Страховий медичний поліс — 5 простих кроків отримання медичного поліса + 3 способи перевірити страховий поліс на справжність

Як отримати і перевірити страховий медичний поліс на справжність? Як поміняти медичний поліс на поліс на нового зразка? Чи можна отримати електронний поліс в режимі онлайн?

Здрастуйте, дорогі друзі! Вас сердечно вітає онлайн-журнал і я, Денис Кудерин, експерт зі страхування.

Тема чергової публікації – медичний поліс. Стаття продовжує тему страхування громадян та юридичних осіб.

Матеріал буде корисний всім, кому небайдуже власне здоров'я, а також тим, хто цікавиться питаннями соціального та особистого страхування.

Страховий поліс

1. Що таке страховий поліс і навіщо він потрібен?

Здоров'я – наше головне надбання і основний актив. Однак рідкісний індивід сьогодні може похвалитися ідеальним здоров'ям – до цього не має ані екологічна ситуація на планеті, ні спосіб життя сучасної людини.

Погіршення самопочуття або явні симптоми тих чи інших недуг в жодному разі не можна ігнорувати. Сподіватися, що все пройде само собою» або «розсмокчеться»   злочин по відношенню до самого себе.

Здоров'я – не тільки наша особиста справа. Здорове і сильне держава складається з здорових громадян. Стало бути, хворіючи і не отримуючи своєчасного лікування, ми не тільки наражаємо на небезпеку своє життя, але і діємо врозріз з державними інтересами.

Висновок: при перших ознаках захворювань, а також в цілях профілактики таких потрібно звертатися в клініку. Для отримання своєчасної, а головне, безкоштовної допомоги потрібен медичний поліс.

Медичний поліс – офіційний документ, що підтверджує право застрахованої особи на медичну допомогу на території держави проживання.

У отримати страховий поліс можуть усі громадяни незалежно від їхнього віку, статі, соціального статусу. Раніше працівники підприємств могли отримати страховку за місцем роботи, зараз порядок отримання змінений – документ громадяни отримують самостійно, звернувшись у відповідні страхові організації.

Поліс медичного страхування – форма соціального захисту населення. Документ гарантує безкоштовну медичну допомогу при виникненні страхового випадку.

З травня 2011 року в РФ введені медичні поліси обов'язкового страхування єдиного зразка. Дія старих полісів офіційно припинилася в 2014.

Право на отримання страхового документа мають:

  • громадяни ;
  • біженці, які перебувають на території РФ;
  • іноземні громадяни, що живуть на території РФ.

Поліси видаються в страхових організаціях. В одному з наступних розділів статті буде докладно розказано про компаніях, що займаються видачею страхових документів.

Крім полісів обов'язкового страхування, громадяни мають право отримати поліс добровільного страхування. Такий документ сплачується страхувальниками або їх роботодавцями і дає можливість на отримання повного пакета послуг, а також високотехнологічної медичної допомоги.

Детальніше про те, що таке страхування і як воно працює, читайте в окремій статті.

2. Як можна використовувати страховий поліс?

Загальна державна програма передбачає надання медичної допомоги у визначених обсягах, регламентованих федеральними і регіональними структурами.

Базова програма медичної страховки дає право громадянам:

  • пройти діагностичний огляд;
  • отримати амбулаторне і стаціонарне лікування;
  • отримати профілактичну допомогу;
  • придбати за пільговими цінами лікарські препарати;
  • пройти вакцинацію (згідно з епідеміологічними показниками);
  • отримати стоматологічну допомогу.

В рамках ОМС проводяться заходи по диспансерному спостереженню здорових дітей.

Людям без страхового поліса установи можуть відмовити у медичних послугах. Таким громадянам виявляється лише невідкладна допомога при травмах і ситуаціях, безпосередньо загрожують життю.

Приклад

Хворого, що не має поліса, в стані гіпертонічного кризу доставила в лікарню швидка допомога. Лікарі зобов'язані стабілізувати стан пацієнта, але має право не проводити подальше безкоштовне лікування без страховки.

Переваги полісу ОМС очевидні – будь-який громадянин має право розраховувати на огляд, лікування та інші послуги, спрямовані на поправку здоров'я, в будь муніципальної клініці.

Якщо до 2011 лікарі звертали увагу на регіон видачі поліса і насторожено ставилися до хворих з інших районів, то зараз всі документи мають єдиний зразок, і наявність чи відсутність прописки не грає ролі для отримання медичних послуг.

Страхові організації зобов'язані слідкувати за якістю та обсягом медичної допомоги в рамках ОМС. Якщо пацієнтам відмовили в яких-небудь послуги або надали їх у неповному обсязі, вони мають право подати скаргу у фонд ОМС.

Потрібний подробиці   читайте публікації "Страховий випадок" і "Страхова виплата".

3. Як отримати страховий поліс – 5 простих кроків

Тепер про те, як отримати страховий поліс. Зверніть увагу, що з 2016 року громадяни мають право на отримання полісу у вигляді пластикової картки з електронним чіпом та фотографією власника.

Отже, покрокове керівництво для отримання поліса ОМС.

