Як швидко і вигідно продати квартиру   покрокова інструкція грамотної і самостійної продажу квартири без посередників + зразки документів

Як швидко продати квартиру? Які документи потрібні для продажу квартири? Як продати квартиру самостійно без посередників?

Вітаю вас, друзі! З вами Олександр Бережнов, підприємець і засновник бізнес-журналу .ru.

Цю статтю я вирішив написати, так як 2 рази продавав свої квартири, робив це як самостійно, так і з допомогою посередника (ріелтора).

Придбав у цьому певний досвід і став допомагати друзям продавати і купувати нерухомість.

У підсумку, я розробив власну покрокову інструкцію, за допомогою якої будь-яка людина зможе без праці продати свою квартиру швидко і за максимально вигідною ціною на даний момент.

Вперед, друзі!

Як продати квартиру

Зміст
  1. З чого потрібно починати продаж квартири і будь-якої іншої нерухомості
  2. Самостійна продаж або за допомогою посередника   плюси і мінуси
  3. Як правильно оцінити квартиру і що впливає на її вартість
  4. Які документи потрібні для продажу квартири в 2015 році
  5. Як вигідно продати квартиру самому — 7 простих кроків
  6. Часті помилки при продажу квартири
  7. Відео про те, як вигідно продати квартиру всього за 7 днів
  8. Висновок

1. З чого потрібно починати продаж квартири і будь-якої іншої нерухомості

Мало хто знає, що починати продаж нерухомості необхідно з цілі. Саме від цього залежатимуть терміни продажу вашої квартири, прийнятні форми розрахунку і розмір завдатку (при складанні попереднього договору купівлі-продажу).

Мається на увазі, що ви не обов'язково продаєте єдину квартиру, можливо, вона у вас не одна. І навіть ріелтори, які телефонують власникам з питанням: «Ви продаєте квартиру?», іноді чують у відповідь: «Да, продаю, а яку саме?»

Мети продажу квартири

Розглянемо деякі з можливих цілей продажу квартири:

  • переїзд у більш простору квартиру (з доплатою);
  • з'їзд на меншу площу;
  • потреба у готівкових грошах на невідкладні потреби (освіта дітей, лікування, весілля);
  • купівля автомобіля або відкриття бізнесу;
  • переїзд в інше місто (в іншу країну або передмістя);
  • зміна квартири на приватний будинок;
  • вкладення грошей в більш прибутковий фінансовий інструмент (про те, куди вкласти гроші, я вже писав в одній з попередніх статей).

В залежності від цілі встановлюються і строки продажу квартири.

Якщо ви в принципі хочете переїхати в приватний будинок, але у вас це справа «не горить», ви можете продавати свою квартиру самостійно кілька місяців або навіть років.

Але бувають і екстрені випадки.

Припустимо, що ви випадково знайшли більше простору нерухомість за привабливою ціною, яку давно мріяли купити. І так як ціна приваблива, щоб не втратити цю можливість, ви внесли за нього завдаток.

Тепер протягом місяця ви повинні реалізувати свою квартиру, щоб не втратити віддані гроші у вигляді завдатку.

Пам'ятаєте!

швидше ви хочете продати свою нерухомість, тим нижче ціну доведеться ставити!

Саме тому, ви повинні чітко розуміти, з якою метою ви продаєте квартиру. Від цього буде залежати ціна, по якій ви будете її виставляти, види необхідних документів і форма передпродажної підготовки.

2. Самостійна продаж або за допомогою посередника   плюси і мінуси

Хоча дана стаття присвячена переважно самостійної продажу квартири без посередників, варто тут сказати і про них.

Адже кожен з підходів не позбавлений своїх переваг і недоліків. Я вирішив наочно показати їх у вигляді таблиці, щоб у вас було комплексне уявлення про те, який спосіб вибрати.

