Що таке дактилоскопічна експертиза — інструкція провести експертизу за 5 кроків + 4 простих правил як отримати чіткі відбитки пальців

Як отримати зразок дактилоскопічної експертизи? Для чого необхідна дактилоскопічна реєстрація? Які питання допомагає вирішити експертові дактилоскопічна експертиза?

Доброго часу доби всім відвідувачам онлайн-журналу ! Вас вітає Ганна Медведєва.

Наша сьогоднішня стаття розповість вам про дактилоскопічної експертизи. Або, простіше кажучи, про вивчення відбитків пальців.

Ви знаєте, як робити зразок відбитків пальців? Ким вони знімаються і для чого? На ці та інші запитання ми відповімо в нашій статті.

Дактилоскопічна експертиза

Зміст
  1. Що таке дактилоскопічна експертиза?
  2. Коли може знадобитися дактилоскопічна експертиза   огляд основних ситуацій
  3. Як провести дактилоскопічну експертизу — 5 простих кроків
  4. Де провести дактилоскопічну експертизу   огляд ТОП-3 експертних компаній
  5. Як отримати чіткі відбитки пальців — 4 простих правила
  6. Висновок

1. Що таке дактилоскопічна експертиза?

Всі знають, що у кожної людини на подушечках пальців рук є хитромудрий узор (по-науковому   папілярний), який залишає слід на різних поверхнях при зіткненні.

Дактилоскопія вивчає властивості і характеристики папілярних узорів шкіри.

Судова дактилоскопічна експертиза — це дослідження відбитків пальців. Проводиться воно, щоб встановити особу людини, якій належать сліди папілярних візерунків, а також прояснити обставини події.

Об'єкти такої експертизи — це і самі сліди папілярних візерунків, і предмети, на яких ці сліди були виявлені, а також фотознімки та копії.

Призначення експертизи проводиться в ході розслідування кримінальних справ, в цивільному процесі і навіть при службових перевірок.

Існує і таке поняття, як дактилоскопічна реєстрація. Відбитки пальців фіксуються у дактилоскопічній карті, яка потім вноситься в АДІС   автоматизовану дактилоскопічну інформаційну систему.

До недавнього часу дактилоскопічна реєстрація була обов'язковою для осіб, які притягувалися до кримінальної відповідальності. Зараз до цього списку додалися військові, працівники правоохоронних органів, члени екіпажів цивільних літаків і всі, хто виконує небезпечну роботу.

Дактилоскопічна реєстрація

Крім примусової реєстрації є і добровільна. Кожен громадянин РФ може звернутися у Федеральну Міграційну Службу (ФМС), яка проведе процедуру зняття відбитків пальців і внесе їх до АДІС.

2. Коли може знадобитися дактилоскопічна експертиза   огляд основних ситуацій

Всі завдання, які вирішує дактилоскопічна експертиза, діляться на два типи: ідентифікаційні і діагностичні.

Розглянемо найбільш поширені ситуації, при яких потрібно проведення дактилоскопічного дослідження.

Ситуація 1. Ідентифікація громадянина, який залишив свої відбитки

Напевно, всім відомо, що папілярні візерунки унікальні. В природі не існує двох однакових відбитків пальців. Вони формуються ще при внутрішньоутробному розвитку і здатні відновлюватися, якщо шкіра була пошкоджена. Саме тому дактилоскопічна експертиза ідентифікує їх безпомилково.

Якщо відбитки пальців злочинця вже є в єдиній базі даних, то система визначить збіг із зразками, залишеними на місці події.

Ситуація 2. Підтвердження/спростування наявності слідів на предметі

Поверхні всіх предметів, потрапляють під увагу слідства, ретельно оглядаються з метою з'ясувати, на яких з них залишилися відбитки пальців.

Для цього використовується спеціальний порошок, яким обробляються поверхні, щоб сліди від пальців і долонь стали яскравішими. Якщо відбитки відсутні, після такої обробки це теж стає видно.

