Страхування подорожуючих за кордон — 5 етапів оформлення страховки для виїжджаючих за кордон + покрокова інструкція як користуватися страховкою за кордоном

Як проходить страхування здоров'я подорожуючих за кордон онлайн? Де мандрівникам купити страховку для виїзду за кордон? Як провести порівняння цін і вивчити рейтинг компаній-страховиків?

Здравствуйте, шановні читачі сайту ! З вами Денис Кудерин.

Сьогодні ми розглянемо актуальну та цікаву тему – страхування подорожуючих за кордон. Стаття буде корисна всім, хто планує в найближчому або віддаленому майбутньому закордонну поїздку.

Заодно ми з'ясуємо, чи обов'язково оформляти страховку чи можна обійтися без неї і як діяти, якщо страхова ситуація все-таки відбулася.

Отже, приступимо!

Страхування подорожуючих за кордон

Зміст
  1. Страхування подорожуючих за кордон – обов'язково чи ні?
  2. Що може компенсувати страхування виїжджаючих за кордон – огляд стандартного пакету послуг
  3. Як відбувається страхування подорожуючих за кордон онлайн – 5 основних етапів
  4. Як користуватися страховкою для туристів за кордоном при настанні страхового випадку – покрокова інструкція для новачків
  5. Рейтинг компаній з надання страхових послуг при виїзді за кордон – огляд ТОП-5 популярних
  6. Висновок

1. Страхування подорожуючих за кордон – обов'язково чи ні?

Подорожі в інші країни завжди пов'язані з позитивними емоціями. Неважливо, з якою метою турист, що виїжджає за кордон – відпочити, зайнятися екстремальним спортом, зустрітися з партнерами по бізнесу – він думає тільки про хороше.

Про те, скільки нових місць він відвідає, скільки цікавого побачить, скільки благодатних годин проведе на пляжі з коктейлем в руці. Про нещасні випадки та хвороби міркувати як-то не хочеться. А даремно. Навіть невелике нездужання, яке потребує медичної допомоги, запросто може зіпсувати враження про найкрасивішому і гостинному «райському куточку».

Професійна лікарська допомога за кордоном коштує дорого, це факт. Не менш дорогі медикаменти та відновлювальні процедури, які пропише фахівець. Ваш бюджет може просто не витримати додаткового навантаження.

Однак витрат легко уникнути, якщо своєчасно оформити страховку для подорожуючих за кордон. Такий документ допоможе покрити практично всі непередбачені витрати, пов'язані з лікуванням, реабілітацією і терміновою медичною допомогою.

Поліс страхування виїжджаючих за кордон – документ, що гарантує власникові компенсацію медичних витрат, викликаних непередбаченими захворюваннями і травмами.

При бажанні можна застрахувати не тільки здоров'я і життя, але і власність туриста. А також ризик цивільної відповідальності мандрівника.

На нашому порталі є оглядова стаття про те, що таке страхування.

Для країн Шенгенської угоди та деяких інших держав (наприклад, Австралії чи Японії) оформлення поліса туристичного страхування – обов'язкова процедура. Без такої папери вас просто не пустять в країну. Про це читаємо статтю – «Страховка для візи».

Окремі країни (зокрема, США) не наполягають на придбання страховки. Але в Штатах вартість медичних послуг – одна з найвищих у світі. Що доцільніше – заплатити один раз і подорожувати зі спокійною душею або викладати половину вартості туру (або більше) лікування шлункового отруєння – вирішувати вам.

Приклад з життя

В Індії у громадянки РФ Ірини Власової заболів живіт. Мандрівниця вирішила позбавитися від нездужання традиційними засобами і прийняла кілька таблеток. Але біль не пройшла, а навпаки – стала посилюватися. Довелося йти в місцевий госпіталь.

Лікарі насамперед поцікавилися, як пацієнтка буде оплачувати лікування – готівкою або по страховці. Поліса в Ірини не було, і вона погодилася на оплату безготівкою. У ході діагностики з'ясувалося, що потрібно робити складну операцію – видаляти апендикс.

Рахунок, який виставили після проведення цієї простої процедури, шокував Іру більше, ніж післяопераційна біль. Ціна відповідала вартості путівки на двох на самий популярний індійський курорт Гоа.