Порівняльна таблиця переваг і недоліків самостійної продажу квартири та продажу за допомогою посередника

Критерій порівняння Самостійна продаж Продаж за допомогою посередника
1 Необхідність у додаткових витратах Немає Є
(комісія ріелтору. Зазвичай 2-5% від суми угоди)
2 Точність оцінки квартири Менш точна Більш точна
3 Витрати сил і часу Високі Низькі
4 Юридичні ризики Нижче
5 Швидкість продажу Нижче
(в більшості випадків)

(в більшості випадків)

Як видно з таблиці, якщо у вас виникнуть труднощі при продажу вашої нерухомості, то ви можете звернутися до посередників. Знайдіть перевірене агентство нерухомості або попросіть своїх друзів порекомендувати вам гарного ріелтора. Не бійтеся довіряти цю справу фахівцям.

У будь-якому випадку, яке б рішення ви не прийняли, в цій статті я розкрив всі аспекти продажу нерухомості і вам їх необхідно знати, щоб ваша угода купівлі-продажу пройшла швидко і вигідно.

3. Як правильно оцінити квартиру і що впливає на її вартість

Вартість вашої квартири може змінюватись в межах 10-15%, а в грошовому вираженні ця сума може складати сотні тисяч карбованців! Якщо ви не хочете продешевити і при цьому втратити 300   500 тисяч рублів, вам необхідно правильно оцінити вашу нерухомість, а для цього потрібно знати, що саме впливає на ціну квартири.

З чого складається ціна на квартиру

Що впливає на вартість квартири?

Нижче розглянемо головні критерії формування підсумкової ціни на продаж квартири:

1) Кількість кімнат

Це один з найголовніших критеріїв, від якого відштовхується продавець. За цим параметром також і покупці квартири оцінюють майбутнє придбання. Чим більше кімнат, тим як правило, дорожче квартира.

Тут варто зазначити, що існує пряма залежність між вартістю квадратного метра і кількістю кімнат у квартирі.

Цікавий факт

Зазвичай в перерахунку на один квадратний метр найдорожчими виявляються «однушки», а самими доступними за ціною 4-кімнатні квартири.

Це пов'язано з тим, що однокімнатні квартири на ринку користуються найбільшим попитом в силу меншої ціни.

Наприклад, у нас в місті Ставрополі, де я живу, вартість 1-кімнатної квартири в новобудові становить 35 000 рублів за квадратний метр, 2-кімнатної   32 000 рублів, а 3-кімнатної 30 000 рублів і менше.

2) Метраж (квадратура)

Ще один важливий параметр, на який відразу звернуть увагу ваші покупці. Чим більше метраж квартири, тим дорожче нерухомість.

3) Планування

При однаковій кількості кімнат і метражі, більш вдала планування може збільшити вартість вашої квартири на 10% і більше.

Наприклад, ізольовані кімнати цінуються вище, ніж суміжні. Суміжними називаються кімнати, які мають один вхід на двох, тобто в одну кімнату можна пройти тільки через іншу. Як ви розумієте, це не дуже зручно.

Планування квартир бувають різними за типом. Наприклад, якщо ви стоїте в коридорі двокімнатної квартири та кімнати в ній розташовані по різні сторони від вас, то таке планування називається «метелик» або «сорочечка». Вона як раз і відноситься до ізольованої типом кімнат.

Ще наведу приклад з однокімнатною квартирою, де при вході в коридор ви прямо перед собою бачите прохід одночасно і в кімнату, і в кухню. Отже, ви можете спостерігати, що там робиться. Це менш вдале планування в порівнянні з «распашонкой»   таким типом однокімнатної квартири, де кухня і кімната знаходяться по різні сторони від коридору.

4) Розмір кухні

Розмір кухні особливо важливий параметр для жінок і покупців з дітьми. Адже якщо у вас велика сім'я, то дуже важливо, щоб члени сім'ї могли всі разом збиратися на кухні за обіднім столом.

Кухні, розмір яких становить менше 7 кв. метрів вважаються на сьогодні морально застарілими та істотно знижують попит на таке житло.

Нормальною вважається кухня від 10 кв. метрів і більше.

5) Поверх і поверховість будинку

Як правило, перший і останній поверхи знижують вартість квартири на 10%, а також роблять її продаж більш складною, так як більшість покупців віддає перевагу «середні поверхи».

