Гроші   повний огляд поняття + основні визначення, функції і види грошей

Зі статті ви дізнаєтеся що таке гроші, їх функції, форми та види. А також у чому сутність грошей та яка історія їх виникнення

Здрастуйте, дорогі друзі! На зв'язку підприємець Олександр Бережнов.

Гроші дуже щільно увійшли в життя кожної людини. Щодня кожен з нас так чи інакше з ними стикається, але далеко не всі знають, що означає саме поняття «гроші».

Ця тема завжди дуже цікава і приваблює увагу безлічі людей, так давайте ж розберемося в цьому понятті, начебто на перший погляд таким простим.

На завершення, я розповім вам, як швидко можна заробити гроші   поділюся власним досвідом.

Отже, вперед!

Що таке гроші - огляд поняття

1. Що таке гроші – повний огляд поняття та історія походження грошей

Тема грошей за даними соціологів сьогодні є найпопулярнішою серед людей, випереджаючи навіть «любов».

Але цього економічного поняття не вчать у школі, про гроші не прийнято розмовляти за сімейним столом і з дитинства наші пізнання про головному економічному ресурсі залишаються м'яко кажучи туманними.

У цій статті простими словами я розповім про гроші і навіть про те, як їх швидко можна заробити   про це мріє більшість людей? — не так, шановний читачу?!

Гроші – основне економічне поняття. Енциклопедичне визначення грошей звучить наступним чином:

Гроші — це специфічний товар з максимальним показником ліквідності.

Специфічність його полягає в тому, що сам по собі він не має споживчої цінності. У цьому «товар» не можна жити в будинку, його не можна з'їсти, або носити на тілі як одяг.

Зате житло, їжу та одяг легко можна купити за гроші   універсальний засіб обміну.

Іншими словами – це товар, який потрібний всім і кожному і переважно в максимально можливих кількостях.

Гроші володіють певними характеристиками:

  • виступають інструментом обміну товарів і послуг;
  • є універсальним еквівалентом цінності (вартості) будь-яких об'єктів торгівлі;
  • є мірою оцінки праці виробників матеріальних цінностей та постачальників нематеріальних послуг.

Історія походження грошей

Історично виникнення грошей було зумовлено поступовим розвитком економічних відносин ще з давніх часів.

Історія походження грошей

Спочатку обмінні відносини між племенами мали випадковий характер, оскільки обсяг виробленого товару був невеликий.

Потім кількість вироблених продуктів стало зростати, з'явилися надлишки, а обмін став регулярним.

Але оскільки обмін товарів завжди потребує визначення об'єктивної цінності об'єктів торгівлі, виникла необхідність у специфічному і одночасно універсальному засобі обігу, яке дозволяло б здійснювати обмінні процеси з мінімальними витратами.

Іншими словами, потрібен був єдиний еквівалент: таким еквівалентом і стали гроші.

Спочатку роль платіжного засобу виконував конкретний товар – наприклад, звірині шкури, рис, раковини, сіль, предмети побуту. Трохи пізніше функцію єдиного еквівалента став виконувати худобу, але така система розрахунків мала певні незручності, оскільки тварини потребували годівлі й утриманні.

На наступному щаблі розвитку роль грошей стали грати дорогоцінні метали. За своєю природою вони більше всього підходять під визначення єдиного засобу обігу, так як володіють однорідністю, об'єктивною цінністю і делимостью на довільну кількість частин.

Тут рекомендую вам подивитися відео від каналу Discovery про походження грошей:

Шматок золота або срібла певної ваги можна розділити на однакові частини – саме так виникли монети. Ще пізніше для комфорту та збереження золота самі монети були заміщені паперовим еквівалентом.

Перші паперові банкноти виникли в Китаї в 12 столітті. У випуск паперових асигнацій почалася в 1769 р. за наказом Імператриці Катерини II.

В ті часи діяла система «золотого стандарту»: гроші можна було завжди обміняти на золото.

найголовніше якість грошей – їх максимальна (абсолютна) ліквідність*.