Ситуація 3. Виявлення конкретної особи, яка залишила слід

Приналежність відбитків, знайдених на поверхнях, можна також визначити. Якщо в базі даних є аналогічні зразки, система їх видасть.

Інший варіант   зняті відбитки порівнюються із зразками, узятими у підозрюваного.

Ситуація 4. Розрахунок кількості учасників злочину

Навіть якщо на одній поверхні є відбитки від безлічі різних рук, дактилоскопічна експертиза ідентифікує кожен.

Проте вона фіксує лише наявність слідів, але не встановлює причетність людей до злочину. Залишити відбитки пальців на предметі можуть не тільки злочинці, але і ті люди, що знаходилися в приміщенні до події   наприклад, офісні працівники або охоронці.

Приклад

Сергій Іванов встановлював в турагенції плазмову панель. Через деякий час в офісі була здійснена крадіжка, і панель вкрали разом з іншою технікою.

Відбитки пальців Сергія були знайдені серед інших на кріпленні телевізора. Оскільки поверхня кріплення перебувала зі сторони, яка примикає до стіни, відбитки не були стерті під час прибирання і добре збереглися.

Сергій потрапив в число підозрюваних.

Ситуація 5. Час вчинення злочину

Чим раніше будуть зняті відбитки з поверхні, тим краще. Справа в тому, що потожирові сліди мають нестійку форму і з часом можуть просто втратити.

Матеріал поверхні теж має значення. На деяких з них відбитки можуть зберігатися досить довго.

Приклад

Сергію Іванову, якого підозрюють у крадіжці плазмової панелі з турагентства, належить доводити, що в цьому офісі він з'явився лише одного разу — 2 роки тому, коли встановлював телевізор.

Факти говорять не на його користь   відбитки його пальців виразно збереглися на кріпленні. Але кріплення покрите антикорозійним змащенням. До того ж воно знаходиться в місці, куди практично не потрапляє світло. Тому давність таких відбитків далеко не однозначна.

Стаття «Судова експертиза» розповість вам про інших видах судових досліджень і допоможе деякими порадами, які стануть в нагоді при проведенні цієї процедури.

3. Як провести дактилоскопічну експертизу — 5 простих кроків

Незалежна дактилоскопічна експертиза проводиться в кілька етапів.

Крок 1. Вибираємо експертну компанію

Головне   знайти професіонала з хорошою репутацією. Про те, що компанія працює за всіма правилами, скажуть наявні в неї ліцензії на експертну діяльність, сертифікати на лабораторне устаткування та інші документи. Відповідні ліцензії повинні бути і у самих експертів.

Про репутацію ви можете дізнатися з відгуків і обговорень на форумах. Зверніть увагу і на ставлення працівників до клієнтів   солідна організація цінує кожного.

Якщо ж ви зовсім не маєте уявлення, куди податися зі своєю проблемою, довіртеся професіоналам. Знайдете ви їх на сайті «Правознавець.ua».

Серед великої кількості юристів, які співпрацюють з порталом, для вас обов'язково знайдеться потрібний фахівець. Він допоможе підшукати хорошу експертну компанію, підготувати документи і сформулювати питання. Ви отримаєте якісну консультацію та допомогу, що заощадить ваші сили і час.

Звертайтесь за вказаними телефонами або залишайте заявку на сайті, і фахівці сайту «Правознавець» швидко прийдуть на допомогу.

Крок 2. Узгоджуємо час проведення експертизи

Це має неодмінно обговорюватися при укладенні договору, так само як вартість послуг. Ви маєте право вибрати будь-який час, яке буде для вас зручно.

З публікації «Незалежна експертиза» ви дізнаєтеся про особливості процесу незалежного дослідження в різних сферах.

Крок 3. Готується до проведення експертизи

Звісно, потрібні документи, що засвідчують вашу особу, та постанову про проведення експертизи. Але це не все.

Ви в курсі, що на якість зразків, які вам доведеться залишити, що впливає на ваше самопочуття та емоційний стан?