Часто сам спостерігав, що високі поверхи у деяких забудовників коштують дешевше, наприклад, в будівлі з 15-17 поверхів останні 2 поверхи продаються зі знижкою. І це трохи дивно, адже в усьому світі більш високі поверхи пропорційно дорожчають. Вважається, що на висоті цікавіший вигляд, не так гамірно і більш екологічно (немає вихлопних газів від транспорту і пилу, що піднімається з землі).

6) Тип будівлі і рік його споруди

Кам'яні і малоповерхові будинки без ліфта, побудовані в 40-х, 50-х, 60-х роках впевнено втрачають свою вартість. Особливо якщо в них не проводився капітальний ремонт, в таких будинках часто метраж і планування залишає бажати кращого.

Також цегляні будинки цінуються вище, ніж панельні.

7) Прилегла територія

Закрита територія, доглянутий двір, наявність дитячого майданчика, спортивних споруд, зручна парковка у дворі — все це суттєво прискорить продаж вашої квартири. Адже всім хочеться жити по-людськи: гуляти з дітьми, займатися спортом і відчувати себе в безпеці.

Виняток становитимуть лише покупці похилого віку, яким всі сучасні «навороти» у дворі не потрібні. Мета таких людей як раз-таки більше заощадити на покупці.

8) Наявність балкона або лоджії

Дуже рідко на першому поверсі можна зустріти балкон або лоджію. На інших поверхах вони як правило присутні.

Якщо балкон застекляется за бажанням, будучи зовнішнім виступом будівлі, то лоджія застекляется за визначенням, будучи внутрішньої «нішею» в будинку.

Тип скління також важливий. Якщо це старі і давно згнилі дошки з ледве тримаються в них стеклами, то таке скління ніяк не позначиться на вартості нерухомості.

Навпаки, якщо скління зроблено недавно, добротно, рами виготовлені з якісно пластику або нового дерева, то такий балкон (лоджія) цілком здатні додати 5% до загальної вартості квартири.

9) Стан об'єкту (ремонт)

Звичайно ж з ремонтом, особливо свіжим, квартири продаються набагато швидше. Тут варто зазначити, що хороший ремонт здатний додати до вартості квартири 10% і більше, якщо він зроблений у новому будинку або принаймні, в такому будинку, який має статус сучасного в даному населеному пункті.

Зазвичай сучасними вважаються будинки, які збудовані не більш 15-20 років тому. Тобто, якщо ви зробили ремонт в квартирі за 500 000 рублів, яка розташована в гарному новому будинку, то на нього цілком можна «накинути» 100   200 тисяч рублів. Ця квартира буде високо цінуватися і продасться дорожче.

«убитих» будинках і квартирах з морально застарілою плануванням ремонт здатний тільки прискорити продаж, але ніяк не збільшити вартість об'єкта. Тобто у кращому випадку, ви повернете гроші, вкладені в обробку нерухомості.

Простий приклад

Уявіть, що ви продаєте автомобіль. Це старі та іржаві жигулі, але ви поставили в це авто спортивний кермо, дорогі диски і модну панель.

Припустимо, що на цей тюнінг у вас пішло 100 000 рублів. Як ви розумієте, ваш потенційний покупець скаже, що він купить цю машину максимум за 70 000 рублів з усіма вашими наворотами, мовляв йому потрібно на ній на дачу їздити і картоплю возити, а всі ваші примочки для нього не важливі.

Інша справа, якщо ви продаєте новий Мерседес або Порш Каєн за кілька мільйонів рублів з такими наворотами! Напевно цінителі цих автомобілів без проблем переплатять за них «пару сотень», так як їх «іграшка» буде набагато крутіше своїх аналогів.

10) Тип опалення

Розрізняють центральне і індивідуальне опалення. Зазвичай людям більше подобається індивідуальне, адже так можна підтримувати потрібну температуру в приміщенні і не переплачувати зайвого.

Це дуже зручно, якщо ви перебуваєте у від'їзді або на дворі стоїть тепла погода. А якщо ж у вас ще й теплі підлоги є в квартирі, то це ще один великий плюс.

