо ознаки сумнівних компаній.

Ознака 1. Агент не видає квитанцію про оплату страховки

Будь-яка комерційна операція – неважливо, відбувається вона в офлайні або в мережі – повинна бути оформлена офіційними чином. Продавець зобов'язаний надати покупцеві квитанцію про оплату та інші атрибути угоди на першу вимогу.

Якщо страховик не робить цього, перед вами – шахрай або фірма, яка не має ліцензії. При проведенні операції онлайн легальними компаніями квитанція надсилається в електронному вигляді на e-mail страхувальника.

Ознака 2. Страховик не вимагає діагностичну карту ТЗ

Якщо страховика не цікавить діагностична карта вашого автомобіля або йому не важливі інші показники транспортного засобу, це тривожна ознака.

Навіть через інтернет поліс повинен бути оформлений за всіма правилами – з урахуванням техогляду та інших параметрів справного автомобіля.

Ознака 3. Агент не користується базою РСА при оформленні поліса

Всі діючі поліси занесені до реєстру Російського союзу автостраховиків (РСА). На сайті працює опція перевірки страховки в режимі онлайн за її номером.

Кожна страхова компанія зобов'язана звірятися з даними РСА, інакше поліс ОСАЦВ буде визнаний недійсним при першій перевірці.

Повноцінний документ не робиться за 5 хвилин – необхідні офіційні перевірки, які підтвердять правильність розраховується тарифу і зафіксують страхувальника в базі.

Ознака 4. Вартість поліса істотно занижена

Легальні страхові організації працюють в певному ціновому діапазоні: різниця між вартістю поліса в різних компаніях становить від 5% до 20%, не більше.

Низька вартість поліса

Якщо хтось пропонує вам істотно занижені ціни (наприклад, 2 000 рублів замість 5000), від такої пропозиції краще відмовитися. Цей поліс не може коштувати менше офіційно встановленої державою ціни. Мінімальні тарифи для конкретного транспортного засобу можна дізнатися на сайті РСА.

Приклад

Поліс ОСАГО на легковий автомобіль потужністю двигуна від 70 до 100 л/с у Волгограді не може коштувати менше 5 500 рублів (без урахування знижок за безаварійну їзду). Тим не менш, інтернет повний пропозиціями продажу полісів за ціною від 2-2,5 тисяч. Як думаєте, хто пропонує такі розцінки? Правильно – шахраї.

Ознака 5. Страховик не може пред'явити договір для ознайомлення

Якщо компанія не може пред'явити клієнту договір страхування для ознайомлення з усіма його пунктами, це значить, ніякого договору в неї або немає, або він липовий.

Вимогу договору (так само як і ліцензії на торгівлю страховими продуктами) – законне право покупця, яка має бути задоволене.

Що робити, якщо ваш поліс виявився підробленим?

Що робити, якщо придбаний поліс виявився фальшивкою? Припустимо, ви замовили документ онлайн, оплатили, прийшли в контору забрати готовий бланк або роздрукували надіслану електронну страховку на принтері. При перевірці в РСА виявилося, що такий номер у базі не зареєстрований.

Вихід в такій ситуації тільки один – звернутися в легальну страхову компанію і зробити справжній поліс. З підробкою бажано звернутися в поліцію – інакше вас можуть потім звинуватити у фальсифікації офіційних паперів.

Прикро, якщо факт підробки розкриється вже після ДТП, що сталося з вашої вини. В такому випадку вам доведеться оплачувати збиток зі своєї кишені, оскільки за фальшивою папірці відшкодування отримати не вийде.

Інші статті на тему страхування транспорту   «Поліс КАСКО» і «Страхування КАСКО».

Рекомендую до перегляду цікавий ролик на тему підроблених полісів.

7. Висновок

Друзі, підведемо підсумки. Тепер ви знаєте, що придбати поліс ОСЦПВ через інтернет легко і просто, потрібно тільки співпрацювати з легальними компаніями і уважно поставитися до процесу оформлення страхової угоди.

Колектив нашого ресурсу бажає вам безпечної їзди та успіху у всіх починаннях! Ми будемо раді вашим оцінками, коментарями та зауваженнями по темі публікації. До нових зустрічей!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Гроші » Оформити ОСАГО онлайн — 5 простих кроків оформлення поліса ОСАЦВ + огляд ТОП-7 компаній з вигідними умовами страхування