Що таке конкуренція – повний огляд поняття, види і рівні конкуренції + правила ефективної конкуренції в бізнесі

Ви дізнаєтеся, що таке конкуренція, які бувають види економічного суперництва, рівні й умови конкуренції, як ефективно конкурувати в бізнесі

Вітаємо постійних читачів інтернет-журналу ! З вами постійні автори ресурсу Олександр і Віталій. У цьому випуску ми поговоримо про одне з ключових понять у бізнесі – про конкуренції.

Без здорової і розумної конкуренції неможливий розвиток економіки, а конкурентоспроможність – показник успіху компанії, товару або комерційної послуги.

Отже, почнемо!

Що таке конкуренція

1. Що таке конкуренція — визначення, історія виникнення, рівні й умови конкуренції

Під конкуренцією розуміється суперництво між особами, зацікавленими в досягненні певної мети. Якщо говорити про ринкову економіку, то визначення цього поняття буде звучати наступним чином:

Конкуренція — це суперництво в умовах ринку з іншими гравцями (компаніями), спрямована на одержання комерційної вигоди за рахунок отримання більшої кількості продажу за більш високими цінами.

Сучасна конкуренція є дуже важливим елементом ринку. Завдяки їй виробники і постачальники послуг намагаються виділитися на тлі інших фірм, щоб розширити наявну клієнтську базу.

Основні умови конкуренції виглядають наступним чином:

  • економічна відособленість виробника;
  • залежність виробників товарів від кон'юнктури ринку;
  • протистояння іншим учасникам ринку;
  • наявність великої кількості рівноправних суб'єктів.

Продавці при реалізації наявної продукції прагнуть продати її на максимально вигідних умовах — як можна дорожче. Однак для стимуляції купівельного попиту вони змушені знижувати ціни, щоб повністю не втратити клієнтів.

Даний момент ставитися до плюсів для покупців, адже в цьому випадку вони не будуть необгрунтовано переплачувати.

Вся суть конкуренції визначається декількома функціями:

  1. Регулююча. В умовах суперництва визначаються товари з найбільшим попитом. Це необхідно для збільшення масштабів виробництва затребуваної продукції.
  2. Мотивуюча. Саме конкуренція мотивує виробника активно діяти в максимально жорстких умовах — варіювати рівні цінових показників, збільшувати масштаби виробництва, шукати нового співробітництва. Тільки так підвищується конкурентоспроможність компанії.
  3. Розподільна. Розподіл прибутку підприємств здійснюється при обліку внеску в економічну діяльність.
  4. Контрольна. Конкуренція контролює ринкову владу і надає потенційному покупцеві можливість купувати товар або ж відмовлятися від його придбання на користь співпраці з іншим виробником. Якщо на ринку створений досить високий рівень конкуренції, то ціни будуть максимально об'єктивними.

Як це виглядає на практиці

Бізнесмен Петя продавав апельсини за необґрунтовано завищеною ціною, тому щодня у нього була мінімальна кількість продажів. Це було обумовлено тим, що його прямі конкуренти продавали апельсини на десять рублів дешевше.

Щоб хоч якось збільшити продажі, Петя прийняв рішення знизити початкову ціну і скласти конкуренцію своїм опонентам. Після такого ходу продажу апельсинів збільшилися вдвічі.

2. Значення конкуренції в сучасній економіці

Конкуренція в ринковій економіці відіграє дуже важливе значення. У конкурентній боротьбі виділяють лідерів, претендентів, ведених і новачків.

З точки зору економіки, конкуренція в бізнесі гарантує створення більш комфортних умов для купівельної боку. Інтенсивність конкуренції конкретної групи товарів визначається кількістю конкурентів і обраними стратегіями.

Конкурентна боротьба

З позитивних аспектів конкуренції, що впливають на економіку, можна виділити:

  1. Активізацію розвитку НТП (науково-технічного прогресу).
  2. Стимулювання реакції виробників товарів щодо змін у попиті споживачів.
  3. Усереднення розмірів заробітної плати та норм прибутку.
  4. Задоволення споживчого попиту.