11) Розмір комунальних платежів

Цей параметр також відіграє важливу роль при продажу вашої квартири. Адже при однаковій квадратуру приміщення і кількості кімнат, розмір комунальних платежів може відрізнятися в 2-3 рази!

Це я вам кажу на власному досвіді. У старій квартирі «хрущовці», де я жив раніше, платив від 4 до 5 тисяч рублів. Коли переїхав у нову з такою ж площею та індивідуальним опаленням, то почав платити від 1 800 до 2 500 рублів на місяць!

Ніби різниця невелика, але якщо скласти ці гроші за рік, то вийде сума, на яку влітку можна непогано відпочити тиждень або придбати нову побутову техніку.

12) Тип санвузла (суміжний/роздільний)

Для проживання кількох осіб в квартирі чи зустрічі гостей роздільний санвузол буде більш кращий, саме тому квартири з роздільним санвузлом цінуються вище.

13) Район розташування

Залізне правило   квартири в центрі при всіх інших рівних характеристиках будуть коштувати дорожче. На околицях міста або в неблагополучних (кримінальних) районах вартість нерухомості знижується.

Іноді в оголошеннях з продажу квартири можна побачити фразу «тихий район». Особливо цінуються квартири в центрі населених пунктів, але при цьому всередині кварталів або в оточенні зелених насаджень.

Якщо будинок, в якому розташована ваша нерухомість, стоїть поруч з галасливим дорогою або «шкідливим» підприємством, то він буде коштувати дешевше.

14) Інфраструктура

Зупинки, магазини, дитячі садки, поліклініки та інші подібні об'єкти інфраструктури, розташовані поруч, також позитивно вплинуть на ціну.

15) Забудовник

Якщо ваша квартира досить нова і компанія-забудовник користується хорошою репутацією, це також буде плюсом.

Популярність забудовника на ринку і високий попит на його житло можуть істотно прискорити продаж вашої квартири за вигідною для вас ціною.

16) Готовність об'єкта до експлуатації

Цей пункт відноситься до первинного житла. Якщо ви купили квартиру на етапі котловану, то по мірі готовності будинку її ціна буде збільшуватися.

Як оцінити квартиру?

Після того, як ви об'єктивно оцінили переваги і недоліки своєї квартири, пора перейти до грошовій оцінці.

Краще всього при цьому працює порівняльний метод ціноутворення.

Це означає, що в Інтернеті, наприклад на сайті Avito.ru на місцевих міських порталах і в газетних оголошеннях ви можете знайти схожі за параметрами квартири і побачити, яка ціна на них встановлена.

Таким чином, проаналізувавши аналоги, ви зрозумієте і те, яку ціну варто встановлювати на вашу нерухомість.

Важливі нюанси продажу квартир у новобудовах

Тут я хочу поділитися з вами важливими фактами в цифрах, вони ставляться до купівлі і подальшого продажу квартир у споруджуваних будинках.

Припустимо, що у вас є квартира, яку ви купили від забудовника або від підрядника, але суть в тому, що будинок ще не зданий.

Тоді при здачі будинку, коли ви отримуєте ключі, квартира відразу додає у вартості в середньому на 10%, але вона як і раніше числиться як «не ваша», тобто у вас ще немає на неї повноцінного правовстановлюючого документа.

Раніше таким документом було «рожеве свідоцтво», зараз їм є виписка з реєстраційної палати. Це таке ж свідоцтво, тільки менш барвисте.

Рожеве-свідоцтво на квартиру

Якщо ви придбали квартиру як пайовик, то в даний момент у вас на руках знаходиться або договір пайової участі, або договір переуступки права вимоги нерухомості від забудовника.

Після отримання права власності на квартиру (свідоцтва), що її вартість зростає ще приблизно на 10%.

Це потрібно знати

«Прописатися» ви можете тільки на підставі документа, що підтверджує ваше право на цю нерухомість як власника.

Також продати її на правах вашої власності буде набагато легше. Саме тому є категорія людей, які непогано заробляють на різниці між ціною покупки і продажу «часткової» і «готової» квартир.

Ви можете отримувати до 40% річних, купуючи квартиру в споруджуваному будинку. Коли будинок побудувався і у вас на руках є ключі і право власності, продати цю квартиру можна набагато дорожче.

