Туристичне страхування — покрокова інструкція як купити туристичну страховку онлайн + огляд ТОП-5 компаній з надання вигідних страхових послуг

Що таке туристична страховка і де її можна купити? В чому особливості туристичного страхування для вагітних? Як можна порівняти ціни і оформити страховку онлайн для туристів?

Здрастуйте, дорогі читачі! Вас вітає сайт ! На зв'язку Денис Кудерин, експерт зі страхування.

Тема даної публікації – страховка для туристів. Стаття зацікавить усіх, хто збирається відправитися в туристичну поїздку в найближчому або віддаленому майбутньому. Завжди корисно знати, як захистити свої інтереси за межами країни проживання.

Отже, наша подорож у країну туристичного страхування починається!

Туристична страховка

Зміст
  1. Кому і навіщо потрібна туристична страховка?
  2. Яким буває туристичне страхування – ТОП-4 основних види
  3. Як оформити туристичну страховку – 3 перевірених способу
  4. Як формується вартість туристичного страхового поліса?
  5. Як купити туристичну страховку онлайн – покрокова інструкція для новачків
  6. Де оформити туристичну страховку вигідно – огляд ТОП-5 компаній-страховиків
  7. На що звертати увагу при оформленні страховки – 4 корисних ради для новачків
  8. Висновок

1. Кому і навіщо потрібна туристична страховка?

Мабуть, немає на світі людини, байдужої до подорожей. Провести відпустку в іншій країні, повністю змінивши обстановку,   найкращий спосіб відновити сили, розслабитися і накопичити позитивних емоцій.

Про що думають люди, готуючись до туристичної поїздки? Природно, тільки про хороше. Не хочеться думати про безпеку, дивлячись в открыточные види на сайті туроператора або на сторінці рекламного буклету. Хіба може трапитися щось погане в цьому райському куточку?

Може. І періодично трапляється. Статистика свідчить, що кожен п'ятдесятий турист відчуває в поїздці проблеми зі здоров'ям. Це не дивно – адже організму доводиться адаптуватися до абсолютно незвичній середовищі, іншої їжі, інший воді і іншому повітрю.

Турист може придбати на ринку незнайомі фрукти і підхопити кишкову паличку. Він може підвернути ногу, збираючись на священну гору разом з іншими екскурсантами. Можна навіть застудитися в номері з кондиціонером.

Вартість медичної допомоги за кордоном для іноземних громадян традиційно висока. Ваш бюджет може не витримати додаткового навантаження, в результаті і сам відпочинок буде зіпсований, і враження про «райському куточку» будуть не такими райдужними.

Щоб цього уникнути, достатньо придбати туристичну страховку. Вона покриє всі витрати на медичну допомогу в іншій країні, а також захистить майно мандрівника.

На нашому сайті є оглядова стаття про те, що таке страхування.

Туристична страховка – документ, що гарантує страхувальникові компенсацію медичних, транспортних та інших витрат, викликаних непередбаченими обставинами. Застрахувати можна здоров'я, життя та майно туриста.

Якщо у вас є на руках такий документ, відпочивати в далекій країні якось спокійніше.

Приклад

Туристка Катерина Іванова перегрілася на пляжі і отримала сонячний удар. Будучи володаркою повної страховки, вона подзвонила в сервісну службу страховика і повідомила про свій стан.

Служба направила в готель лікаря, який надав необхідну допомогу на місці. Всі витрати взяла на себе страхова фірма. Катерина прийшла в себе і продовжила культурно відпочивати.

Але не тільки здоров'я мандрівника входить в список об'єктів страхування.

Компенсацію видадуть:

  • якщо у вас вкрадуть майно місцеві злодюжки або багаж втратить транспортна компанія;
  • якщо скасують або на довгий час затримають рейс,
  • якщо з вашої вини буде завдано шкоди здоров'ю або майну третіх осіб.

Як бачите, можливості туристичної страховки досить великі. Однак фінансова і юридична грамотність наших співгромадян поки така, що страхування сприймається багатьма як нав'язана послуга і зайва трата кровних грошей. Є й такі, хто вважає страхування туристів чистої води афера.