Економічна конкуренція змушує виробників використовувати інноваційні технології при виробництві продукції. Такий підхід є гарантією поліпшення якості підсумкового продукту.

Реагування на зміну попиту споживачів забезпечує здешевлення витрат виробництва і гарантує зупинку зростання цінових показників.

Проте, незважаючи на всі позитивні моменти, конкуренція в економіці може мати і негативний вплив, такий як:

  • можливий варіант створення нестабільності бізнесу;
  • створення умов для інфляції та безробіття;
  • існує ймовірність незаконність дій компаній-конкурентів;
  • промислове шпигунство;
  • боротьба за кваліфікованих фахівців;
  • недовантаження потужностей виробництва в період спадів.

Приклад

Співробітник компанії «К» по дорученні керівництва влаштувався в штат фірми-конкурента. Протягом двох місяців, які він працював в новій компанії, співробітник вивчав всі механізми роботи.

Після звільнення за власним бажанням промисловий шпигун повернувся на колишнє місце роботи і описав своїм керівникам особливості функціонування конкурентного виробництва. В результаті такого рейду компанії «К» вдалося збільшити обсяги виробленої продукції і, відповідно, — прибутку.

В даний момент з подібними явищами компанії борються шляхом укладення договору комерційної таємниці зі своїми співробітниками.

3. Види конкуренції досконала, недосконала, монополістична, чиста і інші різновиди конкуренції

Класифікація конкуренції здійснюється за різними ознаками. Тут беруться до уваги масштаби розвитку такого явища, враховуються виконання умов конкурентної рівноваги ринку, аналізується співвідношення попиту до пропозиції.

Більш детально види конкуренції описані в таблиці, поданій нижче:

Ознака класифікації Види конкуренції
1 За масштабами розвитку
  • місцева
  • галузева
  • міжгалузева
  • національна
  • глобальна
  • індивідуальна
2 За характером розвитку
  • цінова
  • нецінова
3 В залежності від виконання умов конкурентної рівноваги ринку
  • досконала
  • недосконала
4 В залежності від співвідношення попиту і пропозиції
  • чиста
  • олігополістична
  • монополістична
5 В залежності від співвідношення кількості суб'єктів господарювання
  • внутрішньогалузева
  • міжгалузева
6 В залежності від потреб, закладений в основі товару
  • горизонтальна
  • вертикальна

Незважаючи на таку велику кількість варіацій даного явища, конкуренція може бути реалізована в двох різних формах — внутрігалузева і межостраслевая. Остання виникає між різними підприємствами і виражається у перерозподілі капіталів галузей.

Ринок недосконалої конкуренції передбачає монополію в чистому вигляді, а також олігополію і монополістичну конкуренцію.

Серед основних ознак абсолютної монополії слід відзначити такі наступні риси:

  • унікальність реалізованого товару;
  • один продавець;
  • контроль цін монополістом;
  • ринкова влада однієї компанії.

Конкуренція і монополія є протилежними поняттями. Однак при певних обставинах може виникнути ймовірність появи так званої монополістичної конкуренції. Тут виробники можуть пропонувати схожі моделі реалізації продукції, які не є ідентичними.

Як це виглядає на практиці

Кожна фірма, яка є монополістом в певному напрямку, володіє монопольною владою над своїм товаром — вона може змінювати цінові показники поза залежністю від дій конкурентів.

4. Як обійти конкурентів у бізнесі — 7 порад від успішних бізнесменів

Боротьба з конкурентами

Ми провели опитування серед 12 знайомих бізнесменів і з'ясували, як вони виявляють своїх конкурентів і що роблять, щоб їх обійти.

Конкуренція товарів дуже позитивно позначається на якості виробленої продукції.

Щоб виділитися із загального потоку виробників і збільшити наявну клієнтську базу, сучасні компанії повинні вміти існувати в умовах створеної конкуренції.

Підвищити рівень конкуренції можна різними способами.

Порада №1. Вивчайте споживчий попит в довгостроковій перспективі

Динаміка довгострокового попиту є основоположним чинником при прийнятті рішень щодо інвестування коштів з метою збільшення продуктивної потужності.