Крок 1. Вибираємо страхову компанію

Для початку слід вибрати страхову компанію. Часто громадяни не замислюються про відмінності між страховиками і вибирають компанію за територіальним принципом – чий офіс виявиться ближче до місця проживання, туди і йдуть.

Як вибрати страхову компанію

Це не зовсім вірний підхід. Умови страхування і деякі інші нюанси розрізняються в різних страхових компаніях. Експерти радять звертати увагу на статус страхової компанії і досвід її роботи у сфері захисту здоров'я громадян.

Значення має і наявність адекватної служби підтримки. Деякі страховики докладно консультують майбутніх клієнтів по телефону і особисто. Очевидно, що доцільніше спілкуватися з більш відкритими і доброзичливими компаніями.

Повний список страховиків є на сайті Фонду ОМС. Клієнт має право змінити страхову компанію, але тільки через рік після оформлення поліса.

Читайте на нашому сайті розгорнутий матеріал по темі — «Страхова компанія».

Крок 2. Збираємо необхідний пакет документів

Російським громадянам потрібно пред'явити:

  • паспорт;
  • СНІЛС (пенсійне свідоцтво страхування);
  • свідоцтво про народження (для осіб, які не досягли 14 років).

Для отримання поліса членами однієї сім'ї не обов'язково особиста присутність кожного. Документ може отримати, наприклад, мати, пред'явивши документи батька і дітей. Правда, в цьому випадку від дорослих членів сім'ї потрібна довіреність, укладена у письмовій формі.

Іноземним громадянам знадобиться підтвердження реєстрації на території проживання. Біженцям потрібно документальне підтвердження свого статусу – посвідчення біженця довідка від міграційної служби.

Крок 3. Складаємо заяву

Страхувальник пише заяву за встановленою формою. Бланки видаються страховою компанією. Від клієнта потрібно уважно заповнити всі графи, не допускаючи помилок.

У деяких страхових компаніях заповнювати заяву самостійно не потрібно – фахівці фірми самі виконують за клієнта цю роботу.

Крок 4. Підписуємо папери

Далі від страхувальника потрібно підписати договір страхування, ознайомившись з усіма його пунктами. Після цього паперу відправляються на оформлення.

Крок 5. Отримуємо страховий поліс

Середній термін видачі поліса – 30 днів з дня подачі заяви. На період оформлення поліса особі видається тимчасовий документ. Таке свідоцтво замінює поліс ОМС в разі необхідності.

Коли документ готовий, на телефон клієнта приходить СМС або надходить дзвінок. Тепер він може прийти в страхову компанію, забрати документ і користуватися їм у міру потреби. Термін дії поліса єдиного зразка не обмежений.

Особливості отримання електронного полісу в режимі онлайн

Сучасні інформаційні технології дозволяють заповнити заявку на отримання поліса, не покидаючи квартири.

Для цього в запропоновану електронну форму потрібно ввести свої особисті дані і відправити їх страхової компанії. Правда, отримувати готовий документ все одно доведеться в офлайні.

Кілька слів про переваги пластикового електронного поліса. Такий документ виглядає, як звичайна пластикова карта. Він має унікальний штрих-код, який містить всю інформацію про власника.

Безсумнівна перевага картки – її зручність. Можна постійно носити електронний поліс в гаманці, він не рветься, не займає багато місця.

Пропонуємо ознайомитися з нашими суміжними публікаціями   "Обов'язкове медичне страхування" і "Поліс ОМС".

4. Як перевірити страховий поліс на справжність – 3 надійних способу

Як і будь-який офіційний документ, поліс можна підробити. Неважливо, які цілі переслідують виробники фальшивих полісів ОМС, важливо, щоб у вас на руках була справжня папір.

Є 3 способи перевірити поліс.

Спосіб 1. Візуальна перевірка

Справжній бланк має особливу фактуру: вона трохи нагадує матеріал, з якого виготовляють гроші.

В папері містяться вкраплення полімерних волокон і присутні водяні знаки. Крім того, на бланку є чіткий відбиток печатки страхової компанії.

Зразок справжнього поліса ОМС можна побачити на сайті Федерального Фонду ОМС.

Спосіб 2. Через Інтернет

Ще один простий спосіб – перевірити поліс за номером. Всі справжні документи занесені в реєстр і присутні в списку на сайті Фонду ОМС. Просто введіть номер у полі запиту, і вам буде надана вся інформація про нього.

Спосіб 3. Звернення в страхову компанію

Ну і останній варіант – звернутися в страхову компанію і попросити співробітників підтвердити справжність документа. Легальні організації зобов'язані виконувати всі вимоги клієнтів щодо таких перевірок.

5. Де отримати страховий поліс – огляд ТОП-7 компаній з кращими умовами страхування

Медичну страховку можна отримати в будь-якому регіоні та населеному пункті РФ. Список страховиків містить десятки різних організацій.

Де отримати страховий поліс

Щоб полегшити читачам вибір, ми відібрали 7 найбільш надійних і популярних російських компаній, що видають населенню страховки ОМС.

1) Альфа Страхування

Альфа страхуванняЛідер РФ у сфері медичного страхування та страхування життя. Володар премії «Права споживачів та якість обслуговування – 2016» і премії «Страхова компанія року – 2014».

