Військова іпотека – як отримати житло військовослужбовцям у 2017 році: професійна допомога + огляд банків з вигідними умовами кредитування

Які умови військової іпотеки в 2017 році? В яких банках можна оформити іпотеку військовослужбовцям? Хто може допомогти з отриманням житла по військовій іпотеці?

Великий привіт постійним читачам сайту та тим, хто відкрив наш блог вперше! З вами Денис Кудерин.

Тема нової публікації – військова іпотека. Дана стаття буде цікава військовослужбовцям, членам їх сімей, а також всім, хто бажає підвищити рівень свого особистого освіти.

Отже, приступимо.

Військова іпотека

1. Що таке військова іпотека

Військова іпотека (ВІ) – спосіб отримання житла військовослужбовцями за накопичувально-іпотечної системи (НІС), що діє на всій території РФ.

Економічні та соціальні засади ВІ визначені і встановлені федеральними законами. Програма була прийнята на державному рівні більше 10 років тому з метою забезпечення житлом військових, що проходять службу за контрактом.

Історична довідка

До 2004 року працювала стара система забезпечення військовослужбовців спеціально побудованими будинками після звільнення за вислугою років. Даний механізм діяв зі збоями – були труднощі фінансового та технічного плану.

В результаті на зміну недосконалою програмі житлового забезпечення прийшла нова система, що дозволяє військовим обзавестися власним повноцінним житлом вже через 3 роки після участі в НІК.

Закон про накопичувальній системі взяли в 2004, що дало старт іпотечного кредитування для військових. Використовуючи накопичувальну систему, службовці збройних сил тепер мають право придбати житло в розстрочку під державне забезпечення.

Відмінності від цивільного іпотеки

Інструмент федеральної підтримки для військових більш вигідний, ніж звичайне (цивільне) кредитування.

Основна перевага ВІ в тому, що гроші за кредитом виплачуються не з власної кишені, а з державного бюджету. Правда, для цього військовим потрібно служити вірою та правдою своїй країні близько 20 років.

Інші відзнаки військової іпотеки від звичайної:

  • право на пільгове кредитування доступне виключно військовослужбовцям, учасникам програми НДС;
  • борг по іпотеці не погашається позичальником, а Міністерством оборони РФ (ця структура виступає в ролі заставодержателя);
  • розмір кредиту лімітований і дорівнює 2,2 млн. руб. (якщо об'єкт коштує дорожче цієї суми, то додаткові витрати оплачує сам позичальник);
  • термін придбання житла збільшується, оскільки кошти з Міноборони перераховуються не відразу;
  • кредитний договір потрібно підписувати раніше, ніж договір продажу.

Право на отримання житла за пільговими умовами не зникає навіть у тому випадку, якщо у військового вже є квартира або будинок. Придбати об'єкт нерухомості учасник накопичувальної системи може в будь-якому регіоні РФ.

Міноборони виключає будь-які ризики в процесі кредитування – організація повністю контролює процедуру придбання житла та вносить початковий внесок.

Від військових потрібно самостійно знайти забудовника або продавця і вибрати банк з максимально вигідними умовами іпотечного кредитування.

Чому умови іпотеки так важливі, якщо розрахунок все одно здійснює Міністерство Оборони? Справа в тому, що при достроковому звільненні виплачувати суму позики та відсотки за нього доведеться самому військовому: з цієї причини позичальнику бажано вибрати самий оптимальний кредитний варіант.

Суть та умови

Коротка схема військової іпотеки озвучена на офіційному сайті Росвоенипотеки: «Служив – Копил – Купив квартиру».

Тепер докладніше про те, як саме відбувається нагромадження коштів. Учасник НІС справно служить своїй державі, а на його іпотечний рахунок у цей час щомісяця переводяться певні грошові суми.

Через 3 роки після вступу в НІС військовий має право на покупку житла за іпотечним кредитом. З наявних коштів погашається перший внесок та виплачуються інші гроші у встановлені банківською установою строки.

На даний момент максимальна сума кредиту по ВІ становить 2 200 000 руб. Приблизно стільки ж або трохи більше буде накопичено на іпотечному рахунку за 15-20 років служби. За підрахунками експертів, цієї суми якраз має вистачити на придбання житла площею 54 м2, достатньою для проживання сім'ї з 3 чоловік.