Ліквідність – міра, що визначає швидкість товарного обміну активу на готівку. Цінність будь-якого продукту або послуги можна виразити в грошовому еквіваленті.

Одночасно гроші виступають предметом суспільного договору: всі учасники соціуму впевнені у беззастережній ліквідності грошей і без побоювань обмінюють об'єктивно цінний товар на грошові знаки, що мають суб'єктивну цінність.

У кожній країні працює певна грошова система, структурною одиницею якої виступає грошовий знак.

2. Теорія грошей – види, сутність та властивості грошей

Розрізняють кілька видів грошей:

  • товарні (металеві або повноцінні);
  • паперові;
  • кредитні.

Давайте розглянемо кожен вид докладніше.

Товарні гроші – це значить дійсні. Даний вид грошового еквівалента характеризується відповідністю номінальної вартості справжньої цінності матеріалу, з якого вони зроблені.

Сучасні мідні, срібні та золоті гроші мають встановлений на державному рівні стандарт маси і зовнішнього вигляду.

Паперові гроші – еквівалент реальних грошей. Іноді їх називають також «неповноцінними». Номінальна цінність таких грошей свідомо вище реальної.

Право випускати паперові гроші володіє виключно держава: випуск грошей приватними особами, комерційними організаціями та іншими структурами вважається незаконним. Паперові засобу обігу зазвичай мають надійний захист від підробок.

Різниця між номінальною вартістю грошей і вартістю їх виробництва становить емісійної дохід державної скарбниці.

Гроші, видрукувані на папері, випускають для ліквідації бюджетного дефіциту. Вони наділені цінністю, яка визначається об'єктивними і суб'єктивними обставинами.

Паперові засоби розрахунку володіють певними економічними властивостями:

  • об'єктивна цінність грошей не є стійкою і визначається курсом;
  • випуск грошей визначається не потребами економічного товарообігу;
  • механізм вилучення з обігу зайвих грошей не регламентований.

На практиці це означає наступне: паперові гроші в будь-який момент можуть знецінитися. Це пов'язано з надмірним випуском купюр, втратою довіри народу до уряду, несприятливим економічним статусом у країні, міжнародними чинниками.

Кредитні гроші — це фінансові борги, зобов'язання, укладені угоди, розміщені замовлення, будь-які інші отримані послуги, які потребують оплати. Зміст кредиту в тому, що сума, яку отримує назад кредитор, повертається назад з відсотками.

Існує кілька різновидів кредитних грошей:

  1. Вексель. Цінна папір, складена за строго встановленою формою. Вексель дає його власнику (векселедержателю) одержати на підставі договору гроші від боржника.
  2. Банкнота. Являє собою грошовий знак, який має матеріальну форму. Банкноти випускає держава, найчастіше вони виготовляється із спеціального паперу і металу, рідше з пластику. Раніше банкноти виготовлялися їх тканини.
  3. Чек. Цінний папір, яка зобов'язує виплатити зазначену в чеку суму чекодержателю при пред'явленні чека організації, яка правомочна його перевести в готівку.
  4. Облігації. Довгострокова борговий цінний папір, власник якого має право отримати за неї грошову кошти через певний термін, також часто за облігаціями її власникам передбачені виплати у вигляді відсотків. Облігації випускаються урядами і комерційними компаніями.
  5. Електронні гроші. Це цифровий (електронний) еквівалент звичайних грошей   паперових і металевих. Вони зберігаються на рахунках платіжних систем і по своїй суті виконують ті ж функції, що і звичайні, використовуються для оплати товарів і послуг безготівковим способом.

Система кредитування дозволяє споживачам придбати товари, за які вони не можуть розплатитися в поточний момент. Кредитні гроші виступають актуальним засобом множення капіталу для компаній, які цей кредит видають.

Теоретично кредитні кошти повинні мати цінність, рівну паперовим грошам, але на практиці їх реальна вартість трохи нижче. Сьогодні допомогою кредитного капіталу проводиться більшість розрахунків між продавцями і покупцями послуг в Інтернеті.

