Обов'язкове медичне страхування — повний огляд поняття і основні види страхування + огляд ТОП-7 компаній-страховиків

Хто пропонує послуги ОМС на вигідних умовах? В чому особливості обов'язкового пенсійного страхування? Які функції виконує Фонд обов'язкового медичного страхування?

Здрастуйте, шановні читачі! З вами експерт інтернет-журналу «BigEnergy» і власник страхового поліса системи ОМС   Віктор Голіков.

Система медичного страхування загальнодоступна і обов'язкова. Тому знати про базовій структурі, розуміти, як влаштована і працює соціальне забезпечення лікарськими послугами необхідно кожному жителю .

Тому розташовуйтеся зручніше, ми починаємо прямо зараз!

Обов'язкове медичне страхування

1. Що таке обов'язкове медичне страхування?

Обов'язкове медичне страхування (ОМС) — це комплекс державних заходів, спрямованих на надання необхідних медичних послуг населенню. Включає в себе систему правових актів, економічних і організаційних рішень щодо реалізації гарантій загальної медичної допомоги.

Цей вид обов'язкового соціального страхування гарантований державою і визначає обсяг і якість послуг медичними установами безкоштовних послуг.

обов'язкового медичного страхування (ОМС) — одна з форм соціального захисту інтересів населення. В її основі лежать 2 закону: «Про основи охорони здоров'я громадян у РФ» і Закон «Про обов'язкове медичне страхування».

Урядом затверджено базова програма объявляющая загальність, обов'язковість та перелік видів медичної допомоги на всій території . На основі базової програми органами виконавчої влади розробляються і затверджуються в регіонах нашої країни територіальні (розширені) програми ОМС.

Це означає, що держава на законодавчому рівні зумовило необхідне медичне втручання від звичайної «швидкої» і травмпункту до високотехнологічних випадків і тонкої хірургії. Пацієнт має право на допомогу без обмеження по вартості надаваних послуг. Для проведення медичних процедур необхідно лише підтвердження або призначення лікуючого лікаря.

Допомогу жителям регіонів, виявляється за територіальною програмою даного округу. При цьому, житель, який приїхав з іншого суб'єкта РФ, може розраховувати тільки на базову програму допомоги.

Приклад

Іван Васильєв, проживає в Красноярську, приїхав на відпочинок в Крим. Сонце, красиві дівчата, спека і незвичні сибіряку напої зіграли злий жарт зі здоров'ям Івана. У найближчій поліклініці йому була надана перша медична допомога.

Подальше обстеження показало, що молода людина потребує в спеціалізованому медичному втручанні, яке може бути надано тільки платно або за місцем проживання відпочиваючого. Довелося Івану терміново скоротити відпустку у зв'язку з хворобою і вирушати додому на лікування.

Скористатися правом безкоштовної медичної допомоги можуть всі застраховані особи, до яких належать:

  • громадяни Російської Федерації;
  • іноземні громадяни (тимчасово або постійно проживають на території РФ);
  • особи без громадянства (тимчасово або постійно проживають на території РФ);
  • особи, які мають клопотання про присвоєння або статус «біженця».

Будучи учасником єдиної страхової системи, ви отримуєте страховий медичний поліс. Його можна оформити в одному з пунктів видачі місцевих територіальних фондів. При цьому ви повинні мати при собі оригінали документів, що засвідчують особу, або нотаріально завірені копії, якщо ви отримуєте поліс для інших членів сім'ї чи просто для друзів і знайомих.

На сайті є докладні статті «Страховий медичний поліс» і «Поліс ОМС».

Це важливо

Поліс ОМС для всіх категорій застрахованих осіб не має обмеження строку дії.

Забезпеченням гарантій обов'язкового медичного захисту населення займається некомерційна фінансово-кредитна організація   Федеральний Фонд ОМС. Безпосередніми ж страховиками «на місцях» виступають компанії, які реалізують свою діяльність в регіонах Російської Федерації.

Всі отримані від діяльності фонду доходи спрямовуються на зміцнення фінансового стану ОМС, контроль і акумулювання фінансових коштів для подальшого виконання програм охорони здоров'я .

Читайте оглядовий матеріал про те, що таке страхування.

2. Яким буває обов'язкове медичне страхування   ТОП-5 основних видів

Отже, ми з'ясували, що таке ОМС і як його отримати! Тепер розглянемо різні види гарантованого захисту резидентів Російської Федерації.