Скажете, що таке буває рідко, і з вами такого не станеться. На жаль, такий підхід в корені невірний і чреватий неприємними наслідками. Взагалі, громадяни РФ упереджено ставляться до страхування, тоді як у всьому світі захист ризиків – повсюдна і традиційна практика.

Страховка гарантує безпеку вам і вашим фінансам. А це найголовніше в подорожі по чужій країні – відчувати себе під захистом. Відпочивати якось спокійніше, коли знаєш, що страховка покриє, в разі чого, будь-які непередбачені витрати.

На сайті є докладний матеріал з близькою темою «Обов'язкове медичне страхування».

2. Що може компенсувати страхування виїжджаючих за кордон – огляд стандартного пакету послуг

Пересічний турист, купуючи страховку, взагалі не читає умов і звертає увагу хіба що на суму страхового внеску. Вникнути в зміст документа у мандрівника немає ні бажання, ні часу. І абсолютно марно.

Варто знати заздалегідь, від чого він, власне, страхується і які дії потрібно буде зробити, якщо страхова подія, не дай Бог, станеться.

Нюанс в тому, що стандартна страховка покриває тільки базові витрати на лікування. Щоб отримати повноцінний захист, необхідно подбати про додатковий пакет послуг. Відповідальні та досвідчені туристи набувають індивідуальні програми страхування. Як показує практика, такий підхід є більш ефективним і, в кінцевому рахунку, – більш вигідний.

Отже, розберемося, які витрати покриває базовий варіант страховки:

  • надання екстреної медичної допомоги;
  • діагностика в медустанові;
  • амбулаторне або стаціонарне лікування;
  • витрати на лікарські препарати і процедури;
  • транспортування в лікарню;
  • перевезення в країну проживання у разі необхідності;
  • стоматологічна термінова допомога;
  • репатріація тіла у разі смерті.

Розширений варіант враховує більшу кількість ризиків та передбачає більш солідні виплати по страховим ситуацій. Страхувальник має право отримати відшкодування в разі дострокового закінчення туру з незалежних від нього причин, його може відвідати родич з країни проживання, якщо госпіталізація триває більше 10 днів.

Які витрати покриває страховка

В комплексну страховку входять майнові ризики – від втрати багажу, невиїзду, громадянської відповідальності. Наприклад, якщо спортсмен-любитель на курорті ненавмисно зламав дороге гірськолижне обладнання, збитки відшкодує страховик.

Статистика свідчить, що найчастіше мандрівники страждають в дорозі від побутових травм, харчових отруєнь, інфекцій, наслідків акліматизації і простудних захворювань.

Слід нагадати, що до категорії страхових ситуацій відносять тільки раптові хвороби і непередбачені травми. Якщо у страхувальника вже було захворювання на момент страховки, то його загострення або прояв не вважається страховим випадком. Витрати на таке лікування не відшкодовуються.

Компенсації не буде, якщо хвороба або нещасний випадок стали результатом прийому алкоголю або наркотиків. Не входять в список ризиків онкологічні та психічні захворювання.

У чому стандартна страховка для виїжджаючих за кордон нагадує поліс ОМС. Щоправда, суми покриття для мандрівників більш солідні і зазвичай обчислюються десятками тисяч в закордонній валюті.

Додаткова інформація – у статті туристичне страхування.

3. Як відбувається страхування подорожуючих за кордон онлайн – 5 основних етапів

Сучасні туристи вільно користуються усіма досягненнями цивілізації – купують квитки онлайн бронюють, не виходячи з дому, номери в готелях, купують через інтернет страховку мандрівника.

Практично всі поважаючі себе страхові фірми надають користувачам послугу продажу поліса онлайн. Це економить час та гроші, оскільки не потрібно платити комісію агентові.

Придбати поліс на сайті фірми дуже просто, але краще знати алгоритм дій заздалегідь. Це дозволить уникнути помилок і обрати дійсно вигідний і ефективний продукт.

Отже – поетапне керівництво до дії.

Етап 1. Вибір страхової компанії

Мандрівникам доступні послуги сотень страхових фірм різного рівня. Від грамотного вибору надійного і сумлінного страхового партнера залежить, наскільки своєчасними і повними будуть виплати.