Більш наочно види грошей можна вивчити на прикладі даної схеми:

Види грошей

Найважливіші властивості грошей:

  1. Ліквідність   можливість у будь-який момент обміняти їх на матеріальні блага.
  2. Міцність   опірність зовнішнім впливам.
  3. Кратність   володіють можливістю розміну до певного цілочисельного значення.
  4. Захищеність   мають протекцію від підробок у вигляді водяних знаків, індивідуальних номерів, металевих смуг, особливих методів друку та інших методів уникализации.

Сутність грошей полягає в тому, що вони виступають обов'язковим активним елементом і невід'ємною частиною економічної структури суспільства. Гроші   спосіб підтримки відносин між учасниками процесу відтворення й розподілу матеріальних благ.

3. Функції грошей – ТОП-6 основних функцій

У міру розвитку цивілізації і удосконалення відносин між учасниками торгових процесів, функції універсального еквіваленту поступово збільшувалося.

Спочатку гроші виконували виключно функцію вимірювача вартості, тобто були універсальним мірилом цінності всіх товарів. Пізніше вони придбали безліч інших соціальних завдань, про які нижче буде розказано в усіх подробицях.

Функції грошей

Функція " 1. Гроші як міра вартості

Дана функція формується при ціноутворенні і визначає вартість продукту, що вимірюється грошима. За допомогою загального еквівалента здійснюється кількісне вимірювання різних товарів між собою.

Цифрове вираження вартості називають ціною. Дане поняття – ще один ключовий момент сучасної економічної теорії. Ціна формується у відповідності з умовами виробництва товару і витратами ресурсів. Що таке ціна ми вже докладно писали в одній з попередніх статтях.

Щоб ціни можна було порівняти, їх треба привести до певного масштабу. Вага вимірюється в кілограмах, відстань в метрах, так і вартість визначається грошима. Введення в практику універсального еквівалента усунуло необхідність складного розрахунку взаємної цінності вироблених товарів і благ.

В сучасній економіці ціна розраховується індивідуально для кожного товару відповідно витратам на його виробництво та іншим об'єктивним умовам.

Завдання основного засобу розрахунку виконує грошова одиниця країни. Іноді в умовах нестійкості національної економіки додатковою одиницею розрахунків служить іноземна валюта.

Функція 2. Як купівельна засіб

Купівельна завдання грошей теж історично склалося досить рано. У рамках цієї функції фінансові кошти обслуговують сам процес торгівлі – купівлю та продаж.

У цьому процесі гроші виступають засобом обігу: вони підтримують постійний процес товарообігу (у вигляді товару можуть також виступати цінні папери). Функція сприяє процесу перетворення продукції (у тому числі   інтелектуальної) в гроші.

У ході продажу нерідко виникає часовий інтервал між передачею продукту і отриманням оплати за нього. В таких випадках продавець може надати покупцю деяку відстрочку. Саме на цьому етапі з'являється можливість для виникнення такого економічного поняття, як кредит.

Функція 3. Як засіб платежу

Подальший розвиток структури економіки призвело до виникнення ще однієї функції. Фінанси стали повноцінним засобом платежу. Сьогодні гроші можна використовувати при оплаті боргів, податків, кредитів.

Застосування фінансів у вигляді посередника дає можливість користуватися самостійною цінністю універсального еквівалента розрахунків.

Наприклад:

При взятті кредиту в банку, ніякого руху товару не відбувається, здійснюється тільки фінансове рух, при цьому самі гроші продовжують зберігати власну цінність.

Часто платіжної функції грошей спекулюють заповзятливі люди і отримують хороший прибуток, наприклад, відкривають власний банк або займаються торгівлею на фінансових ринках.

Функція 4. Розподільна функція

Розподільна функція грошей полягає в наступному: один суб'єкт економічних відносин передає іншому конкретну грошову суму, не одержуючи за це відшкодування.

Дана грошова функція – основа функціонування будь-якого держбюджету та розподілу прибутку комерційних підприємств. Всі великі соціально-економічні глобальні і локальні системи базуються на розподільної функції.