Між тим, захист інтересів мандрівників – поширена в цивілізованих країнах практика. Розмір страхового внеску незначний у порівнянні з витратами на медичне обслуговування в іншій країні, особливо, якщо отримана травма чи трапилося захворювання досить серйозні.

І до речі, для виїзду до країн Шенгенської угоди страхування туристів – обов'язкова процедура. Без страховки вас просто не пустять в Європу. Про страховці для візи докладно розповідається в спеціальній статті нашого порталу.

Кілька слів про туристичне страхування для вагітних. Такий документ оформляється далеко не у всіх фірмах. Але найбільш відомі страхові компанії завжди готові надати додатковий захист майбутнім мамам.

Поліс для вагітних дає жінкам право звернутися в разі чого до гінеколога, пройти діагностику та отримати необхідну терапевтичну допомогу. При необхідності будуть оплачені передчасні пологи і допомогу новонародженому.

Зверніть увагу, що значення має термін вагітності. У більшості компаній страховку видають тільки на термінах до 12 або 24 тижнів. Поодинокі організації беруть на себе додатковий ризик і страхують жінок на термінах до 31 тижня.

Читайте статтю за суміжній темі – «Страхування для подорожуючих за кордон».

2. Яким буває туристичне страхування – ТОП-4 основних виду

Механізм дії туристичного страхування досить складний. Організацією медичної допомоги займаються не самі страховики, а так звані «асистанс-компанії».

Це партнери і посередники страхової фірми, які беруть на себе пошук клініки, узгодження обсягу медичної допомоги, координацію медичних послуг, оформлення документації.

Пересічний турист, що подорожує по путівці, рідко замислюється про всі тонкощі страхування. До того ж, в стандартні турпакети страховка зазвичай вже включена. Однак такий поліс містить лише базовий пакет послуг, якого не завжди буває достатньо.

Відповідальні туристи, а також ті, хто подорожує самостійно або часто здійснює ділові поїздки за кордон, користуються індивідуальними страховими програмами.

Яким буває туристичне страхування

Як показує практика, люди, які хоча б один раз зіткнулися з медичними або майновими проблемами за кордоном, надалі воліють оформляти страховку самостійно.

Тепер про те, які бувають види туристичного страхування.

1 Вид. Медичне страхування

Основний вид страхування подорожуючих. Завдання такого поліса – захистити життя і здоров'я туриста.

Кожен власник туристичної медстраховки має право на отримання наступних послуг:

  • виклик лікаря або швидкої допомоги;
  • діагностичні процедури;
  • перебування і лікування в стаціонарі;
  • амбулаторне лікування;
  • транспортування пацієнта в країну проживання (при необхідності).

Страховик бере на себе і таку сумну статтю витрат, як репатріація тіла у разі смерті страхувальника.

Компенсації можна не чекати, якщо травми та інші страхові ситуації виникли в результаті прийому алкоголю або наркотиків. Не потрапляють під дію документа хронічні, онкологічні та психічні захворювання.

У чому базова туристична медична страховка нагадує поліс ОМС, про який на нашому ресурсі є окрема публікація. Щоправда, суми покриття страховки для туристів більш солідні і обчислюються, як правило, в десятки тисяч доларів або євро.

Часто разом з медичним полісом оформляють страхування від нещасних випадків (читайте на сайті докладний матеріал по цій темі).

Вигляд 2. Майнове страхування

Втрата багажу перевізником – явище не таке вже й рідкісне. Бувалі туристи обов'язково страхують майно, особливо у ньому присутня, наприклад, цінний відео або фотоапаратура.

При бажанні можна застрахувати багаж на будь-яку суму, але не всі страховики надають клієнтам такі широкі можливості. У стандартних договорах розмір страхового покриття лімітований.

Власність туриста може постраждати не тільки з вини перевізника.