Механізм страхування здоров'я і життя туристів влаштований таким чином, що за процес надання допомоги на місці не відповідає страховик, з яким ви уклали безпосередній договір, а компанія асистанс. Це партнер страхової фірми в країні перебування.

Асистанс компанія займається організацією медичної допомоги, адміністративною діяльністю, оформленням документації та фінансовими питаннями. Але всі витрати відшкодовує все-таки сама страхова фірма. Так що при виборі програми треба орієнтуватися саме на неї.

Вибираючи страховика, звертайте увагу на наступні показники:

  • період роботи компанії на страховому ринку;
  • рейтинг та репутація;
  • асортимент страхових програм і обсяг ризиків, за які готовий відповідати страховик – наприклад, деякі компанії взагалі не страхують вагітних жінок і літніх людей;
  • рівень сайту (навігація, оформлення, швидкодія, наявність адекватної служби підтримки).

Сумлінна компанія обов'язково подбає про те, щоб вибрати надійного сервісного партнера. Страховик, який дорожить своєю репутацією, навряд чи буде мати справу з першою-ліпшою асистанс компанією.

Навпаки, він знайде компетентних людей, щоб користувачі, які потрапили в страхову ситуацію, почували себе максимально комфортно і отримали медичну допомогу та інші послуги в повному обсязі.

Етап 2. Вибір програми і періоду страхування

Яку програму вибрати, вирішувати тільки вам. Якщо вам достатньо стандартного пакета, який входить до путівку, ніхто вас за це не засудить. Але при бажанні ви можете самі скласти список актуальних для вас ризиків, вписавши все потрібне і виключивши зайве.

Як відбувається страхування подорожуючих за кордон онлайн

Знову ж таки, якщо ви налаштовані на активний відпочинок, що включає різноманітні екстремальні заходи, вам доцільніше включити в програму додаткові пункти. Інакше спортивні травми вам доведеться лікувати за свій рахунок. А це, повірте, дуже недешево.

Етап 3. Заповнення форми на сайті

Визначилися з програмою – заповнюємо форму на сайті. Пам'ятайте, що помилок при внесенні даних допускати не можна. Помилитеся хоча б в одній букві при написанні прізвища, і документ можуть визнати недійсним.

Етап 4. Оплата страхової послуги

Оплатити послуги можна перекладом з карткою або електронними грішми. Чим солідніше фірма, тим більше способів розрахунку вона пропонує користувачам.

Фінансове питання потребує уваги: якщо якісь моменти вам незрозумілі, задайте питання консультанту на сайті або зателефонуйте в офіс.

Етап 5. Отримання і роздруківка поліса

Фінальний етап – отримання готового документа. При оформленні онлайн вам надішлють поліс у вигляді файлу на ваш e-mail. Простежте, щоб вам доставили повний комплект – страховку, квитанцію оплати, список телефонів сервісної служби.

Читайте близьку за тематикою статтю «Страхування від нещасних випадків».

4. Як користуватися страховкою для туристів за кордоном при настанні страхового випадку – покрокова інструкція для новачків

При виникненні страхового події турист повинен дотримуватися певний порядок дій, тоді і допомога буде повноцінною і відшкодування – своєчасним.

Крок 1. Зв'язуємося з сервісним центром

При настанні непередбаченої ситуації найголовніше – не панікувати і вести себе адекватно. Першим ділом потрібно зв'язатися з представниками сервісного центру. Телефони зазвичай вказані у страховому полісі, але краще заздалегідь написати номер в телефонну книжку.

Повідомте диспетчеру всю необхідну інформацію, по можливості дайте відповідь на його питання. До вас направлять лікаря або машину швидкої допомоги.

Крок 2. Отримуємо необхідну медичну допомогу

До прибуття компетентних служб утримайтеся від будь-яких дій. Не варто купувати медикаменти, орендувати рятувальний вертоліт і здійснювати інші вчинки, витрати на які вам не компенсують.

Всі заходи погоджуйте з співробітниками асистанс компанії. Це професіонали, які знають, як краще допомогти вам. Просто довіртеся їм і дотримуйтесь їх вказівками.