Функція 5. Як засіб заощадження і накопичення

Гроші можна використовувати не просто як засіб обігу, але і як основу для самостійної різновиду матеріального багатства. Іншими словами, гроші можна збирати у вигляді заощаджень, передавати у спадок, дарувати, множити, вкладати в бізнес, технології та перспективні проекти.

Ця функція визначає весь інвестиційний процес в економіці, розвиток банківських систем, фондових, інвестиційних, страхових та інших фінансових ринків, а також економічне зростання окремо взятої країни. Гроші здатні обслуговувати як національні економічні зв'язки, так і світове господарство.

В умовах економічної глобалізації валютна складова грошей відіграє провідну роль. У світовій практиці відомі приклади створення успішних міжнаціональних валют. Одна з них – євро – має стабільний попит і донині.

Гроші — це об'єктивний запас цінності, робочий актив.

Пам'ятайте, що реальна вартість накопичень визначається рівнем їх ліквідності.

В економічній моделі, яка не схильна до інфляції, купівельні властивості грошових знаків практично не змінюються з часом. На однакову суму можна придбати фіксований обсяг товарів і через три місяці, і через десять років.

Однак в умовах вираженої інфляції гроші з часом втрачають свій купівельний потенціал. Накопичувати такі гроші в умовах стабільного зростання цін безглуздо.

У таких ситуаціях функцію багатства і об'єкта накопичення виконує не національна валюта, а грошові знаки іншої держави з більш стабільною економікою.

Існують і інші фінансові активи   забезпечені товарним еквівалентом акції та облігації, що приносять стабільний дохід (дивіденди).

Функція 6. Як міра міжнародного обміну

В глобальній економіці гроші виконують завдання валютного обміну, створюють платіжний баланс і формують поточний валютний курс. Грошовий обмін між різними країнами необхідний для зовнішньоторговельних відносин, інтернаціональних позик, надання допомоги зовнішньому партнеру.

Гроші функціонують як загальний купівельна засіб і об'єкт матеріалізації глобального багатства. Світові гроші зазвичай вимірюються в резервних валютах – в даний момент це долар США, євро, японська ієна.

Прямі міжнародні розрахунки здійснюються і в інших валютах (за взаємною домовленістю). Будь-яка валюта теоретично виконує функцію міжнародного засобу платежу.

Давайте розглянемо основні грошові функції у вигляді порівняльної таблиці:

Функції грошей Суть Особливості
1 Міра вартості Визначає цінність всіх товарів Історично перша функція грошей
2 Купівельна засіб Дає можливість купувати будь-які товари/послуги Забезпечує стабільний товарообіг
3 Засіб платежу Надає можливість розплачуватися за борги Основа для виникнення кредитної системи
4 Розподільний засіб Основа для виникнення кредитної системи Основа державного фінансування
5 Засіб заощаджень Дозволяє накопичувати матеріальні блага Об'єктивна цінність накопичень залежить від стану економіки
6 Захід обміну Дозволяє обмінювати гроші на будь-який інший товар і валюту іншої держави Обмінний курс валюти залежить від стану внутрішньої економіки держави

Як видно з таблиці, гроші володіють декількома основними функціями, які мають свою специфіку.

4. Що таке грошова система?

Розберемо це важливе економічне поняття.

Грошова система – історично і економічно закріплене законом пристрій фінансового обігу в державній структурі.

В основі структури лежить грошовий знак – внутрішня національна валюта. Історично існувало 2 типи фінансових систем металевого обігу і обігу грошових знаків.

Металеві системи – це такі системи, при яких органи державного управління законодавчо присвоюють функцію грошового еквівалента одному або двом благородним металам. Паперові грошові знаки теж можуть бути присутніми у зверненні — вони вільно конвертуються у золото або срібло.

В кінці XX століття золотий монометалізм перестав бути актуальною грошової структурою. Світовими грошима стали не золоті злитки, а спеціальні права запозичення (СПР). Лідируючу позицію у валютних операціях зайняв долар США.

Крім цього, була проведена демонетизація золота: цей дорогоцінний метал втратив властивість грошей, але як і раніше залишився державним резервом для придбання валют і ліквідних товарів у інших країн.