список майнових ризиків входять і інші пункти:

  • втрата речей в результаті пожежі, повені, інших стихійних лих;
  • поломка або псування речей в результаті ДТП або іншої транспортної пригоди;
  • крадіжка майна.

На сайті є більше інформації про страхуванні майна у відповідній статті.

Вигляд 3. Страхування цивільної відповідальності

Така страховка відшкодує збиток, який ви заподіяли третім особам. Факт заподіяння шкоди має бути обов'язково зафіксований компетентними органами і підтверджений самим постраждалим.

В список страхових ситуацій входять випадки ненавмисного заподіяння шкоди. Якщо шкоду було завдано свідомо та свідомо, відшкодування можна не чекати. Ніякої компенсації не буде, якщо ви, знову ж таки, рознесли готельний номер у стані алкогольного делірію.

Такий вид страхування рекомендується мандрівникам-екстремалам. Саме для цієї категорії туристів ризик заподіяння шкоди чужому майну і здоров'ю особливо високий.

Приклад

Іван Ілліч, спортсмен-гірськолижник (любитель), перебуваючи на відпочинку у Швейцарських Альпах невдало з'їхав зі схилу і зламав взяту напрокат гірськолижне обладнання. Принагідно були нанесені удари іншому любителю, на якого впав невдалий Іван. На щастя, у спортсмена була на руках страховка цивільної відповідальності. Всі збитки сплатила страхова фірма.

Більше інформації ви знайдете у статті «Страхування громадянської відповідальності».

Вигляд 4. Страхування від невиїзду

Отримати компенсацію можна, якщо поїздка перервалася або була зірвана з незалежних від страховика причин.

Наприклад, застрахованої госпіталізували з отруєнням напередодні від'їзду або тяжко захворіла його близький родич. Або туристу відмовили у видачі візи.

Всі причини невиїзду, що потрапляють у розряд страхових ситуацій, обов'язково зазначаються у договорі, тому слід заздалегідь вивчити його, щоб уникнути сюрпризів у майбутньому. Ціна такого поліса становить від 5 до 8% від вартості путівки.

3. Як оформити туристичну страховку – 3 перевірених способу

Є 3 основних способи покупки туристичного поліса. Детально розглянемо кожен з них.

Спосіб 1. Купити разом з путівкою в турагенції

найпростіший і недорогий варіант. Купуючи путівку в туристичному агентстві, ви, як правило, купуєте разом з нею і стандартний страховий поліс.

Бувалі мандрівники вважають цей спосіб недостатньо ефективним. Можливості стандартної страховки обмежені, а страхові суми – мінімальні. Умови полісу часто входить договір франшизи, відповідно до якого всі витрати в межах певної суми буде відшкодовувати сам страхувальник.

Кожен турист має право відмовитися від «вбудованою» страховки, коли купує путівку, і оформити поліс самостійно на індивідуальних умовах.

Спосіб 2. Оформити самостійно страхової компанії

А ось це самий оптимальний варіант. Оформляючи документ самостійно, ви можете самі вибрати найбільш актуальні для вас ризики і викреслити зі списку все зайве.

При розрахунку вартості враховуються приблизно ті ж параметри, що і при страхуванні життя (по цій темі читайте докладний матеріал).

Спосіб 3. Оформити на роботі

Такий спосіб – найвигідніший. Якщо в компанії, де ви працюєте, передбачено добровільне медичне страхування, ви можете оформити туристичну страховку в рамках ДМС прямо на роботі.

Правда, в цьому випадку, ви застрахуєте тільки життя і здоров'я, але не майно та цивільну відповідальність. Зате через фірму можна оформити страховки мандрівників на всю сім'ю.

4. Як формується вартість туристичного страхового поліса?

У кожного страховика свій підхід до формування цін на послуги, але базові принципи ціноутворення у всіх фірмах аналогічні.

Компанії враховують обставини відпочинку, його тривалість і особисті дані самого страхувальника. Ціна залежить і від страхової суми – чим вона більше, тим вище страхова премія.