Підвищення даного показника може говорити про доцільність пошуків нових каналів збуту та оновлення продуктової лінійки. Зниження споживчого попиту в довгостроковій перспективі свідчить про необхідність перегляду обраної стратегії розвитку компанії.

Порада №2. Застосовуйте технологічні інновації

Застарілі технології виробництва негативно позначаються на обсязі виробництва і якості товару. Для підвищення конкурентоспроможності необхідно вдаватися до реалізації технологічних нововведень, які спрямовані на виробництво товару високої якості при мінімізації витрат.

Інноваційний фактор дозволяє мінімізувати витрати на макрорівні та сприяє оптимізації виробничого процесу.

Порада №3. Грамотно використовувати технології маркетингу і ціноутворення

Під маркетинговими інноваціями розуміється реалізація наявної продукції при використанні нових способів збуту. Ми вже розповіли, що таке маркетинг в окремій статті.

Детальний аналіз найбільш дієвих технологій маркетингу тягне за собою підвищення купівельного інтересу і забезпечує зменшення витрат на одну одиницю товару. Особливу увагу також слід приділяти вивченню процесу ціноутворення.

Порада №4. Підвищуйте кваліфікацію співробітників фірми

В основі підтримання конкурентоспроможності будь-якої компанії лежить підвищення кваліфікації штатних співробітників фірми. Навчання персоналу може носити масовий характер або ж проводитися індивідуально.

В останньому випадку можна говорити про досягнення бажаного ефекту в максимально стислі терміни. Підвищення кваліфікації співробітників надалі дуже позитивно позначається на якості надання послуг фірми. Завдяки цій процедурі працівники зможу дозволять поставлені завдання будь-якого рівня складності.

Порада №5. Аналізуйте конкурентів, вивчайте їх слабкі і сильні сторони

Досвід конкурентних компаній можна використовувати при виборі стратегія розвитку власного підприємства. Після проведення ретельного аналізу слід приділити максимальну увагу вивченню їх сторін. Цей ефективний інструмент називається бенчмаркінгом.

Систематичне і детальне вивчення досвіду конкурентів і представників суміжних галузей дозволить уникнути можливих помилок, які були допущені іншими учасниками ринку. Дієві методики, які дають бажаний результат, також можна використовувати в свою користь.

Порада №6. Підвищуйте продуктивність і якість

Тут слід зазначити, що самостійне збільшення обсягів виробництва продукції не може принести бажаного результату. Щоб домогтися позитивного кінцевого результату при використанні даного методу необхідно враховувати витрати підприємства та рівень підсумкової прибутку.

Організовуючи виробничий процес і плануючи обсяги виготовленої продукції, дуже важливо забезпечити беззбитковість виробничої діяльності.

При збільшенні обсягу виробництва товару не варто забувати про стандарти якості. Надання послуг або продукції високої якості стане запорукою виходу на зовнішній ринок і підніме імідж компанії у покупців.

Порада №7. Шукайте шляхи розширення ринку

Вихід на новий рівень продажів дозволяє формувати додаткову величину попиту. Таким чином компаніям набагато легше впливати на споживача і спонукати його до придбання товару.

Розширення існуючого ринку збуту продукції можна досягти різними способами:

  • Залучення нових покупців. Цей спосіб передбачає сповіщення про товар або послугу тій категорії потенційних покупців, які ще не чули про асортименті компанії. Також можливий варіант залучення нових покупців шляхом розширення географії діяльності підприємств.
  • Знаходження нових способів застосування продукції компанії. Навіть один новий варіант застосування виробленої продукції здатний збільшити обсяги продажів. Регулярні пошуки способів використання товару можуть збільшити прибуток.
  • Інтенсифікація використання виробленої продукції. Основне завдання виробника при використанні даної стратегії — переконати покупця в більш інтенсивному застосуванні виробленої продукції.

Наприклад

Виробник кукурудзяних пластівців вселив своїм покупцям, що вони отримають величезне задоволення від поїдання цілої пачки пластівців, а не від половини. Завдяки такому ходу рівень продажів істотно виріс.