Приклад

Сергій Іванов як підозрюваний у крадіжці плазмового телевізора був зобов'язаний залишити зразки відбитків пальців для встановлення відповідності. За непередбачуваних обставин він затримався, з-за чого йому довелося пробігти кілька хвилин, щоб не запізнитися на процедуру.

Це позначилося на результаті експертизи   прилад показав 80% збудливості.

І ще один важливий нюанс: перед процедурою необхідно добре вимити і ретельно витерти руки.

Крок 4. Чекаємо проведення експертизи

Терміни прописуються в договорі. Зазвичай вони визначаються експертом залежно від поставлених завдань і ступеня їхньої складності.

насамперед з'ясовується придатність зразків для експертизи. Тому будьте готові до того, що при необхідності у вас запросять нові зразки.

Після закінчення експертизи всі результати і відповіді на запитання оформляються експертний висновок.

Крок 5. Заповнюємо дактилоскопічну карту

Бланк дактилоскопічної карти являє собою аркуш щільного білого паперу.

У ній містяться особисті дані дактилоскопируемого і відомості про установу, що проводить дослідження.

Дані, які вносяться в дактилокарту:

Особисті дані дактилоскопируемого Відомості про експертну компанії
1 ПІБ Назва організації
2 Пол ПІБ співробітника, який заповнює карту
3 Дата народження Посада співробітника, що заповнює карту
4 Місце народження Підпис співробітника, який заповнює карту
5 Громадянство Посада працівника, який перевірив правильність складання карти
6 Підпис Підпис працівника, який перевірив правильність складання карти

Крім цих відомостей, дактилоскопічна карта містить дату проведення дактилоскопірування і підстава для проведення дослідження.

Звісно, тут же ставляться відбитки всіх нігтьових фаланг пальців і долонь рук.

Заповнюється дактилоскопічна карта для подальшої дактилоскопічної реєстрації.

4. Де провести дактилоскопічну експертизу   огляд ТОП-3 експертних компаній

Де зробити незалежне дослідження? У статті «Судовий експерт» ви знайдете деякі поради щодо вибору грамотного фахівця.

Ми ж зараз розглянемо кілька надійних організацій, що займаються експертною діяльністю.

1) Клініка медико-криміналістичних досліджень

клініка медико-криміналістичних дослідженьЗаклад проводить судові експертизи та надає юридичні послуги. Вам нададуть безкоштовну попередню консультацію і максимально швидко проведуть дослідження. Компанія працює у всіх регіонах , так і в ближньому зарубіжжі.

Тут працює понад 50 фахівців різних напрямів експертної діяльності. Всі експерти клініки мають високу кваліфікацію, солідний досвід і спеціальну медичну освіту. Багато з них володіють науковим ступенем.

Крім якості та об'єктивності проведеного дослідження, компанія гарантує повну конфіденційність інформації. Видані в клініці експертні висновки допомогли виграти безліч судових процесів.

Мінімальний термін проведення дактилоскопічної експертизи — 7 днів. Мінімальна вартість одного дослідження   10000 рублів. Обидві цифри залежать від складності робіт, кількості і складності питань, які будуть поставлені перед експертом.

Остаточно термін і вартість визначаються в індивідуальному порядку. Оплата можлива в розстрочку.

2) Експертно-правове бюро «Honest»

HonestОрганізація працює в , Санкт-Петербурзі, Московській і Ленінградській областях вже більше 10 років. У команді бюро понад 20 співробітників. Усі вони   спеціалісти вищої категорії, які мають великий стаж.

За тривалий період професійної діяльності компанія провела понад 30 тисяч експертиз, результати понад 300 досліджень надаються в різні суди щомісяця. Експертне бюро стабільно займає провідне місце за кількістю незалежних експертиз, проведених у і Московській області.

Ви можете замовити будь-який з 20 видів експертиз, проведених тут. У своїй роботі експерти використовують тільки новітні методики та сучасне обладнання. Це дозволяє проводити дослідження будь-якої складності.

Ціна на кожен вид послуг вказана в прайсі на сайті. Там же є калькулятор, за допомогою якого ви можете розрахувати вартість вашого замовлення з врахуванням всіх нюансів   виїзду спеціаліста, участі експерта в суді і т. д.