Страхувальник має право сам впливати на суму покриття. Доцільно збільшити цей показник, якщо має бути поїздка в несприятливих у санітарно-епідеміологічному плані район чи регіон зі слабко розвиненою інфраструктурою.

Як формується вартість туристичного страхового поліса

Для туристів старше середнього віку тарифи на страховку підвищені, як і для людей, що мають хронічні захворювання.

Очевидно, що при розрахунку вартості значення мають і такі параметри як:

  • тривалість поїздки;
  • країна перебування;
  • тип транспорту, на якому турист добирається до місця;
  • вартість туру.

В таблиці фактори впливу на вартість страховки представлені наочно:

Фактори Вплив на вартість поліса
1 Термін поїздки Чим довший термін, тим вище страхові внески
2 Вид відпочинку Любителям екстремального відпочинку краще придбати розширений варіант страховки
3 Вік туриста Чим старше турист, тим вище вартість медстрахування
4 Вартість туру Дорогі тури – дорогі страховки
5 Кількість страхових ризиків Чим більше ризиків, тим вище тарифи

5. Як купити туристичну страховку онлайн – покрокова інструкція для новачків

«Просунуті» мандрівники використовують можливості інтернету: замовляють квитки, що бронюють номери в готелі, розробляють маршрути і купують путівки.

Туристичну страховку теж можна оформити в онлайні. Це зручно і економить масу часу. Потрібно просто зайти на сайт страховика, вибрати програму страхування, заповнити запропоновану форму і підписати договір.

Щоб не зробити помилок, дотримуйтесь покрокової інструкції.

Крок 1. Вибираємо страхову компанію

Туристам доступні послуги сотень компаній різного рівня. Від того, в якій фірмі ви оформите договір, залежить, наскільки своєчасним і повним буде страхове відшкодування.

Вибираючи страховика, обов'язково враховуйте такі показники як:

  • досвід роботи компанії;
  • платоспроможність;
  • асортимент страхових програм;
  • зручність роботи на сайті;
  • рейтинг фірми;
  • відгуки інших туристів, вже скористалися послугами організації.

В туристичному страхуванні важливий не тільки статус страховика, але і рівень ассистантных компаній, з якими контора співпрацює. Адже страхувальник при виникненні страхової ситуації буде мати справу саме з ними.

Крок 2. Заходимо на офіційний сайт страховика

Вибрали компанію – заходимо на її офіційний портал. Обов'язково оцініть оформлення головної сторінки, навігацію, швидкодія. Якщо компанія не пошкодувала грошей на сайт, значить, з фінансами у неї повний порядок.

Крок 3. Визначаємося з пакетом страхування і заповнюємо форму

Обов'язково вирішіть заздалегідь, які ризики вам варто застрахувати і який пакет вибрати. Сучасні компанії в усьому йдуть назустріч клієнту: при бажанні він може сконструювати власну програму.

Далі – заповнюємо форму. Думаю, немає потреби нагадувати читачам, наскільки важлива уважність при внесенні особистих даних. Якщо ви помилитеся хоча б в одній букві при написанні прізвища, страховий документ можуть визнати недійсним.

Крок 4. Оплачуємо послугу

Послуги оплачуються готівкою, переказом з карти, електронними грошима. Всі способи розрахунків можна дізнатися безпосередньо на сайті. Фінансове питання не терпить поспіху: якщо вам щось незрозуміло, зателефонуйте в компанію або задайте питання консультанту через онлайн-чат.

Крок 5. Отримуємо страховий поліс

Страховку вам або доставлять додому з кур'єром, або вишлють на e-mail у вигляді файлу. У будь-якому випадку потрібно переконатися, що вам надіслали повний комплект – з текстом договору, з квитанцією про оплату, зі списком телефонів компанії-ассистанта.

6. Де оформити туристичну страховку вигідно – огляд ТОП-5 компаній-страховиків

Самостійний пошук надійного страхового партнера – справа клопітна. Хочете заощадити час – обирайте страховика з нашого списку.

Представляємо п'ятірки найбільш надійних компаній в сфері туристичного страхування.