У наступній статті, присвяченій того, «як купити квартиру», я розповім про цю схему докладніше.

4. Які документи потрібні для продажу квартири в 2016—2017 роках

Одним з етапів підготовки до продажу квартири є збір необхідних документів.

З року в рік цей список залишається практично незмінним і в 2015 році він наступний:

  1. Документ, що посвідчує особу продавця. До таких документів може відноситься не тільки паспорт громадянина, але і посвідчення особи офіцера, військовий квиток, свідоцтво про народження, якщо один з власників є особою, що не досягли 18 років. Тут є ще один нюанс. Якщо продавцю (або одним із власників) від 14 до 18 років, то свідоцтво про народження потрібно пред'явити разом з основним документом   паспортом.
  2. Завірений нотаріусом згоду дружини (чоловіка). У разі, якщо ви як продавець квартири придбали її будучи в шлюбі. За законом така нерухомість вважається спільно нажитим майном.
  3. Документ на право власності (правовстановлюючі документи). До них можна віднести договір купівлі-продажу, договір передачі + свідоцтво про власність на квартиру, договір ренти, договір міни, договір купівлі-продажу з утриманням, договір дарування, свідоцтво про право на спадщину за законом або за заповітом. Для об'єктів житлової нерухомості, які були придбані після 2000 року, в обов'язковому порядку додається свідоцтво про державну реєстрацію права.
  4. Виписка з будинкової книги. Зверніть увагу, що виписка дійсна протягом 1 місяця з моменту її отримання.
  5. Довідки з БТІ. До цих документів належать кадастровий паспорт і поверховий план квартири.
  6. Дозвіл органів опіки та піклування. Якщо одноосібним власником або одним з власників квартири є неповнолітня дитина.
  7. Довіреність, завірена нотаріусом. Якщо квартиру продає уповноважена власником особа (представник). У цей момент довіреність повинна бути дійсною. Слідкуйте за строками, зазначеними в ній.
  8. Договір купівлі-продажу квартири.
  9. Довідки про відсутність заборгованостей по комунальних платежах.

Виходячи зі своєї індивідуальної ситуації, підготуйте пакет документів для продажу своєї квартири заздалегідь.

5. Як вигідно продати квартиру самому — 7 простих кроків

Щоб продати свою квартиру вигідно і в максимально стислі терміни, я рекомендую вам послідовно пройти всі ці кроки. Вони допомогли свого часу мені продати кілька квартир, а зараз цю технологію використовують мої друзі з метою вигідного продажу своєї нерухомості за об'єктивною ринковою ціною.

Покрокова інструкція по продажу квартири

Крок 1. Визначаємо мета і строки продажу квартири

Як я вже писав на початку статті, визначення мети продажу квартири   перший і важливий етап на шляху до успішної і вигідну угоду з вашою нерухомістю.

Від мети продажу квартири безпосередньо залежать терміни, в які вам необхідно буде вкластися.

Як правильно поставити мета?

Сформулювати мету потрібно гранично ясно і обов'язково з цифрами.

Приклад цілі №1

Після продажу моєї однокімнатної квартири в центрі міста за 2 000 000 рублів, я збираюся купити автомобіль за 400 000 рублів, а 1 600 000 рублів вкласти в пайове будівництво 2-кімнатної квартири забудовника «Ромашка» «Тюльпанову» мікрорайоні міста.

Через рік у мене буде 2-кімнатна квартира в новому будинку, вартістю 2 200 000 рублів і автомобіль вартістю 400 000 рублів.

Ось ще один приклад.

Приклад цілі №2

У мене є 3 квартири і продавши одну з них   свою трикімнатну квартиру за 2 800 000 рублів, я збираюся купити однокімнатну квартиру дитині за 1 700 000 рублів, а решту суми в розмірі 1 100 000 рублів я покладу в банк на рахунок до запитання, так як через 2 місяці відкрию на ці гроші свій бізнес.

Якщо вашою метою після продажу квартири є відкриття бізнесу, то рекомендую прочитати мою статтю «Як почати бізнес», так ви зможете максимально ефективно розпорядиться вирученими від продажу грошима.