Якщо у військового 2-3 дитини, він може придбати житло більшого розміру. Однак якщо його вартість буде перевищувати суму державних субсидій, різницю доведеться сплачувати з власної кишені.

Умови військової іпотеки

Дозволяється купувати нерухомість на вторинному ринку, але при цьому житло не повинно бути старим або перебувати в аварійному стані.

Детальніше про те, що таке іпотека і які її переваги, читайте в окремій статті нашого блогу.

2. Хто може претендувати на військову іпотеку

У накопичувальній програмі мають право брати участь усі службовці в збройних силах , в лавах МНС, МВС, ФСБ, співробітники розвідслужб.

Офіцери, прапорщики, мічмани потрапляють в систему автоматом, а рядові можуть стати учасниками тільки після укладення професійного контракту.

Офіційний список автоматичних учасників НІС виглядає наступним чином:

  • Офіцери, яким 1-е офіцерське звання присвоєно після 01.01.2005;
  • Мічмани і офіцерів з вислугою більше 3 років з 01.01.2005.

Офіцери, мічмани, прапорщики, які уклали контракти та отримали звання до 2005 року мають право на добровільне членство в іпотечній програмі. Рядові, сержанти, матроси і старшини, які уклали контракти після 1.01.05 року теж мають право стати добровільними учасниками НДС.

Через 3 роки після постановки на облік в програмі ВІ військовослужбовець набуває право отримати житловий кредит в розмірі накопичених на рахунку коштів. Ці накопичення вносяться в якості первинної виплати по іпотеці.

Сам кредит погашається державою, поки військовий продовжує службу. В ідеалі до виходу на пенсію в 45 років службовець повністю розраховується з боргом і має у власності повноцінне житло.

Якщо військовий звільняється раніше виплати повної суми іпотеки, то позику йому доведеться погашати самостійно разом з відсотками.

Приклад

Військовослужбовець майор Ковальов купив квартиру по ВІ за 2 млн. руб. Після 5 років служби держава виплатила 1,2 млн. боргу. Майор вирішив достроково звільнитися з лав збройних сил і зайнятися викладанням.

Після виходу у відставку за ним залишається борг у розмірі 800 000 руб., який йому належить виплатити самостійно, в іншому випадку Міноборони має право забрати нерухомість в свою користь.

Орган, який відповідає за військову іпотеку, називається «Федеральне Управління НІС».

Саме ця структура здійснює:

  • облік накопичень;
  • управління засобами (інвестування і множення);
  • видачу ресурсів по іпотеці;
  • допомога в купівлі житла (консультації, вибір об'єкта нерухомості).

Розмір військової іпотеки не залежить від займаної посади і офіційної зарплати військового. Відрахування з федерального бюджету на іпотечний рахунок однакові для всіх; їх розміри щорічно переглядаються з урахуванням інфляції.

Подробиці про те, як придбати квартиру по військовій іпотеці   в окремій публікації.

3. Як придбати житло військовослужбовцям за іпотечним кредитом – покрокова інструкція

Кожен військовий, який бере участь у НІК більше 3 років, вирішує сам, коли йому скористатися правом на придбання нерухомості. Це залежить від житлових умов, віку та інших об'єктивних факторів.

Коротка схема придбання житла за ВІ виглядає так:

  • учасник програми вирішує купити квартиру на накопичені кошти і знаходить забудовника або продавця житла;
  • заручившись згодою на покупку квартири, військовий домовляється з банком про взяття іпотечного кредиту;
  • за участю Міноборони підписується договір з фінансовою організацією;
  • на виданий кредит купується квартира.

Наскільки така схема ефективна і зручна, вирішувати самому військовому. З мінусів ВІ – необхідність «відпрацьовувати» борг роками бездоганної служби, навіть якщо у людини виникає бажання або потреба достроково звільнитися в запас.

І ще один важливий нюанс: турбота про оформлення угоди, пошук банку та робота з документацією ведеться безпосередньо військовим без допомоги з боку, що теж забирає сили і час.

А тепер розберемо порядок дій покроково.