1) Allianz Global Assistance

Allianz Global AssistanceВизнаний у всьому світі лідер у страхуванні подорожуючих і справі надання асистанс послуг. Компанія надає професійну допомогу туристам і гарантує підтримку в режимі 24/7 в будь-якій точці світу.

Має багаторічний досвід роботи з приватними і корпоративними клієнтами. Фірма дорожить своїми замовниками і з максимальною серйозністю ставиться до кожного укладеним договором.

Неважливо, на який термін укладається угода, страхові послуги будуть надані максимально швидко. Всі продукти компанії Allianz Global Assistance відповідають найвищим міжнародним стандартам якості.

Компанія Allianz заснована в 1980 році в Німеччині. Страхуванням мандрівників займається з 1950 року. Особливість туристичного страхування від «Альянс» в тому, що діяльність компанії завжди персоналізована: кожна програма розробляється в індивідуальному порядку.

Щорічний обсяг страхових надходжень організації перевищує 100 млрд. євро. Всього послугами компанії користується в усьому світі 85 млн. чоловік і величезна кількість юридичних суб'єктів. На Російському ринку компанія працює з 2008 року.

Туристи і мандрівники, незалежно від того, який вид відпочинку вони воліють, можуть вибрати найбільш актуальну для себе страхову програму через сервіс Trip insurance. Цей сайт – офіційний провайдер компанії «Альянс». Агентство пропонує широкий вибір дійсно корисних і ефективних страхових продуктів для туристів.

На цьому сайті можна не просто вибрати страхову програму та розрахувати її вартість, але і придбати поліс в режимі онлайн. Готовий документ приходить на електронну адресу у вигляді pdf-файлу.

2) Альфа-Страхування

Альфа страхуванняОдна з найбільших в РФ страхових компаній. Працює з 1992 року. Відноситься до категорії системоутворюючих компаній страхової галузі. Статутний капітал – 5 млрд. руб. Пропонує користувачам універсальний пакет страхових продуктів (більше 100 найменувань). Лідер за рівнем обслуговування клієнтів. Впроваджує в практику передові технології: більшу частину страховок можна придбати онлайн в електронному вигляді.

Програми для туристів представлені наступними продуктами: «Страхування для виїжджаючих за кордон» (оформлення за 5 хвилин з доставкою на e-mail замовника), «Страховка від невиїзду», «Водний транспорт» (для подорожуючих по воді і фанатів водних видів спорту).

3) Росгосстрах

РосгосстрахНайстаріший страховик в Російській Федерації. Має сотні філій по всій країні і штат з тисяч професійних агентів. Найвищий рейтинг надійності «А++» від РА «Експерт». У 2015 році організація Росгосстрах названа кращою компанією для мандрівників.

Туристи можуть розрахувати вартість страховки прямо на сайті за допомогою калькулятора. Доступні наступні продукти: страхування для виїжджаючих в будь-яку країну світу, поліс «Зелена карта» для подорожують по Європі на автомобілі, страхова програма «Гість» (на випадок, якщо ви чекаєте гостей з-за кордону).

4) Тінькофф Страхування

Тінькофф страхуванняКомпанія тримає впевнений курс на розвиток передових цифрових технологій. Майже всі продукти можна придбати в режимі онлайн. Туристична страховка купується за 3 кроки: розраховується вартість поліса, оплачуються послуги, готовий документ приходить на електронну адресу.

«Тінькофф» можна замовити разову страховку або багаторазову – для тих, хто здійснює часті поїздки за кордон. Середній час покупки поліса – 2 хвилини.

5) Ренесанс-Страхування

Ренесанс страхуванняУніверсальна компанія, найбільша в . Багато років поспіль входить у ТОП-10 кращих страховиків країни. Має ряд престижних премій у різних номінаціях, в тому числі «Золота саламандра», «Золотий сайт».

На сайті можна придбати туристичні страховки для людей будь-якого віку. Доступно страхування на будь-яку кількість поїздок. Покупку можна здійснити прямо на сайті.