Терміни продажу у вас будуть також безпосередньо прив'язані до мети. Але якщо ви правильно визначили вартість квартири, то навіть у цьому випадку вигідно продати її ви зможете протягом 1-2-х місяців.

Крок 2. Проводимо оцінку своєї нерухомості

Оцініть вашу квартиру, спираючись на критерії, які я виділив у 2-му пункті статті. Проведіть порівняння вашої нерухомості з аналогами на різних сайтах по нерухомості вашого міста та у місцевих газетах.

тобто, якщо кілька квартир зі схожими параметрами коштують від 2 000 000 рублів до 2 300 000 рублів, то саме на цю вартість і варто розраховувати.

Але як визначити, ближче до якою ціною варто виставляти вашу квартиру на продаж, адже різниця в 300 000 рублів досить істотна?

Тоді варто звернути увагу на найголовніші параметри, які впливають на вартість:

  1. Квадратура. Чим більше площа, тим дорожче;
  2. Стан квартири. Чим свіже і якісніше ремонт, тим дорожче вартість;
  3. Стан будівлі. В облаштованому і новому будинку вартість квартири буде вищою;
  4. Район розташування. Чим ближче до центру, тим дорожче.

тобто, якщо ваша «двійка» знаходиться в центрі, в ній зроблено свіжий ремонт, ця квартира розташована в новому будинку з закритою територією, що охороняється, і при цьому у неї більше метраж при однаковій кількості кімнат у порівнянні з аналогами, то її вартість може бути навіть більше 2 300 000 рублів.

Інший спосіб визначити об'єктивну ринкову вартість вашої нерухомості — це дізнатися на неї реальний ринковий попит в даний момент часу.

Як визначити реальну ринкову вартість квартири?

Відразу скажу, що це спосіб більш складний і вимагає більшої кількості часу, але з точки зору визначення об'єктивної вартості він самий вірний.

  1. Проведіть порівняльний аналіз з квартирами-аналогами. На цьому етапі ви побачите, що, наприклад, середня вартість квартир аналогів становить 2 млн. рублів.
  2. Виставите ціну на свою квартиру відразу на 20% більше і почніть її активно рекламувати. протягом 5-7 днів поспостерігайте за динамікою зворотного зв'язку на ваші оголошення. Якщо у вас будуть дзвінки та перегляди вашої квартири, то значить ви можете підвищити ціну ще на 5-10% і так робіть доти, поки кількість дзвінків і переглядів не зменшиться.
Увага!

Стратегія визначення ринкової вартості квартири проводиться з метою її продажу за максимальною ціною на ринку, якщо продавець готовий чекати угоду (свого покупця) від декількох місяців до року.

Рухаємося далі.

Крок 3. Рекламуємо продавану квартиру

Щоб про вашій квартирі дізналися, потрібно оповістити якомога більше потенційних покупців.

Як правильно рекламувати продавану квартиру

Нижче розглянемо послідовність кроків, які необхідно зробити, щоб реклама вашої квартири була максимально ефективною.

1) Зробіть якісні фото

Для цього приведіть вашу нерухомість привабливий товарний вигляд. Зробіть прибирання, винесіть по-можливості всі зайві речі. Бажано також прибрати з квартири меблі, особливо, якщо вона знаходиться в жалюгідному стані.

Фото робіть якісним фотоапаратом, а не телефоном. Намагайтеся не фотографувати проти світла. Зверніть увагу на те, що всі телевізори на фото повинні бути виключеними, а унітази закритими. На знімках не повинно бути людей і тварин. Крім квартири, зробіть фото під'їзду і прилеглої території.

В результаті у вас повинно вийти 5-8 якісних зображень.

Факт

Краще всього продаються порожні квартири, де покупець бачить простір і всі «косяки», які може приховати продавець.

2) Складіть продає рекламний текст оголошення про продаж квартири

Про те, як писати ефективні рекламні тексти, я вже розповідав раніше.