3) Експертно-правовий центр «Прометей»

ПрометейЩе одна серйозна експертна компанія з 10-річним стажем. Тут проводяться дослідження за запитами суду та органів слідства, так і замовлені в приватному порядку. Крім експертної діяльності, організація займається оцінкою майна і заподіяних збитків.

Центр працює на високому професійному рівні. Про це свідчить його членство в Палаті судових експертів. Тут працюють тільки висококваліфіковані експерти.

Компанія охоплює широкий спектр послуг в області експертизи і оцінки, про що говорить значний пакет документів (ліцензій, дипломів і свідоцтв на право виробництва різних видів експертиз). Ви можете вивчити їх у відповідному розділі на сайті.

Якщо вам знадобилася дактилоскопічна експертиза, питання експертові задавайте по телефонам або заповніть форму на сайті. Якщо вам зручно, надсилайте запит по електронній пошті. Вам підготують індивідуальну пропозицію та розрахують вартість послуг.

Офіси компанії розташовані в , Зеленограді, Волгограді, Бєлгороді та Уссурійську.

5. Як отримати чіткі відбитки пальців — 4 простих правила

Щоб дактилоскопічна експертиза була максимально об'єктивною, постарайтеся залишити якісні зразки для дослідження.

Як цьому посприяти?

Правило 1. Не допускайте ковзання пальця по пластині при проведенні експертизи

Друкарська фарба наноситься тонким шаром на руки, а потім на поверхню гладкою металевою або скляної пластини. Кожен палець прокочується по пластині зліва направо. Після цього таким же чином залишається відбиток у відповідній графі дактилокарты.

Як отримати чіткі відбитки пальців

Вся подушка нігтьової фаланги має демонструватися від одного краю нігтя до іншого. Якщо палець буде хоч трохи ковзати, відбиток спотвориться і достовірність результатів значно знизиться.

Правило 2. Ретельно мийте руки з милом і добре їх просушуйте перед експертизою

Руки перед зняттям відбитків необхідно добре вимити з милом в теплій проточній воді, а потім витерти і просушити. Це робиться для того, щоб видалити з поверхні шкіри жир, що виділяється сальними залозами.

Якщо на руках є відкриті ранки або ушкоджений шкірний покрив, зняття відбитків відкладається до повного загоєння.

Правило 3. Зверніть увагу на консистенцію друкарської фарби

Щоб зробити зразки відбитків пальців, використовується типографська фарба. Вона повинна бути середньої консистенції. Занадто рідка буде розтікатися, і відбитки вийдуть розмиті, а густу не вийде нанести тонким шаром.

Проблема надто густої фарби цілком вирішувана. Вона просто розчиняється розчинником. Він же використовується і для того, щоб змити фарбу з рук. Якщо розчинника немає, візьміть господарське мило.

Правило 4. Максимально розслабте руку при проведенні експертизи

Сильне натискання пальця при прокатці по пластині і дактилоскопічній карті неприпустимо.

Воно може спотворити зразок або зробити його взагалі непридатним для експертизи. Рука повинна бути розслабленою.

На завершення тим, кому цікаві подробиці процесу дактилоскопічної експертизи, пропонуємо подивитися пізнавальне відео.

6. Висновок

Підведемо підсумки.

Дактилоскопічна експертиза — це вивчення відбитків пальців і долонь, яке проводиться з метою ідентифікувати особу, що залишила ці відбитки. Тепер ви знаєте, в яких випадках призначається дослідження, які особливості процедури і куди потрібно звертатися за допомогою.

Дорогі друзі! Ми раді надати вам цікаву і корисну інформацію, але бажано не користуватися нею на практиці. Дотримуйтесь закон і не стаєте навіть випадковими спостерігачами сумних пригод. Якщо вам сподобалася стаття, залишайте оцінки і коментарі.


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Бізнес для підприємців » Що таке дактилоскопічна експертиза — інструкція провести експертизу за 5 кроків + 4 простих правил як отримати чіткі відбитки пальців