Крок 3. Збираємо необхідні документи

Усі дії медичних та допоміжних служб повинні бути підтверджені документально. Знадобляться чеки, лікарські довідки, рахунки з лабораторій та аптек.

Чим повніше буде пакет документів, тим легше буде спілкуватися згодом з представниками страхової компанії. В ідеалі витрати на медичні послуги повинні бути компенсовані страховиком.

Крок 4. Подаємо заяву в страхову компанію

Написати і відправити заяву в страхову фірму потрібно якомога раніше. До заяви додаються зібрані рахунку та довідки.

Обов'язково складається так званий «вхідний» документ, який містить повний список переданих вами паперів. Вхідний документ подається на офіційному бланку компанії з печаткою і підписом відповідального представника.

Крок 5. Отримуємо страхове відшкодування

Залишається лише отримати компенсацію від страховика. Рішення компанії не завжди миттєве, так що іноді відшкодування доводиться чекати.

Буває, що сума компенсації менше ваших фактичних витрат, в такому випадку ви можете оскаржити розмір відшкодування, направивши претензію безпосередньо страховику або в компетентні органи.

Як отримати страхове відшкодування

до Речі, це питання краще вирішувати не самостійно, а з професійною допомогою. Страховими суперечками займається, зокрема, компанія Правознавець.ру. У фірмі працюють кваліфіковані юристи, які знають, як допомогти страхувальникам у спірних ситуаціях. Консультацію на мережевому порталі Правознавця можна отримати безкоштовно.

У таблиці керівництво до дії представлено в наочному вигляді:

Етапи Важливі нюанси
1 Звернення в сервісну службу Поліс з телефоном ассистанта краще завжди мати при собі
2 Отримання допомоги Самостійно не варто вживати жодних дій
3 Збір документів Всі стадії лікування і витрати потрібно документувати
4 Подання заяви До заяви додаються рахунку та медичні довідки
5 Отримання відшкодування Якщо сума компенсації менше, ніж належить за договором, варто направити претензію страховику

5. Рейтинг компаній з надання страхових послуг при виїзді за кордон – огляд ТОП-5 популярних

Вибір страховика – справа відповідальна. Щоб полегшити роботу нашим читачам, ми склали огляд п'ятірки кращих у справі туристичного страхування компаній.

1) Allianz Global Assistance

Allianz Global AssistanceМіжнародна компанія Allianz заснована в 1890 році в Німеччині. Організація спеціалізується на страхуванні туристів, пропонуючи їм надійні, ефективні програми на всі випадки життя. Професійна допомогу мандрівникам у будь-якому куточку світу. Підтримка в режимі 24/7, швидке реагування, тільки якісна захист.

«Альянс» вже довгі роки присутня на ринку РФ і країн СНД, виступаючи в якості страховика і сервісного асистанс компаньйона. Крім туристичного страхування, компанія надає клієнтам послуги страхової допомоги автомобілістам як на дорогах всередині країни страхувальника, так і за її межами.

Компанія має величезний досвід роботи з корпоративними клієнтами. З фірмою співпрацює безліч російських страховиків, користуючись її сервісними програмами.

Особливість організації в тому, що її діяльність строго персоналізована. Кожний страховий договір складається на індивідуальних умовах з урахуванням потреб і актуальних потреб клієнта.

Всього послугами Allianz Global Assistance користується понад 85 млн. чоловік у всьому світі. Щорічна сума страхових премій перевищує 100 млрд. євро.

Туристи і мандрівники можуть вибрати страхову програму, скориставшись професійним сервісом Trip insurance. Агентство – офіційний провайдер «Альянсу» в . Неважливо, який вид відпочинку ви віддаєте перевагу, прямо через сайт можна підібрати найбільш відповідний пакет страхових послуг.

На сервісі розраховується вартість страхової програми і тут же поліс купується в режимі онлайн. Готовий документ надсилається на електронну допомогу у вигляді pdf-файлу.

Отже, якщо вам потрібно швидко оформити страховку в надійній компанії   заходимо Trip insurance і набуваємо документ в онлайн режимі.