Спеціально для людей, у яких немає часу самостійно вивчати пропозиції різних страховиків, в інтернеті працюють відповідні сервіси. На них можна не тільки розрахувати вартість страховки онлайн і вибрати краще за ціною і умовами пропозицію, але й оперативно придбати страховку.

Один з таких сервісів – СтраховаяБиржа.рф. Зручний і функціональний сайт, яким можуть скористатися всі бажаючі. Тут можна розрахувати вартість будь-яких полісів КАСКО, ОСАГО, страхування для виїжджаючих за кордон.

Алгоритм роботи на ресурсі дуже простий:

  • ви вибираєте тип страховки;
  • вводите дані в форму;
  • калькулятор сам розраховує ціну відразу в декількох популярних страхових конторах;
  • ви вибираєте найбільш вигідний варіант і оформляєте страховку в онлайн-режимі.

Сайт економить час і гроші – від 5 до 25%. Серед партнерів Страхової Біржі тільки надійні і платоспроможні страховики – Альфастрахування, Росгосстрах, Тінькофф, ВТБ-страхування, Согаз і безліч інших. При оформленні через сервіс компанії надають клієнтам знижки.

7. На що звертати увагу при оформленні страховки – 4 корисних ради для новачків

Щоб придбати дійсно корисний і ефективний страховий продукт, потрібно уважно вивчити умови договору. Страхове відшкодування буде повноцінним і своєчасним, якщо ви виберете надійного і перевіреного страховика.

4 корисних ради з туристичного страхування

до Речі, якщо у вас виникнуть суперечки з компаніями або будуть претензії до якості послуг, краще розв'язати конфлікт із залученням професійних юристів. Достатньо звернутися у фірму Правознавець.ру, і рішення вашої проблеми візьмуть на себе кваліфіковані фахівці по страхових спорів. На цьому порталі можна отримати безкоштовні професійні консультації з будь-яких питань, що вас цікавлять.

А тепер – експертні поради для тих, хто оформляє туристичну страховку вперше.

Порада 1. Уважно ознайомтеся з переліком страхових ризиків

Буває, що страховик відмовляється від відшкодування збитків і робить це на цілком законних підставах. Причина проста – клієнт вимагає компенсації за випадок, який не передбачений в договорі.

Висновок: документ потрібно читати і перечитувати до того, як страхова подія сталася, а не після.

Порада 2. Якщо ви віддаєте перевагу екстремальний відпочинок, то краще оформити розширений пакет

Любителям спокійного відпочинку на пляжі достатньо стандартного пакету страхування. А ось прихильникам екстремального відпочинку варто включити в програму додаткові ризики. Це збільшує суму страхового покриття в 1,5-2 рази. Правда і заплатити за поліс доведеться трохи більше.

Порада 3. Повідомляйте страховика про настання страхового випадку в найкоротші терміни

У договорі завжди вказано, в які терміни клієнт повинен повідомити компанію про настання страхової ситуації. Якщо цей строк пропущено, компенсації можуть запросто відмовити. Правда, іноді компанії враховують дію непереборних обставин.

Порада 4. Під час поїздки завжди носіть страховий поліс при собі

Поліс потрібно завжди мати при собі або хоча б пам'ятати її номер. Телефон коштує заздалегідь вбити номер компанії ассистанта і самого страховика. Якщо на руках не буде поліса, витрати в медустанові доведеться оплачувати самостійно. Але є шанс отримати відшкодування постфактум.

Дивіться короткий ролик по темі статті.

8. Висновок

Отже, друзі, тепер ви знаєте майже все про туристичне страхування. Сподіваємося, наша публікація допоможе зробити ваш відпочинок більш комфортним і безпечним.

Ми бажаємо вам здоров'я і фінансового благополуччя! Будемо вдячні за оцінку статті і чекаємо ваших коментарів. До нових зустрічей!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Гроші » Туристичне страхування — покрокова інструкція як купити туристичну страховку онлайн + огляд ТОП-5 компаній з надання вигідних страхових послуг