Крок 1. Участь в іпотечній програмі

Скористатися заощадженнями на іменному рахунку можуть тільки ті, у кого він є. Стати учасником НІК можна автоматично, якщо ви офіцер, або подати відповідний рапорт начальству.

Учасник проекту отримує сертифікат і право після закінчення 3 років придбати житло, заплативши за нього з бюджетних коштів. Всі заходи по оформленню кредиту і розпорядженням накопичувальним рахунком контролюються Федеральним Управлінням НІК.

Крок 2. Пошук забудовника або продавця

Забудовника або власника житла, готового продати нерухомість за кошти військової іпотеки, учасник програми шукає самостійно.

В рамках даної програми все більш популярним стає придбання квартир на стадії будівництва. Втім, ніхто не заважає військовому придбати квартиру на вторинному ринку, якщо буде знайдений потрібний об'єкт і банки дадуть свою згоду на таке придбання.

Існує ряд вимог, що пред'являються до квартир і будинків:

  • розташування на території РФ;
  • наявність окремої кухні та санвузла;
  • наявність водопостачання;
  • справний стан дверей і вікон.

Сама будівля має стояти на міцному фундаменті і мати статус повноцінного житлового об'єкта.

Крок 3. Пошук банку для отримання кредиту

Вибравши житло, військовий не може відразу підписати договір купівлі-продажу. Для початку йому потрібно отримати право на видачу цільового житлового позики (ЦЖЗ) і звернутися з повним пакетом документів в кредитну організацію, тобто в банк.

Зразковий список документів:

  1. Заява-анкета на видачу кредиту.
  2. Паспорт.
  3. Військовий квиток.
  4. Документ, що посвідчує право на ЦЖЗ.
  5. Папери об'єкта нерухомості.

З військовими іпотечними кредитами працює близько 70 фінансових компаній РФ. Вибрати банк, що ідеально підходить для цілей військової іпотеки, – завдання не з легких. Установи пред'являють певні вимоги до позичальникам і пропонують різні відсотки за кредитами.

Банк для отримання військової іпотеки

Банк приймає рішення після вивчення документів і експертного висновку щодо об'єкта нерухомості. Якщо співробітників все задовольняє, документи клієнта направляються в Міноборони для перевірки з боку державних органів.

Крок 4. Оформлення цільового позики

У Міністерстві документи перевіряються ще раз. Якщо рішення позитивне, паперу підписуються і завіряються печаткою.

Головний етап усього процесу – підписання документа на видачу ЦЖЗ.

У процедурі беруть участь 3 сторони:

  1. Військовослужбовець (він же позичальник).
  2. Організація, що представляє МО .
  3. Банк, що видає кредит.

Коли всі підписи поставлені, кошти перераховуються з державних рахунків на рахунок банку у вигляді початкового внеску по кредиту. Після цього банк розраховується з забудовником або продавцем житла та отримує протягом 10-20 років щомісячні виплати з держбюджету.

Крок 5. Реєстрація права власності

Справа зроблена, військовому залишається тільки зареєструвати власність на своє ім'я і справити новосілля. Варто, звичайно, тримати в розумі, що розраховуватися за квартиру доведеться ще кілька років, справно виконуючи свої службові обов'язки.

Міноборони буде платити кредит, тільки поки позичальник служить в армії чи в інших військових держструктурах. Якщо він звільниться до виплати суми боргу, доведеться розраховуватися своїми особистими заощадженнями.

4. Які банки працюють з військової іпотекою – ТОП-5 банків з вигідними відсотками та умовами

Майже всі великі банки здійснюють фінансові операції з накопичувальними засобами. Розміри кредиту і відсотки розраховуються кожною фінансовою компанією за унікальною формулою, відомою тільки їй.

Я раджу вибирати для партнерства відомі та надійні банки:

  • Сбербанк;
  • ВТБ 24;
  • Газпромбанк;
  • Зв'язок-Банк;
  • Зростання-банк.

Ці заклади пропонують військовослужбовцям спеціальні іпотечні продукти і гарантують повну прозорість угод.

найнадійніший варіант – Ощадбанк. Філії цієї компанії є у всіх містах , а детальна інформація по умовах кредиту є на відповідній сторінці офіційного сайту банку.