У списку переваг компанії – досвід діяльності в системі ОМС більше 20 років, наявність цілодобової інформаційної підтримки. Загальна кількість власників страховки «Альфа Страхування ОМС»   понад 1,5 млн. осіб. Доступно оформлення поліса онлайн.

2) Ингосстрах

ИнгосстрахУніверсальний страховик, який надає клієнтам десятки страхових продуктів, в тому числі – поліси обов'язкового і добровільного медичного страхування. Офіси «Ингосстраха» є майже у всіх містах РФ.

Плюси компанії – швидке врегулювання конфліктів з медичними організаціями та юридична підтримка клієнтів у разі судових розглядів.

3) Согаз

СогазКомпанія оформляє поліси у філіях по всій і через інтернет. Індивідуальні пропозиції в рамках обов'язкового медичного страхування. Входить в трійку найбільших в РФ страхових організацій та відноситься до розряду системоутворюючих компаній в цій галузі. 12% всіх росіян вибирає «Согаз» в якості медичного страховика.

4) Альянс

АльянсМедичне страхування проводиться через дочірню компанію «Росно-МС». Найбільший у постачальник страхових послуг. Переваги: багаторічний досвід діяльності на ринку плюс участь кваліфікованих фахівців у вирішенні спірних ситуацій клієнтів з медичними установами.

5) Згоду

ЗгодаКомпанія, що діє на страховому ринку вже 22 роки. Володар премії «Фінансова еліта » 2013 року, диплома рейтингового агентства «Експерт» у номінації «Інновації у страхуванні» та інших нагород. Здійснює добровільне та обов'язкове страхування, а також страхування від нещасних випадків.

6) РЕСО-Гарантія

Ресо гарантіяУніверсальний страховик, який працює з 1991 року. Має ліцензію на 100 з гаком страхових продуктів. Працює з приватними особами та корпоративними клієнтами. Багаторазовий лауреат головної страхової премії РФ «Золота Саламандра».

Виконує швидке оформлення полісів, надає консультаційну підтримку громадян у питаннях безкоштовного медичного страхування. Має велику мережу філій і надає можливість оформити страховку онлайн.

7) ТСК

ТСКУтворена в 1992 році. Компанія двічі отримувала подяку від Президента РФ за внесок у розвиток страхової справи в країні. Переможець національного конкурсу «Страхова компанія» в 2013 і 2015 роках.

Обов'язковим медичним страхуванням займається філія компанії «ТСК-Милосердя». Фірма працює в 76 суб'єктах РФ.

У таблиці представлені рейтинги, переваги та особливості перерахованих компаній:

Компанія Рейтинг від РА «Експерт» Переваги та особливості
1 «Альфа Страхування» А++ (вищий рівень надійності) 20 років досвіду у сфері медичного страхування
2 «Ингосстрах» А++ Допомога у врегулюванні конфліктних ситуацій з медичними установами
3 «Согаз» А++ Лідер серед російських компаній за кількістю регіонів присутності (40)
4 «Альянс» А++ Більше 120 років роботи на світовому страховому ринку
5 «Згода» А++ Цілодобова консультаційна підтримка
6 «РЕСО-Гарантія» А++ Підтримка громадян в захисті прав на медичну допомогу
7 «ТСК» А++ Оформленням полісів ОМС займається філія «ТСК-Милосердя»

На сайті є суміжний матеріал по темі   «Страховка на машину».

6. В яких випадках потрібно міняти страховий поліс?

У першу чергу потрібно замінити поліс тим, у кого на руках документ старого зразка, виданий до 2011 року.

Зазвичай потреба в заміні виникає, коли людина, яка довгий час не мав проблем зі здоров'ям і не стежив за новинами щодо медичного страхування, звертається в клініку зі старим документом.

Заміна полісу єдиного зразка проводиться в наступних випадках:

  • якщо застрахована особа змінює ПІБ в паспорті або інші дані;
  • якщо страхувальник виявив помилки або неточні відомості в документі;
  • якщо клієнт втратив документ або він прийшов в старий стан (порвався, намок, вицвів і т. д.).

Дублікат отримують в тій же компанії, у якої відбувалося оформлення оригіналу.

У відеоролику міститься коротке резюме з питання медичного страхування.

добровільному медичному страхуванні, а також що таке поліс ДМС на сайті є розгорнутий матеріал.

7. Висновок

Друзі, підведемо підсумки. Тепер ви знаєте більше про те, навіщо потрібен медичний поліс, як і де його можна отримати.

Документ ОМС зобов'язаний мати кожен громадянин , навіть якщо він поки не потребує медичної допомоги. Для більш надійного захисту вашого здоров'я існують додаткові страховки – поліси добровільного страхування та страхування від нещасних випадків.

Колектив журналу бажає вам здоров'я, довголіття та благополуччя! Чекаємо від вас оцінок матеріалу і коментарів з тематики статті. До нових зустрічей!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Гроші » Страховий медичний поліс — 5 простих кроків отримання медичного поліса + 3 способи перевірити страховий поліс на справжність