Сьогодні ні в одній країні світу немає металевої системи як такої. Головні види грошових знаків в більшості держав – банкноти, казначейські білети та розмінні монети з кольорових металів і сплавів.

В РФ офіційний грошовий знак – рубль. Його курс щодо інших валют визначає Центробанк: дані щодня публікуються в ЗМІ та на офіційних мережевих ресурсах. На території нашої країни поряд з «готівкою» перебувають в обігу безготівкові фінанси – електронні еквіваленти, кошти на рахунках у кредитних фірмах і банках.

Для закріплення інформації рекомендуємо подивитися невелике відео про походження грошей, історії їх розвитку та становлення грошової системи:

Це була інформація, що гойдається теорії грошей. Наступний розділ статті присвячено практиці, а саме тому, як заробити гроші,   сьогодні практично кожен спантеличений сьогодні цим питанням.

5. Як заробити гроші   коротка інструкція

Поговоримо про сокровенне про заробіток грошей. Тут я поділюся особистим досвідом і наведу робочі схеми заробітку.

Три вірних способу заробити перші гроші вже сьогодні

Просто беріть і впроваджуйте! А докладніше про те, як заробити гроші новачкові, я вже писав раніше.

Як говорив відомий російський підприємець Володимир Довгань:

Подумайте, що у вас є таке, що ви можете дати людям, щоб вони за це заплатили гроші.

Якщо ви володієте будь-якої ринкової цінністю, то просто оціните свої можливості об'єктивно і продавайте їх. Як це можна зробити, я описав нижче.

Як заробити гроші

Спосіб 1. Надання послуг

Якщо вам більше 18 років, то напевно у вас є які-небудь знання і вміння, унікальні навички, які можна продавати у вигляді послуг.

Наприклад, якщо ви вмієте малювати, грати на гітарі, робити поробки або навчати іноземним мовам, знайдіть клієнтів і заробити свої перші гроші.

Це можна зробити, навіть якщо ви зараз навчаєтесь або працюєте за наймом. Трохи кмітливості і прибуток від продажу своїх навичок у вас в кишені.

Наприклад, я зі своїм другом Віталієм надавав послуги з розробки сайтів для підприємців та організацій. На це нам вдалося заробили близько мільйона рублів.

Про це нашому досвіді я написав статтю — Як заробити на створенні сайтів під замовлення.

Спосіб 2. Заробіток грошей в Інтернеті

У століття інформаційних технологій тільки ледачий або далекий від комп'ютера людина не чув про заробіток за допомогою Інтернету.

У Мережі можна заробити наступними способами:

  • віддалена робота і фріланс;
  • побудова бізнесу в Інтернеті;
  • продаж інформації та навчання.

Щоб дізнатися про них, просто прочитайте нашу статтю заробіток в Інтернеті без вкладень і обману.

Спосіб 3. Перепродаж товарів через дошки оголошень

Це дійсно швидкий і нескладний спосіб отримати перші гроші.

Особливо легко це зробити за допомогою сайту Авіто.ру. Як заробити на Авіто ви також можете прочитати на нашому сайті. Причому вам не потрібно закуповувати товар або застосовувати складні схеми.

Докладніше ці та інші способи описані в моїй популярної статті — як швидко заробити багато грошей — 30 000 руб. за 2 тижні, не втрачайте часу і вивчайте ці матеріали нашого сайту .ru

6. Висновок

Підведемо підсумки, друзі.

Сьогодні ви дізналися про сутність та властивості грошей, дізналися, які функції вони виконують і яку роль відіграють в економічних процесах. Сподіваюся, що мої способи заробітку також допоможуть отримати гроші в достатній кількості.

Я щиро бажаю, щоб інформація, викладена у статті послужила зростанню і примноження вашого особистого добробуту.

Шановні читачі, чекаємо ваших коментарів, і особистих спостережень! Для нашої команди це дуже важливо, заздалегідь дякую!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Бізнес для підприємців » Гроші   повний огляд поняття + основні визначення, функції і види грошей