У таблиці нижче наведені відсотки річних та особливості оформлення кредитів в кожному з перерахованих банків:

Банки Процентна ставка Особливості
1 Сбербанк 10,5% Банк не вимагає страхування угоди, але строго відноситься до об'єктів нерухомості
2 ВТБ 24 8,7% Можна купувати житло будь-якого типу, в тому числі – приватні будинки
3 Газпромбанк 10,5% Високі вимоги до житла і кредитної історії військових
4 Зв'язок Банк 9,5% В якості початкового внеску банк бере будь-яку суму, накопичену на рахунку
5 Зростання Банк 9,5% Допускається придбання приватного будинку

5. Хто може допомогти в оформленні іпотеки – професійна допомога військовим

Вище я вже згадував про один з істотних мінусів ВІ – потреби позичальників самостійно шукати банки, об'єкти нерухомості і збирати необхідні документи.

На щастя для військовослужбовців, є компанії, готові прийти їм на допомогу.

Приклад

Одна з таких фірм – «Мортон». Дана установа допоможе військовим знайти квартиру в потрібному районі Москви і області і посприяє в оформленні кредиту.

Мортон військова іпотека

Плюси такого співробітництва:

  • великий вибір квартир в новобудовах на стадії будівництва;
  • можлива видача додаткового кредиту (до 3 млн.) на термін до 15 років;
  • допомога у повторному отриманні військової іпотеки;
  • допомога в оформленні кредиту в будь-якому з великих банків РФ.

Дізнатися тарифи і детально ознайомитися з умовами партнерства можна на сайті компанії www.kvartira-voennym.ru.

6. Альтернатива військовій іпотеці – отримання коштів по закінченню служби

Гроші на іменному рахунку військовий має право використовувати з єдиною метою – купівля житла. Готівкові гроші на руки військовим ніхто не виплатить.

Проте є 2 способи витратити накопичення:

  1. Отримати житлову позику через 3 роки з моменту членства в програмі.
  2. Отримати повну суму накопичень по закінченню служби і купити на ці гроші квартиру без багаторічного кредиту.

Іншими словами, тим військовим, у кого немає особливих проблем з житлом, поспішати не варто. Вони мають право використовувати всю суму коштів при виході на пенсію і придбати квартиру або будинок, не зв'язуючись з банківськими іпотечними програмами.

Перерахую всі обставини, при яких військовослужбовець може отримати в розпорядження кошти, накопичені на іменному рахунку:

  • вислуга у розмірі 20 років і більше;
  • звільнення військовослужбовця, який прослужив більше 10 років і не має житла (в даному випадку розмір накопичень буде, природно, менше);
  • досягнення 45 років;
  • вихід у відставку за станом здоров'я або у зв'язку з організаційними заходами в структурах Міноборони.

Якщо перераховані обставини мають місце, військовий може відкрити рахунок в будь-якому банку, що працює з військовими державними заощадженнями, та подати рапорт в Росвоенипотеку на отримання документа учасника.

На відкритий рахунок протягом 90 днів з федерального бюджету надходять накопичені за роки служби засоби. На ці гроші військовий має право купити квартиру або інший об'єкт житлової шляхом одноразової покупки.

Якщо коштів не вистачає, можна використовувати накопичення в якості сплати за кредитним договором, а решту виплачувати особистими заощадженнями, пенсії чи інших джерел доходів.

Рекомендую до перегляду відео по темі військової іпотеки.

7. Висновок

Отже, у військових є можливість придбати повноцінний і комфортне житло за державні кошти. Однак робити це я раджу лише тим людям, які безповоротно вирішили пов'язати життя з армією або іншими військовими структурами.

Молодим солдатам, які служать за контрактом, я раджу добре подумати, перш ніж подавати рапорт на участь у НІК. Цілком можливо, що їм не захочеться продовжувати контракт після його закінчення, а боргові зобов'язання вже будуть розписані на 10 років вперед.

Команда порталу бажає своїм читачам удачі в покупці квартири по іпотеці для військових або будь-яким іншим способом. Ми також просимо вас оцінити цю публікацію і залишити свої зауваження та коментарі до теми статті.


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Гроші » Військова іпотека – як отримати житло військовослужбовцям у 2017 році: професійна допомога + огляд банків з вигідними умовами кредитування