2) Альфа-Страхування

Альфа страхуванняНайбільший страховик Російської Федерації, що діє на ринку з 1992 року. Має статутний капітал в розмірі 5 млрд. руб. і відноситься до категорії системоутворюючих організацій страхової сфери. Користувачам пропонується більше 100 найменувань доступних і ефективних страхових продуктів.

Туристам доступні такі види програм: «Поліс для виїжджаючих за кордон» з оформленням за 3-5 хвилин прямо на сайті, «Страховка від невиїзду» (компенсація на випадок тривалої затримки або скасування поїздки за надзвичайних обставин), «Водний транспорт» (для подорожуючих по воді).

3) ВТБ-Страхування

ВТБ страхуванняЩе один найбільший учасник російського страхового ринку. Працює з 2000 року. Щорічні страхові виплати за договорами перевищують 10 млрд. руб. Входить в ТОП-10 компаній РФ за обсягом страхових зборів.

Поліс для виїжджаючих за кордон гарантує своєчасну захист від непередбачених витрат на медичні та допоміжні послуги. Організація допомоги незалежно від віку мандрівника, без франшиз і виплат з власного гаманця.

4) РЕСО-Гарантія

Ресо гарантіяСтрахова фірма універсального типу, що працює з 1991 року. Має ліцензію на надання більш 100 видів страхових послуг для приватних осіб і корпоративних клієнтів. Всього в РФ працює близько 850 філій РЕСО, а послугами користується понад 10 млн. клієнтів.

Поліс медичного страхування туристів гарантує захист 24 години на добу в будь-якій країні світу, включаючи ближнє зарубіжжя і країни Балтії. Допомога буде надана при раптовому захворюванні, отриманні травми або нещасного випадку в період закордонної поїздки.

5) ТинькоффСтрахование

Тінькофф страхуванняДосить молода, але вже популярна компанія, заснована в 2013 році відомим бізнесменом Олегом Тинькова. Тримає курс на передові інтернет-технології.

Поліс купується в 3 кроки: розрахунок вартості, оплата послуг, отримання документа на електронну скриньку. Можна купити разову страховку на одну поїздку або поліс багаторазового дії – для тих, хто часто виїжджає за кордон.

Спеціально для людей, що не мають часу або бажання вивчати пропозиції страхових фірм самостійно, в мережі створені відповідні сервіси. Один з таких сервісів – СтраховаяБиржа.рф.

Тут можна розрахувати вартість поліса онлайн, вибрати кращу пропозицію за ціною і умовами і придбати страховку в кілька кліків. Послуги цього функціонального сайту доступні всім бажаючим.

Не тільки поліс туристичного страхування, але й інші продукти пропонуються клієнтам у режимі онлайн – поліси КАСКО і ОСАГО, документи страхування життя, медичні та майнові страховки.

Схема дій користувача максимально проста:

  • вибираєте тип страховки;
  • заповнюєте форму;
  • програма розраховує вартість послуг відразу в декількох страхових компаніях;
  • вибираєте кращу пропозицію і оформляєте договір.

Сервіс економить час і гроші, оскільки при оформленні через сайт страховики надають клієнтам значні знижки – від 10 до 25%.

Серед офіційних партнерів Страхової Біржі тільки перевірені і відомі контори – «Альфа», Тінькофф, Росгосстрах, ВТБ, Согаз і багато інших.

Пропонуємо переглянути короткий ролик по темі публікації, в якому професійний турист пояснює нюанси страхування мандрівників.

6. Висновок

Отже, друзі, настав час підсумувати сказане. Страхування подорожуючих за кордон – задоволена складна й обширна тема, яку варто вивчити всім мандрівникам незалежно від віку, цілей поїздки і бюджету.

Кваліфікована медична допомога може знадобитися кожному. Коли знаходишся під надійним страховим захистом, відчуваєш себе в чужій країні набагато спокійніше.

Ми бажаємо вам безпеку і благополуччя незалежно від вашого місцезнаходження! Будемо раді, якщо ви оціните і прокоментуєте цю статтю. До нових зустрічей!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Гроші » Страхування подорожуючих за кордон — 5 етапів оформлення страховки для виїжджаючих за кордон + покрокова інструкція як користуватися страховкою за кордоном