Давайте розглянемо, як правильно складати оголошення про продаж квартири, маючи наступні параметри:

  1. Кількість кімнат: 2;
  2. Квадратура: загальна площа 55 кв. м, житлова 35, кухня 11 кв. м.;
  3. Планування: сорочечка;
  4. Поверх, поверховість будинку: 5/12;
  5. Тип будівлі і рік побудови: панельний будинок, 1995 року побудови;
  6. Прилегла територія: маленький двір, будинок біля центральної дороги міста;
  7. Наявність балкона або лоджії: лоджія засклена новими склопакетами;
  8. Тип опалення: центральне;
  9. Тип санвузла: роздільний;
  10. Ремонт (стан квартири): косметичний ремонт, зроблений 5 років тому;
  11. Район розташування: центр міста, біля дороги;
  12. Інфраструктура: поруч навчальні заклади, поліклініки, магазини, адміністрація, зупинки;
  13. Розмір комунальних платежів: 4500 рублів в місяць взимку, 2800 рублів влітку.
Приклад ХОРОШОГО оголошення про продаж квартири

Заголовок оголошення: Продається затишна 2-кімнатна квартира в центрі міста

Текст оголошення: Простора, 55 кв. м., 20 кв. м. зал, 15 кв. м. спальня. Квартира обладнана побутовою технікою, велика кухня   11 кв. м.

Квартира знаходиться на середньому поверсі (5 поверх 12 поверхового будинку), в будинку чисті під'їзди та ліфти, добрі сусіди.

Вигідна планування (сорочка), кімнати розташовані праворуч і ліворуч від коридору.

Простора і затишна лоджія з новими склопакетами, опалювальна. Цілком підійде для створення кабінету або комори для будь-яких речей.

Будинок у хорошому технічному стані, не старий, 1995 року побудови.

У квартирі приємний ремонт, залишається вбудована шафа-купе, кухонний гарнітур, окремо обговорюється продаж з меблями.

Зручне розташування в центрі міста дозволить вам, як новому власнику використовувати всі переваги розвинутої інфраструктури.

В крокової доступності центральні магазини, поліклініки, навчальні заклади, адміністративні будівлі, зупинки громадського транспорту.

Шановні покупці, в цій квартирі я виріс і люблю її всією душею, у неї дуже хороша енергетика.

Завжди стежив за станом квартири, своєчасно все міняв, навіть шкода розлучатися. Моя квартира шукає нового дбайливого господаря :)

Вартість: 2 300 000 рублів.

Продавець квартири: Сергій, тел: 8-999-999-99-99.

Телефонуйте прямо зараз і приходьте на перегляд, щодо ціни домовимося.

Розглянемо тепер приклад поганого оголошення.

Приклад ПОГАНОГО оголошення про продаж квартири

Продається двокімнатна квартира 55/35/11, 5 поверх 12-поверхового будинку

У центрі міста, санвузол роздільний, лоджія засклена, розвинена інфраструктура.

Будинок цегляний, в квартирі косметичний ремонт:

Ціна: 2 300 000 рублів.

Сергій, тел: 8-999-999-99-99.

Зверніть увагу на те, що в хорошому оголошенні використовується велика кількість прикметників, текст написаний розгорнуто і літературно, є особисте ставлення автора оголошення (продавця квартири) до свого об'єкту нерухомості.

У заголовку оголошення також є прикметник «затишна», яке відразу малює оптимістичну картину майбутнього покупця.

На противагу хорошому оголошенню, погане складено стандартно, тут просто описані деякі параметри як в сотнях інших оголошень, воно коротке і нічим не виділяється.

Так що, панове-продавці, складайте ваше оголошення про продаж квартири грамотно, цікаво і не бійтеся проявляти креатив. Адже тоді набагато більше шансів, що саме вам зателефонують потенційні покупці.

3) Додайте оголошення на цільових Інтернет-сайтах

Перш за все зверніть увагу на сайт Авіто (avito.ru). Тут в першу чергу розмістіть своє оголошення. З допомогою цього сайту ви можете не тільки рекламувати свою нерухомість, але і відкрити цілий бізнес. Про це я вже писав у статті «Як заробити на Авіто».

Для початку пройдіть процедуру простої реєстрації, та виберіть свій населений пункт, перейдіть в розділ розміщення оголошень.