Вид 1. Страхування подорожуючих за кордон

У багатьох країнах необхідною умовою для отримання візи є страхування подорожуючих за кордон. Крім обов'язкової страховки, можливо добровільне медичне страхування.

Страхування подорожуючих за кордон

Поліс захисту здоров'я гарантує вам своєчасну організацію та оплату медичної допомоги в будь-якій країні світу без спустошення вашого гаманця! І якщо відпустка або ділова поїздка насупиться якоюсь недугою — це не буде хворобою ваших фінансів.

страхування подорожуючих за кордон і туристичному страхуванні в нашому журналі є окремі статті.

Тій же темі присвячено матеріал "Страховка для візи".

Вигляд 2. Страхування іноземних громадян

З 2016 року в цей вид соціальної протекцією іноземних громадян   обов'язкова умова для законного перебування в .

Оформляється при в'їзді на весь планований термін незалежно від цілей прибуття. Крім того, цей вид страхування буде підтверджувати законність права перебування на території РФ.

3 Вид. Страхування новонароджених

Новонароджених треба страхувати в обов'язковому порядку за полісом матері протягом 30 днів з моменту появи на світ і до отримання свідоцтва про реєстрацію народження.

Потім батькам потрібно звернутися в страхову медичну організацію для отримання поліса ОМС на дитину.

Вид 4. Страхування дітей

З моменту одержання свідоцтва про народження дітей займаються страхуванням батьки або законні опікуни дитини аж до їх повноліття. Також при досягненні повної дієздатності змінюється статус утриманця. В такому випадку молоді люди мають право самі вибрати свою страхову компанію.

Вигляд 5. Обов'язкове пенсійне страхування

Відноситься до соціального пакета, що надається роботодавцем. Необхідно при працевлаштуванні. При нарахуванні заробітної плати службовця перераховуються пенсійні внески в Державний Пенсійний Фонд РФ.

Проте працівник може самостійно визначити долю своїх відрахувань, передавши право на управління накопиченими коштами недержавному пенсійному фонду.

Більше інформації — у статті "Страхування життя".

Дивіться корисне відео, в якому розкрито питання обов'язкового пенсійного страхування.

3. Хто надає якісні послуги ОМС   ТОП-7 компаній з кращими умовами страхування

На території Російської Федерації працює понад 200 компаній, що оберігають здоров'я росіян. Давайте розглянемо найбільш значущі з них

1) РЕСО-МЕД

РЕСО-медОдна з провідних страхових медичних організацій. Входить до групи РЕСО. Взаємодіє з більш ніж 2000 медичних установ та провідних наукових медичних центрів РФ. Акцентує свою діяльність на індивідуальній роботі з клієнтами. Працює цілодобова «гаряча лінія». Є можливість залишити повідомлення на сайті компанії.

2) Згоду-М

Згода-МСтрахова компанія працює виключно на території р. Москви і Самарської області. Здійснює повний комплекс послуг з обов'язкового медичного страхування. Однією з перших організацій почала випуск електронних полісів ОМС на пластикових носіях. На сторінці компанії працює «зворотній зв'язок».

3) МСК-Медстрах

МСК-МедстрахДосвідчена група компаній з медичної та соціального захисту населення. У січні 2016г. відсвяткувала свій 25 річний ювілей. Працює на території Москви і Московської області. Замовити і оформити страховий поліс можна цілодобово, 7 днів на тиждень, у тому числі і через Інтернет.

4) Росгосстрах-Медицина

Росгосстрах медицинаНайбільший в фонд соціального страхування. Для успішної та кваліфікованої діяльності на території РФ працює понад 1000 регіональних представництв. Кожен сьомий житель отримує доступну та безкоштовну допомогу завдяки групі Росгосстрах.

5) СОГАЗ-Мед

Согаз медУтримує лідируючі позиції протягом багатьох років серед страхових медичних організацій. Постійно розширює і збільшує своє регіональне присутність. Зараз під вивіскою «СОГАЗ-Мед» аботает близько 700 підрозділів у 40 суб'єктах Російської Федерації. Впевнений лідер на території Далекосхідного федерального округу.

6) Альфа-Страхування

Альфа страхуванняВходить у трійку лідерів на ринку страхування. Працює понад 270 представництв в регіонах . Обслуговує близько 435 тис. підприємств і великих корпорацій. Компанія володіє універсальним портфелем послуг, що налічує більше 100 продуктів. Крім обов'язкового медстрахування, займається захистом громадян на добровільній основі.