5. Як боротися з конкурентами і хто в цьому може допомогти?

Розвиток конкуренції підштовхує виробників до поліпшення якості власної продукції. Тільки таким чином компанії можуть розраховувати на розширення клієнтської бази і збільшення прибутку.

Однак для того, щоб не загубитися на фоні прямих конкурентів, необхідно випереджати їх у всьому. Нижче представлені найбільш поширені способи боротьби з іншими виробниками або постачальниками послуг.Як боротися з конкурентами - поради

Поради та способи боротьби з конкурентами:

  • Поспілкуйтеся з конкурентами. Для безпосереднього спілкування з представниками конкурентних фірм може знадобитися допомога родичів або близьких друзів. Останні можуть відігравати роль потенційних покупців. Повністю розкрити всі плани конкурентів не вдасться, однак ви будете мати загальне уявлення про їхні дії на найближчий час.
  • Интервьюируйте клієнтів конкурентних компаній. Розсилка анкет або опитування людей безпосередньо біля магазину може вказати на дії конкурентів, які клієнти оцінюють позитивно.
  • Вивчайте спеціалізовану пресу. Замітки в газетах про досягнення компаній-конкурентів дозволяють стежити за розвитком і успіхи інших фірмах.
  • Відвідуйте галузеві виставки. В рамках таких заходів всі компанії відкрито презентують нові розробки, демонструють оновлення продуктової лінійки, діляться з відвідувачами іншою корисною інформацією.
  • Аналізуйте рекламу конкурентів. Якщо реклама конкурентів діє, то можна проектувати такі прийоми на свій бізнес. Особливу увагу слід приділяти саме тим механізмам реклами, які забезпечують розширення клієнтської бази. До такого інструменту зокрема відноситься контекстна реклама.
  • Щоденно переглядайте сайти конкурентів. Кожен день необхідно відвідувати конкурентні сайти і стежити буквально за всім, що відбувається нового — оновлення новинного блоку, реалізація акційних пропозицій, оновлення товарної лінійки.
  • Пробуйте продукцію конкурентів. Можливістю спробувати конкурентну продукцію необхідно неодмінно скористатися на особистому досвіді. Тільки так можна буде зрозуміти — чому клієнти віддають перевагу саме цій компанії, а не вашої.
  • Збирайте друкарську продукцію та диски конкурентів. Всі технічні керівництва, рекламні буклети, каталоги і навіть прайс-листи можуть стати в нагоді при досягненні кінцевої мети.

Ці дії допоможуть вам побачити повну картину конкурентної активності і потім зробити контр-заходи, пов'язані з поліпшенням свого бізнесу.

Якщо самостійне вивчення конкурентів є для вас проблематичним завданням, то можливий варіант використання послуг спеціалізованих компаній, які займаються комерційної, маркетингової та економічної розвідкою.

Однією з таких фірм є спільнота детективів «Торнадо», яка проводить збір інформації та досліджує середовище діяльності конкурентних організацій. Така ділова розвідка дозволяє отримати базову інформацію для подальшого стратегічного планування і є його основою.

6. Висновок

Шановні читачі, підведемо підсумки!

У цій статті статті ми познайомили вас з основними поняттями конкуренції і проаналізували різні види цього явища.

Конкуренція є основою механізму товарного виробництва та ринкового господарства. Суперництво товарів і підприємств надає можливість потенційному покупцеві або споживачеві послуг робити вибір на користь найбільш прийнятних умов покупок та інших видів співробітництва.

Наостанок рекомендуємо вам подивитись цікаве відео, наочно ілюструє виникнення конкуренції, її розвиток і правильну настроєння від конкурентів:

Бажаємо вам успіхів!

Якщо ви хочете дізнатися ще щось по цій темі, то можете залишати свої запитання в коментарях і не забувайте поставити оцінку статті!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Бізнес для підприємців » Що таке конкуренція – повний огляд поняття, види і рівні конкуренції + правила ефективної конкуренції в бізнесі