Там виберіть категорію «нерухомість» та за прикладом хорошого оголошення складіть своє. Не забудьте зробити якісні фото об'єкта з урахуванням рекомендацій, описаних вище.

Далі додайте це оголошення на місцевих сайтах. Напевно у вашому місті є свій портал з категорією «нерухомість», подайте оголошення, і туди.

При бажанні ви можете використовувати преміум-опції для своїх акаунтів, щоб ваше оголошення не опускалися вниз і кількість їх переглядів було максимальним.

4) Зателефонуйте в агентства нерухомості і залиште інформацію про продаж вашої квартири

Ще один спосіб реклами вашого об'єкту — це простий обдзвін агентств нерухомості вашого міста. Цим способом реклами ви можете скористатися, якщо вважаєте, що та допомога ріелтора вам не завадить.

5) Повідомте своє оточення

Ще один вірний спосіб реклами — це ваші знайомі, друзі і родичі, які можуть при нагоді передавати інформацію потенційним покупцям.

Випадок з життя

Рік тому я так продавав свою квартиру. Розповів своїм сусідам і друзям про те, що продаю квартиру. Серед них була і жінка-голова ТСЖ нашого будинку. Саме вона рівно через день призвела людей, які в підсумку і купили мою квартиру.

Крок 4. Готуємо квартиру до продажу, а себе до переговорів з покупцем

Якщо ваше оголошення було складено грамотно, а ціна на квартиру не була завищена, то незабаром у вас почнуться дзвінки та перегляди вашого об'єкта.

Та навіть перед тим, як запросити до себе людей для показу квартири, потрібно трохи підготуватися.

Передпродажна підготовка   невід'ємний етап успішної операції!

Що слід зробити перед показом квартири потенційним клієнтам?

Нижче розглянемо 5 важливих моментів безпосередньо перед показом квартири:

  1. Проведіть прибирання під'їзду і прилеглої до нього території. Під'їзд — це перше, що бачить клієнт. Якщо біля нього лежить гора сміття, двері списана графіті або поруч лежить мертва кішка, то навряд чи у людини виникнуть позитивні емоції і перше враження буде зіпсовано. Навіть якщо у вас дуже гарна квартира з новим ремонтом, то або такий вигляд під'їзду зовсім відіб'є бажання купувати ваш об'єкт, або покупець попросить велику знижку, що вам буде невигідно, адже ми з вами хочемо продавати квартиру по максимально можливій ціні, чи не так?! Тому, не полінуйтеся і приведіть його в належний вид: помийте вікна в під'їзді, замініть лампочки, зішкребіть написи, залишені вандалами, створіть чистоту біля входу в під'їзд.
  2. Наведіть порядок в квартирі. Зробіть прибирання всередині свого приміщення, помийте вікна. Винесіть зайву меблі з квартири при можливості. Порожні квартири продаються найкраще, так як покупець не відчуває її чужою і при огляді об'єкта часто починає міркувати, яку меблі і в якому місці йому поставити.
  3. Замаскуйте всі видимі вади. Якщо у вас на підлозі подряпини чи потріскалася штукатурка на стіні, то ці «косяки» найкраще замаскувати, адже вони покажуть вашу квартиру не з найкращої сторони і у покупця виникне ще багато питань. Постеліть килим там, де у вас подряпаний підлогу, повісьте картину, щоб закрити тріщину в стіні і так далі. Однозначно, сховавши вади, ви швидше і дорожче продасте свій об'єкт, але при цьому морально-етична сторона маскування повністю залишається на вашій совісті.
  4. Надайте приміщенню естетичний вигляд. Якщо у вас на вікнах висять бувалі пожовклі від часу завіси або меблі була куплена ще за «царя Гороха», вона розвалюється або виглядає не сучасно, то від цієї «старовини» необхідно буде позбутися! Не пошкодуйте грошей, щоб оновити фіранки, купіть дешеві, але приємні картини на стіни (їх навіть

Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Гроші » Як швидко і вигідно продати квартиру   покрокова інструкція грамотної і самостійної продажу квартири без посередників + зразки документів