7) Ингосстрах-М

Ингосстрах МВходить до складу страхової групи " ІНГО. Відрізняється міжнародною спрямованістю своєї діяльності. Компанія входить в десятку лідерів ОМС і здійснює свою діяльність на території 19 суб'єктів . Ставить своїм завданням створення глибоко інтегрованого страхового співдружності.

У таблиці представлені основні показники медичних компаній:

Назва Кількість застрахованих ОМС Досвід роботи Статутний капітал
1 РЕСО-МЕД 6,32 млн. з 1992 р. 150 млн. руб.
2 Згоду-М 72,2 тис. з 1993 р. 60 млн. руб.
3 МСК-Медстрах 1,3 млн. з 1991 р. 65 млн. руб.
4 Росгосстрах-Медицина 21 млн. з 2002 р. 110 млн. руб.
5 СОГАЗ-Мед 18 млн. з 1998 р. 123 млн. руб.
6 Альфа-Страхування 10,8 млн. з 1992 р. 5 млрд. руб.
7 Ингосстрах-М 6,56 млн. з 1992 р. 172,3 млн. руб.

4. За що відповідає Фонд обов'язкового медичного страхування   основні функції організації

За виконанням основних завдань ОМС спостерігає Федеральний фонд обов'язкового медичного страхування (ФФОМС)

Функція " 1. Акумулювання фінансових коштів на обов'язкове медичне страхування

Фонд капіталізує і розподіляє надходять відрахування страхових внесків. Кошти фонду формуються з відрахувань за полісом ОМС, які складають 3,6% від оплати праці, причому 3,4% йдуть на рахунки територіальних фондів і 0,2% перераховуються до Федерального Фонду.

За непрацюючих громадян внески сплачує держава. Страхові кошти перераховуються і господарюючими суб'єктами відповідно до Закону РФ.

З цього бюджету спрямовуються грошові потоки в територіальні фонди для формування оплати необхідного обсягу медичних послуг.

Функція 2. Забезпечення фінансової стабільності державної системи ОМС

Основний напрямок діяльності фонду соцстрахування   зосередження фінансових активів для стабільного і ефективного виконання базової програми обов'язкового медичного страхування.

Федеральний фонд накопичує, перерозподіляє і своєчасно направляє виплати для фінансування територіальних програм ОМС. Накопичені кошти витрачаються також на поліпшення якості послуг охорони здоров'я в цілому.

Треба розуміти, що ФФОМС, відповідає за баланс між обсягом і якістю наданих послуг. Контролюючи фінансові потоки, він і створює умови для виконання програм медичної допомоги.

Функція 3. Забезпечення загальності обов'язкового медичного страхування громадян

Третя основна функція ФФОМС   контроль оздоровлювальних закладів і забезпечення прав застрахованих осіб. Кожен учасник програм медичного страхування в має законне право скористатися необхідною послугою за збереження свого здоров'я. Медичні установи зобов'язані надавати послуги по програмі ОМС кожному, хто придбав страховий поліс.

Розбір скарг, випадки необґрунтованої відмови в меддопомоги, претензії щодо якості й обсязі послуг — все це контролюється Федеральним фондом і доступно для кожного має страховий поліс ОМС.

5. Висновок

Підведемо підсумки. Система обов'язкового медичного страхування з новими правилами оформлення і застосування поліса ОМС діє на всій території з 2011р.

Страхові поліси дають право на безкоштовну медичну допомогу в повному обсязі і не мають обмеження терміну дії. Доповнюючи ОМС, у РФ діє добровільне медичне страхування, що дозволяє отримувати більш кваліфіковані лікувально-профілактичні послуги, не входять у програму Обов'язкового страхування.

Як би там не було, але система впроваджена на державному рівні. Тому залишається тільки розвивати й удосконалювати далі механізми управління загальної лікарської допомоги. Як говориться, якщо тобі дістався лимон, зроби з нього лимонад.

Наш журнал бажає своїм читачам здоров'я і благополуччя! Чекаємо від вас оцінок статті та коментарі до прочитаного.


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Гроші » Обов'язкове медичне страхування — повний огляд поняття і основні види страхування + огляд ТОП-7 компаній-страховиків